HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 10:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 758 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 01 ruj 2019, 11:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
Miljenko Jergović

Na Kupresu grob do groba

Citat:
Od pjesama koje se više ne pjevaju prva na um pada “Na Kordunu grob do groba”. Tužbalica jednostavne melodije, stihovana u osmercu, pjevna i onima koji baš i nisu muzikalni, priređivala se o državnim praznicima i jubilejima revolucije, kad god bi se trebalo podsjetiti na junačke dane borbe i narodnog stradanja. Priča sadržana u njezinih dvadeset stihova snažno je utjecala na dječju imaginaciju, nenaviknutu na metafore i prenesena značenja. Na Kordunu grob do groba, traži majka sina svoga, našla ga je, na grob klekla i ovako sinu rekla: “O, moj sine, radost moja, gdje počiva mladost tvoja?” Kordun je predio u Hrvatskoj, zasijan grobovima, a majka, bit će, obilazi groblje nakon što je ratu već došao kraj. I onda klekne na grob, pa kreće u razgovor s humkom.

Nije to čudno, ima takvih matera, viđao si ih po Barama kako razgovaraju s grobom. Ali ono što se zbiva dalje je nečuveno, najednom se pojavljuje i otac: Otac plače, majka cvili: “Otvori se grobe mili!”; grobak se je otvorio, sin je majci govorio: “Ne plač’ mila majko moja, teška mi je suza tvoja!” Bivalo je ponekad na Barama, da iza matere koja razgovara s grobom stoji otac, ruku sklopljenih u visini prepona, kao branič u živome zidu, i tiho plače. Bare su bile mjesto na kojem je i muškima bilo dopušteno da plaču. Nije čudo niti da majka cvili: “Otvori se grobe mili!”, ali to da se grobak zatim otvorio učini da se od straha dječaku koji za ovo prvi put čuje meso počinje odvajati od kostiju. Motiv rastvaranja groba nipošto nije novi, pismeniji među kršćanima rađali su se i uz njega odrastali, slika je to koja prethodni uskrsnuću, toj temeljnoj tački kršćanskoga vjerovanja, s kojim se djeca relativno lako sužive.

Grob se otvori da bi iz njega uzletio duh. Ili se otvara da se vidi da u njemu više nema tijela? Svi grobovi će u jednom trenutku biti prazni. Ali što pred grobom koji se otvara na majčinu molbu da pomisli dječak odgajan izvan Crkve i crkvenih vjerovanja, koji je umjesto uz biblijske odrastao uz neke druge bajke, one za koje se nije moralo vjerovati da su stvarne? Njemu je, dječaku, to mjesto užasa. Odraste li, mogao bi jednom misliti kako su sve partizanske i ateističke, komunističke pjesme pisane iz perspektive preobraćenih kršćana ili onih koji su i kao nevjerujući imali prethodno vjersko iskustvo i obrazovanje. I onda im otvaranje groba nije trenutak strave, nego prirodan način komuniciranja svijeta živih i svijeta pokojnih. Ali zar za ateista postoji onaj drugi svijet? Izgleda da postoji, barem u pjesmi. Ili to majka, možda, razgovara sama sa sobom, vjerujući da razgovara sa sinom koji se javlja iz otvorenog groba?

Pjesma ide dalje: teža mi je suza tvoja, nego crna zemlja moja. Ove riječi zvuče pomalo iznervirano, te samim tim i autentično. Ništa sina ne može tako iznervirati kao prevelika majčina briga. Gdje je na Kordun pošla, u ovu nigdinu, da me po grobljima traži? I onda, tako iznerviran, sin majci naređuje: “Idi majko, javi rodu, da sam pao za slobodu; kaži majko, kaži rodu, da se bori za slobodu; hajde majko, domu svome, ne dolazi grobu mome!”

I sad se, toliko godina kasnije, u vremenu kad se ova pjesma više ne pjeva, ili je pjevaju samo kulturno-umjetnička društva rijetkih preostalih kordunskih Srba, kao i njihovih izbjeglih sunarodnika i zemljaka po Bosanskoj krajini i Srbiji, slušatelju koža naježi od ovih stihova, nošenih melodijom koja je i dalje u uhu. “Na Kordunu grob do groba” arhetipska je pjesma naraštaja koji su se rađali i koji su odrastali u Jugoslaviji. Od nje smo i od takvih sličnih pjesama, priča, snova i sjećanja sagrađeni i učvršćeni kao živi bedemi, da se nosimo kroz život i da se branimo od onoga što bi da nas sruši. I naravno da na kraju ta pjesma nema veze s tim u što danas vjerujemo, jesmo li se prevjerili - a sigurno jesmo - i jesmo li uplašeni kao kad smo je prvi put čuli i o pjesmi promislili - to sigurno nismo - ili živimo bez da na ovu pjesmu ikad i pomislimo - tako će najvjerojatnije biti. Kulturni arhetipi, narativi, metafore i metonimije od kojih je čovjek sačinjen obično se radikalno razlikuju od onoga u što vjeruje. Komunisti su nekad bili sazidani od kršćanskih pripovijesti, kao što su danas opet kršćani sazidani od partizanskih pjesama.

S tim da ova pjesma nije krenula kao partizanska i nije krenula sa Korduna. Najprije se, s istom melodijom i skoro istim tekstom pjevala “Na Kupresu grob do groba”. U možda najvjerodostojnijoj među više varijanata pjesma se pjevala ovako: U Kupresu grob do groba, traži majka sina svoga, majka plače, sestra cvili: “Otvori se grobe mili!”; grobak se je otvorio, sin je majci govorio: “Idi majko, domu svome, ne dolazi grobu mome, teža mi je suza tvoja, nego teška zemlja moja, i pozdravi braću milu, neka brane domovinu, ja sam majko junak bio, za Hrvatsku poginuo, kad sam majko ranjen bio, nisam reko jao meni, već sam klico za dom spremni!”

Pjesma je nastala u vrijeme i nakon bitke za Kupres, koja se vodila između partizana i ustaša, i trajala od 28. srpnja do 20. kolovoza. Partizanske snaga, koje su brojale preko dvije tisuće boraca, i bile ustrojene u tri proleterske brigade, napadale su i pokušavale osvojiti Kupres i Kuprešku visoravan, koju je branilo oko tisuću i pol ljudi, ustaša Crne legije, predvođenih Rafaelom Bobanom, domobrana, kojima je zapovijedao pukovnik Franjo Šimić, te naoružanih lokalnih seljaka. Partizani su doživjeli težak poraz, Kupres nije osvojen, mnogo je ljudi izginulo, izgubljena je prethodna strateška inicijativa, tako da je bitka za Kupres sasvim izostavljena iz partizanske mitologije, a u velikoj mjeri i historiografije, dok je, s druge strane, postala važno mjesto u legendama o ustaškom junaštvu te u vladajućoj propagandi Nezavisne Države Hrvatske. Kada bi u nas mogla postojati objektivna povjesnica ili kada bismo bili u stanju da, neovisno o vlastitim političkim afinitetima, povijesne događaje tretiramo kao književnu građu, bitka za Kupres bila bi nam višestruko zanimljiva. Kupres je bio ustaški Alamo, jer se malobrojnija i slabije naoružana posada branila pred u svakom pogledu nadmoćnijim neprijateljem. To je jedan sloj priče.

Drugi sloj je etički i tiče se strukturiranosti sukobljenih strana i razloga za rat do istrebljenja. Do 1941. Kupreška visoravan bila je nacionalno izmiješana, s otprilike podjednakim brojem Srba i Hrvata. Bošnjaka je bilo najmanje. Nakon uspostave NDH ustaše čine prve masovne zločine, na što u ljeto 1941. ustanici odgovaraju neselektivnom odmazdom. U Kupres se slijeva golema masa izbjeglica iz katoličkih i muslimanskih sela, koja brojnošću daleko nadmašuje lokalno stanovništvo. Među njima će se mnogi tokom bitke za Kupres boriti ali doista do smrti i do istrage naše ili vaše. Partizani protiv sebe neće, dakle, imati samo vojničkog neprijatelja, i to onog koji je prethodno počinio etnički motiviran zločin, nego će imati izbjeglice, imat će narod, protiv kojega je, također, počinjen etnički motiviran zločin. To priču čini paradoksalnom, proturječnom, literarno zanimljivom, ali i neispričljivom iz perspektiva koje su u nas jedine prihvatljive: nacionalističke ili, suprotno njoj, antifašističke. I opet, upravo je to čini tako zanimljivom.

A pjesma, teška materinska tužbalica, samo je na takvom mjestu i mogla nastati. Oni koji je zatim preuzmu kao svoju, osim smrti kordunaških sinova ponijet će i svu baštinu smrti kupreških sinova. Mater koja je pri prvom pjevanju pjesme bila ustaška poslije će biti partizanska, ali pjesmu za to nije briga. Pjesma je onih koji je pjevaju. Ali je i onih koji pjesmu pod prisilom šute.

Žestoko uzdrmani ovim porazom, partizani su se krajem ljeta 1942. okrenuli prema Jajcu i Mrkonjić Gradu. Jajce su oslobodili 24. rujna 1942. Ali Kupres nije zaboravljen i nije, na žalost, isprana gorčina poraza, niti je tada, kao ni ikad poslije, pravilno shvaćena narav ovog i ovakvog poraza, te činjenica da on nije došao samo od Crne legije i od ustaša, pa se po oslobođenju Kupresa, nakon 3. listopada 1943, dogodila nova odmazda, koja se samo u nijansama razlikovala od prethodnih. Pred prijekim sudom osuđeno je i u jamu pobacano sedamdesetak ljudi, Hrvata, tada katolika i muslimana, ali i Srba pravoslavaca, prokazanih da su se u onoj prethodnoj bici borili protiv partizana.

Pjesma “Na Kupresu grob do groba” tako je postala zazorna, opasna i zabranjena, da bi na kraju bila i zaboravljena. Taj je zaborav bio nužan za nastanak pjesme “Na Kordunu grob do groba”, onakve kakva nam je bila za naših odrastanja i jugoslavenskih mladosti.

Sljedeća bitka za Kupres povest će se napunih pedeset godina nakon one prve, u zoru 3. travnja 1992, kada se povela bitka između Srba u Donjem i Gornjem Malovanu, te Hrvata na crti Rajkovača - Batoglav. HVO je imao inicijativu, sve dok se u borbu na strani Srba nisu uključile tenkovske i pješadijske jedinice JNA, koje su predvodili pukovnici Stanko Galić i Slavko Lisica, nakon čega su do 10. travnja hrvatske snage doživjele potpuni poraz, a hrvatsko je stanovništvo u cijelosti protjerano iz kupreškoga kraja.

Bitka se s obje strane dugo pripremala, tokom ožujka zauzimane su pozicije u gradu Kupresu, te u okolnim selima i na putevima, o čemu smo s jezom i strahom svake večeri slušali na večernjem dnevniku: ]Televizija Sarajevo je dosljedno bila na strani Srba i JNA, a Yutel je stvarao makar privid objektivnosti. Na sarajevskoj televiziji Hrvati su počesto bili ustaše, a njihovi protivnici bili su naša, jugoslavenska vojska. Tako je to bilo samo dva-tri tjedna prije nego što će ta naša, jugoslavenska vojska napasti Sarajevo. Ali u kupreškom je kraju u to vrijeme nanovo oživljavana ona zamrla i zaleđena mitologija iz 1942. U novoj bitci će, istina, biti angažirane višestruko brojnije snage, i za posljedicu će imati znatno temeljitije etničko čišćenje nego u onome ratu, ali će se ponoviti, istina s drukčije raspoređenim akterima i u obrnutom rasporedu, isti dramaturški obrat: početkom studenog 1994. združene će snage HVO-a i Sedmog korpusa Armije Bosne i Hercegovine osloboditi Kupres i kupreški kraj, pa će se jedan narod vratiti iz izbjeglištva, a drugi će otići u izbjeglištvo. Združeni nastup prethodnih Vašingtonskim sporazumom pomirenih neprijatelja ticat će se njihova strateškog interesa: Hrvatima će biti do Kupresa i do njihovih sela, te do otklanjanja opasnosti od srpskog napada na Šuicu, a Bošnjacima će biti do prometnice od Bugojna prema Livnu, te do puta prema Splitu odakle je dolazila cjelokupna vojna i civilna opskrba.

Prošle su tako četiri bitke za Kupres. Na Kupreškoj visoravni danas žive samo jedni. Drugih jedva da ima u tragovima. Uostalom, tako je to po cijeloj Bosni i Hercegovini, a tako je i u susjednim zemljama. Zajedničku nesreću nitko, međutim, ne doživljava tako. I zato kad govorimo o oslobođenim krajevima, mjestima i gradovima, uvijek se služimo priručnom i nepreciznom terminologijom. Ono što je oslobođeno za jedne, to je okupirano za druge - za sve one koji su morali izbjeći, jer su ostali u manjini kojoj je većina život učinila nepodnošljivim.

Ono što se dogodilo na Kupresu, dogodit će se u ljeto 1995. i na Kordunu. Nakon Oluje će gotovo sasvim opustjeti ova malena i uska hrvatska pokrajina na granici s Bosnom i Hercegovinom, koja je prethodno bila naseljena Srbima. Ti su Srbi grdno stradali u Drugome svjetskom ratu, i od tog je stradanja i nastala pjesma “Na Kordunu grob do groba”. Ustvari, samo zahvaljujući tom stradanju pjesma je mogla biti preuzeta od one druge strane, koja ju je pjevala o svome stradanju.

Na žalost, kod nas se nije imalo srca za stradanja druge strane. Tako je bilo u Drugome svjetskom ratu, a još je i gore danas. To je razlog naše vjerojatne propasti.


_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 01 ruj 2019, 13:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 stu 2010, 14:59
Postovi: 1500
Na Kordunu grob do groba nije nastala zbog stradanja Srba od Hrvata nego zbog stradanja Hrvata u Rakovičkoj buni. Po toj melodiji je nastala slavna pjesma Evo zore, evo dana posvećena hrvatskim legendarnim vojskovođama Juri i Bobanu. Kupres je uvijek bio hrvatsko mjesto koje su Srbi u oba rata htjeli izbrisati s lica zemlje jer su radili srpske koridore Dinara-Hercegovina. Nisu uspjeli, ali su ga sveli na slabo naseljen kraj.

Na Kordunu i Banovini se nalazi najviše masovnih grobnica u Hrvatskoj, nedjelo srpskih ruku. Naricati nad teškom sudbinom pobjeglih zločinaca, a ne spomenuti žrtve je pokazatelj pokvarenog karaktera.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 01 ruj 2019, 13:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Strašno lijepo Jergović skače sa jedne strane na drugu, pa sagledava stvari iz više perspektiva. Pogotovo na ovako fluidan i umotan neizvazivan način.

Mislim da to jedino Hrvat iz Bosne može. Ne znam je li se on izjašnjava tako ali nije ni bitno. Izbija iz njega.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 03 stu 2019, 16:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6803
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Na današnji dan prije 25 godina zauvijek oslobođeni Kupres,Kupreško polje i kupreška visoravan


Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Oslobođenje Kupresa i Kupreškog polja, stvaranje operativne osnovice za daljnje navalne operacije HV-a i HVO-a, otvaranje prometnice Bugojno – Livno i otklanjanje opasnosti od napada na Šuicu.


https://kamenjar.com/25-obljetnica-oslo ... car-video/



_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 03 stu 2019, 17:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Sjecam se vijesti kad su rekli da je Kupres oslobodjen.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 09 lip 2020, 08:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 sij 2020, 13:58
Postovi: 3
Lokacija: Kupres - Austrija
Osnovan novi nogometni klub u općini Kupres pod nazivom HNK „Kupres '97“

https://www.kupreskiradio.com/osnovan-novi-klub-u-opcini-kupres-pod-nazivom-hnk-kupres-97



:herceg_bosna


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 15 lip 2020, 00:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Michael Jackson na Kupresu kosi travu

https://www.dnevnik.ba/dogadaji/michael ... kosi-travu

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 17 lip 2020, 17:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20459
Robbie MO je napisao/la:
Michael Jackson na Kupresu kosi travu

https://www.dnevnik.ba/dogadaji/michael ... kosi-travu

=))

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 19 srp 2020, 20:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 lip 2020, 17:42
Postovi: 266
Novi spomenik na Kupresu
Privitak:
spomenik-kupres-anto-mamusa-3.jpg
spomenik-kupres-anto-mamusa-3.jpg [ 99.86 KiB | Pogledano 8162 put/a. ]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 29 ruj 2020, 15:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2020, 16:43
Postovi: 960
Ponosni Kupres. Ima li tko šta za demografiju objavit?

_________________
Udio šizmatika u Hrvatskoj:
1921.-17%
2021.- 3%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 03 stu 2020, 22:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6803
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Operacija Cincar-Oslobođeni Kupres i Kupreško polje

03.11.1994-03.11.2020

slika

Citat:
Operacija "Cincar": Na današnji dan prije 26 godina HVO je ušao na Kupres

Na današnji dan 1994. godine uspješno je okončana operacija “Cincar”. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine.

Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Oslobođenje Kupresa i Kupreškog polja, stvaranje operativne osnovice za daljnje navalne operacije HV-a i HVO-a, otvaranje prometnice Bugojno – Livno i otklanjanje opasnosti od napada na Šuicu.

Slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać i stvaranje pogodnog strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i Bosne pod nadzorom pobunjenih Srba.

Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

Velik je uspjeh operacije bio i uspješna koordinacija Armije BiH i HVO-a, na koju je muslimansko vodstvo R BiH pristalo tek pod pritiskom SAD-a.

Pokazalo se da bi daljnja suradnja tih dviju vojski pridonijela promijeni strateške situacije u ratu u BiH, uz omogućeno združeno djelovanje HV-a i HVO-a na području BiH, koje je u operacijama koje su slijedile ostvarilo vojno-strateški preokret na terenu.

Dnevnik.ba

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 07 stu 2020, 18:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
Veliki dani

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 26 tra 2021, 13:57 
Online

Pridružen/a: 26 sij 2010, 11:13
Postovi: 649
Kompanija Dolomit d.o.o. iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu da krene u smjeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo donijeti dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i općenito lokalne zajednice nakon što ju je početkom ove godine kupila grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina.

U nedjelju su u Kupres došla četvorica zaposlenika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom.

"Pokrenuli smo postojeća proizvodna postrojenja, sve je u funkciji i uspješno je započelo, međutim, eksploataciju kamena smo odgodili jer je na kamenolomu snijeg od 40 do 50 cm. Nastavit ćemo čim se vremenske prilike poprave. Plan je nastaviti s dosadašnjom proizvodnjom, razgovarat će se s dosadašnjim i novim kupcima", kazao je Tomislav Bagarić, dosadašnji direktor i jedan od 13 dosadašnjih vlasnika kompanije Dolomit, koju su u privatizaciji kupili 2000. godine.

Bagarić je na čelu Dolomita bio 28 godina, sad će biti glavni savjetnik novog direktora Dolomita Jana Wevera.
Dodaje kako sada slijedi razdoblje transformacije, njemački partneri i vlasnici odlučit će kojim tempom i koliko će se radnika zaposliti…

"Bili smo klasična betonara, radili tzv. grube frakcije za nasipe, za betonare, uglavnom na području Duvna i Livna, a novi partner će raditi program mikrofrakcija: za žbuke, umjetni kamen, keramička ljepila i za neke druge primjene. Dvije godine pripremali smo za njemačke partnere dokumentaciju, za probu smo izbušili 700 metara u dubinu kako bismo se uvjerili da naš kamen ima kvalitetu i kvantitetu. Oni su to potvrdili i to je bio temelj za potpisivanje ugovora. Naši partneri obećali su uložiti dodatna financijska sredstva koja će donijeti nova zapošljavanja", objašnjava Bagarić.

Prema poslovnom planu, proizvodit će se 300 hiljada tona različitih proizvoda iz programa mikrofrakcija, veći dio ići će u izvoz, a ostali na tržište BiH. Za to će biti potrebno instalirati nova, savremena proizvodna postrojenja.

"Posao će dobiti naši mladi ljudi koji žele raditi, a siguran sam kako će nova tvrtka osigurati vrhunske plaće i zaradu kojom će biti zadovoljni", tvrdi Bagarić.

Kompanija Dolomit postoji već 80 godina, do rata je zapošljavala do 150 radnika, a donedavno, prije njemačkog preuzimanja, imalo je 30-ak zaposlenih.

Vlada Kantona 10 je u februaru odobrila prijenos stopostotnog vlasničkoga udjela u gospodarskom društvu Dolomit d.o.o. Kupres na njemačku grupaciju Brilliant 3221 GmbH iz Berlina.

Direktor Wever najavio je kako je plan u sljedećih pet godina uložiti 10 do 15 miliona eura i zaposliti oko 50 domaćih radnika.

https://www.akta.ba/vijesti/nijemci-u-kupres-ulazu-15-miliona-eura/133676


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 10 srp 2021, 20:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Stvar sigurno vrijedna spomena - Običaj košenja trave na Kupres upisan na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalna kulturne baštine. Tim povodom je otvorena i Kuća kupreških kosaca, a snimka se može pogledati na stranici Kupreškog radija https://www.kupreskiradio.com/public2/S ... 430202.mp4

"Prvi put pod zaštitom UNESCO-a, nakon upisa na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, na Kupresu je održana oko 250 godina stara tradicionalna manifestacija „Strljanica“.
Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na UNESCO-ov popis, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.
U povodu Dana kosidbe na Kupresu “Strljanica 2021” otvorena je i Kuća kosaca, a u velikoj dvorani Hrvatskog doma priređena je svečana dodjela certifikata UNESCO-a.
Čestitamo Udruzi „Kupreški kosci“ koja je pokrenula inicijativu upisa na UNESCO-ov popis, sa željom da i dalje s mladim generacijama nastavi njegovati tradicijsku baštinu Kupresa!
Izvor teksta: Facebook stranica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske: https://www.facebook.com/minkulturehr/

Koliko mi je poznato ovo bi mogla biti 16 stavka nematerijalne kulturna baština koja se odnosi na Hrvate, a nalazi se na UNESCO listi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 20 srp 2021, 16:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Dosta mi je i košnji i misa, konačno nešto malo drukčije.

Super. https://kupresmtbtrails.com/

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 07 kol 2021, 15:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Nastavljam na ovo što je Junuz objavio - održana je prva Qpres Enduro utrka. Može se pronaći i njihova Facebook stranica sličnog naziva kao i web stranica gdje se mogu pogledati i brojne fotografije.





Pobjednik ovogodišnje utrke je Ivo Jarić iz Hrvatske koji je rekao da se nešto ovakvo ne može pronaći u krugu od 500 km.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 09 kol 2021, 20:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Pa, Mariborsko Pohorje je najbliži bike park sa žičarom . Ivo je legenda. Milina ga gledat kako vozi.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 30 sij 2022, 00:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Vrijedi spomenuti marketinško-turistički portal sa svim bitnim informacijama o onomu što se može posjetiti prilikom boravka u Kupresu, kako popuniti dnevni raspored, gdje se smjestiti, koje aktivnosti su raspoložive, sve informacije o skijalištima, vremenskoj prognozi, a tu je i online suvenirnica za one koji Kupres vole.

slika

https://visitkupres.com/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 19 svi 2022, 12:41 
Online
Avatar

Pridružen/a: 22 svi 2020, 11:40
Postovi: 3788
Neki Građanin se doselio iz Sarajeva na Kupres i bavi se proizvodnjom sira, jako se žali na kantonalnu i federalnu razinu vlasti, kaže da je bilo bolje za vrijeme Republike BiH.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/apsurd-bh-poljoprivrede-proizvodimo-najbolji-sir-na-balkanu-jedu-ga-komsije/220518152


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 18 srp 2022, 16:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Neki Građanin se doselio iz Sarajeva na Kupres i bavi se proizvodnjom sira, jako se žali na kantonalnu i federalnu razinu vlasti, kaže da je bilo bolje za vrijeme Republike BiH.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/apsurd-bh-poljoprivrede-proizvodimo-najbolji-sir-na-balkanu-jedu-ga-komsije/220518152


Imigrant u HBŽ.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 20 ruj 2022, 20:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Izvor: https://rtv-hb.com/bih/obiljezen-dan-opcine-kupres/

slika

Obilježen Dan općine Kupres


Dan Općine Kupres i 561. obljetnica prvog spominjanja Kupresa i kupreškog kraja u pisanom dokumentu, darovnici posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 18. rujna 1461. godine, u ponedjeljak su svečano obilježeni polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća palim braniteljima na središnjem spomen obilježju u spomen parku u Kupresu te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kupres u hotelu “Adria Ski”.

Nazočne je pozdravio i svim stanovnicima Kupresa čestitao Dan općine općinski načelnik Zdravko Mioč, a u svojoj prezentaciji osvrnuo na učinjeno u proteklom razdoblju, koje je, kako je rekao, bilo pun izazova i poteškoća.

“To sve ne bismo mogli učiniti da nemamo konkretnu pomoć prije svega vas koji ste nazočni ovdje, nositelja izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina države, federacije, županije i Republike Hrvatske. Želim zahvaliti svim našim gospodarstvenicima, javnim poduzećima, ustanovama, institucijama, svojim suradnicima i vijećnicima, pojedincima kao i svima onima koji vole ovaj kraj i žele ostati živjeti ovdje, koji ulažu truda i energije da nam sutra bude bolje nego što je to danas”, rekao je Mioč.

Prethodna tri dana, u okviru programa obilježavanja Dana općine Kupres, organizirana su športska natjecanja i kulturni programi te je slavljena sveta misa u župnoj crkvi Sv. Obitelji u Kupresu koju je predvodio župnik župe Suho Polje Kupres fra Niko Petonjić.

Uz domaćine, današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočila su visoka izaslanstva dužnosnika sa svih razina vlasti BiH, među kojima zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, zamjenica predsjedatelja zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te veliki broj ministara, načelnika i gradonačelnika iz BiH i RH, priopćeno je iz Vlade Hercegbosanske županije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 09 lis 2022, 21:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 svi 2009, 18:27
Postovi: 1847
Lokacija: Sarajevo
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Neki Građanin se doselio iz Sarajeva na Kupres i bavi se proizvodnjom sira, jako se žali na kantonalnu i federalnu razinu vlasti, kaže da je bilo bolje za vrijeme Republike BiH.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/apsurd-bh-poljoprivrede-proizvodimo-najbolji-sir-na-balkanu-jedu-ga-komsije/220518152


Nije dugo trebalo autohtonoj kupreškoj mljekari otvorenoj prvog travnja ove godine kako bi preuzela prvo mjesto na Balkan cheese festivalu i dobije nagradu za najbolji sir. Riječ je o siru mljekare "Perkan". Sir proizveden u mljekari "Kupres Milch" vlasnika iz Sarajeva je osvojio drugo mjesto.

Izvor:
https://tomislavcity.com/perkan-d-o-o-z ... i-ljubavi/

Više o spomenutoj mljekari se može se pogledati u najnovijoj epizodi "Zelene panorame" (snimljenoj prije ostvarenja gore navedenog uspjeha).



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 09 lis 2022, 21:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Kupao sam se ovo ljeto u Kukavičkom jezeru. Fasciniran sam.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 03 stu 2022, 07:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Citat:
OTVORENA IZLOŽBA RATNIH FOTOGRAFIJA ''KORACIMA BRANITELJA'


02.11.22 23:11 Vijesti
Izložba ratne fotografije Matica Hrvatska pastoralni centar Kraljica Katarina

Nakon svete mise u župnoj crkvi Svete Obitelji, vjerni kupreški puk, zajedno sa svećenicima, uputio se na temelje porušene crkve. Paljenjem svijeća i molitvom za pokojne, odana je počast stradalima na Visoravni. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Pastoralnog centra kraljice Katarine, postavljena je izložba ratnih fotografija ''Koracima branitelja''. Okupljene je pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Kupresu, Ružica Hrnjkaš Živković te se prisjetila svojih ratnih dana. Izrecitirala je pjesmu ''Kupreški sokoli'' koju je napisala u ratom opkoljenoj Banjoj Luci 6.travnja 1992. Na otvaranju izložbe govorio je i bivši župnik župe Suho polje, fra Ćiro Lovrić koji je ratne godine proveo u izbjegličkim hotelima u Baškoj Vodi. Dijeleći svakodnevnicu sa svojim župljanima, često je posjećivao i bojišnicu te hrabrio i tješio branitelje.

Vojni zapovjednik Kupreške bojne HVO-a Anto Smoljo-Žuro, ispunjen neizrecivim ponosom i zadovoljstvom ukazao je na svu odlučnost, snagu i požrtvovnost kupreških branitelja tijekom vojnih operacija. Istaknuo je da o junaštvu i hrabrosti branitelja treba neprestano govoriti i postavljati ih kao uzor današnjim i budućim naraštajima. Iskoristio je prigodu i zahvalio svim nazočnima koji su iskazali poštovanje prema braniteljima Kupreške bojne. Brojni pripadnici HVO-a s blistavim suzama u očima, obilazili su izložbu i prepoznavali sebe na fotografijama. Mlađima su objašnjavali kada i kako su nastale fotografije koje ostaju trajni biljeg očuvanja opstojnosti hrvatskoga naroda.

Dječji zbor pod vodstvom vjeroučiteljice Brankice Radić, oduševio je okupljene izvedbama domoljubnih pjesama, a naročito skladbom Hrvoja Hegendušića ''Stoji grad''. Posebno zanimanje nazočnih privukli su livanjski prijatelji iz motorističkog klupa ''Vukovi''. Ovi dokazani prijatelji Kupresa, i ove su godine dostojanstveno proslavili dugo očekivanu slobodu.

Danas smo ispunjeni srećom i ponosom, svjesni da i dalje imamo snagu koja je oslobađala Kupres i koja Kupres ne će napustiti ni za što. Bitno je graditi pozitivan stav i vjeru, te se uporno zauzimati za daljnji napredak kupreškog društva i za opće dobro svih građana naše zemlje.

Marina Vila

slika

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 03 stu 2022, 08:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
Junuz Djipalo je napisao/la:
Kupao sam se ovo ljeto u Kukavičkom jezeru. Fasciniran sam.


Je li bilo čovječijih ribica?

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 758 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO