HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 ožu 2025, 01:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Krašovani - Hrvati u Rumuniji
PostPostano: 06 kol 2010, 01:23 

Vidim da još nema teme o njima, a mislim da su zaslužili da ih pomenemo, jer su zadržali svoj identitet i vjeru unatoč pravoslavnom okruženju :smajl007
Na zadnjem popisu ih je bilo 6786 koji su se izjašnjavali kao Hrvati i čine većinu u dvije općine - Karaševo i Lupak :palacgore1

sviđa mi se njihov naglasak :hrvatinic

Njihove web stranice

http://www.carasova.net/
http://www.zhr-ucr.ro/

imaju i nogometni klub, zove se "Prolaz"

Vrh

Naslov: Re: Krašovani - Hrvati u Rumuniji
PostPostano: 06 kol 2010, 12:37 

Na hrvatskom wikiju piše da su ovi Krašovani porijeklom iz srednje Bosne, točnije sa Vlašića.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2010, 16:47 

Ministry of Sound je napisao/la:
Na hrvatskom wikiju piše da su ovi Krašovani porijeklom iz srednje Bosne, točnije sa Vlašića.

Da, ima ih iz Bosne i iz Hrvatske, pošto su se naselili u nekoliko valova između 16. i 18. stoljeća.

Citat:
Some of the Krashovani originate from Turopolje region of present-day Croatia (they are being referred as Turopoljci). Because of the long-time influence of other Krashovani, who speak the Torlakian dialect, the original (Kajkavian) dialect of this group also became Torlakian. Other groups are supposedly Croats from the Franciscan province of Bosna Srebrena.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2010, 17:02 

svaka im cast.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2010, 01:35 

Burruchaga je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

Da, ima ih iz Bosne i iz Hrvatske, pošto su se naselili u nekoliko valova između 16. i 18. stoljeća.

Citat:
Some of the Krashovani originate from Turopolje region of present-day Croatia (they are being referred as Turopoljci). Because of the long-time influence of other Krashovani, who speak the Torlakian dialect, the original (Kajkavian) dialect of this group also became Torlakian. Other groups are supposedly Croats from the Franciscan province of Bosna Srebrena.

Svaka čast mojim susedima Turopoljcima. :zivili :palacgore1
Iako je to sad kod nas pogrdan izraz da bumo realni.
Say Kaj or die!

Vrh

PostPostano: 10 kol 2010, 10:22 

Burruchaga pomenemo ???Rumunija ???
strahovo sam kad sam došo do općina mislio sam da ce biti opština
malo previše mudžahedinske FTV
moramo zadržat jezik naš (hrvatski) jedini način opstojnosti

Vrh

PostPostano: 10 kol 2010, 13:21 

Milim da Krašovani kao jedini primjer kod Hrvata, pored Janjevaca, govore torlačkim naglaskom karakterističnim za jug Srbije i Makedoniju, zbog čega ih i Srbi prisvajaju sebi.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2010, 15:25 

škripar šb je napisao/la:

Kakve ti probleme imaš?

Za mene je uvijek bila Rumunija i tako ču je zvat dok sam živ, ako ti neodgovara ignoriraj moje postove i neobraćaj mi se više.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2010, 18:57 

škripar šb je napisao/la:

Kakve ti probleme imaš?

Za mene je uvijek bila Rumunija i tako ču je zvat dok sam živ, ako ti neodgovara ignoriraj moje postove i neobraćaj mi se više.

Čovjek je bio dobronamjeran, ali srbizmi su na žalost izprali mozak mnogim dielovima Bosne, tako da će morat proteči još mnogo vode u Drini da bi Holandija opet postala Nizozemska, Španija Španjolska, a Rumunija Rumunjska.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2010, 21:07 

dane-croatia je napisao/la:

Čovjek je bio dobronamjeran, ali srbizmi su na žalost izprali mozak mnogim dielovima Bosne, tako da će morat proteči još mnogo vode u Drini da bi Holandija opet postala Nizozemska, Španija Španjolska, a Rumunija Rumunjska.

Bitno je da vi velike Hrvatine pričate i imate svoj "čisti" Hrvatski jezik gdje je svaka druga rijeć turcizam, a da ni neznate da se radi o turskoj rijeći, da ne prićam o vašem regionalnom pogrešnom govoru vašeg "čistog" Hrvatskog jezika koji su puni svega samo ne "Hrvatskog", u Istri i Dalmaciji talijanizmi, u Sjevernoj Hrvatskoj Germanizmi, zato mali nemoj meni pametovat nego odjebi u troskoku i ispravljaj prvo svoje turcizme, talijanizme i germanizme koji su usput rećeno svi odreda pogrešno izgovarani po Lijepoj Našoj.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2010, 17:12 

dane-croatia je napisao/la:

Bitno je da vi velike Hrvatine pričate i imate svoj "čisti" Hrvatski jezik gdje je svaka druga rijeć turcizam, a da ni neznate da se radi o turskoj rijeći, da ne prićam o vašem regionalnom pogrešnom govoru vašeg "čistog" Hrvatskog jezika koji su puni svega samo ne "Hrvatskog", u Istri i Dalmaciji talijanizmi, u Sjevernoj Hrvatskoj Germanizmi, zato mali nemoj meni pametovat nego odjebi u troskoku i ispravljaj prvo svoje turcizme, talijanizme i germanizme koji su usput rećeno svi odreda pogrešno izgovarani po Lijepoj Našoj.

Tu si na žalost 100% u pravu, ali za Hrvata i Bošnjaka je ipak ponajveća sramota kad prihvati preveć srbizama. Ali što se tiče turcizma, germanizma, latinizma, arabizma, anglizma... tu se podpuno slažem s tobom kako to nije puno manja sramota za hrvatski jezik.
Inače, nikako nemoj zamjerit, pogotovo ako si stariji čovjek, jerbo niti ne krivim tebe sbog tvog lošeg hrvatskog, već srbski utjecaj u Jugoslaviji koji je prieko jezika htio uništiti sve hrvatsko, a pogotovo u određenim dielovima Bosne. Jezik u Bosni je nekad prije Jugoslavije bio najhrvatskiji.

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2010, 19:02 

Citat:
Biskup Komarica u pohodu rumunjskim katolicima Hrvatima

Odgovarajući na poziv mjesnog biskupa mons. Martina Roosa i župnika u Lupaku vlč. Marijana Tjinkula, mons. Franjo Komarica, banjolučki biskup, od 6. do 9. rujna boravio je u pastirskom pohodu Karaševskim Hrvatima - katolicima u Rumunjskoj.

Mons. Komarica je u kasnim poslijepodnevnim satima 6. rujna stigao u Lupak, gdje je u zajedništvu sa vlč. Marijanom slavio svetu misu. Sutradan, 7. rujna, banjolučki biskup je posjetio biskupa u Temišvaru, mons. Martina Roosa, a potom je u svetištu Marija Radna u zajedništvu sa šest svećenika Hrvata slavio svetu misu za oko 1.500 hrvatskih hodočasnika.
Gospino svetište Marija Radna je jedno od najvećih i najpoznatijih svetišta u Rumunjskoj. Bosanski franjevci su ovdje došli u 15. stoljeću i godine 1520. sagradili kapelicu koja je 1695. potpuno izgorjela, jedino je Gospina slika ostala neoštećena. Od tada su počela hodočašća.
U poslijepodnevnim satima trećeg dana pastirskog pohoda biskup Komarica je posjetio župu Karaševo, gdje je pozdravio i blagoslovio vjernike okupljene oko Gospine špilje. Posljednjeg dana posjete rumunjskim Hrvatima posjetio je župu Klokotić. Nakon mise se susreo sa 68 ovogodišnjih krizmenika, a potom i s načelnikom općine Lupak s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi ova općina. U razgovoru su pokušali naći način povezivanja ove općine s nekom općinom u BiH ili Hrvatskoj. Sažimljući svoje dojmove o ovom pastoralnom pohodu biskup Komarica je rekao: „Ovi ljudi zaslužuju naše divljenje i našu konkretnu pomoć. A kao kršćani znamo da je ljubav domišljata! Pokazat ćemo to i na djelu!“

katolički tjednik

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:48 

Aj sad vi meni objasnite kako su Hrvati iz Bosne i Hrvatske uspeli da govore torlacki dijalektom? A u Rumuniji ga sigruno nisu prihvatili jer u zupaniji Karas-Severin niko od njih ne govori istim tj. ni pravoslavni Srbi koji zive tamo a plus se neki od njih izjasnjavaju kao Srbi iako su katolicke vere. I kakvi su to "valovi" u 16. i 18. veku, zasto su se Hrvati selili tada?

P.S. Nisam dosao da provociram i znam da su postovi matori ali pretpostavljam da je vecina vas koja je pisala tada i dalje aktivna.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 02:09 

pa selili se tada jer im bilo dosadno u njihovim domovima, pa se sjetili jednog jutra da prevale 1000km u nepoznate vukojebine rumunije

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: