|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 31 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Tajne kineskog uspjeha Postano: 05 tra 2021, 11:31 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Bobovac je napisao/la: Korijen svega leži u činjenici da je zapad je učinio mnogo kako bi odvojio Kinu od tada opasnijeg SSSRa. A ovi su to vješto iskoristili. Jeftina radna snaga, ogromne strane investicije, snažna država, ogromno unutarnje tržište... Ipak, to je plaćeno niskom kvalitetom proizvoda. Sjećam se da su 1980ih praktički bila samo 2 kineska poizvoda u Yugi - tenisice šangajke i ping-pong loptice. I bile su kvalitetne. Prije 30 godina počeo je uvoz kineske nekvalitetne i jeftine robe. Oni što je za Kinu loše je to što se kvalitet robe nije poboljšao ni za 30 godina. I dalje je smeće. Čak smo se na smeće i navikli pa nam izgleda normalno. Zaboravili smo da smo nekoć kupovali cipele koje su trajale 10 godina i za koje si znao da ne propuštaju vodu. Danas je to već nešto što pripada luksuznim proizvodima. Jeftina radna snaga je još temelj kineskog gospodarstva. Što će se desiti ako/kada se plaće povećaju do te mjere da se jedina prednost kineskih proizvoda - niske cijene, neće moći više održavati. I tko će onda kupovati skupo a nekvalitetno? Da li će uspjeti ponoviti slučaj npr Koreje koja je 1980ih bila u sličnom položaju kao Kina danas. Njeni brendovi su bili pojam jeftinog smeća. Npr Samsung je bio u rangu današnjih AWT, BIRA i sličnih kineskih brendova. Koreja je uspjela dići kvalitet, ali hoće li to njen veliki susjed... ili je jednostavno prevelik. Jednostavno, da li je Kina prevelika da bi omogućila svojim stanovnicima dobar život? Jer to znači oduzimanje resursa od drugih, a ima li toliko resursa u svijetu? Je li moguć daljnji uspon Kine bez srozavanja gospodarstava drugih zemalja? Jer ne treba zaboraviti, zadnjih nekoliko decenija je najveću cijenu kineskog uspona platila upravo Istočna Europa. 90% stvari doma kod tebe minus namještaj je iz Kine. Nisi ni svjestan toga. I one najskuplje i najkvalitetnije stvari, kako ti to misliš, su upravo iz Kine totalno. Jer sve što je imalo kompleksnije se ne isplati sastavljati u Europi. Sjetim se jednog sastanka u firmi prije ne znam sad 15-20 godina. Znalo se da se CEO vratio iz posjete Kini, njihovi pogoni tamo. I jedan domaći arogantno i posprdno ga upitao o kineskoj kvaliteti proizvoda u poređenju sa tim što smo mi pravili. Ohladio ga je za par sekundi. Kaže da je kvalitet kod Kineza bolji jer imaju toliko jeftine radne snage da mogu doslovce na svakog radnika zaposliti kontrolanta koji provjerava sve što ovaj radi. Naravno nisu ih zaposlili toliko jer je dovoljan puno manji broj, ali poantu su svi skužili. Druga je stvar što je Varta siromašna pa uzima iz Kine baš one najjeftinije stvari, jer ljudi imaju mizernu kupovnu moći. Dodaš nešto % više i dobiješ kvalitetnije.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Tajne kineskog uspjeha Postano: 05 tra 2021, 11:43 |
|
|
Evo ti primjer kako rade europske firme. To je meni osobno gadnije varanje nego ijedan nekvalitetan produkt iz Kine.
- Amazon, kutija za cigarete 20 kom. Made in Germany, 10 x su naglasili da je ručno sklopljena u Njemačkoj od radnika prema kojima se fer odnosi. - 39 €, OK kupim hoću kvalitetno i njemačko. Novac nije bitan. - Neka koža, sintetička, prava nebitno, napucana i lijepo izgleda. - Nakon nekoliko mjeseci se koža sjebala i kako je vrijeme za baciti da to iz radoznalosti razderem i vidim šta je ispod kože.
- Ispod te kamuflaže ona najjeftinija moguća kineska tabakera. Ali baš ona gadna najjeftinija. - Sve im Kinezi napravili, čak i kožu, i stiglo u Njemačku i ovi sastavili.
- Sad kupujem kutije za 3.5 € u dućanu koji nikoga ne laže da je to kineski produkt. - Traje godinama, imam masu boja i izgleda za mijenjanje kad mi dosadi. Nijedna se nije sjebala.
U EU je takav zakon, ako sve dijelove dobiješ iz Kine i sklopiš u EU možeš staviti to glupo Made in EU, Germany, Ireland ili šta već i lagati ljude. Ako je kompleksniji produkt dobiju to kao razne module od KIneza jer im se ne bi isplatilo trošiti toliko vremena na sve sitne dijelove, ne bi mogli cijene držati niskim.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Tajne kineskog uspjeha Postano: 05 tra 2021, 11:52 |
|
|
BBC je napisao/la: Druga je stvar što je Varta siromašna pa uzima iz Kine baš one najjeftinije stvari, jer ljudi imaju mizernu kupovnu moći. Dodaš nešto % više i dobiješ kvalitetnije. Ovo naravno ne vrijedi za malina respiratore.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Tajne kineskog uspjeha Postano: 05 tra 2021, 12:15 |
|
|
dudu je napisao/la: Daleko veći pobjednik od Kine u ovom kapitalističkom kineskom projektu (koji je započeo za Shenzenom) su korporacije i njihovi vlasnici, oni su najviše profitirali. Najveći gubitnici su srednja američka i europska klasa kojoj su prihodi minimalno rasli u zadnjih 40 i više godina. Ovo je najbitnija stavka. Srednjoj klasi na Zapadu prihodi nisu rasli 50 godina kada se uračuna inflacija. A bogati su postali basnoslovno bogatiji. Samo treba pogledati efekte Korone na milijardere. Ovo više nema veze sa slobodnim tržištem već je globalna oligarhija uspostavila sustav gdje se samo oni bogate. To se održava i na politiku i odnos prema većini naroda u bilo kojoj zemlji. Američka srednja i radnička klasa se pokušala pobuniti pod Trumpom ali su ih milijarderi iz Silicijske doline zgazili...
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Tajne kineskog uspjeha Postano: 05 tra 2021, 13:02 |
|
Pridružen/a: 01 tra 2020, 15:23 Postovi: 3605 Lokacija: Clown World
|
BBC je napisao/la: Evo ti primjer kako rade europske firme. To je meni osobno gadnije varanje nego ijedan nekvalitetan produkt iz Kine.
- Amazon, kutija za cigarete 20 kom. Made in Germany, 10 x su naglasili da je ručno sklopljena u Njemačkoj od radnika prema kojima se fer odnosi. - 39 €, OK kupim hoću kvalitetno i njemačko. Novac nije bitan. - Neka koža, sintetička, prava nebitno, napucana i lijepo izgleda. - Nakon nekoliko mjeseci se koža sjebala i kako je vrijeme za baciti da to iz radoznalosti razderem i vidim šta je ispod kože.
- Ispod te kamuflaže ona najjeftinija moguća kineska tabakera. Ali baš ona gadna najjeftinija. - Sve im Kinezi napravili, čak i kožu, i stiglo u Njemačku i ovi sastavili.
- Sad kupujem kutije za 3.5 € u dućanu koji nikoga ne laže da je to kineski produkt. - Traje godinama, imam masu boja i izgleda za mijenjanje kad mi dosadi. Nijedna se nije sjebala.
U EU je takav zakon, ako sve dijelove dobiješ iz Kine i sklopiš u EU možeš staviti to glupo Made in EU, Germany, Ireland ili šta već i lagati ljude. Ako je kompleksniji produkt dobiju to kao razne module od KIneza jer im se ne bi isplatilo trošiti toliko vremena na sve sitne dijelove, ne bi mogli cijene držati niskim. Slična fora kod mene. Pričam u vezi nekog Projekta s Nemcem, Menadžerom Proizvodnje u jakoj firmi otamo... nije baš Gigant ali ima ta Kompanija godišnji obrt od preko 80 M ... što je vrlo solidno... i objasnim mu ja kako sam zamislio da sarađujemo te na kraju zaključim kako bi mi bio naročiti merak što bi se moj Proizvod izrađivao u Nemačkoj jer, eto, "ovde kod nas na Balkanu oznaka GMBH i 'Made in Germany' ima poseban prizvuk i Status, te bih mogao da se u društvu praktično hvalim tom oznakom". A on će na to: "Kinezi nama prave, ne izrađujemo mi više." Uhvatio sam sebe da me to malo skenjalo . U suštini bi trebalo da me boli *** ko pravi i gde dok god oni mene iskeširaju da otkupe Projekat od mene ili me postave za Partnera ili u Upravni Odbor ili štagod - ali opet me malo pogodilo što izgleda ne izrađuju u Nemačkoj već samo sklapaju ili eventualno pakuju pa samo stave natpis/ugraviraju "Made in Germany". Uvaljuju (napisak najpre "p.o.t.u.r.a.j.u." ali umesto reči izašle zvezdice - daj regulišite to više, napraviste od te reči "N word") kinesko a drže nemačku etiketu i cenu...
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Tajne kineskog uspjeha Postano: 22 tra 2021, 23:37 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
U poredjenju sa prvim kvartalom 2020-te, kineski bdp skocio za 18,3%.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|