HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 sij 2025, 19:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: S kojim pravom Bošnjaci se zovu
PostPostano: 27 svi 2022, 13:56 

Pojam Bošnjak u prošlosti se koristio kao regionalna odrednica za žitelje Bosne.

Bošnjak je hrvatsko prezime.

Kako ništa u tom orijentalnobalkanskom mentalitetu ne može bez zloupotreba i prevara tako i muslimani iz Bosne nazvavši sebe bošnjacima dobili su još jedan nebulozni rezon da su oni u Bosni autohtoniji od Hrvata i Srba.

Što više i ostali muslimani iz bivše Jugoslavije ( u Sanđžaku u suštini islamizirana mješavina Srba i Šiptara, u Makedoniji u suštini islamizirani Bugari) koji nikakve veze sa Bosnom nemaju veze nazvali su se Bošnjacima i nezvanično BiH smatraju svojom maticom, doseljavaju, dobijaju državljanstva, mjenjaju demografsku sliku u korist muslimana.

Iako što se tiče hrvatske strane nije za čuditi, čudi me da Srbi koji su uvijek bolje znali s kim posla imaju su bespogovorno pristali na to.

Vrh

Naslov: Re: S kojim pravom Bošnjaci se zovu
PostPostano: 27 svi 2022, 14:03 

Sa pravom na zajebanciju.
Svaki narod ima pravo da se zajebava sam sa sobom.
Naravno ukoliko to želi. A Muslimani žele, i to svakih 50 godina da sebi promjene naziv. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:07 

Upadljivo je da iskrivljeno tumace Garasanina.
To sto je Garasanin sve stanovnike Bosne nazivao Bosnjacima, danasnji bosanski muslimani isticu kao glavni dokaz da su svi u BiH nekada bili jedan jedinstven narod.

To naravno nije ispravno tumacenje Garasanina. On je dapace uocio da u BiH nema jedinstvenog naroda, nego da u odnosu na veru ima tri naroda sa tri razlicite sklonosti (prema jedinstvu sa Srbijom npr.).

Juce slusam Semsudina iz Tesnja sto junacki navraca do Doboja. On kaze ovako, pozivajuci se na Garasanina: Svi su se u BiH OSECALI kao Bosnjaci... nekada...
Upitno je da li su se sami muslimani osecali kao Bosnjaci ili kao Turci?!

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:42 

Kojim pravom ? Dejtonskim ugovorom eto kojim pravom.Dejtonski ugovor je potpisan da bi se zaustavio rat.Nije se obracala pažnja na mnoge stvari za koje mislilo da nisu vazne da bi rat bio zaustavljen.Tako su muslimani prošverovali ime Bošnjaci u DMS.Sad druge dvije strane ispaštaju zbog grešaka koje su u njhovo ime učinili njhovi pregovarači.Termin Bošnjaci jeste dejtonska kategorija.Može se naći i u Aneksu IV tj Ustavu BiH.
Treba raditi na tome da se ta greška otkloni .

The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:48 

Hrvatski debili nisu pazili na način izbora članova Predsjedništva a ne tamo neki naziv za Muslimane.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:50 

Da. Velika greška da je to prihvaćeno, ali kao što srpščanin kaže, tada se vjerovatno činilo potpuno nebitnim kako će sebe Muslimani nazivat. Glavno da rat završi.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:53 

Srpsčanin je napisao/la:
Kojim pravom ? Dejtonskim ugovorom eto kojim pravom.Dejtonski ugovor je potpisan da bi se zaustavio rat.Nije se obracala pažnja na mnoge stvari za koje mislilo da nisu vazne da bi rat bio zaustavljen.Tako su muslimani prošverovali ime Bošnjaci u DMS.Sad druge dvije strane ispaštaju zbog grešaka koje su u njhovo ime učinili njhovi pregovarači.Termin Bošnjaci jeste dejtonska kategorija.Može se naći i u Aneksu IV tj Ustavu BiH.

Pa moraju se i oni ljudi nekako zvati.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:55 

buenos aires je napisao/la:

Pa zvali su se u Ustavu Republike BiH, to je onaj Ustav na čiji povratak često prijete.
Često prijete da će se opet zvati Muslimani i govoriti srpsko-hrvatskim jezikom.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 14:59 

Neka sami sebe zovu i Marsovcima što se mene tiče. Al to im nedaje prave da svojataju Mars.
Za mene su svakako uvijek bili i bit će PO TURICE ili politički korektno Muslimani.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:06 

Kako se zovu u Dejtonskom sporazumu, Bosnjaci ili Muslimani?

A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:08 

aleksije radicevic je napisao/la:
nekada...

kad, prije 500 ili prije 50 godina

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:14 

Ma brzo će oni opet mjenjati naziv. I to Bošnjak im počinje ići na ***.
Sad već dobar dio njiha želi da se zovu Gradžani.
Čudan je to fetiš, bolest naka, ti ljudi jednostavno imaju potrebu za učestalim promjenama naziva.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:28 

To sto je Garasanin sve stanovnike Bosne nazivao Bosnjacima, danasnji bosanski muslimani isticu kao glavni dokaz da su svi u BiH nekada bili jedan jedinstven narod.

To naravno nije ispravno tumacenje Garasanina. On je dapace uocio da u BiH nema jedinstvenog naroda, nego da u odnosu na veru ima tri naroda sa tri razlicite sklonosti (prema jedinstvu sa Srbijom npr.).

Juce slusam Semsudina iz Tesnja sto junacki navraca do Doboja. On kaze ovako, pozivajuci se na Garasanina: Svi su se u BiH OSECALI kao Bosnjaci... nekada...

Ma ja Garašanin od prije 178 godina koji je tik uz Bosnu živio i znao svaki detalj o istoj i nienim stanovnicima se pogrešno tumači ali je zato DAI od prije 1000 godina "dokaz" da Bošnjaci nisu postojali. Tobože neko udaljen hiljadama kilometara sa ko zna koliko provjerenim informacijama je pisao o ovim prostorima. Još na jeziku stranom, gdje se dns može mnoge riječi tumačit kako kome odgovara.
Garašanin koji je pisao na jeziku koji je dosta čitljiv i sličan onom što dns pišemo svi je izgleda nerazumljiv ali je zato " jasno " da je Tvtrtko bio Srbin koji je vladao Srbima.
:smijeh
E muko moja pređi na drugoga. Vi lažete sebe da bi se utješili. Istinu uzimate kako vama odgovara. Mitomani

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:32 

Bošnjak oca velikosrpske ideologije ujedno smatra i ocem bošnjačke nacije =))
Ono kad se kao dokaz svoje nacionalnosti musliman poziva na vitraj u katoličkoj katedrali i Načertanije.

I Mujo taj velikosrpski program koji vam je uzor nije pisao Srbin Ilija nego Čeh František Zach koji ga je napisao za Srbiju.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:40 

Bošnjak_007 je napisao/la:

Ma ja Garašanin od prije 178 godina koji je tik uz Bosnu živio i znao svaki detalj o istoj i nienim stanovnicima se pogrešno tumači ali je zato DAI od prije 1000 godina "dokaz" da Bošnjaci nisu postojali. Tobože neko udaljen hiljadama kilometara sa ko zna koliko provjerenim informacijama je pisao o ovim prostorima. Još na jeziku stranom, gdje se dns može mnoge riječi tumačit kako kome odgovara.
Garašanin koji je pisao na jeziku koji je dosta čitljiv i sličan onom što dns pišemo svi je izgleda nerazumljiv ali je zato " jasno " da je Tvtrtko bio Srbin koji je vladao Srbima.
:smijeh
E muko moja pređi na drugoga. Vi lažete sebe da bi se utješili. Istinu uzimate kako vama odgovara. Mitomani

Pričaj nam još malo o Bošnjacima.
Kad ste došli na ove prostore?
Gdje ste u seobama Slavena? Nešto vas ne vidjeh nigdje?

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:41 

daramo je napisao/la:
Bošnjak oca velikosrpske ideologije ujedno smatra i ocem bošnjačke nacije =))
Ono kad se kao dokaz svoje nacionalnosti musliman poziva na vitraj u katoličkoj katedrali i Načertanije.

Ne daj bože da su se potturčili u Dalmaciji.
Smislili bi sebi istoriju kakvu nemaju na Sjeverni Makedonci ni Grci ni Talijani. Bili bi najprviji narod na planeti.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:48 

novovrijeme je napisao/la:

Pričaj nam još malo o Bošnjacima.
Kad ste došli na ove prostore?
Gdje ste u seobama Slavena? Nešto vas ne vidjeh nigdje?

Nisu oni Slaveni. Oni su Iliri i tu su od prapovijesnih vremena.
Mi i vi smo došli u 7 stoljeću s karpata i počinili prvi od 100000 genocida nad Bošnjacima

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:50 

daramo je napisao/la:

Pa zvali su se u Ustavu Republike BiH, to je onaj Ustav na čiji povratak često prijete.
Često prijete da će se opet zvati Muslimani i govoriti srpsko-hrvatskim jezikom.

To već ne bi valjalo.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:52 

Srpsčanin je napisao/la:

Tačno, prvi su prijavili patent na “bošnjaci” i uzgred okačili ljiljane uz mjesec i zvijezdu.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 15:55 

Upozorenja: 2
Zakon jačeg.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 18:25 

Sredinom 90ih kad sam cuo da su se prozvali Bosnjacima i da su promjenili naziv svoga naroda... meni se to odma nije svidjelo, i nije mi bilo jasno i tada, a i sada kako Srbi i Hrvati se protiv toga nisu bunili. Nitko nije dizao glas protiv toga. A vec tada mi je bilo jasno da je to podvala, da prevare strance kad cuju za nekakav narod u BIH koji se zovu Bosniak, da su jedan od tri naroda, a ostala dva su H i S... a pored BIH su SRB i RH, da ce neinromirani odmah pomisliti da su S i H u BIH strano tijelo, a B da su temeljni narod kojima su se Srbi i Hrvati useili u njihovu drzavu, vjeroatno zbog blagostanja hahaha... da su im se uselili i da im sad probleme rade. Znam da ih strani mediji i politicari i danas cesto nazivaju bosnian muslims, a ne Bosnjacima, ali ta podvala je cak i u RH kod maldjih i srednjih generacija uvela konfuziju. Tako da priosjecnom Hrvatu iz RH nije jasno tko u BIH opece zivi. Nekima nije jasno da tamo ima Hrvata. Neki misle da posto je Ante iz BIH da je Musliman, neki misle da ako su tamo u BIh nekakvi Bosnjaci, Srbi i Hrvati, onda da je BIH od tih Bosnjaka, posto postoje RH i SRB, Hrvati i Srbi.

To se nije smjelo dopustiti.
Jer nije mi jasno da neki nisu vidili i da ne vide tu podvalu i da Hrvatima i Srbima to moze donijeti neki vid stete.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 18:27 

Nikako se nije smilo dopustit, ali realno u RH nitko ni ne koristi izraz Bošnjaci osim u javnosti iz tobože političke korektnosti.
No na kraju krajeva to je i potpuno nebitno. Ono što je jedino bitno je da nestanu do kraja i samo se na to treba fokusirat.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 18:37 

Marko80 je napisao/la:
Sredinom 90ih kad sam cuo da su se prozvali Bosnjacima i da su promjenili naziv svoga naroda... meni se to odma nije svidjelo, i nije mi bilo jasno i tada, a i sada kako Srbi i Hrvati se protiv toga nisu bunili. Nitko nije dizao glas protiv toga. A vec tada mi je bilo jasno da je to podvala, da prevare strance kad cuju za nekakav narod u BIH koji se zovu Bosniak, da su jedan od tri naroda, a ostala dva su H i S... a pored BIH su SRB i RH, da ce neinromirani odmah pomisliti da su S i H u BIH strano tijelo, a B da su temeljni narod kojima su se Srbi i Hrvati useili u njihovu drzavu, vjeroatno zbog blagostanja hahaha... da su im se uselili i da im sad probleme rade. Znam da ih strani mediji i politicari i danas cesto nazivaju bosnian muslims, a ne Bosnjacima, ali ta podvala je cak i u RH kod maldjih i srednjih generacija uvela konfuziju. Tako da priosjecnom Hrvatu iz RH nije jasno tko u BIH opece zivi. Nekima nije jasno da tamo ima Hrvata. Neki misle da posto je Ante iz BIH da je Musliman, neki misle da ako su tamo u BIh nekakvi Bosnjaci, Srbi i Hrvati, onda da je BIH od tih Bosnjaka, posto postoje RH i SRB, Hrvati i Srbi.

To se nije smjelo dopustiti.
Jer nije mi jasno da neki nisu vidili i da ne vide tu podvalu i da Hrvatima i Srbima to moze donijeti neki vid stete.

"Baznian mazlims" je baš ponižavajuća konstrukcija kad čovek malo razmisli. Srbe zovu "baznian Serbs", verujem da je slično i sa Hrvatima. Čak i mi ih ne zovemo "bosanski muslimani", nego "Muslimani" sa velikim m. Jer kad staviš veliko m, to onda prema pravopisu znači da su etnička grupa. Imena naroda se pišu velikim slovom, religiozne grupe malim - pravoslavci, katolici, muslimani, itd. Ovo "baznian mazlims" na engleskom više ima prizvuk neke nomadske verske skupine, nego etničke grupe. Ne razumem zašto ne rade na tome da se u zapadnim medijima promeni ta praksa. Valjda ima više smisla da njima utuve u glavu da su Bošnjaci, nego nama.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 18:39 

Rika sv Vida je napisao/la:
Nikako se nije smilo dopustit, ali realno u RH nitko ni ne koristi izraz Bošnjaci osim u javnosti iz tobože političke korektnosti.
No na kraju krajeva to je i potpuno nebitno. Ono što je jedino bitno je da nestanu do kraja i samo se na to treba fokusirat.

Genocidna namjera.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2022, 18:48 

sev je napisao/la:
"Baznian mazlims" je baš ponižavajuća konstrukcija kad čovek malo razmisli. Srbe zovu "baznian Serbs", verujem da je slično i sa Hrvatima. Čak i mi ih ne zovemo "bosanski muslimani", nego "Muslimani" sa velikim m. Jer kad staviš veliko m, to onda prema pravopisu znači da su etnička grupa. Imena naroda se pišu velikim slovom, religiozne grupe malim - pravoslavci, katolici, muslimani, itd. Ovo "baznian mazlims" na engleskom više ima prizvuk neke nomadske verske skupine, nego etničke grupe. Ne razumem zašto ne rade na tome da se u zapadnim medijima promeni ta praksa. Valjda ima više smisla da njima utuve u glavu da su Bošnjaci, nego nama.

Kako objasniti da ih zapadni mediji i dalje zovu "Baznian mazlims"?
Netko s vrha politike novinarima pise tekstove koje citaju u programu?

Malo je neobicno to.
U HR medijima, a vjerojatno i u srbijanskim se upjelo uvuci to novo ime "Bosnjaci".

Jedino u hr medijima se ne cuje naziv "bosanski" jezik, nego bosnjacki jezik.
I zbog toga Muslimani lude, kao da ih netko vrijedja.

To je kao da im kazes ili ih pitas: "Vi ste Bosnjaci i pricate bosnjackim jezikom"?
Ne mi pricamo bosanskim jezikom, ne bosnjackim. "Dakle onda ste vi Bosanci i pricate bosanskim jezikom..."
Nismo mi nikakvi Bosanci(nemoj da vrijedjas), Nego Bosnjaci ali pricamo bosanskim jezikom. :D

To je totalna komedija. Mislim da i kod Musliman ima dobar dio ljudi koji nemaju pojma jel pricaju bosnjackim, bosanskim...
Zbog cijele te konfuzije su i pred popis 2013. morali vrtiti spotove po televiziji sa stihovima
Ja sam Bosnjak, vjera mi je islam, jezik bosanski, na popisu to cu kazati, moram paziti, nesmijem pogrijesiti... :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Diablo, Perun_Velež, Robbie MO, Usora 95 i 72 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: