|
|
Stranica: 157/233.
|
[ 5804 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 12:30 |
|
|
M19 - modularna jurisna puska. Uskoro zamenjuje propali projekat m21. Izgleda prelepo.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 12:30 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 12:41 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: M19 - modularna jurisna puska. Uskoro zamenjuje propali projekat m21. Izgleda prelepo. Siluetno izgleda kao SCAR sa AK okvirom... Dušmani će reći da je to samo ušminkani M70 Zanima me kako izgleda kada se skine poklopac zatvarača, cilindar je isti samo bez drvene garniture?
_________________ Made his money killin' commies didn't ever wanna quit.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 12:46 |
|
|
pa vhs 2 je kopija raznih bullpup-ova... ovde je implementirano sve sto je dobro, a najbolja stvar je balistika grendela.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 12:47 |
|
|
A ovo je ulepsani m-70, duzi ga MUP
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 12:55 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: pa vhs 2 je kopija raznih bullpup-ova... ovde je implementirano sve sto je dobro, a najbolja stvar je balistika grendela. Nisam je kritizirao, SCAR je po meni jedna od najljepših pušaka tako da je to bio kompliment... nema potrebe izmišljati toplu vodu i rusi moderniziraju dokazani dizajn isto kao ameri. VHS je od drugih uzeo samo koncepciju od drugih bullpupova, operativni sistem npr zatvarač je najsličniji AR-18 ali je ipak prilagođen i nije direktna kopija. Pogledaj sad bar imaš na YT dosta videa o Hellionu
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 13:02 |
|
|
Fullback je napisao/la: ShahidMaker je napisao/la: M19 - modularna jurisna puska. Uskoro zamenjuje propali projekat m21. Izgleda prelepo. Siluetno izgleda kao SCAR sa AK okvirom... Dušmani će reći da je to samo ušminkani M70 Zanima me kako izgleda kada se skine poklopac zatvarača, cilindar je isti samo bez drvene garniture? Cilindar je iznad cevi, to je očigledno, i po debljini klipa može da mu se zaključi prečnik. Znači sistem pozajmice gasova. Ali to samo po sebi ne znači da je u pitanju kalaš. I AR-15(M-16, M4) takođe koristi sistem pozajmice gasova, razlika je samo u dužini hoda nosača zatvarača za gasnim klipom, i kod američke puške je gasni cilindar daleko uži. A ovde ili nije pokazan zatvarač, ili ja ne umem da ga prepoznam. Inače, Bulpap se u praksi pokazao kao promašeno rešenje. Kinezi su prešli na konvecionalni dizajn, Francuzi prelaze sa Famasa na HK 416, itd.. Od ozbiljnih vojski, samo Englezi ostaju sa Bulpap rešenjem na onom njihovom sranju od Enfild puške.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 13:03 |
|
|
je l vama jedan pukovnik/general HVO-a predstavnik HS produkta ili vase namenske?
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 13:05 |
|
|
To je meni jako cudno da francuzi prelaze na HK, da jedna takva drzava ne proizvede svoju pusku...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 17 sij 2022, 13:11 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: To je meni jako cudno da francuzi prelaze na HK, da jedna takva drzava ne proizvede svoju pusku... Zašto bi ulagali pare u razvoj, kad mogu da kupe trenutno najbolju pušku na svetu od proizvođača sa tradicijom i renomeom. Mada, da, čudi i mene, pošto su Francuzi u pitanju, oni inače kod vojske imaju filozofiju da moraju da proizvode sve svoje. I proizvode sve svoje. Verovatno streljačko naoružanje nije toliko bitna stvar da baš mora da bude francusko. A svakako ništa bolje od HK 416 nisu ni mogli da naprave, ono je remek delo od puške.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 sij 2022, 09:19 |
|
|
Slazem se, a sto se tice ,,najbolje puske'' to jedna skakljiva tema sa dosta oprecnih misljenja... i naravno svako svoju hvali...
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 18 sij 2022, 09:21 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 20 sij 2022, 18:50 |
|
|
Januar u genocidnoj srboćetnićkoj jugokomunistićkoj armadi Doček gosn Predsednika. Uskoro i u Srpskom Sarajevu Tenkisti Prve brigade spremaju mašine za obezbeđenje i proširenje Koridora "Vidiš bajo moj, Muslimani su ti ovolišni..." Jedan od novouspostavljenih bataljona VS. Prave se dva nova bataljona uz samu granicu Bejha. Slučajnost? Ne bih rekao. Priprema za bosanske šume i planineee Toliko od mrskog hagresora, pozdav do skorog viđenja
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 14:38 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: Imam negdje graf za ovisnost okretnog momenta o temperaturi zraka na 0 metara Klimov TV3-117, preklopis ga sa grafom u ovisnosti o visini i dobiješ koliko ovim helikopterima više odgovara zima nego ljeto... Rusi su imali tri problema kad su tek doveli 24vorke u Afganistan: pijesak, visinu i temperaturu - pijesak je riješen filterima a onaj koji mi napiše kako se rješava visina i visoka temperatura kod turbinskih motora dobije keksić. Hint: Ako nitko od vas komšija ne odgovori točno znači da ne poznajete avijaciju i time ćete sami sebe diskreditirati... čak sam vam i hint dao.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 14:44 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 14:55 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: vodom? Točno Očekivao sam da ćete pogoditi ali moram priznati da sam ugodno iznenađen. Točnije mješavina vode i alkohola je češća ... poanta je da se stvori aerosol koji osim što hladi radnu tvar (ne znatno ali u idealnom Braytonovom ciklusu teoretska razlika je u literaturi 2-3%) podiže maseni protok što za efekt ima mogućnost veće termalne iskoristivosti goriva za isti tlak na difuzoru, premda u idealnom ciklusu tlak na ulazu i izlazu iz komore izgaranja mora biti jedan u stvarnosti je razlika mala (manji je na izlazu) to za rezultat ima veću brzinu plinova a tu razliku turbina kod turbo-osovinskih motora pretvara u veći okretni moment dok se kod turbo-mlaznih logično dobiva više kN potiska. Alkohol u smjesi naravno izgara kada dođe u komoru izgaranja dajući još jedan mali bonus ali njegova uloga je antifriz jer zbog velikog protoka i tlaka na špricaljkama i kompresoru visokog tlaka može doći do lokalnog pada temperature i zaleđivanja vode.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 14:58 |
|
|
Lepo si to srocio... Vidite sa kakvim predznanjem se dolazi na forum
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 15:24 |
|
|
Fullback je napisao/la: ShahidMaker je napisao/la: vodom? Točno Očekivao sam da ćete pogoditi ali moram priznati da sam ugodno iznenađen. Točnije mješavina vode i alkohola je češća ... poanta je da se stvori aerosol koji osim što hladi radnu tvar (ne znatno ali u idealnom Braytonovom ciklusu teoretska razlika je u literaturi 2-3%) podiže maseni protok što za efekt ima mogućnost veće termalne iskoristivosti goriva za isti tlak na difuzoru, premda u idealnom ciklusu tlak na ulazu i izlazu iz komore izgaranja mora biti jedan u stvarnosti je razlika mala (manji je na izlazu) to za rezultat ima veću brzinu plinova a tu razliku turbina kod turbo-osovinskih motora pretvara u veći okretni moment dok se kod turbo-mlaznih logično dobiva više kN potiska. Alkohol u smjesi naravno izgara kada dođe u komoru izgaranja dajući još jedan mali bonus ali njegova uloga je antifriz jer zbog velikog protoka i tlaka na špricaljkama i kompresoru visokog tlaka može doći do lokalnog pada temperature i zaleđivanja vode. Ako volis vojnu tematiku dobar forum ti je MyCity-Military, narocito strucnih ljudi ima u ovoj oblasti, top 5 forum u Eu za tu vrstu. Drze ga Srbi, ali kao i ovde, ima ljudi sa svih strana. Najpoznatiji Hrvat tamo je pod nikom ,,raketas'', mislim da je upravo iz BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 22:22 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: Fullback je napisao/la: Točno Očekivao sam da ćete pogoditi ali moram priznati da sam ugodno iznenađen. Točnije mješavina vode i alkohola je češća ... poanta je da se stvori aerosol koji osim što hladi radnu tvar (ne znatno ali u idealnom Braytonovom ciklusu teoretska razlika je u literaturi 2-3%) podiže maseni protok što za efekt ima mogućnost veće termalne iskoristivosti goriva za isti tlak na difuzoru, premda u idealnom ciklusu tlak na ulazu i izlazu iz komore izgaranja mora biti jedan u stvarnosti je razlika mala (manji je na izlazu) to za rezultat ima veću brzinu plinova a tu razliku turbina kod turbo-osovinskih motora pretvara u veći okretni moment dok se kod turbo-mlaznih logično dobiva više kN potiska. Alkohol u smjesi naravno izgara kada dođe u komoru izgaranja dajući još jedan mali bonus ali njegova uloga je antifriz jer zbog velikog protoka i tlaka na špricaljkama i kompresoru visokog tlaka može doći do lokalnog pada temperature i zaleđivanja vode. Ako volis vojnu tematiku dobar forum ti je MyCity-Military, narocito strucnih ljudi ima u ovoj oblasti, top 5 forum u Eu za tu vrstu. Drze ga Srbi, ali kao i ovde, ima ljudi sa svih strana. Najpoznatiji Hrvat tamo je pod nikom ,,raketas'', mislim da je upravo iz BiH. Pisao sam tamo, očajan forum... vlada teško jednoumlje imaš nekoliko nickova koji izmišljaju gluposti i nickove koji im se klanjaju sa pokojim glasom razuma čak i stručnjakom ali to je sve tanko. Admini su loši, brisali su mi postove kada sam opovrgavao gluposti koje pišu o Baraku, ne sjećam se točno što je bilo mislim da su uspoređivali SLEP sa "remontovanjem" 29ica Od vaših foruma Paluba je ok, imaš dosta starih JRM-ovaca koji vole nautiku a i znaju podosta toga... uz forum.hr vjerojatno forum sa najviše povijesne građe iz vojne tematike na našim prostorima.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 22:30 |
|
|
Mcm je jako kvalitetan. Ne pisem tamo, ali redovno pratim. Ima dosta ljudi koji su jako obrazovani u tom pogledu i moze se svasta nauciti. Tamo je politika zabranjena pa banuju i brisu. Ja pratim ove aktuelnosti sa ratista, pa volim kad su sve vesti na jednom mestu.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 22:31 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Na MCM još uvek vlada komunizam, ali ima mnogo stručnih tema i detaljno obradjenih vojno-tehničkih detalja o svemu.
Ali veličanje Juge (a i Rusije) je iznad svih pristojnih granica.
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 22:38 |
|
|
Al fora npr vesti iz sirije, izlazi isil klip na tviteru, jedan ujgur dobrovoljac i likovi ladno prevedu sve... neko zna arapski, neko kineski itd...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 21 sij 2022, 22:45 |
|
|
Na MCM ima kvalitetnih ljudi, ali ima i kompletnih neznalica, kojima se iz meni nepoznatog razloga ne brišu postovi zbog gluposti. Inače, slažem se sa grobarom, veličanje JNA tehnike i majke Rusije je gadljivo, baš van svakog ukusa.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 24 sij 2022, 15:09 |
|
|
Meni je na MCM najdebilnija zabrana diskusije o ratnim dešavanjima. Jbt 30 godina prošlo, vojni forum, učesnici... Ne oni su još u fazonu bratstvo jedinstvo i ajmo da bistrimo pravilnu upotrebu ašovčića na služenju vojnog roka u Štipu.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 24 sij 2022, 17:17 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|