|
|
Stranica: 114/233.
|
[ 5804 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 18:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60932 Lokacija: DAZP HQ
|
Grobar je napisao/la: dudu je napisao/la: u svakom slučaju, s jedne strane radar, Mistral, policijski helići, s druge haubice, točkaši s automatskim oružanim stanicama, Rafali, Spike, Kiowe s Hellfireom, TOW-ovi, nude nam Bradely, možemo kupiti što hoćemo od tenkova, PZO-a itd. limit su samo pare ili volja. ako ne primjećuješ razliku onda se umij. Pa ti ne primećuješ razliku. Mi kupujemo gde god poželimo. Vi od Rusa ni one drvene lutkice ne bi smeli da uzmete.. BTW, ako Ameri žele naše Nore, moraće da udju u srpski svijet.. :) od Rusa imamo transportne helikoptere, možeš ih vidjeti na Kosovu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:01 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
dudu je napisao/la: Grobar je napisao/la: Pa ti ne primećuješ razliku. Mi kupujemo gde god poželimo. Vi od Rusa ni one drvene lutkice ne bi smeli da uzmete.. BTW, ako Ameri žele naše Nore, moraće da udju u srpski svijet.. :) od Rusa imamo transportne helikoptere, možeš ih vidjeti na Kosovu. Kupljenih pre nego što vam je glavni grad postao Brisel, i pre nego što vam je generalštab postao Pentagon.. :)
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:04 |
|
|
dudu je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: MiG je mrtva firma. Premostili smo rupu sa polovnim aparatima. Isplativo kratkoročno rešenje da se održi mlazna komponenta, da se napravi nova generacija letačkog i tehničkog osoblja i da se ne kreće od nule kada se bude nabavljao novi avion. Znači jedina ruska opcija je Suhoj. Iskreno mislim da ne postoji šansa da će nam naši zapadni partneri dozvoliti da to uvezemo, a da ekipa na vlasti to politički preživi. Dakle automatski otpada. Drugo, u periodu kada je planirana nabavka Rusi neće nuditi ništa što nam radi posao. Stara generacija aviona je na izlasku, nova još nije spremna za izvoz. Zapadni su opcija bez ulaska u NATO bez problema. Samo ne iz svih izvora. A i tu možda dođe do iznenađenja koliko čujem... Uostalom, treba pogledati šta se dešava sa ostalim nabavkama u ratnom vazduhoplovstvu i PVO i helikopterskoj jedinici policije. Ukratko, u čitavoj priču su mi nepoznanice Sjedinjene države i Kina. Tako da uvek može biti iznenađenja. SU35 je po meni najrealniji ili SU30, ali oni se svi svakako dovode na razinu SU35 s motorima. Iako, sve ovisi o razvoju odnosa u budućnosti, od ruskih aviona je nekidan odustala i Indonezija neželeći riskirati sankcije od SADa, malo tko ima muda kupiti od Rusije išta, Turci zadnji. Jednako teško je kupiti i od Kineza, jedva čekam vidjeti kako će to izgledati s FK-3, mislim da su Kinezi još više no go nego Rusi. S druge strane Zapad ima svoje uvjete. Velim, imate fore još 4-5 godina, pratiti trendove u odnosima pa onda donijeti odluku, koja je prije svega politička. Razlika ozmeđu SU35 i SU30 nije samo u motorima. Samo npr jedna stvar, da je SU30 napravljen od duraluminijuma, a SU35 od kompzitnih materijala, zbog čega je osetno lakši je dovoljna da se za njih tvrdi da su dva potpuno različita aviona. A to je samo jedna od mnogih razlika.
|
|
Vrh |
|
|
Mystic C
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:05 |
|
|
Ti Mil Mi-17 vam je zaostavština od mrske srbo-četničke Jna. Prastari primjerci.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:06 |
|
|
Grobar je napisao/la: dudu je napisao/la: od Rusa imamo transportne helikoptere, možeš ih vidjeti na Kosovu. Kupljenih pre nego što vam je glavni grad postao Brisel, i pre nego što vam je generalštab postao Pentagon.. :) uostalom zašto kupovati od Rusa, to je pristajanje na mediokritet, Rusi su dobri s raketama i to je otprilike dio gdje su al pari ili moždai napredniji, sve drugo s vremenom sve više zaostaje jer kao što rekoh Rusi su premali i premalo para imaju da mogu razvijati više skupih projekata paralelno, sve novo što su planirali uvesti u službu je negdje na pola, od SU57 do Armate, praktički nemaju u aktivnoj službi nikakav novi dizajn koji nije sovjetski, SU35 je samo unaprjeđeni SU27 (da je američki zvali bi ga SU27 Block 60), čak i S-400 je samo nastavak sovjetskog S-300, e sad dokad će taj dizajn biti još akualan veliko je pitanje, ali kad postane outdate Rusi će biti u velikim problemima.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:08 |
|
|
Mystic C je napisao/la: Ti Mil Mi-17 vam je zaostavština od mrske srbo-četničke Jna. Prastari primjerci. 2007. smo od Rusa uzeli helikoptere na račun klirinškog duga SSSR-a prema Jugoslaviji, inače model je Mi-171SH. https://www.zabranjeni.url/naslovnica/rusi ... ra-3332216plan je umjesto tih aviona, koji su još relativno novi (nemaju još 15 godina) uzeti Blackhawk.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:08 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ove diskusije su beskrajno zabavne. Na stranu kakva neinformisana mišljenja o upotrebi nečega u vazdušnom prostoru... Ali to ubeđenje da je je Hrvatska zapravo neka balkanska Poljska koju neko naoružava da se igra regionalne sile protiv zlih barbara sa istoka različitih boja. Daaavno prošla ta vremena. Što se aviona tiče, koliko ja znam, samo Šveđani nisu hteli/probali da nam prodaju (a nit mogu samostalno da ga ponude u paketu sa naoružanjem). Svi ostali su bili i ostali ekstremno zainteresovani. Ne dolaze u goste italijanski EF iz dosade. Nit naše delegacije bauljaju po štandovima, sedištima kompanija i poligonima samo da bi videli sveta. Sa Francuzima bi išlo najlakše, plus postoji ozbiljna tradicija saradnje. Nova garnitura u Berlinu tek treba da pokaže karte. Ekipa u Vašingtonu hoće da sarađuje, samo pitanje do koje mere (odnosno šta bi odobrili, šta ne - mada se oni tako ponašaju od druge polovine sedamdesetih sastanaka Braun-Ljubičić). Šveđani Gripene ne mogu samostalno da ponude ni bez naoružanja, jer je dve trećino tog aviona sastavljeno od američkih i britanskih delova. Švedski je maltene samo zmaj.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:11 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dudu je napisao/la: SU35 je po meni najrealniji ili SU30, ali oni se svi svakako dovode na razinu SU35 s motorima.
Iako, sve ovisi o razvoju odnosa u budućnosti, od ruskih aviona je nekidan odustala i Indonezija neželeći riskirati sankcije od SADa, malo tko ima muda kupiti od Rusije išta, Turci zadnji.
Jednako teško je kupiti i od Kineza, jedva čekam vidjeti kako će to izgledati s FK-3, mislim da su Kinezi još više no go nego Rusi.
S druge strane Zapad ima svoje uvjete.
Velim, imate fore još 4-5 godina, pratiti trendove u odnosima pa onda donijeti odluku, koja je prije svega politička.
Razlika ozmeđu SU35 i SU30 nije samo u motorima. Samo npr jedna stvar, da je SU30 napravljen od duraluminijuma, a SU35 od kompzitnih materijala, zbog čega je osetno lakši je dovoljna da se za njih tvrdi da su dva potpuno različita aviona. A to je samo jedna od mnogih razlika. znam sve, glavna razlika je u motorima, kompozitu i tome što SU35 nema kanarde. SU30 više neće proizvoditi, nego će ih modernizirati i dovoditi na nivo SU35.
|
|
Vrh |
|
|
Mystic C
|
|
|
dudu je napisao/la: Mystic C je napisao/la: Ti Mil Mi-17 vam je zaostavština od mrske srbo-četničke Jna. Prastari primjerci. 2007. smo od Rusa uzeli helikoptere na račun klirinškog duga SSSR-a prema Jugoslaviji, inače model je Mi-171SH. https://www.zabranjeni.url/naslovnica/rusi ... ra-3332216plan je umjesto tih aviona, koji su još relativno novi (nemaju još 15 godina) uzeti Blackhawk. Fino, uzećemo ih kad umarširamo na Kosovo. Vojnike ćemo vam pustiti.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
|
|
Mar-kan je napisao/la: Imate li vi para za to planiranje teta Đana? Korona nam je preselila 100k penzića. To je 300 miliona svake godine viška.. :)
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:24 |
|
|
dudu je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: MiG35 postoji, i to ne kao prototip, nego kao kompletno gotov avion. Ali namenjen je samo za izvoz, Rusi su kupili jednu eskadrilu za sebe čisto reda radi, pošto on realno nema šta da traži pored Suhoja u njihovoj avijaciji. Inače, on je zemaljska verzija mornaričkog MiG29K, koji je opet evolucija MiG29M (ne mešati ga sa našim 29-kama pošto su to različiti avioni, skoro nijedan deo im nije zajednički, MiG29M je i metar duži i širi od originalnog MiG29). Inače MiG29 je najpromašeniji avion u istoriji sovjetske/ruske avioindustrije. Ne zato što je loš, naprotiv, manevrabilnost mu je bolja i od SU27 varijanti, odnos potisak/ težina fantastičan, uz najmoderniju avioniku koju koju MiG35 ima (jedini ruski avion, uz SU57, sa AESA radarom, kojeg nema čak ni SU35 (ima PESA radar). Promašaj je zato što je za tu klasu aviona idiotski skup za održavanje. Jedino mu je cena niska, ali održavanje, vreme između servisnih intervala i životni vek su mu katastrofa, a zamišljen je da bude jeftin avion koji će da se proizvede u masovnim brojevima, a SU27 kao teški, skup avion koji će da se proizvodi u manjim brojevima. Zamisao kao F-15 i F-16. S tim što je F-16 stvarno osetno jeftiniji od F-15 i u nabavci i u održavanju, dok je razlika između MiG-a i Suhoj-a po tom pitanju neznatna, pa zato i ne čudi što Rusi koriste samo Suhoj, dok im MiG-ovi trunu po hangarima. F-16 npr u nabavci košta duplo skuplje, ali je u eksploataciji duplo jeftiniji i životni vek mu je duplo duži. MiG 4.500 sati, F-16 9.000 sati. Umesto da su napravili stvarno jednostavan i jeftin avion, kao što je bio MiG21, koji je ekvivalent kalašnjikovu kada su avioni u pitanju, samo sipaj gorivo i vozi, oni su napravili odličan, ali bezobrazno i idiotski skup i komplikovan avion za svoju klasu. MIG35 se ne proizvodi, jednom kad se stane s prozivodnjom pitanje je kako je ponovno pokrenuti i za koju količinu se uopće isplati, a Rusi aktivno ni ne prodaju taj avion, barem ja ne znam da je uopće netko ozbiljno zainteresiran. Ne proizbofi se jer ga niko od stranihnjupaca nije tražio da ga kupi, a samim Rusima taj avion ne teba. Problem je ffinansijski a ne tehnički.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:25 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 7447 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Grobar je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Imate li vi para za to planiranje teta Đana? Korona nam je preselila 100k penzića. To je 300 miliona svake godine viška.. :) Odselili neproduktivni umirovljenici na ahiret, a doljetece 2 nove full eskadrile tica Rafaelica..... dudu na Sebijinim inhalatorima....upinje se, dobice bruh....nama trebaju za air police nad OB=Dusanovo carstvo. Vi sa 12 rabljenih idite do Triglava i Iloka.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:30 |
|
|
K..M je napisao/la: Grobar je napisao/la:
Korona nam je preselila 100k penzića. To je 300 miliona svake godine viška.. :)
Odselili neproduktivni umirovljenici na ahiret, a doljetece 2 nove full eskadrile tica Rafaelica..... dudu na Sebijinim inhalatorima....upinje se, dobice bruh....nama trebaju za air police nad OB=Dusanovo carstvo. Vi sa 12 rabljenih idite do Triglava i Iloka. Dudi na remontu u Ukrajini.. :)
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:33 |
|
|
K..M je napisao/la: Grobar je napisao/la:
Korona nam je preselila 100k penzića. To je 300 miliona svake godine viška.. :)
Odselili neproduktivni umirovljenici na ahiret, a doljetece 2 nove full eskadrile tica Rafaelica..... dudu na Sebijinim inhalatorima....upinje se, dobice bruh....nama trebaju za air police nad OB=Dusanovo carstvo. Vi sa 12 rabljenih idite do Triglava i Iloka. KIMe, gledam na vas iz Rafale vizure.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:34 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dudu je napisao/la: MIG35 se ne proizvodi, jednom kad se stane s prozivodnjom pitanje je kako je ponovno pokrenuti i za koju količinu se uopće isplati, a Rusi aktivno ni ne prodaju taj avion, barem ja ne znam da je uopće netko ozbiljno zainteresiran.
Ne proizbofi se jer ga niko od stranihnjupaca nije tražio da ga kupi, a samim Rusima taj avion ne teba. Problem je ffinansijski a ne tehnički. ako se više ne proizvodi i nema kupaca, onda ni ne postoji, vrlo jednostavno, zapravo se slažemo.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:48 |
|
|
dudu je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ne proizbofi se jer ga niko od stranihnjupaca nije tražio da ga kupi, a samim Rusima taj avion ne teba. Problem je ffinansijski a ne tehnički. ako se više ne proizvodi i nema kupaca, onda ni ne postoji, vrlo jednostavno, zapravo se slažemo. Mikojan, tko im je vec vlasnik sada, samo država drži na životu.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 19:50 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: dudu je napisao/la: ako se više ne proizvodi i nema kupaca, onda ni ne postoji, vrlo jednostavno, zapravo se slažemo. Mikojan, tko im je vec vlasnik sada, samo država drži na životu. MIG je sad dio Sukhoia.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 27 pro 2021, 20:00 |
|
|
dudu je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Mikojan, tko im je vec vlasnik sada, samo država drži na životu. MIG je sad dio Sukhoia. UAC.. Citat: United Aircraft Corporation (UAC) was established in 2006 to consolidate Russia’s main assets in aircraft design and production. The Corporation companies produce the aircraft of world famous brands "Su", "MiG", "IL", "Tu", "Yak", "Beriev", as well as the new ones - Superjet 100 and MC-21. UAC enterprises carry out all the works upon creating and managing the full life cycle of aircraft. https://uacrussia.ru/en/
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 09:10 |
|
|
Citat: "Posljednjih pet godina naša vojska proživljava ozbiljnu krizu. Više puta smo upoznali javnost sa činjenicom da je u tom periodu vojsku napustilo oko 10.000 profesionalaca. Najveći problemi su nebriga o ljudima i nepotizam, ali i činjenica da je vojska posljednjih godina itekako politizovana. Danas u vojsci napreduju politički podobni, a ne sposobni i kvalitetni kadrovi. Najbolji primjer je činjenica da je načelnik VMA pukovnik, a njegov zamjenik je general, apsurdno. Slično je i sa direktorom VBA, koji je po političkoj podobnosti čak tri puta nezakonito vanredno unapređen za četiri godine, a to je čovjek koji između ostalog treba da suzbija nezakonitosti i kriminal u sistemu odbrane", upozorio je Antić za Novu.
"Troškovi prijevoz do posla i sa posla plaćaju im se u iznosu koji svojevoljno odredi ministar odbrane, a u većini slučajeva nije dovoljan da putujete ni polovinu mjeseca. Participaciju za liječenje u vojnim zdravstvenim ustanovama vojnici plaćaju dvostruko više nego ostali građani. Noćni i prekovremeni rad se ne evidentira i ne plaća. Na školovanja, usavršavanja i u međunarodne misije upućuju se ljudi koji su po volji komandantima. Imamo generale koji do penzije nisu dobili stan, dok neki drugi, politički podobni, to pitanje rješavaju preko reda. Platu srpskog vojnika danas možete zaraditi bilo gdje, sa mnogo manje psihofizičkog naprezanja i stresa kome su zaposleni u vojsci svakodnevno izloženi", dodao je.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 09:34 |
|
|
Već je postavljano to tri stranice unazad i odgovoreno je da je Novica Antić opozicionar iz pokreta "Metla" koji sere vodu.
Skoncentriši se.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 09:38 |
|
|
Aha, diskreditovan znači i laže. Gdje ima dima ima i vatre...kažu.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 09:50 |
|
|
Naravno da laže. Ko još ide u štrajk, nakon povećanja plate.
To samo kod opozicije i opozicionih medija može da bude logično.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 15:14 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: ShahidMaker je napisao/la: O tom potom, daleko je jos to, moze svasta da se desi ili da ispadne bolja ponuda. Za Srbiju bi bilo najbolje da nabavi eksadrilu mig 35 i 4 primerka su 57, zbog njihove komplementarnosti i upotrebe. 5. generacija se ne koristi na isti nacin (iako moze) kao 4. gen, ali u ovakoj konstalaciji se dopunjuju. Jao stručnjaka.... To pricaju strucni ljudi, a ja sam preneo. Koliki si ti strucnjak vidi se kada si napisao AESA radar za ruske avione. Rusi nemaju AESA, vec razvijaju nesto svoje.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 16:43 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Jao stručnjaka.... To pricaju strucni ljudi, a ja sam preneo. Koliki si ti strucnjak vidi se kada si napisao AESA radar za ruske avione. Rusi nemaju AESA, vec razvijaju nesto svoje. Kao prvo, izguglaj ŽUK-ME radar. Kao drugo, to nisu pisali nikakvi srtučnjaci jer nijedan stručnjak sa dva grama mozga ne bi zemlji veličine Srbije (mislim i na veličinu zemlje i na veličinu ekonomije) ne bi predložio nabavku dva različita tipa borbenog aviona.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 28 pro 2021, 17:13 |
|
|
Taj radar se kolokvijalno naziva ,,ruski AESA'', ali to nije ispravno.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|