HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 pro 2024, 18:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HOS - trojanac za rušenje Hrvatske od strane UDBaša Mesić-Manolića
PostPostano: 01 stu 2009, 15:11 

TomislavM je napisao/la:

Ne izjednačavaj HOS i HSP. HOS je vojska, a HSP je stranka. Mesić je bio na saboru Paragine frakcije HSP-a 1995. u vrijeme kada HOS kao organizacija više ne postoji. Zato ne bulazni o nekakvim "saborima HOS-a" i ne trpaj Mesića HOS-u na leđa. I da, Picula je bio na tom saboru, Paragi je prigustilo pa je tražio saveznike gdje god je stigao, ali ne laži da je Manolić bio tamo, jer nije.

Ovo je fantastično....da se ne miješa HOS i HSP...

Tko je upravljao HOS-om nego Paraga(javno, a Mesić i Manolić iza kulisa)?

Vrh

PostPostano: 01 stu 2009, 15:12 

Ministry of Sound je napisao/la:
Već ti je netko odgovorio, valjda Zulfikar Ališpago - Zuka, pa si ga zato pobrkao sa Jukom.

Fala Ercegovac. :zubati

Vrh

PostPostano: 01 stu 2009, 15:26 

samo da napomenem, Zulfikar Ališpago Zuka je Sandžaklija.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2009, 20:13 

Juda Iškariot je napisao/la:
TomislavM je napisao/la:

Ne izjednačavaj HOS i HSP. HOS je vojska, a HSP je stranka. Mesić je bio na saboru Paragine frakcije HSP-a 1995. u vrijeme kada HOS kao organizacija više ne postoji. Zato ne bulazni o nekakvim "saborima HOS-a" i ne trpaj Mesića HOS-u na leđa. I da, Picula je bio na tom saboru, Paragi je prigustilo pa je tražio saveznike gdje god je stigao, ali ne laži da je Manolić bio tamo, jer nije.

Ovo je fantastično....da se ne miješa HOS i HSP...

Tko je upravljao HOS-om nego Paraga(javno, a Mesić i Manolić iza kulisa)?

Rekao sam NE IZJEDNAČAVAJ, stranka je jedno, vojska je drugo. I prestani više s lažima. Nikada Mesić i Manolić nisu upravljali HOS-om, ni javno ni tajno, ali je njima upravljao Franjo Tuđman, i to prilično javno, do 94., ako si slučajno zaboravio.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2009, 20:41 

RajvoSa je napisao/la:
Juka je prešao iz ABiH u HVO i borio se čak u Mostaru na hrvatskoj strani. On je bio optužen za slučaj "Vranica".

Likvidiran je poslije rata negdje u Belgiji, počinitelj "nepoznat".

A ne znam kako si ga mogao zamijeniti sa Adilom sa obzirom da je Adil bio stari političar, ti si izgleda tražio neke prebjege iz HOS-a u ABiH.

Prazina je bio samo jedan od mnogih izvrsilaca i podstrekaca zlocina ucinjenim nad Srbima.
Da bi ostali sto cistiji...(kao sto imamo brojne primere).. sto volim reci..pocinju cistke u sopstvenim redovima...
Njega je stiglo u Belgiji...
Dok "Seferedza"..je bio cak oficir u JNA..do 1991 i osnivanja Patriotske lige...i onda je dalje napredovao u tim legalnim vojskama..tj ABiH...

Vrh

PostPostano: 08 sij 2010, 18:51 

Juda Iškariot je napisao/la:
Ups...mali lapsus...post neću brisati jer priznajem grešku. Hvala na pažnji. :zivili

Čini mi se da sam ga zamjenio s Adilom Zulfikarpašićom.

Je li Juka bio onaj što je "nastradao" u prometnoj nesreći?

hehe jes,jes jarane Adil se bas borio, al jedno prije 60 godina u redovima partizana hehe :HVO ,a taj o kojem pricas je Zulfikar Alispago Zuka...

Vrh

PostPostano: 17 lis 2010, 23:39 

Pa ja sam se ovdje već deklarirao tako da ako je HOS tvorevina Manolić - Mesić dvojca onda je i kao takav HOS za mene dobrodošao i tu ništa ne mijenja u već sad povijesnim okvirima po pitanju uloge HOS-a. Mislim da je i Tuđman tu bio u potpunosti involviran a do razdora koji je nastupio sa Paragom i kasnije Manolićem, Mesićem i drugim uopće ne znam zašto je došlo. Ne da đavo mira i to vam bude to.
Ogromna je uloga HOS-a bila u početku agresije i operacije oko Ravnog, Hutova, Čapljine, Mostara jesu bile dobrim dijelom na teret HOS-a ako ne i najvećim dijelom. Isto tako i u Bosanskoj Posavini gdje je HOS čini se dugo vremena bio okosnica obrane Bosanskog Broda kada je pod pritiskom iz vana Hrvatska povukla regularne snage.
Povlačenjem Hrvatske vojske iz BiH pod pritiskom otvorio se prostor sa HVO koji se osilio i započeo nedjela ubojstvom Kraljevića i grupe da bi sve kulminiralo izbijanjem totalnog rata između HVO i Armije BiH. Naravno da nije bila zasluga HVO-a obrana prostora za koje su tvrdili da su ih odbranili već je to zasluga ponajviše HV i HOS-a kao i nekih drugih grupa kao što su tzv. Dajdžini.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2010, 23:48 

Pa ako je Mesić inicirao stvaranje HOS-a ne mora značiti da je ostao do kraja uz taj projekt

Vrh

PostPostano: 17 lis 2010, 23:52 

Pod pritiskom iz vana se mnogo toga moralo uraditi a treba imati u vidu da je Srbija tada bila nekih 30 km od Zagreba

Vrh

PostPostano: 18 lis 2010, 09:12 

baščovan je napisao/la:
HOS je kao ideja dobra. Jer u njemu sudjeluju svi koji žele braniti svoju kuću,dakle voditi obrambeni rat. Nema tu ništa loše.

Kako nema ništa loše??! A ustaška ikonografija? A Kraljevićeno marionetstvo? A pružanje ruke samo jednom narodu u BiH - muslimanima i apriori odbacivanje svakog srpskog participiranja u HOS-u (pri tomu mislim prvenstveno na područja izvan srpske okupacije). Ništa što je u ovoj zemlji apriori okrenuto ka suradnji 2 naroda s ciljem da se zahebe treći nije dobra stvar. Poglavito ako je to sve zaogrnuto u ikonografiju zle prošlosti.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2010, 14:13 

Jeli Paraga živ danas?

Ubijeni su Paradžik i Kraljević.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 18 lis 2010, 19:24 

Jeste. Živ i zdrav. Od prvog stroja živ je i Mladen Švarc, Alija Šiljak, Đapić

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 21:37 

Dr. Franjo Tuđman, HSP nije 1991. izišao na izbore u BiH, tako da muslimani nisu mogli glasati za HSP. Na žalost, već tada je HDZ počeo pokazivat znakove da ga ne zanimaju muslimanska područja u BiH, ali inače je mogao pridobit popriličan broj glasova Bošnjaka. Oglasi s HDZ-om su bili i na Drini u Goraždu, Foči, Višegradu..., ali ne zato što se to trudila napravit središtnjica HDZ-a, već se nekoliko tamošnjih muslimana samo organiziralo da rade promičbu HDZ-u. Tako da su ovi glavni iz HDZ-a, tek kasnije doznali za te plakate tamo. HDZ nije bio protiv muslimana, ali se nisu niti trudili oko njih, a da jesu, puno bi njihovih glasova dobili.
Je li bi znao nabrojat prvih 5 prvoboraca HDZ-a BiH?

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 00:36 

Is'se mili .. što ne ću ovdi sve pročitat?
HOS za sve kriv!
Je l' HOS kriv što se 'alijama i za vrime vrhunca hrvatsko-bošnjačkog rata 1993. davalo oružje iz Hrvatske??
Je l' kriv i za pljačkašku pritvorbu ili za propast akcije UNA '95??
Je l' HOS kriv što su HB Hrvati zaglavili u Haagu ili što je ukinuta HRHB ili što je maznuto tko zna koliko novaca od diaspore za obranu Hrvatske, i to kad su naši (i HV i HVO i HOS) ginuli na veliko jerbo nisu imali čime uzvratiti??
Je l' HOS kriv što hrvatski političari HB mašu hrvatskom federalnom jedinicom prid svake izbore, ali do sada ... ??

Ma jeb'o ako nije, napravit će se da jest!

Bolje HOS nego ne daj Bože *** k'o što je npr. svojevrimeno bio najodlikovaniji general HV-a i do nedavna absolutno nedodirljiv i podebelo uvaljan s mafijašima na razne načine, inače ugledan poslovan čovik u Austriji, a trenutačno na odsluženju kazne u RH zbog nestalih nam dragih kamenčića!
Dobio sedam lita zatvora, izaći će za dva ili tri lita vanka. I dalje bogat i slobodan k'o tica!

Ne, on i njemu slični nisu izdajice, oni su samo slučajno .. što god da već jesu?
A što sad, dica se malo zaigrala.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 00:59 

Inkvizitor je napisao/la:
Taj HSP i HOS i općenito te novovjeke nazovi ustaše su bile idealne da ih se buši..da im se infiltriraju najcrnji neprijatelji hrvastva. Ni trun opreza, samo nek netko zaviče ...živila NDH njima dobar, a ko je, što je, jel provokator i krtica to njih nije puno zanimalo.

Čuj referendumom bi oni Hrvatsku do Drine i Bosnu do Jadrana. Referendumom, Dok Srbi imaju oružja za svakog Srbina po pet puta više nego im treba i dok drže 70% Bih i 30% Hrvatske.

sanjari, neozbiljni likovi..

Svi smo mi tada bili sanjari, da nismo ne bi s onim kurcem od rumunjaca išli u Vukovar. A infiltratora je bilo svugdi, stara mreža ostala. Članstvo - ponajviše naših hrvatskih govana. Ćaću mi zbog hrvatstva ganjali po svitu, maltrali familiju i mene. A danas beru debelu hrvatsku mirovinu i juniori im savitnici pridsidniku RH. Što reče niki, Franjo ih je dobro izkoristio. Jes vala ... samo mi se danas čini da su oni izkoristili sve nas.
Ma jah! To se meni samo čini. Hoće to nama .. vele da je to PTSP.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 14:08 

Hadeka je napisao/la:
Is'se mili .. što ne ću ovdi sve pročitat?
HOS za sve kriv!
Je l' HOS kriv što se 'alijama i za vrime vrhunca hrvatsko-bošnjačkog rata 1993. davalo oružje iz Hrvatske??
Je l' kriv i za pljačkašku pritvorbu ili za propast akcije UNA '95??
Je l' HOS kriv što su HB Hrvati zaglavili u Haagu ili što je ukinuta HRHB ili što je maznuto tko zna koliko novaca od diaspore za obranu Hrvatske, i to kad su naši (i HV i HVO i HOS) ginuli na veliko jerbo nisu imali čime uzvratiti??
Je l' HOS kriv što hrvatski političari HB mašu hrvatskom federalnom jedinicom prid svake izbore, ali do sada ... ??

Ma jeb'o ako nije, napravit će se da jest!

A netko mora biti dežurni krivac,a najbolje kad se baci dimna bomba,ne vidi se...istina.Žali Bože onih momaka što izginuše u HOS-u onda za dobrobit prije svega Hrvata.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 16:42 

Dr. Franjo Tudjman je napisao/la:
Nesto smrdi....

Naravno da smrdi!
Ubiste se ovdi u pljuvanju HOS-a, a postojali su problemi puno veći i postoje jošter danas.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 18:37 

Hadeka je napisao/la:
Dr. Franjo Tudjman je napisao/la:
Nesto smrdi....

Naravno da smrdi!
Ubiste se ovdi u pljuvanju HOS-a, a postojali su problemi puno veći i postoje jošter danas.

mislim da nisi u pravu. meni je recimo ova tema baš dobrodošla da malo više saznam o nekim pozadinama koje su se odvijale u i oko HOS-a.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 19:05 

Graničar Jozo je napisao/la:
Hadeka je napisao/la:
Naravno da smrdi!

mislim da nisi u pravu. meni je recimo ova tema baš dobrodošla da malo više saznam o nekim pozadinama koje su se odvijale u i oko HOS-a.

Tema je za mene spin. Stvarne osobe i događaje dobar i kreativan spiner more uvik iztumačiti kako mu se hoće. HOS nije bio trojanac za rušenje Hrvatske. A još manje pod uticajem Manolića i Mesića. Druga je stvar što su obojica koristila događaje u svezi HOS-a za političko razračunavanje s Tuđmanom. I to nakon što su se uvriđeno pokupili iz HDZ-a i osnovali HND 1994. Naravno, ne iz nikih ideoložkih razloga nego zbog povriđene taštine što nisu mogli napridovati onako kako su oni mislili da bi tribali. Do tada su učestvovali u svemu što je činio vrh HDZ-a i države i to iz prvog reda kazališta, a podosta puta i kao desna ruka Tuđmana.

Meni ta teza spada u spinove ala "Mesić je poslidnji pridsidnik SFRJ - zato je loš". To je glupost. Svi znamo da je tamo poslan od samog Tuđmana kako bi pokušao izkoristiti legitimne i legalne poluge za zaustavljanje JNA. Ukoliko uspije, dobro, ako pak ne uspije - opet dobro jerbo se time JNA i javno prid svitom pokazala pučističkom ne priznajući Mesića kao legalnog i legitimnog pridstavnika i VK JNA izprid kolektivnog pridsidničtva SFRJ. Mesić jest bio (o)loš, i još uvik je, ali iz drugih razloga.

Što se tiče HOS-a, niti blentavi Paraga nije imao podpuni nadzor nad HOS-om. To su bili lokalni zapovidnici koji su i sami govorili Paragi da ne kuži stvari na terenu. Da nije tako bilo ne bi većina HOS-ovaca doslovce u par dana prišla u HVO.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 19:16 

Bobovac je napisao/la:
baščovan je napisao/la:
HOS je kao ideja dobra. Jer u njemu sudjeluju svi koji žele braniti svoju kuću,dakle voditi obrambeni rat. Nema tu ništa loše.

Kako nema ništa loše??! A ustaška ikonografija? A Kraljevićeno marionetstvo? A pružanje ruke samo jednom narodu u BiH - muslimanima i apriori odbacivanje svakog srpskog participiranja u HOS-u (pri tomu mislim prvenstveno na područja izvan srpske okupacije). Ništa što je u ovoj zemlji apriori okrenuto ka suradnji 2 naroda s ciljem da se zahebe treći nije dobra stvar. Poglavito ako je to sve zaogrnuto u ikonografiju zle prošlosti.

Joj Bobo .. da s' vidio kako se u mojoj podružnici HDZ-a 1989. mirila kuruza!! :laugh

Rođo bio glavni odgovorni - legenda bio za života, a legenda je i danas.

:zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 19:50 

Hadeka je napisao/la:
Da nije tako bilo ne bi većina HOS-ovaca doslovce u par dana prišla u HVO.

Koliko je poginulo HOS-ovaca u Domovinskom ratu,u RH i BiH?Nije li to i više nego dovoljan demant većine operativnih stvari protiv HOS-a?

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 20:11 

Mar-kan je napisao/la:
Hadeka je napisao/la:
Da nije tako bilo ne bi većina HOS-ovaca doslovce u par dana prišla u HVO.

Koliko je poginulo HOS-ovaca u Domovinskom ratu,u RH i BiH?Nije li to i više nego dovoljan demant većine operativnih stvari protiv HOS-a?

ma čovjek je govorio o politici i njegovim (HOS-ovim) stranačkim voditeljima. i već je pojasnio neke stvari u uvodu posta. ako ni HVO nije sveta krava nije ni HOS. nadam se da se bar tu slažemo. jbg, nisu ni meni neki postovi po guštu, al ne bih ovo tek tako odbacio što je napisao Juda.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 20:16 

Mar-kan je napisao/la:

ma čovjek je govorio o politici i njegovim (HOS-ovim) stranačkim voditeljima. i već je pojasnio neke stvari u uvodu posta. ako ni HVO nije sveta krava nije ni HOS. nadam se da se bar tu slažemo. jbg, nisu ni meni neki postovi po guštu, al ne bih ovo tek tako odbacio što je napisao Juda.

Isto se može pisati o bilo čemu-ustašama i politici,četnicima i politici,partizanima i politici,HOS-u,HV,HVO...

Narod je htio svoju državu,dobio je što je dobio.Njima politčka ubjeđenja nisu bila primarna u ta doba jer i djeca partizana su branila domovinu kao i djeca ustaša i sl.
Lijepo je Hadeka rekao,na lokalnim razinama nitko nije zarezivao visoku politiku u tom smislu da bi dovela do bratoubilačkog sukoba.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 20:22 

Mar-kan je napisao/la:
Lijepo je Hadeka rekao,na lokalnim razinama nitko nije zarezivao visoku politiku u tom smislu da bi dovela do bratoubilačkog sukoba.

dakle možemo biti sretni što nije bilo vojne stege.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 20:25 

Mar-kan je napisao/la:

dakle možemo biti sretni što nije bilo vojne stege.

Bilo je stege u JNA,pa se odbijale zapovjedi,bježalo i sl.To je stvar karaktera više,manje stege i sl.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: hoblatopla, Patriota, Tomba17 i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: