HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 stu 2024, 16:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ne ide i gotovo.
PostPostano: 02 stu 2021, 01:16 

DrMag je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:
Srbi i Hrvati braća zauvijek

Srbi i Hrvati su imali relaksirane bratske odnose do kraljeve diktature. Stupali su u bracne zajednice prije i poslije, znalo se, cura koja se udaje krsti djecu u crkvi svog muza i to je to. S druge strane hrvatsko-muslimanski odnosi kroz stoljeca su obiljezeni sukobima, progonima, udaja katolkinje u muslimansku kucu bilo je samo ako bi je musliman oteo ili obescastio. Obrnute udaje nije bilo.

Tako da si upravu,.. "braća zauvijek"

Nisam to znao da smo imali miješane brakove prije II Svjetskog rata. U kojem je dijelu Bosne to bilo.
Kod nas se u regiji Sarajeva mješani brakovi počinju javljati krajem 50-ih god prošlog vijeka. Tokom 60-ih malo više ali sve to stidljivo. Tokom 70-ih dosta više. Od 1980 - 1988 vrhunac miješanja razno raznih kombinacija. Od 1988 - 1992 dolazi do naglog pada miješovitih brakova. Ovo pričam za gradsku zonu.
Noviji srpsko hrvatski brak i danas je dobro prihvaćen u Sarajevu od obje familije.Ista kuhinja ako ništa i neka osnovna hrišćanska načela. Sa Muslimanima nisam čuo da smo se miješali prije II Svjetskog rata. To je sve krenulo krajem 50-ih. Okolina Sarajeva ( Pale,Trnovo,Hadžići) od 1945 - 1992 imali su 2 - 3 mješovita srpsko muslimanska braka.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 01:44 

dalate2020 je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:
Neće krst na krst

Kako je ovo krcato znacenjem.

Kad sam prvi put cuo ovaj komentar, odmah mi nesto tu nije funkcioniralo unutar moga registra.
Kao da cujem neku besmislicu, ili grubo protuslovlje, nesto sto zbunjuje, sto je neprevedivo.

Ali se nikad nisam uopce pozabavio time, evo do sada.

Radi se o sljedecem.

Ova misao je medju nasim "federalnim partnerima" toliko udomacena da oni nisu ni svjesni te komunikacijske barijere. Te stranosti svijetova.

Ono sto zbunjuje je, da nasi federalni partneri tu misao izgovaraju kao kritiku.

Kad ja cujem:

"Nece krst na krst"

sve u meni govori: "Kako je to lijepo i dobro".

Kao neka vrsta dobre vijesti i pohvale.

Ali osoba koja izgovara "Nece krst na krst" to izgovara kao neku kritiku krscanima!?!?

Ovdje se smatra manom krscana sto nece udariti na neke druge krscane. Zali se zbog jedinstva krscana, prizeljkuje se njihova podjela.

Postoji neki kolektiv koji smatra da je na gubitku time sto "nece krst na krst."

To se izgovara kao neka mudrost. Kao pouka oca naivnom sinu o nepopravljivosti krscana: "Sine, upamti, nece krst na krst" (koliko god mi to zeljeli).

"Nece krst na krst" prenosi duboku mudrost koja kaze, nemoj nikada racunati na krscane, oni ne mogu biti na dobroj strani, na strani nekrsta protiv krsta.

Ta misao moze ne izgledati kao glupost samo unutar naroda unutar kojega je "biti protiv krscana" vrijednost sama po sebi. Unutar naroda koji ne moze oprostiti "krstu" to sto nece "na krst."

Kako graDZanski.

Hahaha.

Citam upravo drugu temu i evo ga opet.

Karabaja je napisao/la:
novovrijeme je napisao/la:
Zanimljivo kako su podijelili uloge.
Njemci i Austrijanci su uništvali Hrvate a Ameri i Britanci Srbe.
Sad odjednom muk. Da li ih je sramota šta su radili? Plaše li se boga?

Zamisli jos da su se Srbi i Hrvati i medusobno zakačili, uh.

To je to. Zamisli divote da udari "krst na krst."

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 01:58 

dalate2020 je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:
Neće krst na krst

Kako je ovo krcato znacenjem.

Kad sam prvi put cuo ovaj komentar, odmah mi nesto tu nije funkcioniralo unutar moga registra.
Kao da cujem neku besmislicu, ili grubo protuslovlje, nesto sto zbunjuje, sto je neprevedivo.

Ali se nikad nisam uopce pozabavio time, evo do sada.

Radi se o sljedecem.

Ova misao je medju nasim "federalnim partnerima" toliko udomacena da oni nisu ni svjesni te komunikacijske barijere. Te stranosti svijetova.

Ono sto zbunjuje je, da nasi federalni partneri tu misao izgovaraju kao kritiku.

Kad ja cujem:

"Nece krst na krst"

sve u meni govori: "Kako je to lijepo i dobro".

Kao neka vrsta dobre vijesti i pohvale.

Ali osoba koja izgovara "Nece krst na krst" to izgovara kao neku kritiku krscanima!?!?

Ovdje se smatra manom krscana sto nece udariti na neke druge krscane. Zali se zbog jedinstva krscana, prizeljkuje se njihova podjela.

Postoji neki kolektiv koji smatra da je na gubitku time sto "nece krst na krst."

To se izgovara kao neka mudrost. Kao pouka oca naivnom sinu o nepopravljivosti krscana: "Sine, upamti, nece krst na krst" (koliko god mi to zeljeli).

"Nece krst na krst" prenosi duboku mudrost koja kaze, nemoj nikada racunati na krscane, oni ne mogu biti na dobroj strani, na strani nekrsta protiv krsta.

Ta misao moze ne izgledati kao glupost samo unutar naroda unutar kojega je "biti protiv krscana" vrijednost sama po sebi. Unutar naroda koji ne moze oprostiti "krstu" to sto nece "na krst."

Kako graDZanski.

Jako dobro zapažanje.

1029 of 2558 - 40.23%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 02:10 

Mi Srbi to znamo odavno.Odavno.Eto sad konačno znate i vi.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 02:46 

Tankosic je napisao/la:
Zato sto niko prema Hrvatima srednje Bosne nije bio veci spas od Srba i Republike Srpske, pa cak vise i od maticna drzava u tom trenutku, pricam o civilima pre svega ne vojno.

Zato je od 10 cisterni 5 išlo vama , sve se to platilo ... ali hvala .

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 02:47 

oak je napisao/la:
Nije nikad ni islo jebayiga...
Nego jesu li moguci sukobi? Gdje smo mi u svemu tome sta ako pukne izmedju nasih federalnih i drzavnih partnera...

To se i ja pitam , jel smo spremni ?

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 09:43 

Šta ne ide? Ne može da nagovori opoziciju za prenos nadležnosti? Izdajnici!
Majku jebali, opet igraju po njegovom. Tačno onako kako je i htio.
E jest ih natakario na kitu i ne skida ih.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 09:46 

Shabane, tvoj je problem sto si zatucan i zaglupljen od strane Klixa, Al Jazire, i ostalih Muslimanskih propagandnih glasila, Dodik u ovom trenutku ima 2/3 parlamenta sto mu je dovoljno za sve, da li razumes da ta floskula koju vam forsiraju oko opozicije nidje veze sa realnoscu nema?

A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 09:49 

Lutorčina je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

Srbi i Hrvati su imali relaksirane bratske odnose do kraljeve diktature. Stupali su u bracne zajednice prije i poslije, znalo se, cura koja se udaje krsti djecu u crkvi svog muza i to je to. S druge strane hrvatsko-muslimanski odnosi kroz stoljeca su obiljezeni sukobima, progonima, udaja katolkinje u muslimansku kucu bilo je samo ako bi je musliman oteo ili obescastio. Obrnute udaje nije bilo.

Tako da si upravu,.. "braća zauvijek"

Nisam to znao da smo imali miješane brakove prije II Svjetskog rata. U kojem je dijelu Bosne to bilo.
Kod nas se u regiji Sarajeva mješani brakovi počinju javljati krajem 50-ih god prošlog vijeka. Tokom 60-ih malo više ali sve to stidljivo. Tokom 70-ih dosta više. Od 1980 - 1988 vrhunac miješanja razno raznih kombinacija. Od 1988 - 1992 dolazi do naglog pada miješovitih brakova. Ovo pričam za gradsku zonu.
Noviji srpsko hrvatski brak i danas je dobro prihvaćen u Sarajevu od obje familije.Ista kuhinja ako ništa i neka osnovna hrišćanska načela. Sa Muslimanima nisam čuo da smo se miješali prije II Svjetskog rata. To je sve krenulo krajem 50-ih. Okolina Sarajeva ( Pale,Trnovo,Hadžići) od 1945 - 1992 imali su 2 - 3 mješovita srpsko muslimanska braka.

A s muslimanima se više ne miješate?

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 09:52 

Tankosic je napisao/la:
Shabane, tvoj je problem sto si zatucan i zaglupljen od strane Klixa, Al Jazire, i ostalih Muslimanskih propagandnih glasila, Dodik u ovom trenutku ima 2/3 parlamenta sto mu je dovoljno za sve, da li razumes da ta floskula koju vam forsiraju oko opozicije nidje veze sa realnoscu nema?

A tvoj od Informera, Blica i sličnih sci fi portala i novina?
Klix je za taj Informer New York Times, realno. Kakve se gluposti pišu u tom Vučićevom glasilu, to je sjede čovjek i smije se, a i istovremeno plače kad vidiš to bolesno stanje svijesti. I to neko čita i prihvata da je tako? Ne vjerujem, fakat ne vjerujem.
Hoće, hoće, eno već je pomjerio na drugu polovinu novembra, pa se onda spominje biće za 6 mjeseci. Predizborna kuhinja je uveliko krenula, a ti vjeruj da će osvanuti granični punkt na Vracama.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 09:55 

Kako majku mu, a Mile bio za EUFOR.
Ti Rusi samo bla bla truć truć kao nešto podržavaju, a sve protiv rade.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:02 

Aaaaa...tako reci.
Mudro - mu-dro.
Dok jednog jutra ne bude....

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:03 

E da, nebrojeno puta ste do sad pokazali koliki ste glupani.
I za to ste dobili adekvatno po pičkici.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:15 

Vi nas sigurno nećete preodgajati.
U toku je vaše discpilinovanje, a i zabavili ste se o sebi.
Mislim konkretno na Srbiju.
Od opasnosti bg pašaluka, spremni ste pustiti niz vodu i Kosovo i RS.
Kamo sreće da ste bili pametniji...

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:21 

Kinezi bili u BiH. Ne sviđa im se, otišli dalje.
Žalim, ništa od tog preodgajanja.

Al čuj Kinezi budući vladari svijeta.....ahahahahahaha

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:29 

Shaban995 je napisao/la:

Shabke, imam jedno pitanje!

Kad je Hrvatima ukidana samouprava, ili kad je Peddy kaznjavao srpske politicare i krao nadleznosti RS-u, da li su oni (Srbi i Hrvati) pisali u stilu u kojem ti sada pises: mi (Srbi i Hrvati) pobedjujemo, muslimane zapad disciplinuje, kaznjava, zabavio ih o sebi...?

Ja licno se ne secam da su se tako ponasali, nego su se suocavali sa stvarnom situacijom.

Vi se potpuno drugacije ponasate danas kad ste u cabru. Nikad u goroj poziciji niste bili, a pricate o disciplinovanju Srbije, o problemima Srbije i sl.

Kako objasniti taj vas neobican odnos prema realnosti? :001_cool

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:40 

Shaban995 je napisao/la:

Ko je dobio po pickici u BiH? Srbi? :zubati

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:51 

Tankosic je napisao/la:
Shaban995 je napisao/la:

Ko je dobio po pickici u BiH? Srbi? :zubati

Kad podvučeš crtu na kraju, da.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:55 

aleksije radicevic je napisao/la:
Shaban995 je napisao/la:

Shabke, imam jedno pitanje!

Kad je Hrvatima ukidana samouprava, ili kad je Peddy kaznjavao srpske politicare i krao nadleznosti RS-u, da li su oni (Srbi i Hrvati) pisali u stilu u kojem ti sada pises: mi (Srbi i Hrvati) pobedjujemo, muslimane zapad disciplinuje, kaznjava, zabavio ih o sebi...?

Ja licno se ne secam da su se tako ponasali, nego su se suocavali sa stvarnom situacijom.

Vi se potpuno drugacije ponasate danas kad ste u cabru. Nikad u goroj poziciji niste bili, a pricate o disciplinovanju Srbije, o problemima Srbije i sl.

Kako objasniti taj vas neobican odnos prema realnosti? :001_cool

Vidi jednu stvar, da su i vaši i naši političari kako treba, ne bi trebao niko da se discpilinuje.

Ovako trebaju i jedni i drugi i treći.

Evo i Bakir treba da se disciplinuje zbog izbornog zakona.

Je li realnost da se na sve treba tjerati?
A onda ste kao protiv stranaca, možemo mi sve sami.
Pa ne možemo, nećete. Sami, pa hajmo sve podjelti, bratski. I svakom njegovo.
Srbima 49, Bošnjacima 23, Hrvatima 28...baš zgodno.
Najbrojnijem narodu najmanje.
Ne može poštenije.
I to narodu koji bi da ostane u BiH.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:57 

Pa nisu vam sigurno Srbi krivi sto niste porazili Hrvate i preuzeli celu FBiH.

To je problem vas i Hrvata nije nas problem, Republika Srpska je nastala da bi se podjednako odvojila i od vas i od njih, a vi ste vezali zastave i krenuli na nas prema tome to su vasi problemi, nije problem Republike Srpske.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 10:59 

Shaban995 je napisao/la:
Srbima 49, Bošnjacima 23, Hrvatima 28...baš zgodno.
Najbrojnijem narodu najmanje.
Ne može poštenije.
I to narodu koji bi da ostane u BiH.

I tih 23% vam je bingo.
Kravarima monumentalne spomenike da dignete. Ustvari, poslaćemo vam sva Klintonova poprsja sa Kosova, pa ih naslažite pred džamije.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 11:09 

Tankosic je napisao/la:

To je problem vas i Hrvata nije nas problem, Republika Srpska je nastala da bi se podjednako odvojila i od vas i od njih, a vi ste vezali zastave i krenuli na nas prema tome to su vasi problemi, nije problem Republike Srpske.

Ne radi se o tome.
Nego se radi o sljedećem: cijelo vrijeme je priča kako Bošnjaci nešto guraju na štetu Srba i Hrvata, pa se onda hajmo 'pošteno' podijeliti.
A vidimo kako je to pošteno.
Prešućuješ činjenicu da smo mi vezali zastave da se odbranimo od vas. To je vrlo bitno i to ne treba zaboraviti.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 11:27 

Shaban995 je napisao/la:
Tankosic je napisao/la:

Ne radi se o tome.
Nego se radi o sljedećem: cijelo vrijeme je priča kako Bošnjaci nešto guraju na štetu Srba i Hrvata, pa se onda hajmo 'pošteno' podijeliti.
A vidimo kako je to pošteno.
Prešućuješ činjenicu da smo mi vezali zastave da se odbranimo od vas. To je vrlo bitno i to ne treba zaboraviti.

Da, trebalo je Drvar, Grahovo, itd odbraniti od Srba, to je tvoja logika.

Vi i gurate na stetu Srba sve vreme, a to sto ne znate sa saveznicima vasim je problem vas i vasih saveznika a ne Srba i Republike Srpske, mi smo se vec razgranicili i podelili od vas, i administrativno i demografski, o kulturi i ekonomiji da ne pricam.

A to sto TEBI nije posteno DEJTON, je krivica IZETBEGOVICA opet, a ne Srba koji su vam davali 10 puta vise svega kroz Beogradski sporazum samo rat da se izbegne, nije vam kriva ni Srpska ni Srbi sto ste zavrsili sa 10 puta manje nego sto ste mislili.

To sta cete vi u 51% je vas i vasih ratnih saveznika problem, kakve mi imamo veze sa tim? Ali na Republiku Srpsku necete vise imati uticaj nikakav i svakim danom je sve manji zbog prirodnih tokova stvari (isto kao sto je Srpski u FBiH a sto je nazalost isto prirodan tok stvari), i tako do konacnog mirnog razlaza.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 11:34 

U vremenu kad su granice sve manje bitne (u kontekstu da se fokus prebacuje na neke druge stvari), vi ste zapeli u nekom vremenu osvajanja teritorija, mrskih Turaka i čega sve ne.
I onda ti meni priču o 51%, o RS koja ide ka nekakvoj nezavisnosti.
Pa nećete je dobiti. Ne zato što mi to ne damo, neće vam više ni svijet dati da sprovodite svoju monstruoznu ideologiju.

Vrh

PostPostano: 02 stu 2021, 11:54 

Sta je monstruzono u onome sto ste sami potpisali?

Niko u Srpskoj ne poziva na "osvajanje teritorija mrskih Turaka" i dalje spinujes prostu realnu cinjenicu da samo Sarajevo, Bakir, i Bosnjacki predstavnici pozivaju na ratove, lepe plakate, pricaju gde municija gde topovi, dok Lukac smiruje i vasu i nasu javnost odbacivanjem rata i pozivom na razum.

Mi smo se vec odvojili, ne znam sta tu ima monstruozno neprihvatljivo osim u vasim glavama, odvojili se i Slovenci od nas, neka su Boze moj.

99% Srba zivi u Republici Srpskoj, i preko 95% Bosnjaka zivi u Federaciji.

Sta bi ti tacno, da se malo etnicki ociste Srbi? Ne mozete ni ove u Federaciji vise da poklopite, vasa cela politicka pozicija je identicna scenariju da Srbija sa 7 miliona ljudi ne da Bugarskoj sa 7 mliona ljudi da se odvoji, to sto vi to ne shvatate da je 2021 vec zivite u 1995toj je vas i nicij drugi problem, isto kao sto je vas i niciji drugi problem sto niste zagospodarili sa 51%.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav, VBA2024, Vukota i 42 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: