|
|
Stranica: 56/103.
|
[ 2552 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lucho
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 12 pro 2021, 19:18 |
|
|
K..M je napisao/la: Srebrenicani i na istoku valjda Milici, Rogatica je puno manjih ljudi, svetlije puti, kolega @Lutorcina je pisao, pa neka pojasni. Svetlije puti da, ali nema baš logike da su ljudi germanskog porekla manji (niski). Prosečna visina u Nemačkoj je možda za pola centimetra manja nego kod nas.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 12 pro 2021, 19:26 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Tada za rudarski posao, mala primititivna okna su bila, citao sam da su bili ljudi nizeg rasta. Zadnjih 100 god zbog standarda i bolje prehrane, higijene, medicine, je covjek dobijao na visini. Car Dusan je tada bio medju gorostas....2,14 imao Alemansku gardu (placenici riteri Njemci)....nije vjerovao Srbima. Osobni pretorijanci....tjelesni zdrug.... https://vidovdan.org/istorija/garda-dus ... skog-cara/https://www.serbianshop.com/sr/clanak/c ... nska-gardaPalman Braht – kapetan “Alemanske garde” Palman Braht je bio vodja najamnika i čovek koji je uživao najveće poverenje Cara Dušana. Iz malobrojnih izvora može se videti da je rodjen u Austriji, odakle je otišao na putešestvije zbog nesrećne ljubavi. Na svom putu upoznaje Kraljevića Dušana, stupa u njegovu službu i postaje kapetan “Alemanske garde”, koju tradicija pamti i kao “Palmanove vitezove”. Snagu mišića i veštinu baratanja oružjem Palman je svom gazdi dokazao u bici kod Nerodimlja, posle koje je postao kapetan garde koja je brojala oko tri stotine teško oklopljenih konjanika, uglavnom nemačkih najamnika. Prvi je pitan za mišljenje kada se o novom pohodu odlučivalo.........................
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 12 pro 2021, 19:26 |
|
|
Grobar je napisao/la: Šta sad se uzdaš u Džonija? On ti je patka mekana.. :) Sikter dripac.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 12 pro 2021, 19:31 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Ne zna se ko je nekulturniji od vas dvoje.. :)
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 12 pro 2021, 23:42 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Pa kao premijer bi legalno imao sva ta ovlašćenja, umesto da ih, kao danas, uzurpira zahvaljujući tome što je predsednik najjače partije. Baš nikakve razlike u praksi ne bi bilo. Bezveze povezuješ stvari. Pitanje monarhije je priča za sebe, nema veze sa Vučićem. Kao premijer bi imao sam ovlascenja da vodi vladu... nista vise...kao u svakoj normalnoj zemlji... Navedi mi primer jedne drzave...izaberi po svojoj volji, gde imamo ovako nesto...ma i nalik na to... Ima apsolutistickih lidera, ali ama bas niko ne izigrava rijaliti zvezdu, i ne skida se sa televizije svaki jebeni dan zadnjih 10 godina... zamisli jednog Putina da se ponasa tako... pa ne bi zaziveo tu godinu dana, posle alkosa Jeljcina, takve budalastine su nemoguce... Ustavna i parlamentarna monarhija ne bi resila sve probleme, ali bi bar ovakve bedne pokusaje, ne kraljeva, nego imperatora bar sprecila, jer nigde ne moze jedan covek da se pita za sve... Za Srbiju i Vučića ako želi ozakoniti trenutnu situaciju bilo bi idealno uvesti polupredsjednički (s)ustav, po uzoru na Francusku ili Hrvatsku do 2000. godine. Sve drugo je čista diktatura bez odgovornosti. U normalnom demokratskoj državi političar koji ima svu vlast ima svu odgovornost (pr. Macron u Francuskoj). U Srbiji imamo paradoksalno situaciju da političar koji ima slabe ovlasti (poput Milanovića u RH) ima neformalno svu vlast u svojim rukama i nikakvu odgovornost. Odgovornost je u rukama paževa poput Ane Brnabić.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 12 pro 2021, 23:46 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: Za Srbiju i Vučića ako želi ozakoniti trenutnu situaciju bilo bi idealno uvesti polupredsjednički (s)ustav, po uzoru na Francusku ili Hrvatsku do 2000. godine. Sve drugo je čista diktatura bez odgovornosti kakva je trenutno u Srbiji U normalnom demokratskoj državi političar koji ima svu vlast ima svu odgovornost (pr. Macron u Francuskoj). U Srbiji imamo paradoksalno situaciju da političar koji ima slabe ovlasti (poput Milanovića u RH) ima neformalno svu vlast u svojim rukama i nikakvu odgovornost. Odgovornost je u rukama paževa poput Ane Brnabić. Nema tog ustava i zakona koji moze da spakuje u sebe ovakvu ogoljenu diktaturu jednog coveka... takvi ustavi se ne pisu vec preko 100 godina... Postoji u biznisu neke firme koje nazivaju "One man show" gde jedan covek vodi sve... to moze da prodje u nekim specificnim delatnostima, i manjim firmama... ali voditi citavu drzavu tako autokratski, tako slozen sistem od mnogo srafova, da se svugde trazi amin od vodje... To je civilizacijski porazeno pre 2 stoleca jos...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 13 pro 2021, 00:03 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Gaugamela93 je napisao/la: Za Srbiju i Vučića ako želi ozakoniti trenutnu situaciju bilo bi idealno uvesti polupredsjednički (s)ustav, po uzoru na Francusku ili Hrvatsku do 2000. godine. Sve drugo je čista diktatura bez odgovornosti kakva je trenutno u Srbiji U normalnom demokratskoj državi političar koji ima svu vlast ima svu odgovornost (pr. Macron u Francuskoj). U Srbiji imamo paradoksalno situaciju da političar koji ima slabe ovlasti (poput Milanovića u RH) ima neformalno svu vlast u svojim rukama i nikakvu odgovornost. Odgovornost je u rukama paževa poput Ane Brnabić. Nema tog ustava i zakona koji moze da spakuje u sebe ovakvu ogoljenu diktaturu jednog coveka... takvi ustavi se ne pisu vec preko 100 godina... Postoji u biznisu neke firme koje nazivaju "One man show" gde jedan covek vodi sve... to moze da prodje u nekim specificnim delatnostima, i manjim firmama... ali voditi citavu drzavu tako autokratski, tako slozen sistem od mnogo srafova, da se svugde trazi amin od vodje... To je civilizacijski porazeno pre 2 stoleca jos... O kakvoj se vlast radi lijepo je opisano u ovome filmu. Tko je pametan shvati će: https://youtu.be/kdvNrzzeUBgI kad netko kaže treba mlade gurnuti u politiku Ispod 60 ne bi trebalo dozvoliti nikome da se bavi politikom. Mlađima dozvolit se baviti politikom samo uz predočenje debelog CV.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 13 pro 2021, 00:05 |
|
|
Kesić bolje ništa da ne objašnjava, jer dolazi kod nas u Pirot na poziv SNS gradonačelnika, da promoviše peglane kobasice i usput opali i selfi sa našim lokalnim kriminalcima, a odmah zatim napravi i skeč o vučićevom sinu koji se slika sa kriminalcima.. :)
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 04:03 |
|
|
Citat: Na današnji dan rođen je srpski Napoleon
Kralj Aleksandar I Karađorđević, kralj Jugoslavije, poznat i kao kralj Aleksandar Ujedinitelj rođen je na Cetinju, 16. decembra 1888. godine. Bio je prvi kralj Kraljevine Jugoslavije (1929-1934), a pre toga regent Kraljevine SHS 1918-21. i kralj Kraljevine SHS (1921-1929). https://rs-lat.sputniknews.com/20171216 ... 37798.htmlSputnjik je pisao o Viteskom Kralju da je srpski Napoleon, a meni je taman istekao ban na dan kad je rodjen da mogu da podsetim sve na ovaj veliki datum. Buduci da ovde neki dovode u pitanje herojstvo kralja, citiracu deo teksta ciji je autor savremenik Arcibald Rajs! Citat: Kralj Aleksandar I kao vojnik
Petar I imao je veliku radost da se vrati u svoju zemlju slobodan i pobednik, i da vidi da su ujedinjeni, pod njegovim sinom, svi oni koji govore istim jezikom.Narodno ujedinjenje bilo je cilj njegovog života. On je izvršio svoj zadatak i ugasio se, ali koliko veliki! On sada spava u onoj crkvi u Topoli, daleko od bučnog Beograda novog stila, u srcu Šumadije koju je toliko voleo. Ali mi ostali koji smo imali sreću da poznajemo ovog velikog patriotu, koji je bio u isto vreme veliki mudrac, mislimo često na onu lepu figuru, koja je ovaploćavala sve plemenite i velikodušne osećaje rata za oslobođenje.
Mi imamo u Švajcarskoj jednu patriotsku pesmu, spevanu u jednom kritičnom času po zemlju, koja kaže: „Sinovi će biti dostojni otaca, razvite se zastave, razvite se zastave!“ Sin je bio dostojan oca i, u njegovoj ruci, zastava se mogla gordo viti!
Aleksandar Karađorđević bio je princ – vojnik, koji se ni u jednom času, nije hteo odvojiti od svoje vojske i koji je delio sa njom sve patnje, sve bede ili takođe i svu slavu. U ovom ratu koji je digao tolike narode jedne protiv drugih, bila su samo dva šefa države koji su tako radili: Princ – Regent Srbije Aleksandar i kralj Belgije Alber. Istorija, a naročito narod to neće zaboraviti.
Princ Aleksandar bio je vrlo mlad kad je celo breme odgovornosti jednog rata, kakav svet nije još nikad video, primio na svoja pleća. Ovaj mladi suveren hrabro ga je uzeo na sebe i do kraja nije klonuo. Očeličen več u balkanskim ratovima, ovaj mladić u 26 godini imao je iskustva jednog starca.
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE On je prošao kroz sve nesreće, ali to ga nije učinilo ogorčenim nego sažaljivim prema nesreći drugih.
Najpre u Valjevu, zatim u Kragujevcu i , najzad, u Solunu princ Aleksandar ostao je u Vrhovnoj komandi sa kojom je svakodnevno sarađivao. Ali on se nije zadovoljavao da tako prati iz pozadine operacije. On je stalno odlazio iz Valjeva na front, u prvu liniju, da se uveri o svemu.
Na solunskom frontu on je delio svoje vreme između fronta i Vrhovne komande u Solunu. U njemu on je živeo u u vili jednog bogatog trgovca u ulici Misraki. Na frontu on je imao svoju malu kuću – to je bila škola – u Baču i svoju kolibu na položajima Jelaka, položajima koje je bombardovao neprijatelj. Najzad, pre poslednje ofanzive, engleski general Majli poklonio mu je jednu drvenu kolonijalnu baraku zvanu „Bengalo“, koju je preneo u Bukovik, na podnožju Kajmakčalana, i tu se zajedno smestio sa Vrhovnom komandom. Pešice i na *********, mogli ste sresti princa Aleksandra svuda na položajima. Većinom ga je pratio samo njegov ordonans oficir Aca Dimitrijević, Mihailo Trifunac, Boško Čolak – Antić ili Ješa Damjanović.
Imao sam čast i uživanje da budem na frontu često zajedno sa princom – regentom i on mi je rekao da mogu smatrati njegov logor u Jelaku kao „svoj hotel“, ako tuda budem prolazio. Svaki put našao sam ga orna, jednostavnog dobrog druga. Šetajući pešice, princ je voleo da razgovara sa običnim vojnicima i ako su ga svi srpski vojnici poznavali, bilo je mnogo francuskih vojnika, koji su ga smatrali za običnog mladog pukovnika.
Tako jedne večeri, u okolini Jelaka, princ je šetao sa mnom po jelovoj šumi, koju su po malo iskasapile vojničke sekire. Došli smo u logor teške francuske artiljerije. Vojnici su baš jeli svoju supu. Princ im se približio i apitao da li je jelo i piće dobro. „Jeste, gospodine pukovniče“, kazao mu je narednik „ako vam srce želi založite se s nama. To bi nam činilo zadovoljstvo“. Princ, izvinjavajući se da nije gladan, pitao ih je dali je njihov „pinar“ (vino) dobar. To je „pinar“, odgovorili su mu, „nije kao burgunder“. „Vi mnogo volite burgunder?“ „Kako da ne volimo, ali njega nema na frontu“. „Možda ima“, kazao je princ i oprostio se sa vojnicima. Posle pola sata, jedan gardist je doneo za francuske „poalie“ deset butelja pravog starog burgundera. Regent Aleksandar dao je svojim vojnicima najbolji primer hrabrosti. Neprežaljeni Ogist Bop, francuski ministar za vreme povlačenja kroz Albaniju, dao je o tome sliku jednostavnu, ali jedinstvene veličine u svom delu: „Sa srpskom vladom“. Neka mi bude dozvoljeno da ga ovde citiram:
„Na obali (u Medovi), usred gomile koja vrvi, između zavežljaja materijala koje francuski mornari nastoje do poslednjeg časa da evakuišu, Kralj i Regent sede na sanducima. Iz svoje barke admiral Trubridž naredio je, da im se donesu stolice i duga tri sata oni su ostali tamo, pričajući. O čemu su razgovarali? Šta razmišljaju svojim dugim ćutanjima, rečitijem od reči? Najposle, torpiljer je spreman i Kralj se može ukrcati. Svi su brodovi otišli, ali Regent je ostao na albanskoj obali.
Jedan deo njegove vojske još je u opasnosti. On ne napušta svoje poslednje vojnike, koji idu putem prema Draču; njihova sudbina biće i njegova.
On prolazi miran, usred njih; njihova iskušenja ublažava njegova pojava; njihova surova rezignacija očeličava njegovu hrabrost. Bolujući još od posledica jedne operacije, koji je morao izdržati nekoliko dana pre napuštanja Skadra, on se teško drži na *********. Jenostavno, plemenito, on prati svoju vojsku na njenoj Kalavariji“…
Jednog dana u Bitolju, upravo sam bio dovršio odličan ručak kod okružnog načelnika Marjanovića kad je dotrčao jedan žandarm da javi, da je princ – regent stigao i da se nalazi pred kućom bivšeg austrougarskog konzulata, gde je imao običaj da odsedne. Okružni načelnik i ja odlazimo brzo da priđemo nekoliko stotina metara koji nas razdvajaju od konzulata. Vrata su na konzulatu zaključana, a nikako ne može da se pronađe ključ. Međutim, pronalazimo jedna druga vrata koja su otvorena. Regent me poziva na ručak i, na moj odgovor da sam već ručao, on mi kaže da to nije ništa, da mogu uvek pojesti neki zalogaj i popiti jedan viski. Smestili smo se u jednoj sobi u prizemlju, kojia nije postradala od bombardovanja. Ali tek što smo seli za sto, Bugaro – Nemci počeli su da bombarduju i njihovi projektili okružuju kuću. Radoznalo izađem na vrata, koja vode u baštu. Nema sumnje, gađaju kuću. Bugarska špijunaža je aktivna. Najednom, Regent se stvori pored mene. To nije bez opasnosti, granate padaju svuda i njihova parčad udaraju u zidove naše kuće.
„Visočanstvo, treba se vratiti u kuću, ne treba ostati ovde“, rekoh. „Zašto? Vi ste tu, zašto onda ne bih i ja ostao?“ odgovorio mi je on.
Princ – regent Aleksandar bio je pravi drug prema svojim vojnicima i oficirima.Koliko lepih večeri smo proveli kod njega, bilo u njegovoj kući u Solunu, bilo u trpezariji, sagrađenoj od debla na Jelaku! Za njegovim stolom čovek je sretao bez razlike srpske ili savezničke oficire svih činova.
Često je bilo jako veselo, jer je Balugdžić, ministar Dvora do 1917. stvarao raspoloženje, a princ nije mrzeo da se pošali sa svojim gostima. Za stolom je takođe bio po neki put u Solunu pesnik Ivo Ćipiko. Posle jela, bilo u Solunu, bilo na frontu u Baču ili na Jelaku, igra se „bridž“. Princ je hteo da me nauči, ali ja nikad nisam ništa razumeo. Kad kad je bilo smešno gledati igrače bridža. Princ Aleksandar ostajao je uvek hladan, što nije bio slučaj sa drugim igračima, kapetanima Tešom Starčevićem i Petronijevićem, na primer. Tu su padali užasni prekori partneru, koji je učinio neku grešku.
Uloga princa Aleksandra prema saveznicima Srbije nije bila uvek laka, naprotiv. U više mahova, govorio sam o antipatiji čak o otvorenom neprijateljstvu na koje je nailazio Solunski front kod izvesnih saveznika. Princ – Regent je bio primoran da se neumorno bori da bi se dobilo bar što je najnužnije da se može održati front i, da se može napredovati.
„Jadni moj prijatelju“, kazao mi je princ, „Ja radim amo to i radiću to celog svog života. Svi moji neprijatelji zajedno nisu mi učinili ni polovinu neprijatnosti koliko su mi ih stovirli moji prijatelji“. Ali Regent je imao muško srce. On je usvojio devizu francuskog „poalia“: „Savladaćemo ih“, i on ih je savladao.
Eto kakav je bio ako vojnik šef srpske vojske Princ – Regent Aleksandar.
Dr. R. A. Rajs https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2893 ... vo-i-zastoDakle, heroj koji je dao mladost, zdravlje i zivot za svoj narod i Otadzbinu, nije zasluzio da ga se vredja, jer smo eto posle 100 godina nasli dlaku u jajetu da mu zameramo.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 04:08 |
|
|
Moram da kazem da me nije iznenadio odnos ludog Grnicarka prema pokojnom kralju, pa ni ludi Kim me nije iznenadio, dok lajavi Novovrijeme jeste malo. Najneprijatnije me iznenadio Taknosic svojim stavom, kao da je poludeo. Pohvale bata Grobiju i bata Dzoniju! I bata Lucha, naravno!
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 04:19 |
|
|
Posto je bilo reci o popularnosti kralja Aleksandra van Sumadije, ja bih naveo da je u Crnoj Gori u gusle usao! Sta je ovo, ko to moze znati? Rus i Japan da ne ce da rati? Da l' pucaju ruske oklopnice? Je l' se Dusan diga' iz grobnice? ...... Sad od toga nijednoga nema, no se narod Crne Gore sprema, Da doceka svoga vladaoca, Aleksandra Oslobodiocajer dolazi vojskovodja pravi, da Njegosa na Lovcen postavi! ......... A s Lovcena crnogorska vila, put istoka rasirila krila, i prosula perje po oltaru, i ovako zbori gospodaru: Dobrodosa drugi Nemanjicu, juzni care Karadjordjevicu! Народни гуслар Миломир Миљанић - Погибија Краља Александра Citat: Алексић: Краљ Александар био најомиљенији владар код народа Црне Горе; његов споменик рушили су фашисти и комунисти https://www.in4s.net/aleksic-kralj-alek ... komunisti/
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 04:36 |
|
|
Bila je teza da precani ne vole monarhiju, ni Karadjordjevice! Veze sa Precanima, u smislu da ih je zaduzio, kralj Petar je uspostavio pod imenom Petar Mrkonjic, za vreme ustanka protiv Turaka u BiH u kojem je ucestvovao. Kasnije je medju Mladobosancima bio popularan. Neki su stupili na visoke duznosti izmedju dva rata za vreme Aleksandra. To sto su neki Precani postali antimonarhisti, to je zbog toga sto su podleglu zlu seseljizma.
|
|
Vrh |
|
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 05:46 |
|
|
Danasnje granice Republike Srpske je vecinski bila u Cetnike
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 09:27 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Danasnje granice Republike Srpske je vecinski bila u Cetnike Nije lijepo lagat.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 09:40 |
|
|
Manjaca, Romanija, Hercegovina, Motajica, Ozren, Majevica, Trebava, Podrinje! Taj pojas od Teslica do Celinca.... sve za Kralja i Otadzbinu.
Lijevce, Kozara, Ribnik, zapadni dio RS’a, Partizanija.
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 11:39 |
|
|
Citat: На данашњи дан, пре тачно 3 године, у дворској цркви Светог Андреја Првозваног, Његова Светост блаженопочивши Патријарх српски Иринеј крстио је нашег Стефана у води са река Ибра, Мораве, Дунава, Саве и са Јадранског мора. Одмах по крштењу, Стефан је одликован краљевским орденом Карађорђеве звезде првог степена.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 12:52 |
|
|
U cast povratka brata Aleksija, mozda jedino veceg monarhiste od mene...
Ovo se zove pristojnost... princeza je lepa kao andjeo, i doterana sa puno ukusa... ovo je Srbija koju volim...
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 12:56 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Tankosic je napisao/la: Citat: На данашњи дан, пре тачно 3 године, у дворској цркви Светог Андреја Првозваног, Његова Светост блаженопочивши Патријарх српски Иринеј крстио је нашег Стефана у води са река Ибра, Мораве, Дунава, Саве и са Јадранског мора. Одмах по крштењу, Стефан је одликован краљевским орденом Карађорђеве звезде првог степена.
Trebao da umućka i vode sa rijeka: Drine, Bosne, Vrbasa, Sane, Une, Kupe, Korane....odriču li se tih rijeka.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 12:58 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: U cast povratka brata Aleksija, mozda jedino veceg monarhiste od mene...
Ovo se zove pristojnost... princeza je lepa kao andjeo, i doterana sa puno ukusa... ovo je Srbija koju volim... I krštenje malog princa (krštenje obavio patrijarh Irinej)... Prinčevi se opet radjaju u Srbiji, a to je najbitnije za sada. Komunjare na aparatima..
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 13:08 |
|
|
Da docekam taj dan da se posle stoleca lutanja opet zovemo Kraljevina Srbija, kako i dolikuje... ono sto smo uvek i bili, pre nego sto smo pokupili devastirajuci virus komunizma...
Ko je danas protiv monarhije...oni koji su u Broza gledali ne kao u monarha, nego kao u cara...oni imaju obraza da se bune kako ne treba da drzavom vlada jedan covek, a od hohstaplera u belom odelu su napravili boga...
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 13:11 |
|
|
Da bi doslo do toga, moraju da se odreknu Jugoslavije, i da stave Kralja Petra na prvom mestu a ne Aleksandra, i da kazu javno da je nazalost bila greska.
Filip se i dalje vodi kao prince of Yugoslavia.
Ne treba nam jugoslovenska monarhija, samo srpska.
Srecom Danica vodi Filipa i Stefana pravim putem, a ne ona Grkinja i PoStoVanIyE sa Dedinja, pa i ima nade za vracanje Monarhije.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 13:16 |
|
|
K..M je napisao/la: Tankosic je napisao/la: Trebao da umućka i vode sa rijeka: Drine, Bosne, Vrbasa, Sane, Une, Kupe, Korane....odriču li se tih rijeka. Sava pokriva sve, suptilno, kada navedes Dunav, jasno je da Sava ne predstavlja dodatni simbol Podunavlja.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 13:19 |
|
|
Tankosic je napisao/la: Da bi doslo do toga, moraju da se odreknu Jugoslavije, i da stave Kralja Petra na prvom mestu a ne Aleksandra, i da kazu javno da je nazalost bila greska.
Filip se i dalje vodi kao prince of Yugoslavia.
Ne treba nam jugoslovenska monarhija, samo srpska.
Srecom Danica vodi Filipa i Stefana pravim putem, a ne ona Grkinja i PoStoVanIyE sa Dedinja, pa i ima nade za vracanje Monarhije. To je sve proslost, niko nije na prvom mestu, svako ima svoje mesto tu... Od Stefana Prvovencanog, do Urosa, pa i despota Stefana...preko Karadjordja, Milosa, Mihajla, Milana, Aleksandra, Petra, pa opet Aleksandra... Menjale su se dinastije i vladari, ali uvek nam je kruna bila simbol jedinstva i moci... Generacije su podizali bezumnici sa petokrakama koji su ucili decu da su to sve zlotvori i lopovi... a Broz je ustvari srpski car, jedini pravi... koliko je to sve bilo poremeceno,... Metastaze te suzene svesti su i danas prisutne, i to treba zraciti...
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 13:20 |
|
|
Nije proslost dokle god nose titulu "Of Yugoslavia".
To ti zakleti Monarhista kaze, ne protivnik.
Krunisanjem za kralja srpskog, uz jasan otklon od Jugoslavije, ce se stvari vratiti na svoje mesto, ne moze drugacije.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kraljevina Srbija-Povratak Monarhije Postano: 16 pro 2021, 13:27 |
|
|
Tankosic je napisao/la: Nije proslost dokle god nose titulu "Of Yugoslavia".
To ti zakleti Monarhista kaze, ne protivnik.
Krunisanjem za kralja srpskog, uz jasan otklon od Jugoslavije, ce se stvari vratiti na svoje mesto, ne moze drugacije. To je najmanji problem... pa nece se krunisati valjda kraljem Jugoslavije... to je trenutno oficijalna titula koja je nevazna... Mnogo nam je vaznije da izlecimo recidive komunizma i titoizma, i da naucimo sta su institucije, sta je prava demokratija... ne treba nam danas kralj apsolutista, nego kralj ujedinitelj svih, a da nam vladu vode ljudi koji su patrioti i strucni...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|