|
|
Stranica: 6/7.
|
[ 169 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
bumbar92
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 11:10 |
|
|
Nemoj se gnjaviti kad su u pitanju app tipa acad i bilo kakve druge sa velikim profi zahtjevima, tu je windoza beton.
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 12:11 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: Nemoj se gnjaviti kad su u pitanju app tipa acad i bilo kakve druge sa velikim profi zahtjevima, tu je windoza beton. Slažem se. Meni je FreeCAD super za moje hobi projekte, nije napuvan i stabilan je, a možeš svašta sa njim, kao i sa GIMPom (Photoshop), Blenderom(Maya) itd. Tu su profi alati overkill, da ne spominjemo cijenu.
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 12:35 |
|
|
Ovisi dosta i o korisniku, ako je osobenjak, što većinom i jeste samim tim jer fura linux, podrazumijeva i dodatne vještine u skriptanju, programiranju itd. onda i free/gpl alati mogu biti u konačnici dosta efikasni. Naravno da je put duži i teži do konačnog rezultata, ali se može uvijek iscijediti maksimum iz free alata.
Pretpostavljam tako i taj FreeCAD, ako ima lisp ili neki sličan jezik kao interpreter onda je to za vještog CAD/CAM programera stvar rutine, ako se radi npr. o par modela u nekom mini pogonu, CAM stroju,...
Isto tako u Desktop Publishing i ostalim branšama gdje proizvodnja ili biznis ne trpe puno česte update, bug&bug fix, izmjene sučelja applikacija i sličnih fora kojih su windoze pune, može biti problema. E tu je linux beton jer omogućava stvari po principu "nahrani psa i ne diraj ga", a o sigurnosti, virusima i stabilnosti posebno.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 13:56 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Sad ste svi maheri za Autocad i svakodnevno ga koristite. Ja ga zadnji put otvorio prije 20 godina.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
buenos aires
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 16:17 |
|
|
useless je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: Nemoj se gnjaviti kad su u pitanju app tipa acad i bilo kakve druge sa velikim profi zahtjevima, tu je windoza beton. Slažem se. Meni je FreeCAD super za moje hobi projekte, nije napuvan i stabilan je, a možeš svašta sa njim, kao i sa GIMPom (Photoshop), Blenderom(Maya) itd. Tu su profi alati overkill, da ne spominjemo cijenu. Maya je bezobrazno skup software, a iz godine u godinu maltene je isti (nisu usamljeni u tome). Masa ljudi je zbog toga već prešla na Blender i nitko se ne kaje. Za novce koje moraš izdvojit za software možeš si priuštiti zvijer od računala. Ako juriš karijeru u nekoj tvrtki ili poduzeću, držiš se Autodeska. Ako juriš novce i rad od kuće, Blender je apsolutni champ.
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 20:17 |
|
|
Je li itko na kakvim community stranicama, forumima, ima li ikakvih zanimljivosti, preporuka?
|
|
Vrh |
|
 |
buenos aires
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 20:32 |
|
|
useless je napisao/la: Je li itko na kakvim community stranicama, forumima, ima li ikakvih zanimljivosti, preporuka? Što te zanima konkretno? Resursi, tutoriali...
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 21:14 |
|
|
buenos aires je napisao/la: useless je napisao/la: Je li itko na kakvim community stranicama, forumima, ima li ikakvih zanimljivosti, preporuka? Što te zanima konkretno? Resursi, tutoriali... Radim nesto sad npr sa pipe-ovima. Zanimljivi su mi ti low level mehanizmi linuxa. Pipeovi, namespaci, device fileovi...na raspberryu mi se super s time zezat. Ali vise me zanimalo sta ljudi posjecuju, jesu negdje redovni ili se googlea kako na sta naidjes kao ja.
|
|
Vrh |
|
 |
buenos aires
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 09 ožu 2021, 21:23 |
|
|
useless je napisao/la: buenos aires je napisao/la: Što te zanima konkretno? Resursi, tutoriali...
Radim nesto sad npr sa pipe-ovima. Zanimljivi su mi ti low level mehanizmi linuxa. Pipeovi, namespaci, device fileovi...na raspberryu mi se super s time zezat. Ali vise me zanimalo sta ljudi posjecuju, jesu negdje redovni ili se googlea kako na sta naidjes kao ja. Osobno žicarim nove stvari posvuda pomalo, YouTube, Google, Reddit, stručni forumi... Važno je ostati znatiželjan, uvek ima nešto novo. Moja interesovanja su na relaciji Blender to 3ds Max.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 23 svi 2021, 00:18 |
|
|
Ako hoćete probati Arch Linux sa GUI instalacijom. Ima i Timeshift iz Grub pa ako imate osjetljivih podataka lako je pokrenuti posljednju poznatu boot postavku. Malo šaren ali stvar ukusa. Ne sviđa mi se Apple dock i zatvaranje prozora kao u Apple. ide mi to kopiranje stila na živce. Hvale ga puno, posebno za gaming. Koristi čisto Arch repositories, mislim bar.
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 23 svi 2021, 22:24 |
|
|
Jesi proba ti ovo? Svidja mi se stil.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 23 svi 2021, 23:23 |
|
|
Arch sa posebnim izgledom. Već koristim Arch pa nemam šta probati. Taj koristi poseban kernel navodno dobar za gaming, Timeshift restore points, Arch repositories. Ako budem morao ponovo instalirati Arch mislim da ću koristiti taj umjesto EndeavourOS instalacije. Samo ću prvo provjeriti da li se sa njega ukloniti sve specifično za tu distru da mi ostane čista Arch instalacija. Mislim da ne koristi neke svoje repositories koje jako utječu na rad sustava, ostalo je irelevantno. EndeavourOS koristim samo da se ne zajebavam sa konzolom, poslije uklonim sve od EndeavourOS. Ima na Github kratka lista stvari, za nekoliko minuta gotovo. Čitam Garuda ima, pored Arch, jednu dodatnu repository (chaotic-aur). Izbriši je i imaš čisti Arch. Onda se tih par Garuda aplikacija više neće updatirati, iako će raditi bez problema. Svaka ima drugu GUI zamjenu. Stvar rukusa. https://repology.org/projects/?inrepo=chaotic-aur
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 23 svi 2021, 23:28 |
|
|
Ukratko, ako neko želi probati Arch savjetovao bih mu Garuda prije EndeavourOS.
Malčice sporiji boot, ili gašenje, ali zato napravi snapshot od drivers i kernel koji 100% rade pa ako se nešto zabrlja na startu izabereš zadnju dobru opciju. Ako je već nekog strah da će ostati bez svojih vrijednih podataka, meni to nekako uvijek bilo svejedno. Izvadiš HDD, spojiš na USB i spasiš svoje podatke. Nije mi trebalo, ali najlakša opcija. Osim ako ne kriptiraš podatke.
Ili sa live USB OS, ako je disk mSata.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 24 svi 2021, 00:34 |
|
|
Neke stvari sad vidim. Nema Snaps i Flatpaks opciju. Za 1 minut instaliraš GUI package manager koji ima i nikakav problem. Oni koji koriste Notebook poslije instalacije će morati instalirati standard, ne performance zen, kernel radi baterije Ili ako je Notebook uvijek priključen na AC/DC adapter bolje zen.
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 24 svi 2021, 09:45 |
|
|
Ne podrzava ni dual boot. Ali i tako ne znam kad sam zadnji put upalio windows. Filozofija im je u redu po tom pitanju jer je dual boot sklon greskama ako nesto prebrise grub. Izgleda da mi je vrijeme da se potpuno rijesim windowsa.
Da, ima jedan taj dodatni repozitorij za sve ove njihove pakete, ali to mi ne smeta. Javim kad stignem instalirat. Jos uvijek sam na ubuntu iz lijenosti.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 24 svi 2021, 10:04 |
|
|
Do sad mi se Arch nije nijednom srušio zbog update. Poneke posebne aplikacije su znale napraviti problem nakon update, to se uz Google lako riješi i rijetko događalo. Sjećam se da kad sam bio na Ubuntu verziji nakon upgrade ili većeg update imao sam često sustav koji nisam mogao pokrenuti pa sam sređivao sa Live OS.
Moram priznati da mi već ide na živce updates svaki dan. Na jednom PC sam već namjestio da provjerava jednom tjedno. Mislim da ću i na drugim. Milim ne moraš niko te ne tjera, ali ona ikonica u system tray u drugoj boji udara u oči i mozak pa moraš kompulsivno.
|
|
Vrh |
|
 |
buenos aires
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 17 lip 2021, 21:15 |
|
|
Citat: Ovako će izgledati pozadine na Windowsima 11 Detalji o Windowsima 11 ne prestaju curiti, pa se čini da službeno tvrtkino predstavljanje 24. lipnja, ipak neće biti toliko uzbudljivo https://www.bug.hr/windows/ovako-ce-izg ... a-11-21883Najverovatnije još jedan eye candy OS.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 14 ruj 2021, 18:55 |
|
|
Ovo je gadno, jako gadno. Tako mi je drago što više ne koristim ovo sranje. Zamislite, vlade i državne institucije koriste ovo. I firme koje čuvaju patente od stranih očiju.
Nemojte misliti da ste talentirani da prepoznate phishing mail. Dok vam šalju stranci svaki možete prepoznati, ako znate kako, ali ako ste vi target i hacker zna dosta o vašem životu tako je lako da primite mail sa lažne mail adrese i da izgleda da vam je najbolji prijatelj poslao Word attachment. Ko ne bi kliknuo, zar ne ? Svi mi. Glupi Windows kako tako lako dozvoli remote kontrolu nad računalom.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 30 ruj 2021, 19:40 |
|
|
Probam Wayland (KDE Plasma) grafički server (grafička platforma). To čudo leti kao na drogama. Za sad nema nekih problema, ako bude ugasim i nastavim koristiti X11 dok ne bude stabilnije. Dodao je neke opcije koje prije nisam viđao ali lako moguće da je zadnji update paketa nešto novo dodao, teško sve changelogs pratiti. Temperatura je OK, drži ih niskim.
|
|
Vrh |
|
 |
HHerceg
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 00:23 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
I ja sam se na kraju (može se reć u potpunosti) prebacia na Ubuntu. Windows se pokvaria prije cca 2 tjedna (pokušava san popravit ali ne bi majka), uspia san spremit šta mi je trebalo i ostavio samo Ubuntu. Još sam danas otkrio Wine pa je Windows prekrižen do daljnjeg.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 13:02 |
|
|
Nedavno sam saznao i da valve radi vec neko vrijeme na softveru koji se zove proton. Nekakav sloj temeljen na wineu i jos necem za emuliranje directxa valjda, pomocu kojeg mozes pokretat jako puno windows igara na linuxu. Cini se da ce jos intenzivnije krenut u to jer im ta njihova konzola Deck vrti linux, a sve najjace igre su radjene za windows.
Instaliras steam, ukljucis mu taj proton u opcijama i vozi. Postoji popis podrzanih igara na protondb.com.
|
|
Vrh |
|
 |
HHerceg
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 18:53 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Wine mi previše šteka čim pokrenem čak i San Andreas. Ima li načina za to malo poboljšat? Skinia san Q4Wine.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 18:56 |
|
|
Jebo vas Wine. Kupite polovan Play Station.
|
|
Vrh |
|
 |
HHerceg
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 19:14 |
|
|
Ma to je samo malo zajebancije. Za 2 dana će mi dopizdit. 
|
|
Vrh |
|
 |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 20:29 |
|
|
BBC je napisao/la: Jebo vas Wine. Kupite polovan Play Station. Pa trend je taj da ce ovo s protonom postat konkurencija medju konzolama. Testiraju se alfa verzije tog Steam Decka i izgleda dobro. [youtube]http://www.youtube.com/SElZABp5M3U[/youtube]
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|