|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Hroboatos
|
Naslov: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 08:29 |
|
|
|
Netko je (DanikU ?) pokrenuo temu o tom da Hrvate u Sarajevu zapravo ne poznaju. Ak ostavimo blic o tom,. mislim da je to istina, no ne vidim da može biti drugačije. Samo nekoliko asocijacija:
* na razini kulture običajnosti, i Srbi i Muslimani su čeda turskoga orijenta. Prirodno je da se osjećaju relaksiranije i više svoji na toj svakodnevnoj razini. Bh Hrvati, a kamoli oni iz RH, nisu dionicima te civilizacije na taj način i u tom stupnju. Ovdje u RH, dva glavna kruga- mediteranski na jugu, srednjoeuropski na sjeveru...sve je to "zapad" i drugačije od toploga orijenta i njegovih manifestacija. Ne mislim tu nešto soliti pamet i glumiti lažnu civilizacijsku superiornost (npr. turbo-folk primitivizam nazočan je i u Zagrebu)- no čini mi se da je to stvarnost.
*Muslimani su grupirani tako da iako postoje bliski hrvatski centri atrakcije (npr. Split za Mostar, Osijek za Tuzlu), većina njihovih većih naselja- osim Bihaća- gravitira istoku. Mostar, Zenica, Sarajevo, Tuzla,... sve je to išlo-osim Sarajeca i Tuzle- na studije u Beograd, tamo je sve nekako "prostonarodno" i "širokog duha" itd. Sjećam se kako je Ivo Andrić pisao 1920-ih kako mu je u Zagrebu hladno i otuđeno (a on baš nije bio neki ekstravert po manirama). Dio kritika pripisuje to njegovoj percepcij ida pored Krleže nije imao što tražiti, pa se preselio u Bg. No, to je pojednostavljeno: sam Krleža u jednom eseju iz 1926. piše da je Ivo Andrić naš najveći hrvatski književnik. A kakve su tek reakcije "pravih" orijentalaca, i koji nisu Hrvati...
*ima tu još dosta toga, no o tom eventualno kasnije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 13:20 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17 Postovi: 3720 Lokacija: Nanya Lakes
|
|
Pa Srbi, Beograd, Partizan, srpski melos su Muslimanima tiha patnja. Ko žena koju muž stalno tuče pa mu se na kraju uvijek vrati za još jednu porciju.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 13:40 |
|
|
pa bas i zbog te neke razlike pali turbo folk u hrvatskoj.to kao nesto egzoticno.a opet su hrvati najmanje spremni na ikakvo bratimljenje od tih tirju naroda:hrvata,srba i muslimana.paradoks,ali tako je. 
_________________ "Imamo svoju Hrvatsku!"Franjo Tudjman
http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 19:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25073 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Hroboatos je napisao/la: Netko je (DanikU ?) pokrenuo temu o tom da Hrvate u Sarajevu zapravo ne poznaju. Ak ostavimo blic o tom,. mislim da je to istina, no ne vidim da može biti drugačije. Samo nekoliko asocijacija:
* na razini kulture običajnosti, i Srbi i Muslimani su čeda turskoga orijenta. Prirodno je da se osjećaju relaksiranije i više svoji na toj svakodnevnoj razini. Bh Hrvati, a kamoli oni iz RH, nisu dionicima te civilizacije na taj način i u tom stupnju. Ovdje u RH, dva glavna kruga- mediteranski na jugu, srednjoeuropski na sjeveru...sve je to "zapad" i drugačije od toploga orijenta i njegovih manifestacija. Ne mislim tu nešto soliti pamet i glumiti lažnu civilizacijsku superiornost (npr. turbo-folk primitivizam nazočan je i u Zagrebu)- no čini mi se da je to stvarnost.
*Muslimani su grupirani tako da iako postoje bliski hrvatski centri atrakcije (npr. Split za Mostar, Osijek za Tuzlu), većina njihovih većih naselja- osim Bihaća- gravitira istoku. Mostar, Zenica, Sarajevo, Tuzla,... sve je to išlo-osim Sarajeca i Tuzle- na studije u Beograd, tamo je sve nekako "prostonarodno" i "širokog duha" itd. Sjećam se kako je Ivo Andrić pisao 1920-ih kako mu je u Zagrebu hladno i otuđeno (a on baš nije bio neki ekstravert po manirama). Dio kritika pripisuje to njegovoj percepcij ida pored Krleže nije imao što tražiti, pa se preselio u Bg. No, to je pojednostavljeno: sam Krleža u jednom eseju iz 1926. piše da je Ivo Andrić naš najveći hrvatski književnik. A kakve su tek reakcije "pravih" orijentalaca, i koji nisu Hrvati...
*ima tu još dosta toga, no o tom eventualno kasnije... BH Hrvati su ipak jednim dijelom pod utjecajem istočnjačke kulture. Spoj su tog istočnjačkog i zapadnog mentaliteta, sa daleko većim utjecajem Zapada i to zadnjih 130 godina, a pogotovo zadnjih dvadesetak godina. Neke objektivne okolnosti se jednostavno nisu mogle izbjeći.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kina
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 19:53 |
|
|
|
A koje su to orijentalne karakteristike mentaliteta i šta to konkretno izdvaja BH Hrvate od Bošnjaka i Srba?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 20:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25073 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Kina je napisao/la: A koje su to orijentalne karakteristike mentaliteta i šta to konkretno izdvaja BH Hrvate od Bošnjaka i Srba? Drukčija razmišljanja, drukčije poimanje života, privrženost recimo businessu, privrženost zapadnim vrijednostima, brže prihvaćanje zapadnih vrijednosti, ako u nečemu zaostaju. Uređenje eksterijera i interijera objekata, odnos prema radu i stjecanju materijalnih bogatstava je na strani Hrvata recimo u odnosu na Muslimane ili na neki istočnjački krug. Jednostavno su meni osobno razlike evidentne kad se prolazi kroz Središnju Bosnu. Točno znam mjesta gdje su Hrvati većina. Razlike dakle ima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 20:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32 Postovi: 11636 Lokacija: Varta drzava
|
|
Upravo tako, ja kad god prolazim kro neki Muslimanski grad isto kao da sam u nekoj drugoj vremenskoj zoni, paralelnom svemiru...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 20:13 |
|
|
|
Zapadni - Istočni Mostar. Istočni dio - ne kao da je u drugoj državi, nego kao da je na drugom kontinentu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
stožerni brigadir
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 17 lip 2009, 20:40 |
|
|
Aztec je napisao/la: Upravo tako, ja kad god prolazim kro neki Muslimanski grad isto kao da sam u nekoj drugoj vremenskoj zoni, paralelnom svemiru... nije paralelni svemir nego Jura ili Kreda
_________________ ...đes ba Maro...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Mentaliteti Postano: 20 lip 2009, 00:54 |
|
|
Aztec je napisao/la: Upravo tako, ja kad god prolazim kro neki Muslimanski grad isto kao da sam u nekoj drugoj vremenskoj zoni, paralelnom svemiru... A ja kada prolazim kroz neki Muslimanski grad zacepim nos. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|