|
|
Stranica: 73/233.
|
[ 5804 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 09:09 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Imali jos koja maketa?
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 09:36 |
|
|
jos jedna maketa. jedino prodajete maglu po cilom svitu
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 09:45 |
|
|
Drugar moj, svi koji se bave tematikom sofisticiranog vodjenog oruzja ZNAJU da su ta vasa cudesa sa kojim se kurcite bazirana na tehnologijama otvorenog koda, sto ukljucuje hardver sa svim komponentama i softver. Takodjer svi znamo da ta elektronska oprema ne funkcionira u uvjetima elektronskog ometanja. Izraelske tvrtke samostalno proizvode chipove, procesore, senzore i ti poredis sa njima srpske sklapace koji kupuju komponente na Alibabi?
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 10:32 |
|
|
odgovorio sam ti iznad.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 12:07 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
DrMag je napisao/la: Gdje je pogon za ljevanje tih turbina u srbiji ili kini? Gde hoćeš. U Loli, a i u Trsteniku. U Trsteniku su pravili hidraulične prese koje su podigle kupolu na vrh Hrama Sv. Save, prave brodske osovine i turbine, radi se "gruba obrada" za cevi za NORU. Mi pravimo turpoprop motore i avione od stoljeća sedmog, to nije nikakav problem. Problem nam je da napravimo otkivak i čelični trupac za topovsku cev, za to su potrebne ogromne peći i "kovačnice", to se u SFRJ radilo samo u Sloveniji. Danas za Norine cevi te otkivke uzimamo iz zavoda Motovilihinska iz Perma, u Rusiji, pa ih posle kod nas obradjujemo u Loli, Trsteniku i Plani u konačni proizvod-topovsku cev. DrMag je napisao/la: Ova vas raketa po proracunima pogadja unutar 50m iako ima gps navodjenje, razlog zasto ne pogadja unutar 10m je naravno u komercijalnom gps prijemniku i kodu koji se kupuje od amerikanaca ;) Koja naša raketa.. ? Mi nemamo navodjenu raketu za dronove, to smo tek sad dobili uz kineske dronove. To su kineske rakete koje mi kupujemo i nisu nimalo jeftine. I njihova preciznost je nepoznanica, naročito tebi, jer još nijedno gadjanje nisu imale u Srbiji. DrMag je napisao/la: Biti ce kineski sa srpskim zmajem Sve oko Pegaza su nagadjanja i šuškanja. Osnovni problem sa Pegazom-da bi bio dron ubica, je bio to što mu je motor bio bučan i "loš" nekompatibilan softver. Mi nemamo problem da napravimo turboprob motor. Pravimo ih sto godina. Imamo problem da napravimo turboprop motor koji će biti nečujan na 5km i dovoljno jak ujedno da ponese letelicu i dve navodjene od po 8kg. Mada taj problem ima 98% zemalja ovog sveta. Ni Turci na Bajraktarima to ne rade, nego sklapaju uvežene delove. Navodno, Pegaz sa takvim "nečujnim" motorom i "probnim" teretom nije mogao ni da se odlepi od zemlje. Problem je bio i softver. Zato su i naši VTI stručnjaci otišli u Kinu na 6 meseci da se implemetira sa kineskim stručnjacima u Pegaza šta treba i da se uzme transfer tehnologije od Kineza za Pegaza. Dakle, na Pegazu će kinesko biti softver i navodjene rakete, a sve ostalo je naše. A i zmaj su malo kinezi prepravljali, tj. pomogli nam da uradimo prepravkice.. :) Edepro je skoro prikazao dva odlična motora, i svaka im čast na tome. Ta ekipa radi ozbiljne projekte, od Alasa pa do turboprop i turbojet motora. Kakav je taj njihov turboprop-videćemo. Svakako može da podigne veću bespilotnu na 10km sa lepim tovarom, a 10km je već "tiša" udaljenost. Njihov turbojet je pak pravo otkrovenje. Taj njihov motor ima potisak kao što su imali motori na prvim Tomahavkama. Naravno, za nas kao zemlju je još uvek nedostižno navodjene za takvu krtareću raketu, ali motor imamo. Na prste ruke se mogu nabrojati zemlje koje mogu da naprave turbojet za krstareću velikog dometa. Sve u svemu, namenska se kreće u dobrom smeru. Razvija se i ulaže se dosta u razvoj. Vremena je ovde potrebno dosta za pun proizvod. Tako je svugde u vojnoj industriji. Bitno je da ima volje, a ima je.. :) ...
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 15:10 |
|
|
Citaj pazljivo sto sam napisao za rakete. Ostalo si potvrdio sto sam napisao.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 10 tra 2021, 18:04 |
|
|
nisam zaboravio, mislim da sam dao ranije komentar na alas upravo tebi.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 11 tra 2021, 15:03 |
|
|
Modernizovani FAP 2026 namenjen za dopunu, za novog modernizovanog ognja u VS.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 11 tra 2021, 22:53 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 12 tra 2021, 17:19 |
|
|
.. Kiparske Nore.. ..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 13 tra 2021, 15:56 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cicak
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 13 tra 2021, 17:06 |
|
|
U Petoletci se proizvodi mali Milos ,oganj i terminator (pasars16 ), namenska je jedini pogon koji kako treba
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 16 tra 2021, 18:40 |
|
|
... Global Ordnance Successfully Test Fires Upgraded Nora B-52 M21 Self-propelled Howitzer for US Armyhttps://militaryleak.com/2021/04/15/glo ... r-us-army/Citat: Global Ordnance, LLC (GO) and manufacturer Yugoimport SDPR J.P. of Serbia, conducted a successful accuracy test firing of an upgraded NORA B-52 M21 155 mm Self-propelled Howitzer prior to shipping it the United States for evaluation by the U.S. Army. The NORA system will participate in the United States Army “shoot off” evaluation of mobile 155mm howitzers to determine which systems best fit the Army’s needs through variety of prioritized tasks. The best performers may be asked to provide proposals for the production, delivery, fielding, training, and support for use by the United States Army. ...
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 16 tra 2021, 19:16 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 16 tra 2021, 19:48 |
|
|
Na 08:11 Djordje Maničić(potpukovnik RV i PVO) kaže da nas po vojnotehničkom sporazumu sa Rusijom potpisanom čeka dolazak još dve baterije Pancira i po vojnotehničkom sporazumu sa Kinom dolazak FK-3..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 16 tra 2021, 19:48 |
|
|
.. Još jedna lepa i bitna vest za razvoj namenske industrije.. Војнотехнички институт јачи за 70 запосленихhttp://www.mod.gov.rs/cir/17305/vojnote ... enih-17305Citat: Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас решења о пријему у професионалну војну службу на неодређено време у Војнотехничком институту за 70 новозапослених, међу којима је највише младих истраживача. Стефановић им се том приликом захвалио што су одабрали да раде за своју земљу и њен систем одбране. I prevedeno na latinicu za one koji znaju samo jedno pismo. Vojnotehnički institut jači za 70 zaposlenohCitat: Potpredsednik vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas rešenja o prijemu u profesionalnu vojnu službu na neodredjeno vreme u Vojnotehničkom institutu za 70 novozaposlenih, medju kojima je najviše mladjih istraživača. Stefanović im se tom prilikom zahvalio što su odabrali da rade za svoju zemlju i njen sistem odbrane. ...
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 15:28 |
|
|
...
Vežba "Odgovor 2021"
Prvi segment vežbe - Oslobađanje talaca iz objekata farmaceutske industrije u Vršcu
Vojna vežba na Pasuljanskim livadama "Odgovor 2021" - Dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila
Vojna vežba na Pasuljanskim livadama "Odgovor 2021" - Prikaz dejstva brigadne raketne grupe
Vojna vežba na Pasuljanskim livadama "Odgovor 2021" - Tenkovska četa - gađanje na velikim daljinama
Vojna vežba na Pasuljanskim livadama "Odgovor 2021" - Jurišni helikopteri predvode kontranapad
Vojna vežba na Pasuljanskim livadama "Odgovor 2021" - Upad Žandarmerije u naseljeno mesto
...
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 19:25 |
|
|
...
Združena vežba policije i Vojske Srbije - Odgovor 2021- Orešac
Panciri i Pasarsi, priprema za vežbu
"Odgovor 2021" - priprema i poletanje helikoptera sa aerodroma Ladjevci
...
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 20:23 |
|
|
Kako ne, postavio sam na predhodnoj strani.. :) Na 08:11 Djordje Maničić(potpukovnik RV i PVO) kaže da nas po vojnotehničkom sporazumu sa Rusijom potpisanom čeka dolazak još dve baterije Pancira i po vojnotehničkom sporazumu sa Kinom dolazak FK-3.. ...
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 20:30 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
Ništa impresivno. Tko đeca smo se vako igrali kamaj, kamaj, kauboji, indijanci.... Ili cevkali sa fišecima.
Smješna je ovo...
Oćemo da se Velja Nevolja ISIL glavoseča procesuira sa POLITIČARIMA iz SNSa, koji su mu bili
SIGURNA KUĆA I PODRŠKA.....
STOP zaglupljivanju i zamajavanju pučanstva.
Tko je uhićen za: Krušik, Jovanjicu, rušenje Sava male...
UBOJSTVO CVIJANA.....
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
cicak
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 20:31 |
|
|
Kad ne možemo da imamo s300 onda je dobra i Kineska kopija
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 20:48 |
|
|
.. Stigli Mig-ovi iz Belorusije. Stefanović: Migovi 29 iz Belorusije stigli u Srbijuhttps://rs.n1info.com/region/stefanovic ... -u-srbiju/... BTW, ovih dana su zujali Antonov i Iljušin pravac Srbija-Belorusija-Rusija tamo-vamo već dva dana. Antonov je doterao Mig-ove, a Iljušin nam preteruje preostale tenkove T-72 i BRDM-ove iz Rusije, a možda čak i Krašukhu, videćemo.. :) ...
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 22:53 |
|
|
cicak je napisao/la: Kad ne možemo da imamo s300 onda je dobra i Kineska kopija FK-3 nije kineska kopija S-300. Više je neki "hibrid" S-300 i Patriota. S-300 ima hladno lansiranje, a FK-3 ima toplo lansiranje poput Patriota. FK-3 ima u bateriji jedan osmatrački radar i ima jedan svoj nišanski radar - "nišanac" Baterija takodje ima i tri lansera od po 4 rakete. Drugim rečima, da bi pokrio 360 stepeni kod FK-3, treba ti osmatrački radar, nišanac, i tri lansera. Za sve to isto, kod S-300 ti treba samo jedan lanser zbog hladnog lansiranja. Zato je Srbija i uzela tri baterije da bi pokrila celu svoju teritoriju. Plus, Pancire koji su "telohranitelji" većim sistemima. ..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 23:22 |
|
|
Pa od čega da ih štiti kad Panciri služe da štite druge? :) Srbija sa FK-3, Pancirima, Kub-ovima, Nevama, Mistralima, Pasarsima, RLN-Ic-ovima, Iglama i Strelama, ima kompletnu višeslojnu PVO. Sasvim dovoljnu za zaštiti celu svoju teritoriju i svoje trupe. Tu su jedini problem količina raketa i novac(sankcije-blokade), jer realno, Ameri mogu da nas zasuju krstarećim, potroše nam sve rakete za dva dana, i onda se ušetaju na gotovo. Ali da blic-krigujemo Kosovo npr, biće sasvim dovoljno da se odbranimo ta dva-tri dana i da nam niko ne ometa napredovanje armije. Tu su veći problem dronovi. Protiv njih leka nema.. Šalim se, za dronove je smrt lovačka avijacija, zato i opet treba dobra PVO koja će pak da ti štiti te lovce, da oni mogu u miru da love neprijateljske dronove. Dronovi su nezgodni kao kratko ćebe za svaku PVO. Imaju mali radarski i toplotni odraz i nečujni su. Ako ih vojska uoči golim okom, to može i top da skine jer su spori. Ali najbolje rešenje za njih su lovci. Mada skidali su Panciri dronove u Siriji, a i u Libiji, ali su i bili poklapani dobro od strane dronova. Što se tiče razvoja, mi nikada nismo ni razvijali PVO, čak ni u Jugi. I "naša" strela je pravljena po licenci, a i top na PASARS-u je švedski Bofors. Pasars je više napravljen kao ideja da zameni Pragu. Praga se u ratovima 90-tih proslavila tako što je tukla ciljeve po zemlji, a ne po vazduhu. Bukvalno rafali tog kalibra seku šumu ispred sebe i ruše zidove i imaju jako dejstvo po neprijateljskim gnezdima. Mislim da je ideja sa Pasarsom upravo ta, da bude podrška pešadiji i plus ako ekipa na liniji snimi neko izvidjačko-neprijateljsko dronče, da ga PASARS-ov top skine jer oni lete u dometu boforsovog topa. Vidim i da naši kače na PASARS-a i RLN-IC, da skine usput i nešto sa toplotnim odrazom, helikopter neki npr.. Dakle, moj odgovor je ne. Ne razvija se ništa, niti ima potrebe. FK-3, Panciri, Neve, Kub-ovi, Mistrali, Pasarsi(RLN-Ic, igle, strele) u kombinaciji sa Mig-ovima je sasvim dovoljna PVO za našu vojsku i pretnje iz okruženja.. :) ..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 tra 2021, 23:39 |
|
|
Plus, mislim da imaju ideju da na PASARS-a kače Igle, Strele, a i Mistrale - sad kad dodju iz Francuske.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|