HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 12:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Aralsko more/jezero
PostPostano: 24 stu 2021, 15:46 

Na Wikipediji piše da je najveća dubina Buškog samo 17 metara.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%A1ko_jezero

No dobro s obzirom da se radi o ravnom polju, pa tako je i dno valjda ravno, vjerojatno je dubina dosta ravnomjerna.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 15:48 

Planina je napisao/la:
dudu je napisao/la:

šta 2 m, mislim da ide do 20 m dubine, prosječna sigurno nije ispod 10 m.

ostao sam osupnut nedavno kako se jezero povuklo, smanjilo se najmanje za četvrtinu.

Zimi kad pada snijeg sve što je oko Buškog jezera jako malo snijega vidi, dok čim se kreneš udaljavat malo u brdo gustoća padanja i količina snijega na zemlji drastično rastu, ok ima tu neku ulogu i povećanje nadmorske visine ali nedovoljno da na 720mnv imaš 15cm snijega a već na 780mnv bar duplo više i tako svaki put, nama je glavna zanimacija po snijegu vozat se okolo i točno svaki put kad se približiš jezeru je osjetno toplije i snijeg ili izvrcava ili ne pada nikako ili bali kiša, točno se osjeti taj efekt jezera, nije ono mali komad vode i ima tu dobre dubine na mjestima, budu razlike po 3-4-5 stupnjeva između jezera i okolnih sela po brdima a u pravilu bi bilo normalno stupanj možda 2 radi nadmorske visine nikako po 4-5 stupnjeva, jezero je definitivno imalo i ima utjecaj ma lokalnu klimu iako naravno to sve se poklapa sa globalnim zatopljenjem pa i da nema jezera sigurno ne bi imali po -30 zimi kao sredinom prošlog stoljeća kada je HBŽ doslovno bio Sibir... Prije zatopljenja i da je bilo jezera ono bi zimi smrzlo za čas i sumnjam da bi imalo efekt na lokalnu mikroklimu kao danas. A ovo Aralsko je (bilo) golemo...

Ok, ovo zvuči kao uvjerljivo lokalno svjedočanstvo da jezero utječe na mikroklimu oko samog jezera. Sve to što si opisao se uklapa i u priču o tome kako more kao rezervoar utječe na klimu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 18:56 

Robbie MO je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Zimi kad pada snijeg sve što je oko Buškog jezera jako malo snijega vidi, dok čim se kreneš udaljavat malo u brdo gustoća padanja i količina snijega na zemlji drastično rastu, ok ima tu neku ulogu i povećanje nadmorske visine ali nedovoljno da na 720mnv imaš 15cm snijega a već na 780mnv bar duplo više i tako svaki put, nama je glavna zanimacija po snijegu vozat se okolo i točno svaki put kad se približiš jezeru je osjetno toplije i snijeg ili izvrcava ili ne pada nikako ili bali kiša, točno se osjeti taj efekt jezera, nije ono mali komad vode i ima tu dobre dubine na mjestima, budu razlike po 3-4-5 stupnjeva između jezera i okolnih sela po brdima a u pravilu bi bilo normalno stupanj možda 2 radi nadmorske visine nikako po 4-5 stupnjeva, jezero je definitivno imalo i ima utjecaj ma lokalnu klimu iako naravno to sve se poklapa sa globalnim zatopljenjem pa i da nema jezera sigurno ne bi imali po -30 zimi kao sredinom prošlog stoljeća kada je HBŽ doslovno bio Sibir... Prije zatopljenja i da je bilo jezera ono bi zimi smrzlo za čas i sumnjam da bi imalo efekt na lokalnu mikroklimu kao danas. A ovo Aralsko je (bilo) golemo...

Znači Buško se ne ledi brzo, kad temperatura padne ispod 0?

Jok, nije to lokva da odma uvati led, nema više dovoljno jakog i dugog minusa da bi se full zaledilo, zadnji put kad je baš bilo pošteno smrzlo sjećam se negdje ranih 2000ih da su se vozali terencima preko leda par baja, od tada što pamtim i nije bilo poštene zime sem onog vala 2012., previše je klima zatoplila zadnjih xx godina, jezero je na 700 mnv i 30km zračne linije od mora, slabi su skroz minusi i ne traju dugo, uopće ova lokalna klima više nije nikakav ekstrem kao nekad kad je cijeli HBŽ slovio za Sibir, sad možda Kupres i Blidinje jesu još uvijek nešto oštriji ali Livno Buško Duvno više nije ništa strašno za ove koji se boje zime pa da ćeš reć da ljudi sele zbog hladnoće, evo kod mene na 900mnv ide lagano 1.12. a još mraza nije bilo, danas sunce grijalo moga si kratkih rukava šetat, nekad se računalo zima od 10. do 5. miseca, sad se ljudi žale da ne mogu meso osušit, jugovina, toplo, zime nikakve i balave, naleti nešto sitno minusa u par valova po par dana i tjt. Buško ti danas ima klimu praktički u rangu Posušja to sam baš sa saskiom komentirao, mislim da su u pola stupnja.

Robbie MO je napisao/la:
Ok, ovo zvuči kao uvjerljivo lokalno svjedočanstvo da jezero utječe na mikroklimu oko samog jezera. Sve to što si opisao se uklapa i u priču o tome kako more kao rezervoar utječe na klimu.

Evo vidit ćemo kakva će bit ova zima, uspoređivat ćemo, ja i saskia smo fanatici za te stvari. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 19:38 

da mi je doživjeti još jednom pravu duvanjsku zimu s nanosima po par metara snijega, pušanijom i snijegom od 2 mjeseca, a ti šćućuren uz peć i ne znaš šta te sutra čeka.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 20:59 

dudu je napisao/la:
da mi je doživjeti još jednom pravu duvanjsku zimu s nanosima po par metara snijega, pušanijom i snijegom od 2 mjeseca, a ti šćućuren uz peć i ne znaš šta te sutra čeka.

Oymyakon

Je li vi tamo imate huskije za pse?

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 21:09 

Robbie MO je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Oymyakon

Je li vi tamo imate huskije za pse?

kakve huskije, samo veliki ovčari, Šarplaninac, Tornjak, Kavkaski ovčar i slično.

prije mjesec dana šećem se duvanjskim poljem prema Tubolji kad me ugleda Kangal i zaleti se prema meni, dođe do mene pastir, neki Musliman iz Bosne, i kaže mi neće ti ništa, on je ko beba.

ostao sam osupnut veličinom, ništa slično dotad nisam vidio. :zubati

slika

sad zamisli da se to zaletava prema tebi.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 21:14 

Dudu kako to izgleda ovim Mostarcima, prvo se penješ do Širokog, pa se penješ do Posušja, pa se penješ do Tomislava, i onda čuješ da ima još, Šujica pa Kupres. :D

Meni spust u Mostar izgleda ko da se spušćam do ulaza u Had, tjeskoba me hvata, neki instinkt mi govori da provjerim imam li kakve užadi u gepeku za izvlačenje iz te jame. :D

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 21:19 

Planina je napisao/la:
Dudu kako to izgleda ovim Mostarcima, prvo se penješ do Širokog, pa se penješ do Posušja, pa se penješ do Tomislava, i onda čuješ da ima još, Šujica pa Kupres. :D

Meni spust u Mostar izgleda ko da se spušćam do ulaza u Had, tjeskoba me hvata, neki instinkt mi govori da provjerim imam li kakve užadi u gepeku za izvlačenje iz te jame. :D

jednom sam ljeti bio u Širokom, najavili najvrući dan u godini i rekoh, ajde da se zaletim do Mostara samo da vidim koliku će mi temperaturu pokazati u autu, u Širokom je pokazivalo preko 40. spuštam se lagano sa Žovnice, slomim onih par zavoja na ulasku u Mostar, uđem u kotao, kad mi pokaže minus 30 pa +170 pa se ugasi pa nulu, znači šou. idući dan naslovna na Večernjaku: Mostar najtopliji grad u Europi. =))

gušt se zaletiti od Kupresa do Mostara, kao da silaziš na terase, točno znaš di je koji prijevoj i spuštanje na nižu terasu. još je ljepše vratiti se. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 21:23 

dudu je napisao/la:
Planina je napisao/la:

jednom sam ljeti bio u Širokom, najavili najvrući dan u godini i rekoh, ajde da se zaletim do Mostara samo da vidim koliku će mi temperaturu pokazati u autu, u Širokom je pokazivalo preko 40. spuštam se lagano sa Žovnice, slomim onih par zavoja na ulasku u Mostar, uđem u kotao, kad mi pokaže minus 30 pa +170 pa se ugasi pa nulu, znači šou. idući dan naslovna na Večernjaku: Mostar najtopliji grad u Europi. =))

gušt se zaletiti od Kupresa do Mostara, kao da silaziš na terase, točno znaš di je koji prijevoj i spuštanje na nižu terasu. još je ljepše vratiti se. :zubati

=)) :HercegBosanac najjači smo i gotovo.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2021, 20:07 

slika

https://i.redd.it/p3za5i4pzjf51.jpg

Vrh

PostPostano: 28 stu 2021, 20:18 

dudu je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Kome je vruće nije Mostarac. :zubati

1052 of 2558 - 41.13%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2021, 20:27 

Ja sam zimogrozan čim temperatura spadne ispod 20 celzija.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2021, 20:28 

Nego, kakvih sve aktivnosti ima oko Buškog jezera. Mislim u smislu rekreacije. Tipa je li se može trčati maraton oko Buškog jezera, ima li staza posvuda okolo. =))

I je li ga zovete blato, jezero ili jednostavno Buško.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2021, 00:24 

Robbie MO je napisao/la:
Nego, kakvih sve aktivnosti ima oko Buškog jezera. Mislim u smislu rekreacije. Tipa je li se može trčati maraton oko Buškog jezera, ima li staza posvuda okolo. =))

I je li ga zovete blato, jezero ili jednostavno Buško.

A ta će ti bit, kako je zaba na drugoj temi citirao onoga "kod nas ništa ne valja", eto tako ti i mi pričamo. :D

Imaš glavnu plažu Marinovac s južne strane jezera pored Bukove Gore, pješčana plaža u stilu splitskih Bačvica, ali dosta veća i bolja cjelokupno jer imaš poviše nje šume za roštiljat itd, bude ljeti digot ragbija, odbojke, nogometa na pijesku... čega još, kampiranja, pijanke i smeća na sve strane...

slika
slika
slika
slika

Ima okolo još manjih plaža i uvala itd. ali Marinovac je glavni. S južne strane je još i brana i samostan.

Sa istočne strane je eko selo Grabovica, gazda je mnogima poznat Ćurković koji je imao velike planove tu, nažalost većina je ostala nedovršena radi ljubomornog smeća koje istome nije htjelo prodati par parcela zemlje iako je isti nudio obilate svote puno veće od neke stvarne vrijednosti ali radio je čisti balkanski inat, ne dam i gotovo. Tako da mu je onaj hotel uz cestu ostao nedovršen a navodno je mislio napravit i upravo to što spominješ stazu oko cijelog jezera za trčanje biciklo i još svašta nešto ali kad je vidio s kime ima posla odustao je od svega, tako da nažalost staze oko cijelog jezera nema. Ali i ovako je fino sredio sebi to što ima u Grabovici, evo link da ne kačim slike;

https://www.facebook.com/ecoselograbovica/

Sa zapadne strane se odma uzdiže Kamešnica ali imaš u Podgradini lijep izvor vode i park odakle vodi staza za vrh Kamešnice.

Sjevernu stranu najslabije poznajem, ali mislim da nema nekih posebnih čuda gore. Prisoje Miši Golinjevo slabo poznam ta sela. U biti ima jezero Mandek odma iza brda, zapravo je ono još bolje, čistija voda i zavučenije, zanimljivije, pa eto, preporuka posjetit, ljetos su bili neki radovi, valjda će i tamo bit neki restoran ili šta ti ja znam.

Šta sam zaboravio, Vrilo- pećina i izvor Ričine, pećina skroz poplavi kad su velike padaline i otalen izbija voda koja puni jezero, a kad je suša moreš se spušćat doli. I tako. A zovemo ga jezero mi lokalni. A nas duvnjaci zovu jezerani. Iako je i kod nas podjela na prave jezerane i brđane. Doduše i među brđanima se ne podnosimo svi. :D Kad smo bili djeca bio bi rat selo protiv sela za brdo koje nas dijeli. :D Hajdučija prava. Nažalost više toga nema. Sve neki ********... A i nema ko više se kačit...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2021, 00:31 

Nema dice više moj planina , u cijeloj općini nešto preko 100 rodjenih ... kad se tvoja generacija rađala bilo je preko 400 djece u generaciji ...

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: