|
|
Stranica: 92/233.
|
[ 5804 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 13:46 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Zasto sa Kiprom kada postoji par poligiona u svijetu koje koristi vecina zemalja za ispitivanje dalekometnog oruzja? Najpopularniji je onaj u JAR-u, dole svi iz europe testiraju rakete i sl. Tu su jos onaj u Australiji, Brazilu, Kazahstanu, itd.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 13:48 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Ne znam, ne radim u SDPR-u. Tako sam čuo.
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 14:18 |
|
|
Da bi ispitivali balisticke projektile na Kipru i bilo gdje drugo, morate imati dozvole okolnih zemalja, zaustaviti / preusmjeriti zracni i pomorski promet. U slucaju zracnog prometa situcija je otprilike ovakva Pomorski promet: JAR na jugu nema susjednih zemalja. Mi u HR kada kada provodimo PZO gadjanja ili ispaljujemo RBS-15 zatvorimo pomorski i zracni promet.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 14:23 |
|
|
Mi to radimo u Bugarskoj, na poligonu Šabla. U SRJ se to radilo u Crnoj Gori. Naravno da se zatvara.
Zatvara se i zračni promet iznad Srbije kad se gadja u Nikincima na samo 12km poligona.
Zato je i jako komplikovano sprovesti testiranje Šumadije. Prvo treba saradnja i dozvola sa tom zemljom.
Kapiram da ne možemo baš svugde iz milion razloga.
Nije to uopšte jednostavno ni za obično testiranje Nore npr, a kamoli 300km raketa.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 14:29 |
|
|
Kada je bilo ono prvo zatvaranje zbog Korone u martu prošle godine, vojska je to iskoristila i ispalila/testirala projektil dometa 60km iz Nore.
Tempirano je da padne na pasuljanske livade, a ispaljena je iz okoline Aleksinca.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 14:42 |
|
|
40km pardon..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 14:50 |
|
|
Evo, to je bilo ovo..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 01 stu 2021, 14:59 |
|
|
Trajektorija projektila..
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 04 stu 2021, 17:30 |
|
|
Ojačana varijanta „malog miloša”https://www.politika.rs/sr/clanak/49090 ... log-milosaCitat: Trstenik - „PPT Namenska” iz Trstenika, u saradnji sa Vojno-tehničkim institutom iz Beograda, napravila je prototip nove varijante daljinski upravljanog bezposadnog zemaljskog vozila „mali miloš”, koji je prepoznatljiv pod oznakom V2.
Standardna varijanta „malog miloša” naoružana je mitraljezom kalibra 7,62mm, čiji je domet 800m i ručnim bacačem granata sa šest granata kalibra 40mm, dometa 400m.
‒ Za razliku od nje, nova verzija ima daljinski upravljanu, žiro stabilisanu borbenu stanicu (DUBS) sa mitraljezom kalibra 12,7mm M87, koja omogućava zadržavanje linije nišanjenja i uspešno dejstvo prilikom kretanja sredstva po terenima različite konfiguracije. Namenjena je za uništavanje pojedinačnih i grupnih ciljeva, lako oklopljenih vozila kao i lako utvrđenih objekata na efikasnim daljinama do 1.200 metara – kaže za „Politiku” Života Vučić, dipl. mašinski inženjer, zadužen za marketing u „PPT Namenska”.
Sagovornik „Politike” pojašnjava još i da ima dva protivoklopna raketna lansera M79 Osa, kalibra 90mm, koji su namenjeni za uništavanje oklopnih vozila na daljinama do 350 metara i nepokretnih oklopnih vozila, živih ciljeva i vatrenih sredstava u bunkerima i drugim utvrđenim položajima do 600 metara. Njihov maksimalni efektivni domet iznosi 1.350m.
Ova nova verzija poseduje i blok optoelektronike u okviru koga se nalaze dnevni i noćni nišan ‒ nehlađena termalna kamera i laserski daljinomer. Oprema omogućava prepoznavanje mete čoveka danju do 1.500 m, a noću do 900 m.
Nova verzija „malog miloša” vrlo je pogodna i za podršku u izviđanju, kao i za nadgledanje i vatreno dejstvo u nebezbednim zonama u urbanim uslovima, kažu u „PPT Namenskoj” u Trsteniku.
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 06 stu 2021, 19:14 |
|
|
Sta mi umemo da napravimo to je neverovatno
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.
|
|
Vrh |
|
|
Th1950
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 15 stu 2021, 11:47 |
|
Pridružen/a: 08 lip 2021, 18:22 Postovi: 5678 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Vojni budžet Srbije za 2022. godinu iznosi 1.123 milijarde eura https://tangosix.rs/2021/11/11/vojni-bu ... arde-evra/Skoro kao HV u ratu što je bio budzet . Srbija se sprema za nešto naveliko . U varti je budzet 160 milijuna eura . I to još 80 milijuna je za srbe i hrvate . Mošnjački budzet je 80 milijuna . HR+SRB budzet -2 milijarde mošnjački 80 milijuna
_________________ Forumaš Dudu : na komentar o slomu Herceg Bosne i Hrvata u njoj .
"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"
|
|
Vrh |
|
|
Th1950
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 15 stu 2021, 11:51 |
|
Pridružen/a: 08 lip 2021, 18:22 Postovi: 5678 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Kršćani oko muslimana u BIH imaju 25 puta veći budzet .
_________________ Forumaš Dudu : na komentar o slomu Herceg Bosne i Hrvata u njoj .
"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 15 stu 2021, 11:57 |
|
|
Th1950 je napisao/la: Vojni budžet Srbije za 2022. godinu iznosi 1.123 milijarde eura https://tangosix.rs/2021/11/11/vojni-bu ... arde-evra/Skoro kao HV u ratu što je bio budzet . Srbija se sprema za nešto naveliko . U varti je budzet 160 milijuna eura . I to još 80 milijuna je za srbe i hrvate . Mošnjački budzet je 80 milijuna . HR+SRB budzet -2 milijarde mošnjački 80 milijuna Dobro ima nesto i do inflacije kada poredis VH 90tih, i Srbiju 2021.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 15 stu 2021, 13:11 |
|
|
Tankosic je napisao/la: Sta mi umemo da napravimo to je neverovatno Strasno je umjece lijepo upakovati sistem baziran na javno dostupnim specifikacijama, schemama, izvornom kodu za prateci softver i sl. Strasno. odes na youtube i ukucas diy antidrone jammer I ovaj gore mali milos pogonjen sa ROS-om. No nek se nesto dela.
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 16 stu 2021, 21:58 |
|
|
DrMag je napisao/la: Tankosic je napisao/la: Sta mi umemo da napravimo to je neverovatno Strasno je umjece lijepo upakovati sistem baziran na javno dostupnim specifikacijama, schemama, izvornom kodu za prateci softver i sl. Strasno. odes na youtube i ukucas diy antidrone jammer I ovaj gore mali milos pogonjen sa ROS-om. No nek se nesto dela. Mi smo mala zemlja, sa 15% okupirane teritorije, svaki napredak i uspeh mnogo znaci.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 stu 2021, 00:05 |
|
|
Sve OK, nije frka koristiti javno dostupni softverski kod, specifikacije, pcb sheme... problem je to predstavljati kao vlastitio postignuce.
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 stu 2021, 18:23 |
|
|
Sama cinjenica da postoji, u smislu da nam je dozvoljeno je najbitniji deo tog uspeha, imamo mi za mnogo toga fantasticne projekte.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 10:44 |
|
|
Ako je open source, kao što kaže Mag, onda je svakom dozvoljeno, ne samo nama.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 11:34 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ako je open source, kao što kaže Mag, onda je svakom dozvoljeno, ne samo nama. Jeste, ali nije dozvoljeno svojatanje.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 11:45 |
|
|
Ne razumem šta hoćeš da kažeš, Open source znači da može bilo da ga koristi bez naknade i ograničenja.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 11:53 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Ljubomoran je što inovativni Hrv nisu to zdelali. Kiselo grojze. Trnu zubi i škrguću.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 11:59 |
|
|
Open Source je zasticen licencama, u kojima najmanje pise kako se taj kod ne moze posvajati ili predstavljati kao vlastito intelektualno vlasnistvo. Mozes ga koristiti za razvoj vlastitih rjesenja, npr neki python, c++ itd framework ili programske biblioteke. No kod komercijalne uporabe, moras navesti kupcu na cemu je izgradjeno vase rjesenje.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 12:04 |
|
|
K..M je napisao/la: Ljubomoran je što inovativni Hrv nisu to zdelali. Kiselo grojze. Trnu zubi i škrguću. Zasto bi bio ljubomoran na stvari koje RIZ ili Koncar mogu za jedan dan proizvesti?
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 12:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59524 Lokacija: DAZP HQ
|
Th1950 je napisao/la: Vojni budžet Srbije za 2022. godinu iznosi 1.123 milijarde eura https://tangosix.rs/2021/11/11/vojni-bu ... arde-evra/Skoro kao HV u ratu što je bio budzet . Srbija se sprema za nešto naveliko . U varti je budzet 160 milijuna eura . I to još 80 milijuna je za srbe i hrvate . Mošnjački budzet je 80 milijuna . HR+SRB budzet -2 milijarde mošnjački 80 milijuna Trenutačni plan od 4,802 milijarde kuna povećava se na iznos od 7,189 milijardi kuna, što je povećanje za 2,387 milijardi kuna. https://www.morh.hr/proracun-ministarst ... arde-kuna/Hrvatska je samo rebalansom proračuna u ovoj godini uvećala proračun za preko 300 milijuna eura na gotovo milijardu eura. ići će ovo puno više dogodine rebalansom, ali se drži ispod radara da se susjedi ne uznemire.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 stu 2021, 12:49 |
|
|
DrMag je napisao/la: Open Source je zasticen licencama, u kojima najmanje pise kako se taj kod ne moze posvajati ili predstavljati kao vlastito intelektualno vlasnistvo. Mozes ga koristiti za razvoj vlastitih rjesenja, npr neki python, c++ itd framework ili programske biblioteke. No kod komercijalne uporabe, moras navesti kupcu na cemu je izgradjeno vase rjesenje. Da, znan da ako prodaješ moraš da navedeš da si koristio tuđ rad, dostupan svima bez naknade. Što se tiče svojatanja, radi se o forumašu koji verovatno nije znao za taj detalj, ne o državi Srbiji.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|