|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 100 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 16 srp 2010, 12:53 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8347 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Pozdrav ljudi. Kako je nakon pada Vareša dosta nas bilo po Kreševu smješteno zanima me jedna činjenica a to je pad Kreševa. Pričali su mi ljudi da je kreševo zapravo bilo palo, odnosno da je narod već bio otišao iz grada, a da to tzv ABiH nije znala i nisu se usudili ući u grad. Ako netko nešto zna više o tome ili me uputiti negdje bio bi mu zahvalan.
BTW Vareš i Kreševo imaju sličnu konfiguraciju terena pa su se mnogi Varešani osjećali kao doma.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 16 srp 2010, 14:05 |
|
|
ajme, ća je lipo u "bošnjačkom" dijelu Kreševa. Možete dođi kroz Lepenicu, bukovicu, pa kroz Toplicu koja već pripada općini Kreševo, pa onda produžite makadamskim putem kroz neopisivo lijpu prirodu do raskrsnice, pardon raskrižja koje odvaja poteve za Tarčin preko Smucke i put za planinu Bitovinju. Ovaj put za Bitovnju je dug nekih 15 km i vodi kroz prekrasnu prirodu pored Crne rijeke. Uz put ima malo selo, Bošnjačko, potom nastupa hranilište za divlje životinje nekog lovačkog društva gdje možete vidjeti srne, pa onda nastupa lovački dom, pa još jedan lovački dom pa onda sedam kilometara dug put do Bitovnje kroz prekrasnu dolinu. Bitovnja je visoka oko 1700 metara i iznad visine 1500 metara su samo pašnjaci. Ima gljiva, borovnica, divljih jagoda, malina divljih i kupina. Predlažem svima da obiđu ovu lokaciju
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 16 srp 2010, 14:12 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: ajme, ća je lipo u "bošnjačkom" dijelu Kreševa. Možete dođi kroz Lepenicu, bukovicu, pa kroz Toplicu koja već pripada općini Kreševo, pa onda produžite makadamskim putem kroz neopisivo lijpu prirodu do raskrsnice, pardon raskrižja koje odvaja poteve za Tarčin preko Smucke i put za planinu Bitovinju. Ovaj put za Bitovnju je dug nekih 15 km i vodi kroz prekrasnu prirodu pored Crne rijeke. Uz put ima malo selo, Bošnjačko, potom nastupa hranilište za divlje životinje nekog lovačkog društva gdje možete vidjeti srne, pa onda nastupa lovački dom, pa još jedan lovački dom pa onda sedam kilometara dug put do Bitovnje kroz prekrasnu dolinu. Bitovnja je visoka oko 1700 metara i iznad visine 1500 metara su samo pašnjaci. Ima gljiva, borovnica, divljih jagoda, malina divljih i kupina. Predlažem svima da obiđu ovu lokaciju Kreševo nema bošnjački dio. Hrvatska 4/5 većina. Prije rata je zelenih bilo u 4 rubna sela od 27 sveskupa. http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_Kre%C5%A1evo
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 16 srp 2010, 14:46 |
|
|
Općina je jedinstvena, a ja govorim o ta četri rubna naselja
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 16 srp 2010, 15:18 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Općina je jedinstvena, a ja govorim o ta četri rubna naselja ok onda
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 27 stu 2010, 11:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Citat: Vlada RH gradi još pet kuća u Kreševu ■ Pet hrvatskih obitelji s područja općine Kreševo, zahvaljujući Programu pomoći Vlade Republike Hrvatske Hrvatima u BiH trebalo bi iduće godine dobiti krov nad glavom ■ Ugovore o isporuci građevnog materijala potpisali su danas, a materijal bi im trebao biti isporučen na proljeće
Vrijednost materijala je 323 tisuće kuna ili, preračunato oko 80 tisuća KM. Ova je donacija dio sedmog dijela Programa pomoći Vlade RH.
"Donacijama u građevnom materijala za kojeg je sredstva izdvojila Vlada RH u Kreševu je dosad izgrađeno 20 obiteljskih kuća. U postupku je još 35 zahtjeva. Nadamo se da će i ovi zahtjevi biti realizirani u sklopu osmog dijela Programa pomoći te da recesija i kriza neće zaustaviti ovaj Program", rekao je Mario Zeko, koordinator Ministarstva regionalnog razvitka RH.
Za razliku od ranijih korisnika toga Programa koji su bili većinom prognanici, među sadašnjim korisnicima dominiraju mlade obitelji koje žive kao podstanari. Među njima su i obitelji Dražena Lalića i Ivice Bešlića. Lalići su podstanari dvije i pol godine, a Bešlići četiri.
"Imam posao, a nadam se da ću uskoro imati i vlastiti dom", kaže Ivica Bešlić.
Bude li sve išlo prema planu, potpisnici Ugovora o donaciji građevnog materijala do idućeg Božića mogli bi useliti u svoje domove. Vlastiti krov nad glavom čekaju godinama.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 16 lip 2011, 11:00 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
Dragi Kresevljaci :)
moze koja ric vise o ujaku fra Mati Pericu, bio je u Dobreticima na zupi 70-ih godina, za njegov "mandata" je radjena nasa crkva, lip je dojam ostavio medju Pougarcima glavni majstor je bio Franjo Baban, isto vas Kresevljak, ako moze koja informacija i o njemu
zivi i zdravi mi bili
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 28 kol 2011, 14:34 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Prošao iz SB preko Kreševa k moru, i isplati se... Prije desetak godina je bilo preostalo puno makadama do Tarčina ali sad je samo pred kraj ostalo malo makadama, možda 2 km. Svi "kritični" dijelovi su pod širokim asfaltom. Privitak:
DSC00875.jpg [ 62.55 KiB | Pogledano 15890 put/a. ]
Valjda će i taj mali krnjatak uskoro riješit, i kad to bude, definitivno se i za Zenicu ili Vitez i dalje na sjever isplati tuda ići s mora ili Hercegovine, umjesto na Sarajevo. Inače je Kreševo sad udaljeno novom cestom preko Lepenice od Sarajeva kao i Kiseljak... Zapadno Sarajevo... Lijepo mjestašce, bogato djeluje, bar kuće. Od naših kasabica u KSB, možda i najljepše.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 10 ruj 2011, 08:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76276 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zapadni_Mostar je napisao/la: Grb SBŽ, Kreševo nema svoj grb. Nedavno je Kreševo dobilo grb i zastavu.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 10 ruj 2011, 08:48 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Napokon! doduše mogli su ubaciti crven-bijeli-plavi u ovu zastavu a grb nije loš
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 10 ruj 2011, 10:18 |
|
|
Ono iznad rijeke crkva? Trebali su na nju stavit kriz da se zna da je crkva...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 10 ruj 2011, 11:28 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25640 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Meni izgleda isto kao džamija. a pogotovu onaj krug ispod mi izgleda kao alka na vratima od muslimanskih kuća. Ne znam što to predstavlja, možda kotač, vjerojatno je kotač izmišljen u Kreševu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 11 ruj 2011, 11:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76276 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bobovac je napisao/la: Meni izgleda isto kao džamija. a pogotovu onaj krug ispod mi izgleda kao alka na vratima od muslimanskih kuća. Ne znam što to predstavlja, možda kotač, vjerojatno je kotač izmišljen u Kreševu. Misliš na ovu? http://www.scribd.com/doc/14683785/Isla ... Izetbegovi
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 11 ruj 2011, 12:39 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Meni izgleda isto kao džamija. a pogotovu onaj krug ispod mi izgleda kao alka na vratima od muslimanskih kuća. Ne znam što to predstavlja, možda kotač, vjerojatno je kotač izmišljen u Kreševu. Misliš na ovu? http://www.scribd.com/doc/14683785/Isla ... IzetbegoviE da, to se čini mi se zove tapa. Imamo je i u grbu Sarajevskog kantona.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 11 ruj 2011, 16:32 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: E da, to se čini mi se zove tapa. Imamo je i u grbu Sarajevskog kantona. Hoćeš reći Vrhbosanske županije
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 11 ruj 2011, 18:23 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Hoćeš reći Vrhbosanske županije Rekao bih ali ne smijem, zabranjeno zakonom.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 11 ruj 2011, 18:58 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Hoćeš reći Vrhbosanske županije Rekao bih ali ne smijem, zabranjeno zakonom. E pa nije u RH tako da ja smijem
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 18 lis 2011, 19:23 |
|
|
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
hinterland
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 21 ruj 2012, 23:24 |
|
|
Ima li koga na forumu iz Kreševa? Ništa nepišete o ovom hrvatskom gradu.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
Vrh |
|
|
Zeleni89
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 28 ruj 2012, 03:13 |
|
|
Bio jednom s KUD-om u Kresevu! Jako ljubazni ljudi! Mladih ima! Jer su nas bas oni gledali tog dana kada smo nastupili.
Bio sam i gore na ribnjaku ili kako se zove. Kraj je jako lijep i vise mi se dopada nego moj kraj!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 11 lis 2012, 14:10 |
|
|
9. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja u Kreševuhttp://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -6508.html
|
|
Vrh |
|
|
Kotromanovic
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 24 svi 2013, 16:00 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 28 svi 2013, 09:46 |
|
|
Kreševo je idila.
Izolirano, geografski zaštićeno, čisto, skoro sve Hrvati, predivna priroda, duh povijesti i srednjovjekovne Bosne, živ duh za biznis. Možete ić u lov, roštiljat, tražit zlato, ili se jednostavno odmarat i skupljat "mana points" za kreativnost.
Jedno od finih lokacija za vikendicu i bježanje iz grada.
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 02 ruj 2013, 18:54 |
|
|
ODRŽANE 9. IGRE DRAGOVOLJACA I VETERANA SREDIŠNJE BOSNE
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kreševo Postano: 27 svi 2014, 22:55 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|