HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 ožu 2025, 00:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 89828 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 18 srp 2021, 22:50 

novovrijeme je napisao/la:
HHerceg je napisao/la:
Split3 uopće nije loš.
Jedini dio Splita koji je planski isprojektiran.
slika

A ko vam je to isplanirao?
Staljin?
Baš primorska arhitektura. :smijeh
Ne zajebavaj, to je odvratno. Da sam ja na čelu Hrvatske, odmah bi krenuo u plansko rušenje. Tu dugog rješenja nema.

Srpska stručnost u rušenju Hrvatske je nadaleko poznata.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 18 srp 2021, 22:53 

Flamel je napisao/la:
Takav stil je bio raširen i na Zapadu 1945.-1975.,samo su to oni zvali "Brutalizam".Prioritet je bila što brža obnova nakon WW2 pa nitko nije šišao izgled ni 2 posto.

Takvih zgrada i bezveznog stila gradnje imaš po zapadnoj i istočnoj Njemačkoj kolko hoćeš,pogotovo istočnoj. Tipičan stil gradnje 60-ih i 70-ih.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:55 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Dabogda te operirali ti što online uče u Foči.

Inače ima jedan moj školski koji nakon tehničke srednje nekako završio neku medicinu kod Srba u ratu. Čuo sam iz više izvora da se naubijao ljudi. :D

Vidi care , u Foci nema drugog upisnog roka , od 320 kandidata prime 160 u prvom roku ( 60 samofinansiranje )
Sada sam brojao 28 kandidata su otpali sa prosjekom iz srednje preko 4,5 ( odlicni ) ,od cega 4 iz inostranstva ( Srbija i CG ) .
Sumnjam da ti je poznanik ovaj fakultet zavrsio .
Mozes samo zamisliti kako ih rezu na studiranju ?

Nego ako se razbolis u Nepali , Africi ,Bangladesu ,moli Boga da ti dodje doktor sa ovog fakulteta .

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:56 

I još jedna napomena,ona skupina zgrada lijevo od KBC-a čine današnji kvart Trstenik...

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:59 

Reconquista je napisao/la:
HHerceg je napisao/la:
Split3 uopće nije loš.
slika

Ovo u desnom kutu gore je bolnica?

Ma užas je cijeli taj period 1945. - 1991. Sve što su izgradili u Hrvatskoj sve bi porušio. Živi užas. Još kad možeš u Zagrebu usporediti sa periodom Austro Ugarske. Sa konja u govna.

Jedini period je druga polovica osamdesetih onda su počeli donekle normalnije radit. Sve ostalo je rugoba. Novi Zagreb kopija Himkija moskovske oblasti...

Stvarno bi mi Hrvati trebali malo poraditi na arhitekturi.

Zagreb je mini metropola. Zagrebu odgovara da ima i commie blokove. Uklopi se u veliki grad svašta.

Al jadni Split onako unakaziti je zločin. 90% Splita je komunističko sranje a 10% lijepi istorijski gradić.
Plus što mu je nabilo luku i trajekte u centar grada.
Da vam je neprijatelj planirao Split ne bi napravio onakav arhitektonski zločin.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:01 

Split valja do Gripa, sve što je poviše toga izgrađeno treba "potaracat" i graditi ispočetka, ispraviti sve te divlje ulice, stvoriti široke bulevare i napraviti parkove, ukloniti automobile, stvoriti pješačke zone...

Split bi da se sredi mogao biti daleko najljepši grad za život, ma ne na području Hrvatske nego od Beča do Istanbula.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:03 

Sta imate protiv komunistickih blokova , meni su ekstra . Svidjaju vam se nasminkana kapitalisticka kartonska naselja . Vi zapad zamisljate kao stakleni "doun tovn " iz filmova ?

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:06 

weasel je napisao/la:
Split bi da se sredi mogao biti daleko najljepši grad za život, ma ne na području Hrvatske nego od Beča do Istanbula.

Ne treba pretjerivat. Ti bi bio zadovoljan i da bude najljepši do Zemuna.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:09 

erchercog je napisao/la:
Sta imate protiv komunistickih blokova , meni su ekstra . Svidjaju vam se nasminkana kapitalisticka kartonska naselja . Vi zapad zamisljate kao stakleni "doun tovn " iz filmova ?

Hahahaha bas to.

Gradilo se planski, socijalno i radnički osjetljivo.

Dobijem osjećaj da neki ovdje žele Times Squarove i da im je to zdravo i fino.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:16 

Slažem se da je Split užasan grad, naravno mislim da novi dio.
Ali Split ima ljude. Brojne poznate ličnosti, obzirom na veličinu vjerovatno broj 1 u regiji. Tako da, kad prolaziš Splitom iako je grozan grad, čovjek osjeća poštovanje.

Zenica i Tuzla su takođe užasni gradovi, koji sa druge strane nemaju ni ljude. Nula u svakom pogledu.

Kakve to poznate ljude ima Split? Osim pevača odvratne patetične muzike?

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:21 

Jefferson Davis je napisao/la:
erchercog je napisao/la:

Hahahaha bas to.

Gradilo se planski, socijalno i radnički osjetljivo.

Dobijem osjećaj da neki ovdje žele Times Squarove i da im je to zdravo i fino.

Gradilo se jeftino.
Commie blokovi su najjeftiniji način da se veliki broj ljudi naseli u blizini fabrika.
To je je jedini plan što se tiče "planske gradnje".
Ko živi u tim sranjima zna kako mu je.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:22 

karadzic je napisao/la:

Ali Split ima ljude. Brojne poznate ličnosti, obzirom na veličinu vjerovatno broj 1 u regiji. Tako da, kad prolaziš Splitom iako je grozan grad, čovjek osjeća poštovanje.

Zenica i Tuzla su takođe užasni gradovi, koji sa druge strane nemaju ni ljude. Nula u svakom pogledu.

Samobaniraj se.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:31 

karadzic je napisao/la:

da ne idemo dalje, ima preko pedeset osvajača olimpijskih medalja. kako možete uopće doći na ideju porediti split sa bosanskim kasabama

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:31 

erchercog je napisao/la:
Podaci to ne pokazuju a ni moje subjektivno iskustvo. Ne znam što to nekog može vezat za Foču ili Srbac. Ubij me.

Medicinski fakultet u Foči prošle godine zabilježio je rekordan upis studenata. Veliko interesovanje očekuju i ove godine, pogotovo dolazak većeg broja stranih studenata. Zbog pandemije virusa nastava na engleskom jeziku odvijala se onlajn. Ukoliko se situacija sa virusom korona stabilizuje, očekuju upis studenata iz Bangladeša, Indije, Nepala, Turske, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike.
Otuda veliki interes i potreba da se izgradi dodatni smještajni kapaciteti za studente, a uz to i velika konferencijska sala za kongrese za više od 500 ljudi, kaže dekan Fakulteta Dejan Bokonjić:

Evo jedna svjeza vijest iz Foce . Osim medicinskog fakulteta u Foci je drugi Klinicki centar Republike Srpske , imaju i Bogoslovski fakultet .
Turizam je tako razvijen da poznajem , ljude koji su tamo zavrsili medicinu ,a ostali da rade u turizmu ( rafting drina , zelengora ,maglic ,tjentiste )
U Foci se trenutno gradi velika hidrocentrala ( uskoro i jos jedna nesto manja )

Tako cekamo da Gorazde padne ispod Foce po broju rodjenih .
Foca ima i jedno ,za nase prilike urbano srediste ,

Jbt šta radi rtrs đikan tv propaganda, lik se raspisao o jebenoj Foči kao nekom urbanom centru.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 23:53 

Šta imate protiv Splita? Pogledajte moju favelu..

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 00:40 

erchercog je napisao/la:
Dabogda te operirali ti što online uče u Foči.

Inače ima jedan moj školski koji nakon tehničke srednje nekako završio neku medicinu kod Srba u ratu. Čuo sam iz više izvora da se naubijao ljudi. :D

Vidi care , u Foci nema drugog upisnog roka , od 320 kandidata prime 160 u prvom roku ( 60 samofinansiranje )
Sada sam brojao 28 kandidata su otpali sa prosjekom iz srednje preko 4,5 ( odlicni ) ,od cega 4 iz inostranstva ( Srbija i CG ) .
Sumnjam da ti je poznanik ovaj fakultet zavrsio .
Mozes samo zamisliti kako ih rezu na studiranju ?

Nego ako se razbolis u Nepali , Africi ,Bangladesu ,moli Boga da ti dodje doktor sa ovog fakulteta .

Na desetine doktora koji su medicinski fakultet završili u Foči rade u Sarajevu. Neki rade na UKC Sarajevo a neki na privatnim klinikama Eurofarm,Al Tawil.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 01:15 

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 01:22 

Zenica je zapravo sasvim o.k. grad. Neki dan sam bio. Doista vise djeluje zapadno od Viteza, Travnika, pa i Mostara kad se gleda cijeli grad. I meni je za ne vjerovat ali uspjela se nekako urbana ekipa probit i odjebat islamiste.

Džamije su tiše nego u komunizmu. Mislim da i sad ima u gradu jednak broj crkava i džamija.

Uglavnom, dobro je.

Zapravo mami na doseljavanje. Možda opet da imamo većinu, kakvu smo imali još 48. :D

Šalim se naravno ali Zenica je o.k. Evo i autoput proradio.

U zenici su bila sjedišta mudzahedina u ratu oni su islamisti i zenica je velika kasaba !

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 01:24 

Jiv je napisao/la:
Jest povijesni, rimsko-talijanski dio. Ali većina grada, ono što su Pereci izgradili, je horror. Gori od Zenice. Mnogo gori.

Jebo ti pereci mater , zovi tako svog ćaću muslimanskog . HRVATSKA gospodine a ako ti se gadi popi tableticu i trči do sirije ili turske

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 01:34 

Evo ja živim u Solinu svaki dan sam u Splitu , pre lip grad ima 350 000 stanovnika od Trogira do Omiša sve spojeno , na moru , plaže , noćni život fenomenalan , ultra , sve je blizu , turista više nego sve vaše kasabe zajedno u 10 godina . Niste vi nikada šetali Trstenikom kroz kvart niti kroz bačvice niti kroz Pujanke ... nemate pravo govorit ništa

Vrh

Naslov: Off-topic, ali kad već spominješ Split
PostPostano: 19 srp 2021, 03:55 

Jbš grad u kojem saveznici nisu bombardirali Hrvate. Zenicu, Zagreb, Travnik, Zadar npr. jesu.

Što se tiče Zenice i teme. Kao što rekoh, urbana ekipa dominira. Sto je dobro za dušu grada. Unatoč svemu, evo ja bih sad prije tamo živio nego u Vitezu (iako je to praktički isto) ili Mostaru. To je pak loše demografski jer ta ekipa nema puno djece. Većinom jedno, ponekad dvoje a troje je rijetkost. I iseljavanje je veliko jer ima dosta obrazovanih kojima je ta sredina postala mala a Sarajevo nikad nije bilo toliko jače da bi bilo neki veliki korak naprijed za Zeničane.

Uglavnom, onaj tko može zauzet BiH demografski bi lako mogli bit Srbeki. Oni naprosto najmanje iseljavaju. Fakat ne znam zašto. I iz Srbije i iz BiH.

Izbombardirali su i Split. I uzeli mu krvavu miru. Bilo je više bombardiranja, a najzloglasnija je Splitska "crna subota" 3. lipnja 1944. godine.

https://radio.hrt.hr/clanak/splitska-cr ... 944/58536/
https://slobodnadalmacija.hr/split/pros ... uce-578307
https://narod.hr/kultura/video-27-lipnj ... -dalmacija

Pazar, Hrvojeva ulica, uz istočni zid od Palače
slika

zračna fotografija, bombardirana putnička luka, danas tu pristaju putnički trajekti
slika

Pazar, pogled prima staroj zgradi Slobodne Dalmacije i Biskupovoj palači
slika

https://www.gkmm.hr/stranica/sjecanje-n ... lita-1944-
točno iznad luke
slika

ovdi je danas jedna čistina, blizu je Koteksova nebodera
slika

pogled s Marjana
slika

Pazar
slika

Marmontova, ovdi je sad čistina di je vanjski dil Ribarnice
slika

Šperun
slika

Peristil. Ovdi je sad banka.
slika

Solurat, iza se vidi Sustipan, danas je ondi jahtaška lučica
slika

Đardin, tu je danas fan zona, razni glazbeni festivali, danas se iz ovog kuta vidi siverni zid od Palače
slika

slika

https://www.24sata.hr/news/dan-kad-je-n ... kao-632686

Vrh

Naslov: A šta vami valja
PostPostano: 19 srp 2021, 04:04 

Jiv je napisao/la:
Gle ovo, ko Gaza.

slika

Flamel je napisao/la:
Jiv je napisao/la:
Jest povijesni, rimsko-talijanski dio. Ali većina grada, ono što su Pereci izgradili, je horror. Gori od Zenice. Mnogo gori.

Kako koji dio.Mene bi uvijek depra hvatala kada bih prošao Splitom 3,ali Mertojak,Trstenik i potez Lovret-Spinut su meni vrh.Prva dva kvarta su s pogledom na more,a Spinut je podno Marjana i pun zelenila.

Da vi znate koja je energija u tim kvartovima koje smatrate "depresivnima".

Smatrati dile Splita gorim od Zenice... pa tako govori onaj koji organski prizire Split.
U najblažu ruku, nisi nikad bia u Splitu.

Jiv je napisao/la:
slika

Grad narkomana nimalo slučajno, Split.

Nađi pristojnu sliku sa stabilneg izvora, a ne ono šta more svaki čas izvitrit s međuspremnika.
Nazivati Split gradom narkomana promašeno je.
Drogu nisu unili u Split Hrvati, nego bratstvenojedinstvujušći najjugoslavenstvujušći "bratski" narodi u "zlatnom dobu Jugoslavije".
Priko vojneg i milicijskeg osoblja.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 04:10 

Ajmo mi na temu.

https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... ima/230149

https://www.vecernji.ba/vijesti/bih-doz ... 297?page=1

slika

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... _grad.html

https://www.vecernji.ba/vijesti/demogra ... ta-1469335

https://www.bljesak.info/vijesti/politi ... aci/330154

Izlaznost na izborima potvrdila demografski krah -

''Iako će se svi složiti da je Središnji izborni popis prenapuhan, što zbog iseljavanja, što zbog mrtvih koji se nalaze na popisu, ipak rezultati izlaznosti u pojedinim općinama potvrđuju ono što godinama upozoravam zajedno sa kolegama Tado Jurić i Adnan Fehratbegović, a to je jeziva činjenica da su pojedine općine puste'',napisao je na svom Facebook profilu Faruk Hadžić, analitičar - Pročitajte više na:

Izlaznost u pojedinim općinama Unsko-sanskog kantona je poražavajuća, ne zbog toga što građani ne izlaze, već jednostavno što tu više ne žive, iako se vode u evidenciji, poručio je. U totalu, u FBiH je glasovalo 896.772, a nije glasovalo 1.010.946, dok je u RS-u glasovalo 643.456, a nije glasovalo 522.759 građana. -

Vrh

Naslov: O Splitu
PostPostano: 19 srp 2021, 04:25 

HHerceg je napisao/la:
Split3 uopće nije loš.

A ko vam je to isplanirao?
Staljin?
Baš primorska arhitektura. :smijeh
Ne zajebavaj, to je odvratno. Da sam ja na čelu Hrvatske, odmah bi krenuo u plansko rušenje. Tu dugog rješenja nema.

Slika koji su stavio
HHerceg je napisao/la:
slika

To ti pokazuje izgradnju dila Splita 3. Radi se o zgrama u Ruđera Boškovića. To su bile vojne stambene zgrade. Desno se vidi vojna bolnica na Križinama. Dalje ka moru vididu se zgrade u današnjoj Papandopulovoj i Šimunovićevoj. Tu je bilo civilnih ali i vojnih stanova.

https://www.zabranjeni.url/life/zivotne-pr ... ji-8697977

https://hrcak.srce.hr/200947

Citat:
Sažetak
Arhitektonsko-urbanistički projekt novosagrađenog dijela Splita (1968. – 1979.) uobičajeno se naziva SPLIT 3. Urbanistički projekt djelo je slovenskih arhitekata (Vladimir Mušič, Marjan Bežan, Nives Starc), a arhitektonske projekte zgrada i ambijenata izradili su splitski arhitekti (Dinko Kovačić, Mihajlo Zorić). Članak Dinka Kovačića dokumentira vrijeme i koncepciju urbanističkog i arhitektonskog oblikovanja grada, s osvrtom na tradicionalne kvalitete zavičajne arhitekture interpretirane suvremenim arhitektonskim vokabularom.

https://www.telegram.hr/kultura/prije-5 ... aci-danas/

Citat:
“Socijalna komponenta ulice je najvažnija, a zatim psihološka i estetska. Skoro svaku ulicu projektirao je drugi autor, one imaju identitet, prepoznatljive su i time svojim stanovnicima daju osjećaj pripadnosti, a posjetiteljima orijentaciju”, navodi gospođa Kukoč ističući autore ulica Splita 3 – arhitekte Marjana Cerara, Franu Gotovca, Dinka Kovačića, Danka Lendića, Ivu Radića, Antu Svarčić i Mihajla Zorića.

“Osnovna škola je početak urbanizma u Splitu 3 koji je koncipiran da svako dijete može doći do škole pješice kroz pješačke ulice: osnovne ulice su pješačke, povezane poprečnim putovima, pa se stanovnici, posebno djeca slobodno kreću, provode vrijeme na ulici, druže se, što osigurava visoku kvalitetu života.”

“U intervjuima koje smo radili ili koji se mogu pročitati u novinama stanovnici Splita 3 kažu da ne žele živjeti drugdje jer su im različiti sadržaji na dohvat ruke: osnovna škola, vrtić, dječje igralište, trgovine, različiti servisi, pošta, dječja ambulanta, knjižnica, nekima posao, dakle mogu obaviti sve dnevne aktivnosti i to pješke, bez da ih ometa automobilski promet”, navode autorice. Jedan od primjera je i projektiranje podzemne garaže s oko 1200 parkirnih mjesta ispod Ulice Ruđera Boškovića.

https://hrcak.srce.hr/54288 Razvoj Splita III od 1968. do 2009. godine

Citat:
Split III je primjer planiranja i izgradnje dijela manjega grada, gdje se poštivalo materijalne ostatke duge povijesti, a razmišljalo o budućnosti. Mreža ulica i putova, položena u smjeru antičke centurijacije i carda i decumanusa Dioklecijanove palače, dala je parametre izgradnji za duže razdoblje. Split III je fizički okvir koji je postao mentalna i stvarna slika grada. To je jedinstveni koncept i paradigma značenja dužega od vremena i širega od geografskih granica u kojima je nastao.

HHerceg je napisao/la:
Split3 uopće nije loš.

Mislim da provociradu.
Kako reče Rika sv. Vida, uspoređivat Split i Zenicu je smiješno.
I pridrsko. Zenica je pojam industrijske bezlične rugobe. Kome više vaja Zenica od Splita, neka gre onamo živit i RADIT.

Jiv je napisao/la:
Gle ovo, ko Gaza.

E ako ti je Split grozan grad... Pa baš je novi dil lip. Da samo znaš koje je sve ljude iznjedria... Ružnoća mista se odrazi i na karakter o' stanovnika.

Onaj tko bi to rušia pokazije kakav mu je smisal za estetiku i zašto su pojedini gradovi u BiH onako "lipi".

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 04:33 

divizija je napisao/la:
Jiv je napisao/la:
Pa dobro. U Hrvatskoj im smetaju. Hassanbegović je za ženu našao Muslimanku. U Zagrebu. Što je dokaz da nije nikakav Hrvat. Nije baš da ima Muslimanki na svakom koraku u Zagrebu.

Uzmite ih sebi. Dajte im više te putovnice.

nije to pravilo, mnogi u HR imaju nemuslimanske partnere i djeca su često nemuslimani, čak pretežno. ne znam kakava je situacija u HB u dominantno hrvatskm sredinama, možda zna Dudu.

A budi uvjeren da je muslimanu u Zagrebu LAKŠE naći ženu muslimnaku nego obrnuto. Ispod vanjštine, ovdje su ljudi dosta ksenofobni.

Hrvatice katolkinje su postale osjetljive na brakove sa nekatolicima. To sam i ja primjetio, ali im ne zamjeram. Doživjele su i dosta sranja još 90tih od tih muževa i svojih/njihovih obitelji, a i ispiraju im mozak sada. Što se neobaveznih veza tiče, tu su čini se dosta manje osjetljive, pod uvjetom da se bude diskretno. Inače je urbanih ljudi manje, više ljudi sa sela, pa su i konzervativni više.
Ko prođe pakao islamskog konzervativizma kojeg ljudi poput mene nisu ni tražili ni željeli, tome Hrvatice katolkinje dođu kao pozitivno iznenađenje.
Inače su tolerantnije, što ideš na sjever.
Toplo preporučam Varaždin i Čakovec, sve sjevernije od Zagreba i možda eventualno Zagreb.
Sve južnije je tužnije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89828 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 2045, 2046, 2047, 2048, 2049, 2050, 2051 ... 3594  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, Eminencija, Fredericktown, Robbie MO i 90 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: