|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 17:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76541 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mislim da ove teme nema na forumu.
Što su osnovna načela marksizma, i da li je marksizam nastao čisto kao antiteza kapitalizmu i reakcija na njega, ili ima neku priču koja postoji i neovisno od kapitalizma.
Je li Marx sve sam formulirao ili samo kompajlirao radove nekih prethodnika.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 17:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76541 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ajmo vi koji ste imali i ovaj predmet u školi.
Ima li netko nadobudan da je pročitao Das Kapital. Je li knjiga zaista zavodljiva ?
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 17:49 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Vidiš koliko je zanimljiv predmet bio da se nemoguće sjetiti. Uglavnom nešto radnici će dobiti samoupravljanje (dionice) i sve će biti raj. Radnici na bjesomučnim i beskonačnim sastancima (jer radnici više vole sjediti nego rintati) će dogovoriti buduće smjernice. Koje će "država" blokirati jer "narušavaju državni poredak".
Mislim da je Kapital bio obvezan svima ali ne sjećam se da ga iko pročitao do kraja. Svi su na nastavi slušali šta učenici prije njih pričaju pa to koristili i improvizirali oko toga. Kao ja za Ana Karenjina. Profesorima svejedno bilo jer su svakako u toj apstraktnoj teoriji kite kužili i oni sami.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:00 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25689 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Robbie MO je napisao/la: Mislim da ove teme nema na forumu.
Što su osnovna načela marksizma, i da li je marksizam nastao čisto kao antiteza kapitalizmu i reakcija na njega, ili ima neku priču koja postoji i neovisno od kapitalizma.
Je li Marx sve sam formulirao ili samo kompajlirao radove nekih prethodnika. Moramo imati u vidu da je marksizam podvrsta socijalizma, a da je socijalista bilo i prije Marksa Marks je sublimirao 3 stvari koje se smatraju temeljima i izvorima Maksizma - Njemačku klasičnu filozofiju (osobito Hegela gdje se kaže da je naopaku hegelovu filozofiju postavio na noge), Englesku ekonomiju i Francusku sociologoju.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:10 |
|
|
BBC je napisao/la: Vidiš koliko je zanimljiv predmet bio da se nemoguće sjetiti. Uglavnom nešto radnici će dobiti samoupravljanje (dionice) i sve će biti raj. . Znači, kapitalizam i tržišno poslovanje, samo su vlasnici dionica radnici i zabranjuje se trgovina dionicama? Pa to nije ono što su imali Rusi.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:11 |
|
|
Je li se u Kapitalu uopće zagovara plansko upravljanje s razine države ? (nametanje kvota proizvodnje, odluke kakve će se tvornice izgraditi i gdje, nametanje cijena)
To mi se čini kao nešto što su Rusi dodali, jer oni vole imati diktatore.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:15 |
|
|
Imao sam naravno marksizam u školi, čak dapače imao peticu iz tog predmeta.
Ne sjećam se baš ničega. Mislim da ni profesorima nije bilo jasno o čemu se radi. U principu glupo filozofiranje na milijun stranica da bi se maskiranjem kroz gomilu teksta pokušalo napraviti da izgleda kao da ima logike, samo je mi ne kontamo.
U svojoj suštini ipak čisti sotonizam.
Glavni problem marksizma nije ta dječija ideja svi će raditi koliko žele ili mogu, a dobivati će koliko im treba. To je čak simpatično, iako neostvarivo ipak daje neki senzibilitet prema nemoćnima i pokušava se unijeti više razumijevanja među ljudima.
Glavni problem jeste crvena boja komunizma, gdje crveno označava krv. Komunisti čak i ne bi bili zli ljudi kad ne bi bilo te komponente revolucije. Bez revolucije komunisti bi bili nešto kao hipiji.
Ali revolucija označava nasilnu promjenu uređenja. Komunisti se zalažu za "oslobođenje" ali to je oslobođenje pod njihovim uvjetima i bez nečijeg pristanka. Dakle, zamislite da neki luđak dođe i kaže vam znam što tebi treba, sad ću te osloboditi i onda na silu uradi to što on misli da tebe oslobađa. Zar ne bi mislili da je tip opasni manijak i psihopat?
Upravo to su komunisti, i upravo u tom nasilnom stavu se nalazi razlog zašto je svaki komunistički pokret bio i zločinački, a komunistički diktatori su među najvećim ubojicama u povijesti. Usput zašto komunizam uvijek ima diktatora, razlog je naravno jer te žele protiv tvoje volje silom "osloboditi". Marxova literatura je na razini Hitlerove, i vjerojatno je prouzročila više zločina.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:18 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: To mi se čini kao nešto što su Rusi dodali, jer oni vole imati diktatore. Eto te kao muslimani. Nema diktatura veze sa Rusima, nego sa komunizmom. Diktatora je imala i Jugoslavija, Albanija, Rumunija, Kuba, Kambodža, evo i dan danas Sjeverna Koreja i svaka druga država gdje su na vlasti komunisti.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:19 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: BBC je napisao/la: Vidiš koliko je zanimljiv predmet bio da se nemoguće sjetiti. Uglavnom nešto radnici će dobiti samoupravljanje (dionice) i sve će biti raj. . Znači, kapitalizam i tržišno poslovanje, samo su vlasnici dionica radnici i zabranjuje se trgovina dionicama? Pa to nije ono što su imali Rusi. Boljševici su mislili da do radničke revolucije ne može doći dok kapitalisti ne izgrade industrijsko društvo. Zato su se iznenadili kad im moć i vlast pala u ruke. I poslije je to utjecalo na njihovu filozofiju ali se trudili od nastale situacije najviše izvući. Ovi u Jugoslaviji su valjda mislili da već imaju industrijsko društvo pa krenuli prečacima. Jedini komunisti koji su Marx-a doslovce respektirali i slijedili tu filozofiju su Kinezi. Mislim oni stari pod Mao Ze Dong.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:23 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Je li se u Kapitalu uopće zagovara plansko upravljanje s razine države ? (nametanje kvota proizvodnje, odluke kakve će se tvornice izgraditi i gdje, nametanje cijena)
To mi se čini kao nešto što su Rusi dodali, jer oni vole imati diktatore. Ne znam za tu knjigu, ali iz biografije Marx-a naravno da je. Vrlo krvavo otimanje vlasti, nije tu bilo tajni. Komunisti su to sve ispravno radili kako je on želio i htio. Jedino gdje bi išli kontra njegove filozofije je bio komunizam unutar granica jedne države. Recimo jugoslavenskim komunistima pucala kita za borbe koje vode njemački komunisti. Snađi se sam druže. A Marx to nije zagovarao, htio je svjetsku revoluciju svom žestinom.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:25 |
|
|
BBC je napisao/la: Jedino gdje bi išli kontra njegove filozofije je bio komunizam unutar granica jedne države. Recimo jugoslavenskim komunistima pucala kita za borbe koje vode njemački komunisti. Snađi se sam druže. A Marx to nije zagovarao, htio je svjetsku revoluciju svom žestinom. Marx kao Muhamed.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:25 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Je li se u Kapitalu uopće zagovara plansko upravljanje s razine države ? (nametanje kvota proizvodnje, odluke kakve će se tvornice izgraditi i gdje, nametanje cijena)
To mi se čini kao nešto što su Rusi dodali, jer oni vole imati diktatore. To ne. Marksizam je jako apstraktan bez detalja. Ideolozi su iskreno mislili da će radnici u komunizmu biti konkurentniji nego u kapitalizmu i da će proizvoditi kvalitetnije produkte. Zato se nisu zamarali sa detaljima, mislili da će to doći prirodno i da će ostatk svijeta vidjeti to i sam preći na komunizam. Suckers, baš se zajebali.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:28 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Imao sam naravno marksizam u školi, čak dapače imao peticu iz tog predmeta.
Je li to bio jedan od predmeta gdje su svi imali 5. Tadašnji vjeronauk/etika.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:29 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Imao sam naravno marksizam u školi, čak dapače imao peticu iz tog predmeta.
Ne sjećam se baš ničega. Mislim da ni profesorima nije bilo jasno o čemu se radi. U principu glupo filozofiranje na milijun stranica da bi se maskiranjem kroz gomilu teksta pokušalo napraviti da izgleda kao da ima logike, samo je mi ne kontamo.
U svojoj suštini ipak čisti sotonizam.
Glavni problem marksizma nije ta dječija ideja svi će raditi koliko žele ili mogu, a dobivati će koliko im treba. To je čak simpatično, iako neostvarivo ipak daje neki senzibilitet prema nemoćnima i pokušava se unijeti više razumijevanja među ljudima.
Glavni problem jeste crvena boja komunizma, gdje crveno označava krv. Komunisti čak i ne bi bili zli ljudi kad ne bi bilo te komponente revolucije. Bez revolucije komunisti bi bili nešto kao hipiji.
Ali revolucija označava nasilnu promjenu uređenja. Komunisti se zalažu za "oslobođenje" ali to je oslobođenje pod njihovim uvjetima i bez nečijeg pristanka. Dakle, zamislite da neki luđak dođe i kaže vam znam što tebi treba, sad ću te osloboditi i onda na silu uradi to što on misli da tebe oslobađa. Zar ne bi mislili da je tip opasni manijak i psihopat?
Upravo to su komunisti, i upravo u tom nasilnom stavu se nalazi razlog zašto je svaki komunistički pokret bio i zločinački, a komunistički diktatori su među najvećim ubojicama u povijesti. Usput zašto komunizam uvijek ima diktatora, razlog je naravno jer te žele protiv tvoje volje silom "osloboditi". Marxova literatura je na razini Hitlerove, i vjerojatno je prouzročila više zločina. Hm. Zanimljiv presjek.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:31 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Imao sam naravno marksizam u školi, čak dapače imao peticu iz tog predmeta.
Je li to bio jedan od predmeta gdje su svi imali 5. Tadašnji vjeronauk/etika. Nije baš, bio je u stvari prilično težak. Možda recimo kao danas Sociologija, otprilike tako nešto. Bez nekog velikog smisla, ali je trebalo stvari naštrebati na pamet, izrecitirati kao pjesmicu i to je to. Mislim da nisu imali svi 5, bilo je svih ocjena.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
|
|
BBC je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Je li se u Kapitalu uopće zagovara plansko upravljanje s razine države ? (nametanje kvota proizvodnje, odluke kakve će se tvornice izgraditi i gdje, nametanje cijena)
To mi se čini kao nešto što su Rusi dodali, jer oni vole imati diktatore. To ne. Marksizam je jako apstraktan bez detalja. Ideolozi su iskreno mislili da će radnici u komunizmu biti konkurentniji nego u kapitalizmu i da će proizvoditi kvalitetnije produkte. Zato se nisu zamarali sa detaljima, mislili da će to doći prirodno i da će ostatk svijeta vidjeti to i sam preći na komunizam. Suckers, baš se zajebali. Bilo je nešto, prva zemljišna renta, druga itd.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
|
|
. Knjigu sam jedva otvarao i imao trojku ocjenu. Toliko je apstraktno i glupo (da i tad sam to znao ali ne zbog čega) da si mogao jednostavno slušati na nastavi šta drugi učenici profesoru pričaju i na što se ovaj pali pa improvizirati oko tog i imati trojku. Evo da ne uzmem matematiku i fiziku jer ne bi bilo fer, uzmem geografiju i povijest. Da sam isti princip hvatanja krivine koristio za ta 2 predmeta kao za Marksizam to bi bilo zagarantirano ponavljanje godine.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Je li se u Kapitalu uopće zagovara plansko upravljanje s razine države ? (nametanje kvota proizvodnje, odluke kakve će se tvornice izgraditi i gdje, nametanje cijena)
To mi se čini kao nešto što su Rusi dodali, jer oni vole imati diktatore. To ne. Marksizam je jako apstraktan bez detalja. Ideolozi su iskreno mislili da će radnici u komunizmu biti konkurentniji nego u kapitalizmu i da će proizvoditi kvalitetnije produkte. Zato se nisu zamarali sa detaljima, mislili da će to doći prirodno i da će ostatk svijeta vidjeti to i sam preći na komunizam. Suckers, baš se zajebali. Znači to nije nekakav handbook sa uputama. Samo nešto filozofije.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:36 |
|
|
Marx je, dosta nepoznta činjenica, sam bio burzovni spekulant, a živio od novca koji mu je Engels slao u Londonu, pošto su njegovi bili tekstilni industrijalci.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
|
|
To je bilo prošireno objašnjenje Marksove filozofije. Da se učilo samo šta je on rekao i napisao ne bi bilo više materijala od mjesec dana. Pa su to svi komunisti (u svim državama drugačije) proširivali naveliko i nadugo da tome daju osjećaj ozbiljnosti.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
|
|
BBC je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Imao sam naravno marksizam u školi, čak dapače imao peticu iz tog predmeta.
. Knjigu sam jedva otvarao i imao trojku ocjenu. Toliko je apstraktno i glupo (da i tad sam to znao ali ne zbog čega) da si mogao jednostavno slušati na nastavi šta drugi učenici profesoru pričaju i na što se ovaj pali pa improvizirati oko tog i imati trojku. Evo da ne uzmem matematiku i fiziku jer ne bi bilo fer, uzmem geografiju i povijest. Da sam isti princip hvatanja krivine koristio za ta 2 predmeta kao za Marksizam to bi bilo zagarantirano ponavljanje godine. Haha, ja sam par puta ulovio profesora da ni on ne zna o čemu priča. Objašnjava kao neki paragraf, i onda opet samo pročita što piše u knjizi od riječi do riječi. Ali budući kako sam bio mlad i naivan, nisam zaista tada kontao da je to glupo nego sam mislio da sam ja u stvari glup i ne shvaćam taj bitak. Ono trudio se, učio, ali eto barem sam imao dobru ocjenu. Kasnije sam tek shvatio da je ipak samo glupo.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:40 |
|
|
Šta reći o našoj samoupravnoj marksističkoj praksi...
Jednakost, "živjelo se bolje"... obračunavali su se među sobom, likvidirali jedni druge ovisno o frakciji, likvidirali komuniste koji nisu bili centralisti-unitaristi, nego konfederativno nastrojeni... "Oslobodili" su života demokrate... dobivali bespovratnu pomoć od Amerikanaca, odgodili krizu nezaposlenosti slanjem ljudi u Zapadnu Njemačku, temeljem lažnih popisa dobivali reparacije od Njemaca, Talijana...
U svojoj revoluciji su likvidirali bogate seljake, klasne neprijatelje itd... Imali logore... Opljačkali su imovinu ovih koje su eliminirali pa je "redistribuirali"... nakon 70-ih se zaduživali, a na kraju se sustav raspadao... nestašice goriva, plina, struje, šećera, mlijeka... inflacija, ekonomska kriza, krajem 80-ih 600 000 nezaposlenih,kolaps sustava, centralna ekonomija ne funkcionira... A toliko pomoći od mrskih kapitalističkih zemalja... Na kraju bratski-jedinstveni narodi shvatili da nemaju ni ekonomsku, ni nacionalnu slobodu i ravnopravnost, pare išle u zaostale republike...
Partijska elita i kos-ovci su živjeli ko bubreg u loju, vikendice, auti... Sinovi im nasljeđivali pozicije... Nepotizam, korupcija, krađa, malverzacije u poduzećima i bankama još 70/80-ih, prvotna privatizacija kao podloga za kasniju pljačku... Ljudi "krivog" porijekla nisu imali posao, nisu imali prilike... Nije bilo jednako ako ti je stari bio u partizanima i na poziciji u partiji koju si ti naslijedio zajedno s priviliegijama, i ako si iz domobranske narodno-neprijateljske obitelji, nisi u partiji, nemaš privilegije i provjeravaju ti pozadinu na potencijalnom radnom mjestu...
"Živjelo se bolje" tako je rekla propaganda... Tako je diktatura indoktrinirala ljude, oprala im mozak... A inače nisu ljudi baš bili neki konzumeristi, ugl. su bili samodostatni seljaci u ruralnim krajevima kao i stotinama godina unazad...
Apsolutna jednakost nigdje ne postoji u praksi. Od fizičkog izgleda do intelektualne sposobnosti, interesa, materijalnog, socio-ekonomskog statusa, ljudi se razlikuju... Uvijek nastane hijerarhija, uvijek je netko "gazda"...
Sve skupa: materijalizam-oportunizam-ateizam (odgojili divlje kapitaliste), pseudo-pravda, ekonomski promašeno...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 18:45 |
|
|
Bila je jedna dobra stvar u komunizmu. Nije bilo političke korektnosti. Ne diraj im partiju i WWII mogao si ostalo doslovce pričati šta hoćeš. Kao u Kini danas. Dok već danas u USA i UK u konverzaciji sa stranom osobom pojma nemaš šta bi rekao da se ne oklizneš. Svaki *** je krivo, svaka glupost ima svoju politički korektnu verziju i moraš je se držati. Konzekvence za karijerne osobe su ogromne.
Zato je komunizam bio bolji. Nema veze sa Marksizmom ali eto. Možda i ima.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Marksizam Postano: 15 lip 2021, 19:04 |
|
|
Marksizam imala kao predmet u školi. Sjećam se samo ,,Utopije,,
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|