|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 73 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
daramo
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 12:41 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39516 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ni Konstantin niti ban Kulin po bosanskim muslimanima nisu bili kršćani.
U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Naravno da ovaj čovjek nije bio kršćanin.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 12:43 |
|
|
daramo je napisao/la: Ni Konstantin niti ban Kulin po bosanskim muslimanima nisu bili kršćani.
U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Naravno da ovaj čovjek nije bio kršćanin. Agnostik očigledno.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1076 of 2558 - 42.06%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 12:49 |
|
|
Pa sta ako je bio? Fakat ste ograniceni po tom pitanju ko da pricam s onima iz Islambosne.
Vazno je da nije bio Hrvat, o svemu drugom se mozemo dogovoriti.
_________________ fakofbolan nema krsta bez tri prsta
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 12:52 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Nije ni Dodik Hrvat pa pjenite.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 12:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
turbotakija je napisao/la: Pa sta ako je bio? Fakat ste ograniceni po tom pitanju ko da pricam s onima iz Islambosne.
Vazno je da nije bio Hrvat, o svemu drugom se mozemo dogovoriti. Inače, jel znaš kako se zove poglavlje u knjizi Konstantina Porfirogeneta, u kojem se prvi put spominje Bosna? I kako glasi rečenica u kojoj se Bosna spominje.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 12:54 |
|
|
turbotakija je napisao/la: Pa sta ako je bio? Fakat ste ograniceni po tom pitanju ko da pricam s onima iz Islambosne.
Vazno je da nije bio Hrvat, o svemu drugom se mozemo dogovoriti. Zašto je važno je li ban Kulin bio Hrvat? I o čemu se treba dogovarati? O tome je li ban Kulin bio kršćanin? To nije tema za dogovaranje nego povijesna činjenica. Odbijajući je samo ispadate smiješni. Mi nemamo interesa vas ubjeđivati u očigledno.
1076 of 2558 - 42.06%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:01 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12571 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Karabaja je napisao/la: Kao prvo, ne postoji Bošnjački već Bosanski jezik. Kao prvo, jezik se naziva po narodu koji ga govori, a ne po drzavama ili regijama. Kao drugo ako je jezik bosanski, to znaci da su bosnjaci jedan od rijetkih naroda koji nemaju svoj jezik.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bosanski jezik je isto što i kanadski, sovjetski ili austrijski jezik.
Takva nebuloza u hrvatskom jeziku ne postoji. Imamo mi svoj hrvatski naziv za njihov jezik. Hrvatski naziv za njihov jezik je bošnjački. To su odredili hrvatski lingvisti, i u pitanjima govora pratit ćemo valjda hrvatske lingviste, a ne muslimanske političare.
Da ne bi da nam možda neće SDA ili SDP objašnjavati kako ćemo što zvati na hrvatskom jeziku.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:23 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39516 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
I to bi određivali Hrvatima kako će na hrvatskom jeziku zvati njihov jezik i kako je ispravno.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:23 |
|
|
daramo je napisao/la: I to bi određivali Hrvatima kako će na hrvatskom jeziku zvati njihov jezik i kako je ispravno. Određivali bi kako se što kaže na jeziku za čiji se javni TV kanal 30 godina bore da ne postoji. Muslimane možemo preimenovati u Mujguri, ako hoćemo. Naš je jezik. Ako može Croatian-Hrvat može i Bošnjak-Mujgur.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:35 |
|
|
I to bošnjački jezik uopće nije uvredljivo nego potpuno ispravno ali znamo zašto to njima smeta.
Bit će da nazivanje jezika bošnjačkog naroda bošnjačkim povređuje bošnjački vitalni nacionalni interes.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:40 |
|
|
daramo je napisao/la: I to bošnjački jezik uopće nije uvredljivo nego potpuno ispravno ali znamo zašto to njima smeta.
Bit će da nazivanje jezika bošnjačkog naroda bošnjačkim povređuje bošnjački vitalni nacionalni interes. Njima je uvredljivo jer su naučili da je to iz nekog razloga uvredljivo, ostatak od prije 20 godina kada su se nadali bosanskoj naciji. Odustali su odavno od bosanske nacije, na popisu se borili protiv naziva Bosanac i izborili ispod 1% Bosanaca, ali se i dalje vrijeđaju na naziv bošnjački jezik.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 15:42 |
|
|
Nismo Bosanci, nego Bošnjaci. Nije bošnjački, nego bosanski. Nakaradno i ne mislim ulagati vrijeme u učenje identitetskih skalamerija, i logičkih akrobacija, izumirućeg naroda (vjerske skupine) koje se mijenjaju svakih 5 godina. To znanje mi nije u top 100 skillova.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:20 |
|
|
DrMag je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Kao prvo, ne postoji Bošnjački već Bosanski jezik. Kao prvo, jezik se naziva po narodu koji ga govori, a ne po drzavama ili regijama. Kao drugo ako je jezik bosanski, to znaci da su bosnjaci jedan od rijetkih naroda koji nemaju svoj jezik. Brazilci govore Portugalski, Argentinci Španski, a mi Bošnjaci govorimo Bosanski
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:31 |
|
|
Muslimani neka svoj jezik zovu kako hoće.
I mi ćemo njihov jezik zvati kako hoćemo.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:32 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Muslimani neka svoj jezik zovu kako hoće.
I mi ćemo njihov jezik zvati kako hoćemo. To je to.
1076 of 2558 - 42.06%
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:34 |
|
|
Karabaja je napisao/la: DrMag je napisao/la: Kao prvo, jezik se naziva po narodu koji ga govori, a ne po drzavama ili regijama. Kao drugo ako je jezik bosanski, to znaci da su bosnjaci jedan od rijetkih naroda koji nemaju svoj jezik.
Brazilci govore Portugalski, Argentinci Španski, a mi Bošnjaci govorimo Bosanski Da spomeneš Brazilcu portugalski ne bi te ništa shvatio, língua portuguesa možda bi.
1076 of 2558 - 42.06%
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:40 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne postoje ni bošnjački ni bosanski. Tome nema mjesta na Balkanu.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:41 |
|
|
Srpski pričaju više nego hrvatski. Ovi u USK imaju nešto više hrvatskih riječi od Bosanaca ali i dalje je to više srpski.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 17:48 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12571 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Karabaja je napisao/la: DrMag je napisao/la: Kao prvo, jezik se naziva po narodu koji ga govori, a ne po drzavama ili regijama. Kao drugo ako je jezik bosanski, to znaci da su bosnjaci jedan od rijetkih naroda koji nemaju svoj jezik.
Brazilci govore Portugalski, Argentinci Španski, a mi Bošnjaci govorimo Bosanski OK Brazilci govor "Portugalski" koji je jezik Portugalaca, Španjolski je jezik Španjolaca (jednog od nekoliko naroda u državi koje se nekorektno zove Španjolska), Bošnjaci govore Bosanski, jezik naroda koji ne postoji. Ono što zovete vi bosanskim jezikom gramatički i pravopisno je oblikovano za vrijeme SFRJ, gdje je u školstvu dominirao srpki jezik nad hrvatskim. Vi ste tom standardu dodali desetine arabizama i turcizama za riječi koje postoje u srpskom ili hrvatskom jeziku, i to nazvali "bosanskim jezikom". Meni kao bosancu taj jezik je stran, nije moj jezik, tako da sigurno ne moze biti bosanski jezik.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 18:11 |
|
|
Brazilci govore Portugalski, Argentinci Španski, a mi Bošnjaci govorimo Bosanski Brazilci govore jezik koji se zove po narodu od koga su ga naučili - Portugalcima. Vi bi po tome onda svoj jezik trebali zvati srpskohrvatski.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 17 lis 2021, 18:19 |
|
|
daramo je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Brazilci govore Portugalski, Argentinci Španski, a mi Bošnjaci govorimo Bosanski Brazilci govore jezik koji se zove po narodu od koga su ga naučili - Portugalcima. Vi bi po tome onda svoj jezik trebali zvati srpskohrvatski. S time da je to brazilski standard. Koji se razlikuje od portugalskog, "brazilski" ima npr izgovor [ć] i [đ], koji u europskom ili luzitanskom portugalskom ne postoje. Govorni, svakodnevni jezik u Brazilu je još drugačiji, komotno bi mogao biti drugi jezik. Koji je nastao od portugalskog, ali je pokupio i dosta riječi urođenika, kao i doseljenih afričkih robova. Angola je "crna mati" Brazila, jbg A i drugih doseljenika, talijana, nijemaca... Argentinski isto ima drugačijeg izgovora, mislim da ll i y izgovaraju kao ž, dok se u kastiljanskom španjolskom većinom izgovaraju kao j. Ll bi se trebalo izgovarati kao lj, ali je to arhaizam već. Tu se isto slilo dosta europe, ali jezik je još uvijek španjolski A koja je priča s Muslimanima? Islamizirani Hrvati i Srbi, koji su preuzeli srpskohrvatski bivše jugoslavije, uvezli u njega gomilu arabizama i turcizama, eventualno nešto dijalektalno i jezik prozvali po državi u kojoj žive? Gdje su tu narod i nacija?
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Zašto Muslimani nedjelju zovu nedjeljom ? Postano: 22 lis 2021, 19:38 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Brazilci govore Portugalski, Argentinci Španski, a mi Bošnjaci govorimo Bosanski Na hrvatskom se bosnaski jezik kaže bošnjački jezik. vi ga mžete zvati klingonski ako hoćete.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|