HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 pro 2024, 22:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 388 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 7 entiteta
PostPostano: 11 ruj 2010, 02:18 

Hadeka je napisao/la:
Bihac-Krajina je napisao/la:

Nikakva, kakva ce biti? Pa vidis i sam kakva je.

Pa kakva je, de reci??

Ja je mogu opisati k'o ignoranciju prama HB Hrvatima, što je i protuustavno.

A ako niki političar u RH počne o tomu govoriti, eto vašeg Sejde Komšića koji kaže da se mišamo u poslove druge države!!

Ma koje "države" ...?

Ako je tebi ovo prava politika, halal ti bila. Meni takva politika ne bi trebala. Ali ok, nismo svi isti.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:19 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:

Na temelju kakve poslijeratne politike?
Dajte primjer uz svoju tezu.

Nemoj me persirati molim te :001_smile

Dovoljno je reci da se Hrvati i dalje iseljavaju iz BiH (ne samo oni da budemo jasni...) i da se oni ne vracaju u BiH (npr. RS..). Tu je politika zakazala. Zbog toga nam trebaju promjene i drzava za covjeka, medjuostalom. :smajl034

More. Treća federalna jedinica (većinski hrvatska) s teritorijalnim diskontinuitetom.

Ali vi protiv?? Zašto?

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:21 

Na temelju kakve poslijeratne politike?
Dajte primjer uz svoju tezu.

Dovoljno je reci da se Hrvati i dalje iseljavaju iz BiH (ne samo oni da budemo jasni...) i da se oni ne vracaju u BiH (npr. RS..). Tu je politika zakazala. Zbog toga nam trebaju promjene i drzava za covjeka, medjuostalom. :smajl034

Hrvati se iseljavaju zato jer mogu(putem Hrvatskih dokumenata, dok Bošnjaci ne). BiH sama po sebi zasada je u usporedbi sa susjednim zemljama u problematičnom stanju. Ali to i dalje neopravdava vašu tezu da Hrvati sami protjeruju Hrvate.

Ja prilikom odlaska na željeni studij imao sam dvije prilike Zagreb ili Sarajevo. O objektivnosti Srajevskih profesora neželim raspravljati pa sam otišao u Zagreb. Ali ljude na odlazak tjera potraga za poslom, studijem... Sigurno ih ne tjeraju naši političari. Mislim da bi nama bilo drago da se Hrvatska emigracija nih barem 3 milijunanaseli u BiH u sve krajeve :)

:herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:21 

Hadeka je napisao/la:

More. Treća federalna jedinica (većinski hrvatska) s teritorijalnim diskontinuitetom.

Ali vi protiv?? Zašto?

Ko kaze da ja imam sta protiv, samo mora cijela karta na stol i jacanje drzave. Vi protiv, sto?

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:23 

Hadeka je napisao/la:

Pa kakva je, de reci??

Ja je mogu opisati k'o ignoranciju prama HB Hrvatima, što je i protuustavno.

A ako niki političar u RH počne o tomu govoriti, eto vašeg Sejde Komšića koji kaže da se mišamo u poslove druge države!!

Ma koje "države" ...?

Ako je tebi ovo prava politika, halal ti bila. Meni takva politika ne bi trebala. Ali ok, nismo svi isti.

Koja "ova"!?

Protiv sam te ignore politike koju RH vodi prama HB Hrvatima.

A što bi ti htio, kakvu politiku da vodi RH prama HB Hrvatima?? Izjasni se!

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:24 

Hadeka je napisao/la:

Ali vi protiv?? Zašto?

Ko kaze da ja imam sta protiv, samo mora cijela karta na stol i jacanje drzave. Vi protiv, sto?

Naravno, za to se i cijelovrijeme zalažem. Jer ako se dijeli federacija, itekako se treba i početi cjepkati RS. Najveći problem među našim političarima je taj da su spremni raditi entitet samo od federacijskog djela i time izdvojiti Hrvatske krajeve u RSu

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:27 

Hadeka je napisao/la:

Koja "ova"!?

Mene ne interesuje politika HR prema vama, nego sam samo htio kazati svoje misljenje o toj situaciji, ukratko nemate skoro nikakve koristi od toga. Mene vise zabrinjava to da BH Hrvati ovu drzavu ne osjecaju kao svojom i onda dolaze odgovorom tipa, "pa sta bi vi, ne date nam nista, a hocete da volimo ovu drzavu...", pitam se ko tebi treba sta ovdje dati kad je tvoja drzava? Ako je tvoja, onda se i ponasaj tako :palacgore1

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:32 

Hadeka je napisao/la:

Ali vi protiv?? Zašto?

Protiv ti je tvoja stranka koja je podvalila Komšića za Hrvata, a krkan se izjašnjav'o k'o "Jugosloven".

I jačanje koje države?? Sridišnje t.j. "Sarajeva" (čitaj Bošnjakistan)?? Pa vi ništa iz povisti niste naučili???

Pogledaj tko je u ne tako davnoj prošlosti tražio jačanje sridišnje vlasti (čitaj Beograd i srbska supremacija) u ex Jugoslaviji (višenacionalnoj), i kako je to na kraju skončalo?

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:34 

Hadeka je napisao/la:

Protiv ti je tvoja stranka koja je podvalila Komšića za Hrvata, a krkan se izjašnjav'o k'o "Jugosloven".

I jačanje koje države?? Sridišnje t.j. "Sarajeva" (čitaj Bošnjakistan)?? Pa vi ništa iz povisti niste naučili???

Pogledaj tko je u ne tako davnoj prošlosti tražio jačanje sridišnje vlasti (čitaj Beograd i srbska supremacija) u ex Jugoslaviji (višenacionalnoj), i kako je to na kraju skončalo?

Moj HAdeka ti kad cujes jacanje drzave odmah mislis na neku centralizaciju, to je tvoj problem. Uzmi svicu preslikaj sve na BiH i imamo dogovor, moze? To zelim i nista vise, kako ti se svidja ponuda?

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:45 

Hadeka je napisao/la:

Koja "ova"!?

Mene ne interesuje politika HR prema vama, nego sam samo htio kazati svoje misljenje o toj situaciji, ukratko nemate skoro nikakve koristi od toga. Mene vise zabrinjava to da BH Hrvati ovu drzavu ne osjecaju kao svojom i onda dolaze odgovorom tipa, "pa sta bi vi, ne date nam nista, a hocete da volimo ovu drzavu...", pitam se ko tebi treba sta ovdje dati kad je tvoja drzava? Ako je tvoja, onda se i ponasaj tako :palacgore1

Parole, parole ... !!

Triba omogućit da i u stvarnosti konzumiraju HBH svoja prava napisana na papiru,
a ne na pr. da drugi narod bira bivšeg Jugoslavena za pridstavnika HBH.

Triba sist i dogovoriti treći entitet, a ne će se.
Triba TV kanal na hrvatskom jeziku, a ne će se.

Zapravo ta država triba slušati što većina HB Hrvata želi.
A to se ne čini.

Kako je doživljavati onda k'o svoju??

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:54 

Hadeka je napisao/la:

Parole, parole ... !!

Triba omogućit da i u stvarnosti konzumiraju HBH svoja prava napisana na papiru,
a ne na pr. da drugi narod bira bivšeg Jugoslavena za pridstavnika HBH.

Triba sist i dogovoriti treći entitet, a ne će se.
Triba TV kanal na hrvatskom jeziku, a ne će se.

Zapravo ta država triba slušati što većina HB Hrvata želi.
A to se ne čini.

Kako je doživljavati onda k'o svoju??

Također zaboravljate navesti problem jezika. Mnogim Hrvatima se gura taj nakaradni ''bosanski'' ili ''bošnjački''. Šta je u stavri Hrvatski jezik sa ogromnim brojem tuđica. Jezik je naj jednostavniji način nasilne asimilacije, a Hrvat bi trebao imati mogučnost služenja tim jezikom. A ne da račune i službena pisma dobiva na drugim jezicima.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 02:59 

Moj HAdeka ti kad cujes jacanje drzave odmah mislis na neku centralizaciju, to je tvoj problem. Uzmi svicu preslikaj sve na BiH i imamo dogovor, moze? To zelim i nista vise, kako ti se svidja ponuda?

Na to zapravo misle Bošnjakistanci.

Švica je Švica, sa svojim posebnostima.

I nije tamo nastala prvo Švica, pa onda kantoni, nego su se kantoni udružili u državnu zajednicu. Pri tomu su jasno definirali način funkcioniranja zajednice i što je najvažnije taj "dogovor" svi poštuju! A u BiH?? U qrcu.

Osim toga tamo su kantoni strogo "jednonacionalni/jednojezični", i ne pada ikomu na pamet slagati mišovite "regije" kao recimo SDP-u ili Haretu i sličnoj kompaniji.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 03:02 

Također zaboravljate navesti problem jezika. Mnogim Hrvatima se gura taj nakaradni ''bosanski'' ili ''bošnjački''. Šta je u stavri Hrvatski jezik sa ogromnim brojem tuđica. Jezik je naj jednostavniji način nasilne asimilacije, a Hrvat bi trebao imati mogučnost služenja tim jezikom. A ne da račune i službena pisma dobiva na drugim jezicima.

Evo samo jednog primira debilizma ... a ima ih ohaaaaa od historiografije do uprave.

slika

Lud, zbunjen ... ma koji normalan??

:rigam

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 13:57 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Hadeka je napisao/la:

Ali vi protiv?? Zašto?

Izjasni se kakvo jačanje države? Obrazloži mi ovo dodatno.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 14:04 

Šuplja priča bošnjačke politike, oni samo hoće od Federacije BiH napraviti entitet sa apsolutnom dominacijom Bošnjaka. Naime, oni hoće pregovarati o preustroju države samo ako je cijela BiH na stolu. Za tako nešto je potreban pristanak Srba, što znači da Bošnjaci ne žele nikakav dogovor sve dok Srbi ne pristanu na ukidanje RS, što se nikad neće dogoditi.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 16:02 

lider30 je napisao/la:

Izjasni se kakvo jačanje države? Obrazloži mi ovo dodatno.

Meni je rek'o "Švica"!

O.K.

Pa onda triba krenuti analizirati malo švicarski sustav, ako njime vole mahati.

Neka vide kako je nastajala Švicarska, koje su ovlasti konfederacije, a koje kantona i t.d.

Iznenadit će se koliko je u svom bitku taj švicarski model u suprotnosti sa svime što danas deklariraju i SDP-a i SBIH i ostale "multi-kulti graDŽanske političke obcije".

:zubati

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 16:09 

Jačanje države znači jačanje i druge i treće razine vlasti. I kad je 90% nadležnosti na drugoj i trećoj razini, može značiti jaču državu, nego kad je to recimo 50%:50%. Sve ovisi kako je stanje na terenu.

Labava federacija može značiti jačanje države u BiH. Dapače, uvjeren sam da bi labava federacija ojačala državu u ovom slučaju.

Bihać je prije centralizaciju i jačanje države stavljao kao sinonime - naravno totalno deplasirano. Pa sam httio da vidim, je li promijenio mišljenje.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 16:29 

lider30 je napisao/la:

Labava federacija može značiti jačanje države u BiH. Dapače, uvjeren sam da bi labava federacija ojačala državu u ovom slučaju.

Ojačala bi eventualno federaciju, a tada RS nebi imao izbor, ili isti princip kao federacija ili odlazak.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 16:30 

i_jopet je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Ojačala bi eventualno federaciju, a tada RS nebi imao izbor, ili isti princip kao federacija ili odlazak.

RS je u labavoj federaciji sa FBiH.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 17:01 

lider30 je napisao/la:

Po Dejtonskom mirovnom sporazumu BiH je labava konfederacija, a ne labava federacija.

Doduše vremenom su centralni organi jačali pa se može reći da je danas BiH neka forma konfederacije.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 17:01 

lider30 je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

To je poznato, ali stvaranjem labavih odnosa u FBiH Hrvati više nebi trebali "saveznika" u Srbima i
vjerojatno bi ih Bošnjaci htjeli iskoristiti za svoju stvar. Za uspješnu BiH Hrvati moraju imati dosljednu politiku.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 17:12 

Kiza je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Po Dejtonskom mirovnom sporazumu BiH je labava konfederacija, a ne labava federacija.

Doduše vremenom su centralni organi jačali pa se može reći da je danas BiH neka forma konfederacije.

BiH je više federacija nego konfederacija, jer ima ustav i zakoni doneseni na središnjoj razini se izravno primjenjuju. Entitetski veto je najjači konfederalni element (ograničeni međunarodnopravni subjektitivitet ne, jer toga ima itekako i u federalnim državama, npr. Belgiji).

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 17:16 

mateb je napisao/la:
Kiza je napisao/la:

BiH je više federacija nego konfederacija, jer ima ustav i zakoni doneseni na središnjoj razini se izravno primjenjuju. Entitetski veto je najjači konfederalni element (ograničeni međunarodnopravni subjektitivitet ne, jer toga ima itekako i u federalnim državama, npr. Belgiji).

Čuo sam različita mišljenja ali reći za BiH da je federacija meni ipak nije logično. Npr. kako jedna federacija može da u svom sastavu ima još jednu federaciju? To baš nije normalno...

Možda su ameri hteli da naprave i nešto novo, originalno, neku novu formu složene državne zajednice. Odatle i taj pojam entitet inače preuzet iz Teorije sistema i ubačen u dejtonski ustav.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 17:22 

Kiza je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Čuo sam različita mišljenja ali reći za BiH da je federacija meni ipak nije logično. Npr. kako jedna federacija može da u svom sastavu ima još jednu federaciju? To baš nije normalno...

Možda su ameri hteli da naprave i nešto novo, originalno, neku novu formu složene državne zajednice. Odatle i taj pojam entitet inače preuzet iz Teorije sistema i ubačen u dejtonski ustav.

Kako su sastavljene federalne jedinice je posve nebitno za definiranje odnosa federalne jedinice sa centrom. EU je sve više jedan oblik federacije, a u svom okviru ima Njemačku, npr.

Pojam "entitet" je jezično potpuno neutralan i može značiti milijun stvari. Druga stvar je što Balkance to valjda podsjeća na ETNITET ili nešto slično vezano uz etnos, pa se lože oko njega.

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2010, 17:31 

mateb je napisao/la:
EU je sve više jedan oblik federacije, a u svom okviru ima Njemačku, npr.

Predviđam kraj te federacije i što onda ostane.
Federacija ili konfederacija možda i ovisi o razini nadležnosti jedinice,
a samo ime federacija ili konfederacija ne znači ništa.
Recimo Švicarska je konfederacija po nazivu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 388 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Naša Kvačica, Patriota, pomocnik kuhara, Tomba17 i 33 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: