HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: uto kol 11, 2020 2:21 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 95 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 11:26 am 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 11:02 pm
Postovi: 517
slika

1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”

Na današnji dan, blagdan sv. Ante, prije sedamnaest godina domovini su na vjernost, u maloj vojarni na Posuškom Gradcu, prije i danas seoskoj školi, prisegnuli pripadnici Pukovnije “Ante Bruno Bušić”. Međutim, povijest ove postrojbe seže već na početak ožujka 1992., u Posuškom Gradcu gdje je, po zapovjedi generala Ante Zorislava Rose, utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni.

Za one slabijeg pamćenja, bilo je to vrijeme kada ni HVO nije bio osnovan, a bošnjački političari u Sarajevu su sebe i sve oko sebe još mjesecima potom uvjeravali kako “rata neće biti”. Postrojba je popunjena isključivo dragovoljcima, s ciljem obrane od srpskog agresora, a da je opasnost bila itekako realna vidjelo se samo mjesec dana kasnije bitkama na Kupresu i Livanjskom polju.


Pukovnija sa četiri bojne

Novoutemeljena postrojba nosila je naziv Bojna “Knez Branimir” sa četiri satnije, u Posušju, Ljubuškom, Širokom Brijegu i Uskoplju. Jačanjem bojnih djelovanja, te povećanjem potrebe za jednom obučenom i opremljenom, te visokomobilnom postrojbom, ova bojna je preustrojena u Pukovniju “Ante Bruno Bušić”. Pukovnija je svečanu prisegu položila rodu i domovini upravo na Sv. Antu, 13. lipnja 1992. Pukovnija je imala četiri bojne, posušku “Vitez Damir Martić”, širokobriješku “Ivica Jelčić Čarls”, livanjsku “Ferdo Sučić” i uskopaljsku “Zvonko Krajina”. Jačanjem borbi u srednjoj Bosni donesena je odluka o osnutku bojne u Žepču, koja je nosila naziv “Andrija Tadić”, također po poginulim pripadnicima postrojbe. Obuka i tereni smjenjivali su se u kontinuitetu, livanjsko bojište, mostarsko, središnja Bosna, Jajce, Zavidovići i okolica Žepča, čitava 1992. protekla je u napadnim operacijama, koje su Bušići, kako ih je narod nazvao i prepoznavao, odrađivali visokoprofesionalno i uspješno. Došla je 1993., zategnuti odnosi između HVO-a i Armije BiH, bošnjačke i hrvatske politike, dovela je do novog, još krvavijeg rata. I opet su Bušići bili u prvome redu. Uskoplje, Bugojno, Konjic, Mostar, Žepče, Travnik, smjenjivale su se bitke, pobjede, ali je rastao i broj poginulih. Te godine obljetnica postrojbe nije obilježena. Samo nekoliko dana ranije na konjičkom ratištu, u osvajanju strateške kote pukovnija je imala nekoliko poginulih pripadnika. Zadaća je, usprkos žrtvama, i ovaj put obavljena.


Branili svoj narod

Bušići odlaze u Mostar gdje se vode žestoke ulične borbe. Bušići su u središtu mostarskog pakla, a u to vrijeme baza postrojbe je vojarna na Heliodromu. Krajem ljeta, početkom ofenzive Armije BiH na Uskoplje, Bušići opet stižu u pomoć. Slamali su se na njima juriši Armije BiH i mudžahedinskih postrojbi stranih plaćenika, ali usprkos svim problemima s kojim se postrojba susretala, Bušići su izdržali. Rovovi su bili toliko blizu da su se vojnici obje strane dobacivali ručnim bombama, ali Uskoplje nije palo. To je i vrijeme najveće krize postrojbe koja je bila trn u oku mnogima jer nije pljačkala i sramotila svoj narod, nego ga je branila. I obranila. Istodobno žepačka bojna bila je kralježnica obrane žepačke enklave. Kraj 1994. i sukoba s Armijom BiH Bušići su dočekali na uskopaljskom ratištu. Pukovnija potom prelazi u Čapljinu, gdje u vojarni “Božana Šimovića” počinje preustroj Pukovnije u 1. Gardijsku brigadu HVO “Ante Bruno Bušić”. Tada se prvi put na jednom mjestu objedinjuju sve bojne brigade, priključuju im se i tenkovske, topničke i mehanizirane bojne, osniva se protuoklopna raketna divizija koja će po zlu upamtiti tenkove i oklop generala Mladića predstojećeg ljeta. Pod zapovjedništvom tada brigadira, danas generala Željka Glasnovića, novoustrojena 1. Gardijska priseže domovini.


Operacija “Ljeto '95.”

Vremena za odmor nema, krajem ljeta počinje velika operacija “Ljeto '95.” u sklopu koje Bušići s drugim gardijskim brigadama, te Specijalnom policijom HVO-a, oslobađaju grad Kupres i šire područje općine. Zimu Bušići provode “radno”, sudjeluju s drugim postrojbama HV-a i HVO-a u operacijama na livanjskom ratištu, stvarajući preduvjete za napadne operacije početkom 1995. “Zima”, “Skok 1 i 2”, pozornica za velike pobjede hrvatskog vojnika u 1995. je pripremljena. Nezaustavljivi nalet hrvatskih vojnika zbrisao je linije srpske obrane u Livanjskom polju, oslobođen je Glamoč, Grahovo, Drvar, na kupreškom dijelu ratišta osvojen je, za Armiju BiH neosvojivi vrh Demirovac na kojeg su Bušići postavili veliki hrvatski stijeg. Potom je uslijedila najveća operacija hrvatskog oružja i vojnika u njegovoj povijesti, nezaustavljiva “Oluja” u kojoj su Bušići odradili ulogu vezivanja što većeg dijela srpskih snaga na sebe, napadom na utvrđenu kotu u kartama i vojnim izvješćima poznatu tek kao broj – 1422.


Sastavnica Oružanih snaga BiH


To je ujedno i jedina linija koju su Bušići napali, a nisu probili. S druge strane stajale su, između ostalih, i zloglasne “Pantere” iz Bijeljine, u biti pripadnici Postrojbe za posebne operacije Službe državne sigurnosti Srbije. Bušići će im vratiti milo za drago nešto kasnije, nakon zauzimanja Jajca, kada su im nanijeli takve gubitke da su prestali postojati kao postrojba. Nakon Oluje uslijedio je juriš na Banju Luku. Oslobođeno je Šipovo, Jajce, Mrkonjić Grad, zauzete hidrocentrale na Vrbasu, Bušići su s drugim postrojbama HV-a i HVO-a izbili na Manjaču, gledajući kao na dlanu Banju Luku, iz koje je bježalo što je pobjeći moglo. Politika je tada kazala – stop. Uslijedio je Dayton, 1. Gardijska je svoje sjedište izgradila u Drvaru, a dio postrojbe ostao je na Kupresu. Krenulo je preoblikovanje ratnika u vojnike, unutarnji preustroj postrojbe koja i danas živi kao sastavnica Oružanih snaga BiH.


Najustrojenija postrojba

Tijekom krvavog rata poginulo je 106 njezinih pripadnika, a njih 450 je ranjeno. Kroz postrojbu je prošlo oko 5000 pripadnika, iz 46 općina BiH i Hrvatske, te europskih i američkih država. Bušići su postrojba koja je, među prvima, tijekom rata tiskala svoj glasnik “Drmaj”, a slogan po kojem su živjeli i ratovali bio je “Korak ispred”. I bili su korak ispred svih, postrojba koja je kraj rata u BiH dočekala kao najustrojenija i najprofesionalnija na čitavom teritoriju BiH.


Prva profesionalna postrojba HVO-a

Nekadašnji pripadnici postrojbe u prosincu prošle godine u Posušju su održali utemeljiteljski Sabor Udruge bivših pripadnika postrojbe “Ante Bruno Bušić”. Kroz svoju ratnu povijest su ionako naučili kako će im malo tko pomoći, ako sami sebi ne pomognu. I po tomu su među prvima, jer su prva profesionalna postrojba HVO-a, uz Specijalnu policiju i jedina, koja ima svoju udrugu. A ako zatreba, i opet će biti među prvima. Uvijek za korak ispred.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 11:29 am 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 11:02 pm
Postovi: 517
Na ovogodišnjoj obljetnici, ove jedne od najpoznatijih postrojbi iz Domovinskog rata, prisustvovali su i mnogi generali HV među njima i Ljubo Ćesić Rojs, Rahim Ademi, Ante Roso te drugi. Također na ovoj svečanosti bio je nazočan najpopularniji hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, brzojavi i čestitke Bušićima uputili su mnogi, među njima Jadranka Kosor, Miroslav Tuđman i mnogi drugi.

Danas (subota) u Posuškom Gracu se itekako mogla osjetiti, kroz emocije, povezanost hrvatskog naroda i postrojbe Bušići, Svetoj misi i ceremoniji otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima postrojbe Bušići prisustvovalo je najmanje 5000 ljudi pristiglih iz svih krajeva Herceg-Bosne i susjednih mjesta Dalmacije.
Bušići su zaslužili da ih hrvatski narod vječno pamti i upiše zlatnim slovima u knjigu hrvatskih ratnika sa ostalim herojima Domovinskog rata.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 11:31 am 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 11:02 pm
Postovi: 517
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 12:06 pm 
Offline

Pridružen/a: čet svi 07, 2009 1:19 pm
Postovi: 596
Sječam se njih iz Žepča, i gdje im je bilo sjedište.
Svaka čast svim momcima koji su bili u HVO "Ante Bruno Bušić" :-hrvatinic


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 12:07 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Zepce Jugend je napisao/la:
Sječam se njih iz Žepča, i gdje im je bilo sjedište.
Svaka čast svim momcima koji su bili u HVO "Ante Bruno Bušić" :-hrvatinic


Je li ta bojna "Andrija Tadić" kasnije prebačena u 3 gbr, gdje geografski i pripada?

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 12:15 pm 
Offline

Pridružen/a: čet svi 07, 2009 1:19 pm
Postovi: 596
Neznam iskreno :-neznam
Ali ako te zanima, mogu saznati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 12:30 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 3:45 pm
Postovi: 24048
3.GB je imala 3 pj. bojne - Vitez , Žepče . Kiseljak.Dok malo prikupim slika , pa bude tema.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 12:31 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Mar-kan je napisao/la:
3.GB je imala 3 pj. bojne - Vitez , Žepče . Kiseljak.Dok malo prikupim slika , pa bude tema.


Markane legendo :-top

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 1:24 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
CAPLINA 04 1994, VOJARNA BOZAN SIMOVIC

Caplina, Hrvatska Republika Herceg Bosna

Official ceremony for the establishment of the professional 1 Brigade ANTE BRUNO BUSIC
GENERAL ANTE ROSSO
slika

COMMANDANT ZELKO GLASNOVIC

slika

slika

2BOJNA ALPHA FORCE

slika

slika

PARADE IN TOMISLAVGRAD

slika

With ALFA FORCE WE WERE THE DRUGI BOJNA, recon & diversante, anti tank (Tom destroyed one serbian T72 in Kupres with maliucka, and later we ve got one tank under command of our Slovenian friend Herman Jerman.

Our Patches and beret medal

slika

Patche d épaule

slika

slika
Models HV d insigne beret portés par le HV et HVO

slika

slika

Premier et second model d insigne de beret oficiel 1GB A.B.Busic

slika

slika

Troisième model d insigne de beret oficiel 1G.B. A.B.BUSIC

slika


Zadnja izmjena: ERICH; čet lip 18, 2009 1:42 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 1:54 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
And did Rosso speak good French? I guess what they teach soldiers in the Legion Etrangere is very basic French :-neznam

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 1:59 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
RajvoSa je napisao/la:
And did Rosso speak good French? I guess what they teach soldiers in the Legion Etrangere is very basic French :-neznam

lol, in French army, Legion too, all orders are in french, so Rosso and Gotovina spoke very good french language, no choice...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:05 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
That's better! :-top

Great photos :-klanjam

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:13 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
Thanks for your help

it was very important time for us, we just coming from bloody Gornji Vakuf, and it s was very good reconfort for us, to se the priest and all people from Herceg,

it was the days one for the official and professionnal 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic, i was there, and dont forget this time

I speak only french and english, so if somebody can traduct for all cro-friends,

Great thanks


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:17 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
ERICH je napisao/la:
Thanks for your help

it was very important time for us, we just coming from bloody Gornji Vakuf, and it s was very good reconfort for us, to se the priest and all people from Herceg,

it was the days one for the official and professionnal 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic, i was there, and dont forget this time

I speak only french and english, so if somebody can traduct for all cro-friends,

Great thanks


My pleasure. No need to translate, they all at least understand (and most speak and write) English.

How many foreign volunteers were there in this brigade?

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:25 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 3:45 pm
Postovi: 24048
Salut, monsier ! Ca va ? n'oublie jamais les camarades 1.GB ? :-top Ou tu habite , maintenant?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:42 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
So we work on, it s dificult because it s month after month every things change, some of us go back home, and some news guys arrive all the time, we were a lot off, when we start the Brigade in March 1994 we were around 30 soldiers, but a lot of came after
you must see before, in 1992 and 1993, a lot of volunteers were dispatched in lot off units, ATG Mostar, Kazjenicka Bojna, Kralj Tomislav, HOS , Ludwig Pavlovic in Caplina (it was HV, not HVO, this is sure 100% but the politic fuck them)i tako dalje

I remember in Januar or Februar 1994 just after Slatina Front line, in Tomislavgrad, we were perhaps around 60 foreigners,

because it was new time, by General Rosso, to creat some new Brigades and professionnal, we were the first AB Busic, and 3 anothers in Herceg, the last one was in Bosanka Posavina near BRCKO, but they were not Herceg

Total, we think that in Croatia, Bosna Bosanka Posavine corridor, Hercegovina, we were aound 400 foreign volunters,

around 100 of us were killed in action,
after war a lot of friends comited suicide cause PTSD, it s not possible to forget the war,
that the raison why we organise now something, for regroup all veterans, because we don t want more dead friends, and we were so we didn t fought for nothing
HVO doesn t exist anymore, and it s very hard for us to know that

Herceg and HVO doesn t exist anymore, so did we fought for nothing ? No the people from Herceg exist, and we are now in the story for the life, and nobody can t change that

since the romans before JC the story is the story, and we are here for proove that Herceg exist, because WE WERE HVO


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:47 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
Sorry for this new post,
you can joint mine to the another post 1 BRUNO BUSIC, and made only one


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:49 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
ERICH je napisao/la:
So we work on, it s dificult because it s month after month every things change, some of us go back home, and some news guys arrive all the time, we were a lot off, when we start the Brigade in March 1994 we were around 30 soldiers, but a lot of came after
you must see before, in 1992 and 1993, a lot of volunteers were dispatched in lot off units, ATG Mostar, Kazjenicka Bojna, Kralj Tomislav, HOS , Ludwig Pavlovic in Caplina (it was HV, not HVO, this is sure 100% but the politic fuck them)i tako dalje

I remember in Januar or Februar 1994 just after Slatina Front line, in Tomislavgrad, we were perhaps around 60 foreigners,

because it was new time, by General Rosso, to creat some new Brigades and professionnal, we were the first AB Busic, and 3 anothers in Herceg, the last one was in Bosanka Posavina near BRCKO, but they were not Herceg

Total, we think that in Croatia, Bosna Bosanka Posavine corridor, Hercegovina, we were aound 400 foreign volunters,

around 100 of us were killed in action,
after war a lot of friends comited suicide cause PTSD, it s not possible to forget the war,
that the raison why we organise now something, for regroup all veterans, because we don t want more dead friends, and we were so we didn t fought for nothing
HVO doesn t exist anymore, and it s very hard for us to know that

Herceg and HVO doesn t exist anymore, so did we fought for nothing ? No the people from Herceg exist, and we are now in the story for the life, and nobody can t change that

since the romans before JC the story is the story, and we are here for proove that Herceg exist, because WE WERE HVO


400 in total? That is a lot, I honestly thought that it was max. 50.
Looks like no one is immune to PTSD :(
I assumed that many volunteers were professional soldiers with a lot of experience, so more resistant to PTSD. Looks like I was wrong.

Yes, Herceg Bosna no longer officially exists, but the main thing is that the Croatian people survived and are doing very well. That is all due to the brave HVO and the good people who came from other countries to help :-klanjam :-hrvatinic

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 2:57 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
50 foreign volunters ???

you forget one zero,

for sure some foreigners were only tourists and fucking ashole (look like Falk and Ralf in Kajenicka, fucking criminals they were)
, but not for long time, because front line made the diference between soldiers or tourrists, lol

You are welcome in our website USDDR

Jean Christophe Nicolier was exécuted with Herman by the cetniks in Vukovar,

Mack was killed near Mostar in Blagaj in 1992, and another guy s...

more than 100 were killed in Croatia and Bosna and Herceg


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 3:03 pm 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: uto tra 14, 2009 12:53 am
Postovi: 220
Merged.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 3:06 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
ERICH je napisao/la:
50 foreign volunters ???

you forget one zero,

for sure some foreigners were only tourists and fucking ashole (look like Falk and Ralf in Kajenicka, fucking criminals they were)
, but not for long time, because front line made the diference between soldiers or tourrists, lol

You are welcome in our website USDDR

Jean Christophe Nicolier was exécuted with Herman by the cetniks in Vukovar,

Mack was killed near Mostar in Blagaj in 1992, and another guy s...

more than 100 were killed in Croatia and Bosna and Herceg


Did you mean 500 in Bosnia & Herzegovina and Croatia or just in Bosnia & Herzegovina? I was thinking of just the foreign volunteers in the HVO, not the HV as well. I agree that when you add HV it is 500+.

Thanks for the invite to your site, I will be sure to check it out.

Salut :-oleole

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 3:37 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
In total , Croatia, Bosna, and Herceg

but only in Busic 1994 1995 around 60 guy s were, dificult to have exact number, because some guy s were before in HV, or in another brigade, so some guy stayed 5month and leaved , and another came just after

About 1 Busic, it was professionnal Grup with Alpha Force, so we take only foreigners with military experiences, and majority were veteran from HV/HOS or HVO with fight experience

Our objectif under Rosso and Glasnovic commandmant,it s was to made HVO Special Forces with Alpha Force , normal we were new brigade and we regroups all small units from Hercegovina, for mading one strong Brigade


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 3:45 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
And in your opinion what was the motive for most of the volunteers there?

- Good cause (fight for the weakest and against Orthodox/Communist)?
- Adventure?
- Looking for a conflict?
- Religious affiliation (Catholic)?

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1. gardijska brigada HVO “Ante Bruno Bušić”
PostPostano: pon lip 15, 2009 5:10 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
RajvoSa je napisao/la:
And in your opinion what was the motive for most of the volunteers there?

- Good cause (fight for the weakest and against Orthodox/Communist)?
- Adventure?
- Looking for a conflict?
- Religious affiliation (Catholic)?


- Good cause, but not religious or etnnicals discrimination, this was against the Communism Milosevic system and against the Cetnicks Imperialists with the great Serbia, this is the problem since 1918, the great Yugoslavia under serbian control is fake and it s dictator ship under serbian control, communists or cetnicks it s all the the time against the liberty of the croatian people, the bosnian and all other one

-Adventure, of course, a lot off of us were from French Paratroops, French Foreign Legion, Royal Marines from England etc with military experiences in Africa or another conflicts.
But the true, Croatia and Bosnian war were very terrible, we can not believe the reality of the fight, it was not Africa, it was real war mading by european guy s who knew how to to fight

-Religious, it s not possible, because majority of us were Christian, but remember in 1991/92 at Zagreb in the HOS office, majority of the dead were muslims. in my unit HVO some ethnnicals serbs and some bosnian muslims and some albanian catholics majority or muslims
and it was never problem about religion or ethnnical, but for sure we were against all extremists, no way for the cetniks or the islamists

the rest is propagand from the cetnicks, believe me, for exemple in Bosanska Posavina one Serbian Commanddant was captured by HVO/ARbiH, and he was 100% muslim

So my opinion his the ennemys were not etnnicals or religious, the principal was against Sarajevo and Belgrade/Pale/Knin politic

But for sure the Croats entite exist in Herceg and Central Bosna, and they must have their right

Thats the good reason why we are proud to say "we were HVO"
but the big probleme, nobody understand that, all the time people think against us that we were facists and criminal, but they forget to see the past since 1918, and to see the cetnicks and the islamists

The good point for Sarajevo now, they said that they clean the place against islamists...


Zadnja izmjena: ERICH; pon lip 15, 2009 5:58 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1 Gardjiska Brigada Ante Bruno Busic 1994
PostPostano: pon lip 15, 2009 5:18 pm 
Offline

Pridružen/a: ned lip 14, 2009 6:27 pm
Postovi: 15
Lokacija: FRANCE
Mar-kan je napisao/la:
Salut, monsier ! Ca va ? n'oublie jamais les camarades 1.GB ? :-top Ou tu habite , maintenant?

i m in France,

but last time i was in Vukovar in November 2008, every year i come in Croatia.

the next is to going in Herceg, perhaps this year with some friends, we want to coming back in "Tommytown", but we know that we can t going every where, some place are disgracefulls for us

Last time i was in Tomislavgrad in 2000, very nice party with some veterans in the new Disco, and Miss Herceg was there

Pivo party in Tomislavgrad :-hrvatinic


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 95 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO