HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 09:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 782 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 08 svi 2009, 21:06 

Ministar Primorac ispunio obećanje: Milijun kuna za sportsku dvoranu na Kupresu!

Visoko izaslanstvo vlade Republike Hrvatske predvođeno ministrom znanosti obrazovanja i sporta doktorom Draganom Primorcem nakon posjeta Banja luci i Bugojnu stiglo je na Kupres.Zajedno sa domaćinima predvođenim načelnikom Općine Kupres gospodinom Stjepanom Hercegom obišli su gradilište sporske dvorane u izgradnji i tom prilikom u kratkom razgovoru ministar je gospodinu Hercegu uručio ček na iznos od milijun kuna. U razgovoru s ministrom doznajemo da se na ovaj način ispunjava obećanje koje je ranije dao Kuprešacima te najavio da će nakon što dvorana bude završena s jakom delegacijom doći na svečano otvaranje i sa zadovoljstvom taj događaj proslaviti.

Pomoć u izgradnji sportske dvorane na Kupresu je samo jedan od projekata u kojima Vlada Republike Hrvatske pomaže znanost, obrazovanje i sport u BiH. Ministar Primorac je još jednom ponovio kako ovu pomoć nemožemo shvatiti kao pomoć, nego kao vraćanje duga za ono što su kroz povijest činili Bosansko-Hercegovački hrvati za Hrvatsku.Veza ministra Primorca sa Kupresom je vrlo čvrsta, naime upravo je on predvodio tim znanstvenika iz SAD-a koji su DNA metodom radili na identifikaciji stradalih vojnika i civila u masovnoj grobnici na Suhom polju. To je bio početak korištenja DNA metode za identifikaciju poginulih a kasnije je ta metoda postala ključna da bi proces traženja nestalih bio tako uspješan. Malo je onih koji znaju da je sve počelo na Kupresu upravo zahvaljujući doktoru Draganu Primorcu. Druga čvrsta poveznica sa Kupresom je pogibija brigadira Ante Primorca inače zapovjednika postrojbe „Ludvig Pavlović“ u akciji oslobađanja Kupreške visoravni u studenom mjesecu 1994. godine. Pokojni brigadir Primorac je rođak ministru i on u svakoj prigodi posjeti Kupresu obvezno upali svijeću na spomen obilježju brigadiru Primorcu i drugim braniteljima na Kupresu.

„Kad god sam tu na Kupresu, dobijem posebnu snagu i duboko se pomolim a Kupres želim vidjeti kao grad mladih ljudi i grad koji doista pred sobom ima svijetlu budućnost“ –rekao je ministar Primorac. Načelnik Općine Kupres gosp. Stjepan Herceg nije krio svoje zadovoljstvo ispunjenim obećanjem ministra na čemu je iskreno zahvalio i potvrdio kako bi sportska dvorana trebala biti gotova do idućeg obilježavanja „Dana Oslobođenja Kupresa“ za kada se priprema veliko slavlje.Ne treba uopće govoriti što će sportska dvorana značiti brojnim sportskim klubovima koji dolaze na pripreme na Kupres a tu su i učenici iz naših škola koji do sad nisu imali adekvatne uvjete u školskoj dvorani za tjelesni odgoj.

Privitak/ci:
primorac_3.jpg
primorac_3.jpg [ 25.23 KiB | Pogledano 14031 put/a. ]
primorac_2.jpg
primorac_2.jpg [ 29.76 KiB | Pogledano 14033 put/a. ]
primorac_1.jpg
primorac_1.jpg [ 24.17 KiB | Pogledano 14033 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 08 svi 2009, 21:08 

Polaganje vijenaca na spomen obilježju "Ogledala" u župi Suho polje-Zlosela.

Privitak/ci:
primorac_4.jpg
primorac_4.jpg [ 23.46 KiB | Pogledano 14032 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 08 svi 2009, 21:15 

Kreće prodaja parcela za vile - Čajuša 3

Proteklih dana Kupres bilježi veliku posjetu skijaša, turista, vikendaša Splićana, Dubrovčana, Makarana, poneki Slavonac i Zagrepčanin koji su okupirali skijalište uz hotel "Adria-ski". Slobodna Dalmacija piše i o velikoj gužvi prilikom parkiranja , tako da je hotel zaposlio "razvodnike" koji vas upućuju gdje još ima mjesta za ostaviti automobil.

Novinari Slobodne došli su na Kupres po priču o nekretninama. Kupuju li još skijaši "s morske strane svijeta" po Kupresu kuće i vikendice, i pošto?

"Zanimanja ima, a ima i velikih planova, ali cijene odavna nisu niske. Od onih prvih vremena skočile su tri, četiri puta", veli Zvonko Bagarić, vlasnik hotela "Adria-ski", jedan od najupućenijih ljudi u kupreškom kraju.

Uz hotel na samom skijalištu nova velika zgrada.

"To smo od lipnja prošle godine izgradili 26 apartmana za prodaju. Dio je već prodan, cijena im je za potpuno sređen apartman 1200 eura kvadrat. Kupuju ljudi iz Dalmacije, Hercegovine, Zagreba, Slavonije", kaže Bagarić.

Zadovoljan je prodajom, ali i snježnom sezonom. Kupres je na 1200 metara nadmorske visine, tek dva sata od Splita, i hotel "Adria-ski" već je podosta dugo dupkom pun. Ipak na skijalištu nema čekanja. Liftovi mogu prevesti gore na staze čak 7000 ljudi.

Niz padine ispod hotela vidi se još jedna nova velika zgrada.

"To je čovjek napravio 20-ak apartmana i prodavao ih po 700 eura kvadrat", kaže Bagarić.

Novinari su usput čuli i da je Bebek ovdje kupio kuću te da je Nadan Vidošević krenuo graditi vikendicu s druge strane grada.

Pridružio se novinarima u obilasku i Jozo Ivić, predsjednik TZ-a Kupresa. Turistička kupreška priča počela je još prije rata izgradnjom vikend-naselja Čajuša 1, a poslije je veliko zanimanje izazvala Čajuša 2. Prodavale su se na tipskim parcelama od po 400 kvadrata za samo 15 eura po metru četvornome. Izgrađeno je 900 vikendica.

- Sad u gradnju ide Čajuša 3. Tu će se u dijelu gdje je lijepa šuma prodavati parcele na kojima će nicati vile. Parcele neće biti ograničene i moći će se kupiti tisuću, dvije i više kvadrata.

U sklopu toga je u idejnom projektu grada Kupresa planirana i gradnja ski-lifta. Tako će stanovnici Čajuše 1, 2 i 3 gotovo ispred svojih kuća moći uhvatiti lift koji će ih odvesti drito na skijalište. Natrag se mogu lako vratiti pješke, odnosno na skijama.

Za gradnju Čajuše 3 Kupres je predvidio 69 hektara zemljišta koje će biti isparcelizirano i izgradit će se infrastruktura do svake parcele. To će u prodaju ove godine, a cijene se još ne znaju.

I na padinama Stožera niče novi skijaški centar. I tu se prodaju vikendice i parcele.

Vrh

PostPostano: 08 svi 2009, 21:16 

Kuprešak Boško Romić proglašen najliječnikom

Abdominalnog kirurga dr. Boška Romića iz Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb danas je Udruga hrvatskih pacijenata proglasila "najliječnikom" te mu uručila zahvalnicu za nesebičan humani rad i sve što čini na dobrobit pacijenata.

Dr. Romića za tu su titulu predložili sami pacijenti koji su nazivali ili osobno dolazili u Udrugu pacijenata, a njegov rad pohvalili su i kolege iz struke, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje.

Kriteriji na osnovi kojih liječnik može dobiti zahvalnicu su pristup pacijentu, komunikacija i povjerenje. Taj se odabir potvrđuje i ocjenama kolega iz struke.

"Vrlo je važno pohvaliti pojedince koji požrtvovno rade za dobrobit bolesnika", kazao je Drlje i najavio da će s tom akcijom Udruga nastaviti i u idućoj godini. Poslije Nove godine objavit ćemo putem medija adresu i telefon udruge na koje će pacijenti moći predlagati liječnike i medicinske sestre za koje smatraju da zaslužuju javnu zahvalu.
Čestitamo našem kuprešaku ,kad bi nas bilo takvih više !

Vrh

PostPostano: 08 svi 2009, 22:01 

pa uskoro ce hercegovina biti i prijedor :D .kupres,livno,rama i duvno je bosna.ali slazem se da treba staviti podforum zavrsje jer ovi gradovi nisu srednja bosna

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 08:32 

dudu je napisao/la:
kupres u podforumu srednja bosna bode oči. ako je TG hercegovina, kako je onda kupres bosna? neću potezati ovu raspravu :lol:

inače, kupres majka :!:

http://www.youtube.com/watch?v=Rnjdf_mXxMc

O prijatelju odkad ovu pjesmu tražim, hvala velika.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 08:59 

dudu je napisao/la:
kupres u podforumu srednja bosna bode oči. ako je TG hercegovina, kako je onda kupres bosna? neću potezati ovu raspravu :lol:

Ako sam dobro razumio,onda si i i napola naš Kuprešak ili kako pjesma kaže Kuprešanin :D

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 12:00 

DaniKU je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Ako sam dobro razumio,onda si i i napola naš Kuprešak ili kako pjesma kaže Kuprešanin :D

nisam iz kupresa, iako mi je jedna prababa iz zvirnjače :mrgreen: od glave do pete TG, tek mala primjesa posušja :lol:

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 13:19 

dudu je napisao/la:
nisam iz kupresa, iako mi je jedna prababa iz zvirnjače :mrgreen: od glave do pete TG, tek mala primjesa posušja :lol:

:D najbolji prijatelj mi je iz Zvirnjače,možda si s njim u rodu :)

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 16:11 

Kad nam je ove godine kosidba?? :P

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 19:46 

Tulkas je napisao/la:
Kad nam je ove godine kosidba?? :P

:lol: Kad i svake godine,na prvu nedjelju u 7.-mom mjesecu! ;) . Dobar si,dobar si,izgleda da baš pratiš zbivanja u ovim našim krajevima :)

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 21:20 

Raspored naselja i njihov nacionalni sastav u općini Kupres:

http://img152.imageshack.us/img152/9648/52907644.jpg

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 21:47 

Ne znam je li itko od vas bio na Kupresu za "Srednjoeuropski katolički dan" koji je održan 19.7.2003. godine,ali evo zbog važnosti događaju za kuprešku općinu stavit ću par slika da možete vidjeti kako je bilo.

Privitak/ci:
4948_kupres_flaschenzug-leute_41.jpg
4948_kupres_flaschenzug-leute_41.jpg [ 50.19 KiB | Pogledano 14032 put/a. ]
4961_kupres_leute-kirche_410.jpg
4961_kupres_leute-kirche_410.jpg [ 36.73 KiB | Pogledano 14035 put/a. ]
4970_kupres_puljic-leute_410.jpg
4970_kupres_puljic-leute_410.jpg [ 59.26 KiB | Pogledano 14031 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 21:51 

Još par slika...

Privitak/ci:
4950_kupres_geschenke.jpg
4950_kupres_geschenke.jpg [ 34.6 KiB | Pogledano 14032 put/a. ]
4945_kupres_bischoefe_410.jpg
4945_kupres_bischoefe_410.jpg [ 26.74 KiB | Pogledano 14032 put/a. ]
4967_kupres_priestervonoben_410.jpg
4967_kupres_priestervonoben_410.jpg [ 44.31 KiB | Pogledano 14032 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:33 

Danijele šta je sa ovim silnim srpskim selima koji se na karti vide na jugu općine?

Pretpostavljam da su napuštena ili su naši pokupovali?
Šta ima na tom jugu općine, od prirodnih resursa?
Ajde označi gdje su skijališta. ;)

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:38 

Robbie MO je napisao/la:
Danijele šta je sa ovim silnim srpskim selima koji se na karti vide na jugu općine?

I mene zanimaju ona srpska sela na jugoistoku.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:41 

okobrb je napisao/la:

ma to je bilo i prije rata slabo naseljeno, Ravno, Vukovsko, Zanagline, Mušić, Rilić. Pogotovo ova sela Vukovsko, Ravno, kad smo ušli u njih 94-te to je bio šok..Kuće nikakve raštrkane, samo blokovima ozidane, štale...

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:44 

Inkvizitor je napisao/la:
okobrb je napisao/la:

ma to je bilo i prije rata slabo naseljeno, Ravno, Vukovsko, Zanagline, Mušić, Rilić. Pogotovo ova sela Vukovsko, Ravno, kad smo ušli u njih 94-te to je bio šok..Kuće nikakve raštrkane, samo blokovima ozidane, štale...

Mene zanima koga tu danas ima i kakvo je vlasništvo

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:47 

Robbie MO je napisao/la:

Iskren da ti budem,sela su napuštena,nitko ih nije pokupovao,niti to namjerava. Pokupovane su mislim apsolutno sve srpske kuće po gradu i bližoj okolici. Ali se ni Srbi ne namjeravaju vraćati,tako da to praktički stoji opustošeno,možda pokoja baba u Riliću i Vukovskom i to ti je sve. Nedavno je asfaltiran put prema Rilići i dovedena je struja za nekoliko baba i deda koji tu žive. Doduše neki Hrvati imaju u Vukovskom štale gdje ovce drže.

A od resursa,jedino trave za ispašu,toga ima u izobilju :D , prirodnih ljepota i stećaka. Od resursa koji bi se mogli koristiti za gospodarski razvoj prema mom saznanju nema ništa,ali eto vidiš mogao bih se raspitati,sad me baš zanima. :) .

Označit ću ti skijališta,pa ću postaviti ;)

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:55 

DaniKU je napisao/la:

Iskren da ti budem,sela su napuštena,nitko ih nije pokupovao,niti to namjerava. Pokupovane su mislim apsolutno sve srpske kuće po gradu i bližoj okolici. Ali se ni Srbi ne namjeravaju vraćati,tako da to praktički stoji opustošeno,možda pokoja baba u Riliću i Vukovskom i to ti je sve. Nedavno je asfaltiran put prema Rilići i dovedena je struja za nekoliko baba i deda koji tu žive. Doduše neki Hrvati imaju u Vukovskom štale gdje ovce drže.

A od resursa,jedino trave za ispašu,toga ima u izobilju :D , prirodnih ljepota i stećaka. Od resursa koji bi se mogli koristiti za gospodarski razvoj prema mom saznanju nema ništa,ali eto vidiš mogao bih se raspitati,sad me baš zanima. :) .

Označit ću ti skijališta,pa ću postaviti ;)

Inače ti Srbi iz Vukovskog i okolice su čisti Vlasi, čak im ni prezimena nisu sva posrbljena pa je bilo prezimena tipa Furtula i sl.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:58 

Odlično opisano. Pa ja sam na forum.hr opisao potpuno situaciju kakva je trenutno u sprpskim selima,možda niste pročitali. Uglavnom kao što možete vidjeti na karti sva naselja koja su bila blizu grada su naseljena Hrvatima,a u gradu je bilo par srpskih naselja poput Dedinja,"Male Srbije"(poslije rata smo ju mi kao klinci tako prozvali :) )-nalazi se na ulazu u grad s lijeve strane. Srbi su živjeli u tim zabitima koje su kilometrima udaljene od grada,znači oni su činili većinu u općini,ali su živjeli daleko od grada i njegove najbliže okolice.

Danas tu skoro nitko ne živi,jedino babe i dede koji su tu došli umrijeti(a i njih na prste možeš nabrojati). Tako kad se priča tko je bio većina u gradu Kupres prije rata i onom što liči na urbanu okolicu,su definitvno Hrvati i nemojte da vas zavara broj Srba koji su živjeli u općini,jer su oni(oko tri četvrtine njih) živjeli tako reći "bogu iza nogu". Od 4 mjesne zajednice u kupreškoj općini u 3 su Srbi bili većina,a u 1 Hrvati i u njoj je živjelo 90% Hrvata cjelokupne općine.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 22:59 

DaniKU je napisao/la:

Odlično opisano. Pa ja sam na forum.hr opisao potpuno situaciju kakva je trenutno u sprpskim selima,možda niste pročitali. Uglavnom kao što možete vidjeti na karti sva naselja koja su bila blizu grada su naseljena Hrvatima,a u gradu je bilo par srpskih naselja poput Dedinja,"Male Srbije"(poslije rata smo ju mi kao klinci tako prozvali :) )-nalazi se na ulazu u grad s lijeve strane. Srbi su živjeli u tim zabitima koje su kilometrima udaljene od grada,znači oni su činili većinu u općini,ali su živjeli daleko od grada i njegove najbliže okolice. Danas tu skoro nitko ne živi,jedino babe i dede koji su tu došli umrijeti(a i njih na prste možeš nabrojati). Tako kad se priča tko je bio većina u gradu Kupres prije rata i onom što liči na urbanu okolicu,su definitvno Hrvati i nemojte da vas zavara broj Srba koji su živjeli u općini,jer su oni(oko tri četvrtine njih) živjeli tako reći "bogu iza nogu".

To što si naveo i Blagaj koji je bliže Šipovu, i odnosio je prevagu

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 23:03 

To što si naveo i Blagaj koji je bliže Šipovu, i odnosio je prevagu

Naravno,čak je i bio posebna MZ i u njoj je živjelo ovih ostalih 10% Hrvata jer je ta MZ obuhvaćala najisturenije hrvatsko naselje Rastičevo,a u ostale dvije MZ živjelo je svega dvoje Hrvata. Mislim da vam sve ovo govori o rasporedu naselja u općini.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 23:05 

Inače ti Srbi iz Vukovskog i okolice su čisti Vlasi, čak im ni prezimena nisu sva posrbljena pa je bilo prezimena tipa Furtula i sl.

E vidiš to za prezimena nisam znao...

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 23:11 

Evo sve da lijepo vidite :)

MZ Blagaj - obuhvaća naseljena mjesta: Barjamovci, Blagaj, Mrđanovci, Mrđebare, Novo Selo, Rastičevo, Suhova i Šemenovci

MZ Kupres - obuhvaća naseljena mjesta: Begovo Selo, Bili Potok, Botun, Brda, Donji Malovan, Goravci, Gornji Malovan, Kukavice, Kupres, Kute, Mlakva, Odžak, Olovo,
Osmanlije, Otinovci, Rilić, Stražbenica, Vrila, Zanaglina, Zlosela i Zvirnjača

MZ Ravno - obuhvaća naseljena mjesta: Donje Ravno, Gornje Ravno i Mušić

MZ Vukovsko - obuhvaća naseljena mjesta: Bućovača, Donje Vukovsko, Gornje Vukovsko i Kudilji

Narodnosni sastav stanovništva općine Kupres, po mjesnim zajednicama, prema popisu iz 1991.

mjesna zajednica ukupno Srbi Hrvati Bošnjaci Jugoslaveni ostali
MZ Blagaj 1,663 1,247 400 0 1 15

MZ Kupres 6,603 2,357 3,411 725 66 44

MZ Ravno 646 568 1 76 0 1

MZ Vukovsko 706 692 1 1 0 12

ukupno 9,618 4,864 (50,57%) 3,813 (39,64%) 802 (8,33%) 67 (0,69%) 72 (0,74%)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 782 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: