|
|
Stranica: 36/110.
|
[ 2747 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 17:48 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 15343 Lokacija: Serbian World
|
Sindjelic je napisao/la: Opet skoro tri puta vise direktnih stranih investicija od Hrvatske. https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1878898Ne samo od Hrvatske, nego od svih u jugostočnoj Evropi zajedno.. Citat: To je za preko 50 odsto više od ukupnih stranih direktnih ulaganja u Jugoistočnoj Evropi u godini pandemije kovid-19 koja su dostigla 6,11 milijardi dolara, prema današnjem izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD). .
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 19:13 |
|
|
Grobar je napisao/la: tucepi je napisao/la: Bez problema bi Rimac mogao npr. razviti/proizvesti dron sa svojom tehnologijom koji bi mogao nositi stotinjak kg vise od konkurencije, a to u nekakvoj vojnoj primjeni znaci dosta. Ahahaha.. Zmaj drona može i od stiropora da se napravi. Nije začkoljica u dronovima telo drona, nego motor, koji treba da ima jak potisak, a ujedno i da bude nečujan. E to je problem. Jedna Turska uvozi takve motore za svog čuvenog barjaktara.. Čuj, Rimac bi mogao dronove velike nosivosti praviti.. Mogao bi, ako mu naš Edepro proda motore, a Kinezi softver.. . Pokusaj ti napraviti auto, koji u svakom trenutku moze primjeniti silu na karoseriju od 2500 Nm (rimceva Nevera) Recimo mercedes sa dizel motorom ima 270 Nm.. https://zeperfs.com/en/fiche1811-mercedes-c-200-cdi.htmStavi motor od rimceveg auta mercedesa klasicnog i stisnu gas...Auto ce se raspoloviti na pola. Sad zamisli karoseriju koja u trenutku ubrzanja mora izdrzati 2480 Nm...kad koci to prijedje u negativnih 2480 Nm. I to mora izdrzati bez ikakvih deformacija. Ubrzaj svoj auto, gas do daske, stisni na kocnice, da vozis mercedesa, sila na prednje kotace na 5 metara maximalno ti 270 Nm x 5 m = 1350 N / 9.81 = cca 135 kila.. Sa Rimcevim auto stisne se na njega kod ubrzanja, usporenja 1300 kg instatno... To ti je jednako kao da ti je netko bacio odjednom 26 vreca cementa na prednje/zadnje kotace (tu se razjebe asfalt...) Na mercedesa se baci 2 i pol vrece, a karoserija od rimcevog valjda 300+ kg laksa. I kazes da je to jednostavno ?? I taj se ciklus ponavlja desetke tisuca puta, dok ne dodje zamor materijala(koliko je prihvatljivo) Ja tu vidim inzinjerski izazov. Ista stvar ti je sa zapadnim avionima, puni su tih kompozitnih materijala, karbona i plastike, zbog toga sto metalni avioni, od aluminija i specijalnih legura tesko postizu te vrijednosti + "plastika" je laksa. Npr. tu onaj spominjani rafale, napravljen od "karbona" sa kosturom od legura metalnih, ne zaostaje za ruskim. Onaj rafale ima vecu nosivost nego sto tezi. Kod rusa je to 1:1 na 1 kg nosi 1 kg maximalno.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 19:22 |
|
|
Ajde molim te ne mešaj više babe i žabe, avione i automobile.
Rimac je mali patuljak u odnosu na ono što će Srbija raditi i proizvoditi kad krene Litijum.
.
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 19:44 |
|
|
Grobar je napisao/la: Ajde molim te ne mešaj više babe i žabe, avione i automobile.
Rimac je mali patuljak u odnosu na ono što će Srbija raditi i proizvoditi kad krene Litijum.
. Sve je to ok, ne pricam o proizvodnji. Netko prodaje svoj proizvod, koji fizicki rasteze tehnologiju/materijale do kriticnih granica, i pritom ti garantira da neces poginuti od njegovih gresaka u konstrukciji/proizvodnji. Reference za nekakve buduce projekte u auto, avio, poljeprivrednoj ili nekoj trecoj industriji su tu, mislim da je to dobar poslovni model.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 21:27 |
|
|
2 različita auta koja govore o 2 različita stupnja tehnologije, 2 različita stupnja razvijenosti ekonomije, 2 različita stupnja razvijenosti države.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 22:35 |
|
|
Grobar je napisao/la: Parking 3 puta skuplji
Opet lažeš pa nije to ovo informer. Reko sam ZG 8kn I. Zona 2h Kako vama nije jasno u tim srpskim glavama da je vaša država siromašnije od naše pa ste tako i kao narod siromašniji od nas na isti način na koji su Hrvati siromašniji od Slovenaca samo što se mi Slovencima brže približavamo nego vi nama jer smo u istim institucijama. Dakle ako imamo duplo veće plaće logično je da imamo duplo skuplje cijene (a nemamo to sam ovdje dokazo što je za vas dodatna sramota), ali to nije sve kada se gleda snaga države gleda se i zdravstvo, infrastruktura, vozni park, vojska, mirovinski sustav itd. U svemu smo duplo bolji od vas pa uključujući i vojno jer mi kupujemo njemački ili francuski kvalitet (jer nam se može), a vi improvizirate i sklapate nešta svoje (jer nemate alternativu) ili dobivate sadaku ili polu-sadaku iz Bjelorusije i Rusije. Kad Hrvati budu kod vas dolazili raditi onda ću ja reći svaka čast Vule nas je nadjebo, ali dok vaša sirotinja dolazi kod nas vozit kombajne preko ljeta u Slavoniji, lopatat na baušteli u Zagrebu ili konobarit po Dalmaciji bit ćete za nas neka tamo istočna državica u rangu BiH, Albanije, CG, Bugarske.
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 23:16 |
|
|
Imam poznanika, zavrsio ekonomiju u Zg. Imao dobro placeni posao, rekao "jebes sve, ode natrag u Dubrovnik".. Zivi od place u opcini + ima 2 apartmana.
Od ta 2 apartmana(dobra lokacija), koja su puna skoro 3 mjeseca. 90 dana * recimo 120 po apartmanu je cca 20000 eura godisnje. Placa nekakav sitni paušal od poreza, covjek zivi ko car, nema stresa, zajebancije..
Nije turizam losa grana...
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 21 lip 2021, 23:22 |
|
|
1986 je napisao/la: Grobar je napisao/la: Parking 3 puta skuplji
Kako vama nije jasno u tim srpskim glavama da je vaša država siromašnije od naše pa ste tako i kao narod siromašniji od nas na isti način na koji su Hrvati siromašniji od Slovenaca samo što se mi Slovencima brže približavamo nego vi nama jer smo u istim institucijama. . Interesantan je odnos Hrvata i Slovenaca, živio sam dosta u pograničnoj zoni i NIKAD nije bilo podjebavanja ni sa jedne ni sa druge strane. Imam dosta poznanika, i nešto rodbine. Slovenac koji radi za 2x veću plaću od Hrvata neće zajebavat. Nema toga, popije se piće, počasti. Postoje razlike naravno, između sebe nešto Slovenci žubore, al nije to "ja imam veći--" djetinjastoj razini..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 06:58 |
|
|
Grunf je napisao/la: 2 različita auta koja govore o 2 različita stupnja tehnologije, 2 različita stupnja razvijenosti ekonomije, 2 različita stupnja razvijenosti države. Tako je, razlike su ogromne. Ovaj gore prodat u 8 komada za 10 godina, a ovaj dole u 800 komada dnevno.. Tako će biti i kad krene Litijum u Srbiji. Mi 500K El. Automobila godišnje, a Rimac 3 branika godišnje.. .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 07:04 |
|
|
1986 je napisao/la: Opet lažeš pa nije to ovo informer. Reko sam ZG 8kn I. Zona 2h Svašta si ti nešto rekao pa smo ti se smejali. Beograd, zona I cena 60 dinara Zagreb, zona I cena 12 kuna (190 dinara) https://www.zagrebparking.hr/djelatnost ... -karta/229Dakle, kao što rekoh, tri puta skuplji. 1986 je napisao/la: U svemu smo duplo bolji od vas pa uključujući i vojno jer mi kupujemo njemački ili francuski kvalitet (jer nam se može), a vi improvizirate i sklapate nešta svoje (jer nemate alternativu) ili dobivate sadaku ili polu-sadaku iz Bjelorusije i Rusije. Vi niste do sada kupili ništa, samo imate donacije. Srbija s druge strane kupuje od svih, pa i od tih vaših Francuza( H145 i mistral) ... :) 1986 je napisao/la: Kad Hrvati budu kod vas dolazili raditi onda ću ja reći svaka čast Vule nas je nadjebo, ali dok vaša sirotinja dolazi kod nas vozit kombajne preko ljeta u Slavoniji, lopatat na baušteli u Zagrebu ili konobarit po Dalmaciji bit ćete za nas neka tamo istočna državica u rangu BiH, Albanije, CG, Bugarske. Pa i dolazite da radite kod nas u rijalitije... :) 300€ nedeljno je honorar, ali to tek sledeće sezone.. :) U početku dolazite i za džabe, samo da se proslavite, poput Paule.. Srbi ti konobarišu i u CG, šta to inda znači.. ? Ja kad sam bio šanker, hteo sam.da idem na Kubu da odradim sezonu, to ne znači da je Kuba razvijena, već samo ima more... .
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 11:16 |
|
|
Grobar je napisao/la: Pa i dolazite da radite kod nas u rijalitije... :)
300€ nedeljno je honorar, ali to tek sledeće sezone.. :)
Reality.Koji argument čovječe. Kad nemaš argumente prelaziš na šalu
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 11:18 |
|
|
Pa i vi se šalite sa našim konobarima, koji idu i u CG da odrade sezonu.
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 11:25 |
|
|
Grobar je napisao/la: Pa i vi se šalite sa našim konobarima, koji idu i u CG da odrade sezonu. Ja mislio da svi konobari idu u Niš preko sezone jer je tamo zarada sjajna? Gdje god da je, ljudi idu tamo gdje je atraktivna plaća. Jednostavno.
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 11:33 |
|
|
Konobari ne žive od "plaća" nego od bakšiša, a najatraktivnija "plaća" za konobare je Beograd. Ja sam, dok sam radio kao šanker mlatio po 100€ dnevno. Problem je u tome što se preko leta svi beogradski klubovi(osim splavova) sele na more. Stefan Braun se kompletni seli u Budvu i zato se ide da se odradi sezona. Sledeći... .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 11:34 |
|
|
Ajmo nova tura djenocajda.. :) Srbija privukla 3,4 milijarde dolara stranih investicija, a BiH samo 371 milionhttps://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /210621141Posle se pitaju kako.. ? Citat: Srbija je privukla 3,44 milijarde dolara stranih direktnih investicija u prošloj godini, što je više od polovine u Jugoistočnoj Evropi, a koje su iznosile 6,11 milijardi dolara, podaci su izvještaja Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).
Srbija zauzima treće mjesto među ekonomijama u tranziciji po prilivu stranih direktnih investicija u prošloj godini, a ispred nje su Rusija sa iznosom od 9,7 milijardi dolara i Kazahstan sa 3,9 milijarde dolara.
Od zemalja regiona, strana direktna ulaganja u Hrvatskoj dostigla su prošle godine 1,3 milijarde dolara, u Albaniji 1,1 milijardu, u Sloveniji i Crnoj Gori po 529 miliona dolara, u BiH 371 milion, a u Sjevernoj Makedoniji 274 miliona dolara. Inače, Vučić je mazao ajvar na krišku danas sa ekipo iz Štadlera. Naručili smo brze vozove od njih, a šuška se da otvaraju svoju fabriku u Srbiji... Vučić: U divnom ambijentu o budućim Štadlerovim investicijama u Srbiji FOTOhttps://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1879064.
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 12:14 |
|
|
Evo friskih vijesti. Trgovacki lanac na 3-4 mjestu u Hr. digao je osnovnu placu trgovcima, zenama na kasama na 6000 kn za 35 satno vrijeme, cca 100 eura neto povecanje. dodatni sati vikendi se extra placaju. Oni koji rade na kruhu,peku pocinju sa 7000 kn za 35 sati.
Za posljedicu svi dizu place u trgovini. Znaci u praksi zena SSS na kasi zaradjuje 900 eura neto. Ista firma u njemackoj 1200 - 1300 eura neto.
Moj poznanik koji radi u konkurentskoj firmi kao voditelj, kaze da ce morati i oni dizati..pratiti
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 12:23 |
|
|
Kakve to ima veze sa temom, Srbija-privreda.. ? Imate li vi neku temu o privredi Hrvatske.. ? :)
.
|
|
Vrh |
|
|
neretvanin
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 13:08 |
|
|
Masa Srba dolazi radit u Hrvatsku za vrijeme sezone. Zadovoljni su zaradom i uvjetima Hvala Vam, zato još uvijek ne moramo gledat Nepalce, Pakistance, Filipince, Afgane i ostalu ekipu.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 13:11 |
|
|
Ajmo svi napisati da je Hrvatska idealno mesto za život, da se nas ne smaraju više.. :)
Pozivam i 300.000 mladih Hrvata koji su otišli od Nemačke pa sve gore do kišovite i hladne Irske, samo u zadnjih 7 godina, da se registriraju na forum i da pohvale idealnu Hrvatsku.
Nadam se da nisu zaboravili jezik.. :)
.
|
|
Vrh |
|
|
neretvanin
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 13:16 |
|
|
Grobaru, da sutra Srbija uđe u EU, dogodilo bi vam se isto kao Rumunjima i Bugarima. Najmanje milijun bi vas ošlo u Njemačku, Irsku, Austriju itd.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 13:17 |
|
|
Nadam se da nikada nećemo ući. I ne samo zbog odliva ljudi.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 13:20 |
|
|
neretvanin je napisao/la: Grobaru, da sutra Srbija uđe u EU, dogodilo bi vam se isto kao Rumunjima i Bugarima. Najmanje milijun bi vas ošlo u Njemačku, Irsku, Austriju itd. E zato Srbija i neće ući u EU, ne sutra, nego nikada. .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 13:24 |
|
|
Evropska unija - tamnica hrvatskoga naroda.. .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 14:51 |
|
|
Evo ih i ovi, ispravljaju sami sebe.. :) Prognozirali su prvo 4,5 pa 5%, pa 5,5%, a sada kažu 6, a do kraja godine biće sigurno 7%.. :) MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. biće šest odstohttps://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1878929Citat: MMF ocenjuje da će puna posvećenost vlasti sprovođenju planiranih strukturnih reformi podržati potencijal za privredni rast, pri čemu MMF očekuje za Srbiju nastavak visokih stopa rasta BDP-a od 4,5 odsto u 2022. i 2023. godini i četiri odsto od 2024. godine. 2022-ga i 2023-ća, kažu po 4,5%, a 2024-ta 4%.. Znači kad se budu opet ispravili, biće opet bar po 5%.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 22 lip 2021, 15:04 |
|
|
MMF, WB i EK iz nekog razloga, Srbiji uvek skrate rast u prognozama, bar za 2%.. Prošlu godinu su držali -3,5% u njihovim prognozama, sve do nove godine, a na kraju je bio -1,1%.. Za prvi kvartal 2021 su prognozirali pad od 1,3%, čini mi se, a mi smo imali rast od 1,2% .. Za celu godinu su prognozirali prvo 4,5 pa 5, pa 5,5%, da bi sada rekli 6% ... Zato me i vesele njihove prognoze od 4,5 4,5 i 4% u naredne tri godine, jer unapred znam da to ide na 5% do 2025-te minimum.. Ove godine idemo na 7% bez problema, ako Q2 bude preko 12%.. Sudeći po porastu izvoza u odnosu na Q2 - 2020-te, ne bi me čudilo. .
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|