|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 119 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Johnny Quid
|
Naslov: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 09:20 |
|
|
Obrambena reforma i formiranje OSBiH je uz iseljavanje najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH. Ironično je da su se Bošnjaci najviše veselili formiranju OSBiH (kao i mnogim drugim nametnutim procesima centralizacije koji su im se obili od glavu), a na kraju ispada da im je to bio jedan od najvećih strateških promašaja, a nije da je tu mala konkurencija. Jednostavno, zbog OSBiH, bilo kakve prijetnje ratom s njihove strane su smiješne, a mirni razlaz je postala realna opcija.
Prvo statistika:
Vojnici, dočasnici i časnici u OSBiH: - 4.000 Bošnjaka (dostatno za dvije do tri lake pješačke brigade) - 1.500 Hrvata (dostatno za jednu laku pješačku brigadu) - 3.000 Srba (dostatno za dvije lake pješačke brigade)
Redarstvene snage (granična policija, FUP, MUP RS, MUP u deset kantona): - 8.000 Bošnjaka - 3.000 Hrvata - 8.000 Srba
Ukupno vojnika i redarstvenika: - 12.000 Bošnjaka (44%) - 4.500 Hrvata (16%) - 11.000 Srba (40%)
Stanje u OSBiH je tako da je većina teškog naoružanja neoperativna i zahrđala. Proračun kontroliraju Hrvati i Srbi, Bošnjaci ne mogu samostalno kupiti ni čizme. Vojni proračun je iz godine u godinu sve manji zbog inflacije, trenutno je jedva dostatan za mizerne plaće, modernizacija je misaona imenica. Nekada je bošnjačka komponenta unutar vojske Federacije BiH primala donacije iz Turske, tenkove i haubice iz Egipta i UAE, pješačko naoružanje iz SAD-a.
Bošnjaci imaju dvanaest tisuća treniranih i naoružanih vojnika i redarstvenika u BiH, samo tisuću više od Srba i tri i pol tisuće manje od Hrvata i Srba zajedno, ignorirajući činjenicu da je BiH okružena Hrvatskom, Srbijom i odnedavno pro-srpskom Crnom Gorom.
Preko 80 posto mladih želi otići u inozemstvo, kada bi sutra započeo rat, čak ni prisilnom mobilizacijom ne bi bilo ljudstva da se popuni trećina linije fronte iz 1995. godine. Vojno sposobno stanovništvo uglavnom nema nikakvo vojno iskustvo jer je vojni rok ukinut. Veoma drugačija situacija od one kada je svatko proveo godinu dana u JNA.
Pitam se ŠBBKBB i da se nije dogodila obrambena reforma i formiranje OSBiH. Kako bi se to odrazilo na političku scenu u zadnjih petnaest godina? Bi li Bošnjaci bili agresivniji? Bi li došlo do trke u naoružavanju unutar BiH? Što bi bila najveća razlika u odnosu na današnje stanje? Na ljestvici strateških pogrešaka federalnih partnera, na kojem se mjestu nalazi obrambena reforma i formiranje zajedničkih oružanih snaga?
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 09:32 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Trebali su zahtijevati da se ne formiraju OS. Sad im je kasno. Ako ništa spasili bi sebe od nekoliko poniženja svake godine kad srpski i hrvatski vojnici slave svoje dane koje oni mrze.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 09:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59630 Lokacija: DAZP HQ
|
zar nema više naših vojnika, po zakonu Hrvati moraju činiti 19,6% kadra u OSBIH?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
elit star
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 09:58 |
|
|
Citat: Bi li Bošnjaci bili agresivniji? Naravno.Sasvim sigurno. Citat: Bi li došlo do trke u naoružavanju unutar BiH? Prirodno.Tu bi trku izgubili.Pokušavali bi onda da imaju što brojniju vojsku. Srbi bi išli na donacije Srbije u teškom naoružanju,raketama.Imali bi svoju avijaciju. Mislim da bi bili u problemu Hrvati sa oružjem.
_________________ Ja radim šta ja hoću.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:06 |
|
|
Aj pogodite koja vojska je na slici? Hint: Nije Vojska Srbije.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:13 |
|
|
Johnny Quid je napisao/la: Pitam se ŠBBKBB i da se nije dogodila obrambena reforma i formiranje OSBiH. Kako bi se to odrazilo na političku scenu u zadnjih petnaest godina? Bi li Bošnjaci bili agresivniji? Bi li došlo do trke u naoružavanju unutar BiH? Što bi bila najveća razlika u odnosu na današnje stanje? Na ljestvici strateških pogrešaka federalnih partnera, na kojem se mjestu nalazi obrambena reforma i formiranje zajedničkih oružanih snaga? Pa bili bi jebeni igrači. Imali su sa Amerima program opremi i obuči kao Šiptari. Zašto su 2006. to prekinuli i odlučili da ukinu sami sebi vojsku nikad mi neće biti jasno. Ustvari, jasno mi je. Ukinuli su sebi vojsku da bi ukinuli HVO i VRS. Da bi slavili par dana. Dugoročno su pojeli *** al nema im više nazad. Ubi ih inat i dnevna politika. Ne planiraju unaprijed duže od dva dana. Dva dana sreće im je dovoljno taman treći dan plakali. Čudni ljudi. Žive za trenutak.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:16 |
|
|
OS su ubačene nezakonito u ustav i zakone tek poslije otkrića da muslimani sa Irancima imaju nekoliko kampova za obuku mudžahedina. Moguće da im se Amerikanci zbog toga osvetili pa im dali ovako kako je danas.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:17 |
|
|
elit star je napisao/la: Citat: Bi li Bošnjaci bili agresivniji? Naravno.Sasvim sigurno. Citat: Bi li došlo do trke u naoružavanju unutar BiH? Prirodno.Tu bi trku izgubili.Pokušavali bi onda da imaju što brojniju vojsku. Srbi bi išli na donacije Srbije u teškom naoružanju,raketama.Imali bi svoju avijaciju. Mislim da bi bili u problemu Hrvati sa oružjem. Pa da. Bila bi trka u naoružanju. Opremili bi se i Hrvati. Imali bi u BiH 3 jake vojske i niko nikog ne bi smio ružno pogledati. Ne bi se isplatilo. Trajala bi BiH vječno. Ovako... prva prilika i ode BiH na smetljište istorije. Muslimani mogu samo da laju, ne blefira se sa vodovodnim cijevima.
|
|
Vrh |
|
|
elit star
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:23 |
|
|
Meni u glavu ne ide Hrvatska nikako.To sve treba razjebati.Temeljno. Trunu im 50tak oklopnih transportera.Zbog jadnih 220.000€ koliko koštaju blindirana stakla. To bi im Mamić dao kad toliko glume slepce. Da to osposobe. Naprave saradnju sa županijskim policijama da dolaze na obuku.Posle te transportere ako ne mogu da se vode kao vlasništvo policije bukvalno parkiraju uz samu granicu.U neki objekt.Ili izmisle nešto.Da su vlasništvo vatrogasnih službi.Bilo šta. Oni ih ostavili da propadaju. Beda.
|
|
Vrh |
|
|
3AJE6
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:29 |
|
|
čupali su vodovodne cijevi i izgubili rat, al` isplatilo se...zato danas nemaju vode
_________________ Sponzor lige hokejaških prvaka, brzog klizanja i ostalih zimskih sportova - vaš Gazprom.
|
|
Vrh |
|
|
elit star
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:30 |
|
|
Ne znam kakva im je uopšte rezerva u HVu. Mogli su da uzmu bar 10tak onih t55 kad smo prodavali Pakistanu.I da to odrade sa hrvatskim županijama.Ludi ljudi.I PVO mitraljeza je bilo na prodaju.Sve to puno znači.Ne znam.
|
|
Vrh |
|
|
elit star
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:37 |
|
|
A uvoze ga iz-Srbije.Dok Srbima prete uništenjem i vakcinišu se po Srbiji. O jbt život.
|
|
Vrh |
|
|
cicak
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:44 |
|
|
Kako zaboraviste na ****** airoftere imaju ukupno 42 kluba ,najviše ih je u usk-u čak 15 , ne sme se nikako zaboraviti na tih 1000 guzija
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59630 Lokacija: DAZP HQ
|
Očekivano srbijanci preuzeli temu sa svojim glupostima.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
elit star
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 10:57 |
|
|
Ne daju ti da napišeš svoje mišljenje. Muke žive. Aj Srbi razlaz.
|
|
Vrh |
|
|
cicak
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 11:17 |
|
|
Ne spremaju oni dzaba airsosoftaše , pa njima se operacije u airsoftu zovu isto kao operacije za vreme rata , bilo je o airsoftašima dosta puta na ATV-u i RTRS-u pričalo se da ih ima 9 hiljada ,dok u Republici Srpskoj ima samo 20 timova , trebalo je to da se omasovi
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 11:50 |
|
|
Oni stvarno misli da sutra ako se zarati, a nece, da Srbija moze svojim mogivoma raketama kurcima gadjati po suverenoj i priznatoj drzavi?? Da opet skupljate zeljezo po Dunavu?
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 11:52 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2404 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Karabaja je napisao/la: Oni stvarno misli da sutra ako se zarati, a nece, da Srbija moze svojim mogivoma raketama kurcima gadjati po suverenoj i priznatoj drzavi?? Da opet skupljate zeljezo po Dunavu? Tko to čini tu državu?!
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 11:55 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Johnny Quid je napisao/la: Pitam se ŠBBKBB i da se nije dogodila obrambena reforma i formiranje OSBiH. Kako bi se to odrazilo na političku scenu u zadnjih petnaest godina? Bi li Bošnjaci bili agresivniji? Bi li došlo do trke u naoružavanju unutar BiH? Što bi bila najveća razlika u odnosu na današnje stanje? Na ljestvici strateških pogrešaka federalnih partnera, na kojem se mjestu nalazi obrambena reforma i formiranje zajedničkih oružanih snaga? Pa bili bi jebeni igrači. Imali su sa Amerima program opremi i obuči kao Šiptari. Zašto su 2006. to prekinuli i odlučili da ukinu sami sebi vojsku nikad mi neće biti jasno. Ustvari, jasno mi je. Ukinuli su sebi vojsku da bi ukinuli HVO i VRS. Da bi slavili par dana. Dugoročno su pojeli *** al nema im više nazad. Ubi ih inat i dnevna politika. Ne planiraju unaprijed duže od dva dana. Dva dana sreće im je dovoljno taman treći dan plakali. Čudni ljudi. Žive za trenutak. Nisu oni baš tolike budale, vjerojatno su očekivali da će se ta reforma triju vojski u jednu poklopiti s reformom predsjedništva tako da se uvede samo jedan gradžanski predsjednik koji bi zapovjedao vojskom. Trebali su ako su već išli tim smjerom prvo probati uvesti jednog predsjednika a zatim onda ujedinjenu vojsku, ovako su doveli do toga da su sami sebe razoružali.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 12:01 |
|
|
weasel je napisao/la: Nisu oni baš tolike budale, vjerojatno su očekivali da će se ta reforma triju vojski u jednu poklopiti s reformom predsjedništva tako da se uvede samo jedan gradžanski predsjednik koji bi zapovjedao vojskom. Trebali su ako su već išli tim smjerom prvo probati uvesti jednog predsjednika a zatim onda ujedinjenu vojsku, ovako su doveli do toga da su sami sebe razoružali. Majke ti jesu ovi Pereci naivni. Kao da bi u slučaju sukoba i kriza Hrvati i Srbi slušali tog jebenog "jednog predsjednika". Bio je i Alija takozvani "predsjednik" pa smo ih derali. I kako zamišljaš "ujediniti vojsku" od 3 naroda koji se mrze ?
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 12:04 |
|
|
BBC je napisao/la: weasel je napisao/la: Nisu oni baš tolike budale, vjerojatno su očekivali da će se ta reforma triju vojski u jednu poklopiti s reformom predsjedništva tako da se uvede samo jedan gradžanski predsjednik koji bi zapovjedao vojskom. Trebali su ako su već išli tim smjerom prvo probati uvesti jednog predsjednika a zatim onda ujedinjenu vojsku, ovako su doveli do toga da su sami sebe razoružali. Majke ti jesu ovi Pereci naivni. Kao da bi u slučaju sukoba i kriza Hrvati i Srbi slušali tog jebenog "jednog predsjednika". A ti se kao som za svaku udicu hvataš? Sasvim je nebitno koga bi ta vojska slušala znamo svi kako bi to u praksi išlo, jedino što je mujama važno je da je OSBiH i na papiru službeno njihova vojska i jedina službena vojska čime bi se neki novostvoreni HVO i VRS automatski opisao kao pobunjeničke jedinice.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 12:05 |
|
|
I danas nas "opisuju" kao ustaše i fašiste. Aj skloni se sa teme, idi na neki zagrebački forum.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 12:09 |
|
|
Razlika je što bi tada imali pravni temelj da nas opisuju kao pobunjenike a to nije zanemariv faktor. I prestani propovijedati ljudima što da rade, naporan si.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 12:17 |
|
|
Doživljavali bi ih kao i u prošlom ratu, kako ih i danas u miru opisuju u vijestima. Jednu od 3 zaraćene strane. Bosnian muslims. Postoji ogromna razlika u odnosu na prošli rat. Ovaj put oni moraju pucati i nasrtati na sela i općine gdje muslimani ne žive. Nije to više 1991. kad su se mogli kriti iza etničke izmješanosti.
|
|
Vrh |
|
|
elit star
|
Naslov: Re: OSBiH – najvažniji faktor mira i stabilnosti u BiH? Postano: 09 tra 2021, 12:26 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Oni stvarno misli da sutra ako se zarati, a nece, da Srbija moze svojim mogivoma raketama kurcima gadjati po suverenoj i priznatoj drzavi?? Da opet skupljate zeljezo po Dunavu? Naravno da može.To se zove rat između dve države.Jedna je Srbija a druga je vaša "suverena međunarodno priznata bih". Jesi čuo ikada za postojanje rata između dve države? Prošle su '90. Vi stvarno verujete da možete napasti Republiku Srpsku a da nećete dobiti po glavi od Srbije? Srećno sa tim.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|