HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 19:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Povijest Bihaća
PostPostano: 22 stu 2010, 10:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Prenosim postove gospodina Pave:

Pavo B. je napisao/la:
HRVATI BIHAĆKOG KRAJA

slika * slika

GEOGRAFIJA

Bihać se nalazi na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine, u srednjem toku rijeke Une. Smješten je na 250 metara nadmorske visine, nedaleko od granice s Hrvatskom. Od Zagreba je udaljen oko 65 kilometara zračnom linijom, a od Banje Luke oko 85. Stara gradska jezgra je na lijevoj obali Une ali se grad urbanizacijom u XX. stoljeću proširio i na desnu. Bihać je središte istoimene općine. Općina Bihać se najvećim dijelom teritorije poklapa sa turskom nahijom Bihać, i kasnijim kotarom Bihać. Južni dijelovi današnje općine Bihać oko Kulen-Vakufa su bili dio kotara Petrovac, i Bihaću su pripojeni nakon Drugog svjetskog rata. Najjužniji dijelovi su izdvojeni od općine Drvar i pripojeni općini Bihać nakon Daytonskog sporazuma. Nakon 1945. bihaćkoj općini su pripojena i sela na Plješivici koja su prije toga bila dio Hrvatske.

Samo ime Bihać se prije uvođenja obaveznog školstva i pojave modernih medija moglo čuti i kao Bić, Biać i Bišće. Ime je nastalo od riječi koja označava kraljevsko dobro. Riječ se sreće i kao bihag, bihak, bišća. Naziv dolazi od uloge koju je bihaćki kraj imao za vrijeme Hrvatskog kraljevstva. Zbog svoje centralne lokacije, okolina Bihaća je bila u izravnom posjedu hrvatskih i ugarskih kraljeva, za razliku od drugih krajeva koji su bili pod upravom kraljevih vazala. Zanimljivo je da je oblik Bihać kao nominativ potisnuo OBLIK Bišće vrlo rano, ali se drugi oblik zadržao mnogo duže u ostalim padežima. Tako i dan-danas stariji ljudi znaju reći da su iz Bišća umjesto Bihaća.

STANOVNIŠTVO

U Bihaću I okolnim selima u zadnjih nekoliko stoljeća dominira muslimansko stanovništvo. Pravoslavno i katoličko stanovništvo je u manjini. Katolici su živjeli južno i zapadno od grada, a pravoslavci istočno i sjeverno. Ni jedni ni drugi nisu imali svoje zemlje, već su radili kao čifčije begovima iz Bihaća. Jedina iznimka su nekoliko katoličkih rodova iz Golubića koji su bili zemljovlasnici. Ovi rodovi su starinački i imali su svoju zemlju od dolaska Turaka. Do 1850. kršćani nisu mogli živjeti u samom gradu. Nakon sloma autonomaškog pokreta od strane Omer-paše Latasa, prvi ne-muslimani dolaze u grad. Katolici i pravoslavci dolaze kao obrtnici, a židovi kao trgovci.

Prvi službeni popis stanovništva BiH je napravljen 1879., godinu dana nakon austrijske okupacije. Popis je relativno nepouzdan, što zbog još uvijek nestabilne situacije, što zbog očitih tiskarskih grešaka, pa ga zbog tog preskačemo. Slijedeći popis, onaj iz 1885., je mnogo pouzdaniji i bolji. Na tom popisu je u granicama tadašnjeg kotara Bihać živjelo 11,648 osoba islamske vjere, 7,034 osobe pravoslavne vjere, 2,522 osobe katoličke vjere i 147 ostalih. 1921. je na području kotara živjelo 12,076 osoba islamske vjere, 11,636 osoba pravoslavne vjere, 3,241 osoba katoličke vjere i 199 ostalih. 1991. je na području tadašnje općine Bihać živjelo 44,958 osoba islamske vjere, 10,846 osoba pravoslavne vjere, 5,346 osoba katoličke vjere i 9,582 ostalih. Među mnogobrojnim ostalim su pripadnici drugih vjera kao i ateisti i oni koji su se odbili izjasniti. Treba napomenuti da su granice općine i prijašnjeg kotara različite i da su se promjene odrazile na broj sve tri vjerske zajednice.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 22 stu 2010, 10:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Pavo B. je napisao/la:
POVIJEST

slika

Bihać se često navodi kao nekadašnji stolni grad hrvatskih kraljeva narodne krvi, ali taj epitet je upitan. Osim činjenice da se Bihać izričito ne spominje u ta vremena, treba imati na umu da srednjovjekovne države u Europi nisu imale glavne gradove u današnjem smislu. Kraljev „dvor“ je bio pokretna institucija koja bi selila po čitavoj državi jer je to bio jedini mogući način da se kraljeva vlast izravno vrši u svim dijelovima njegove države. Stoga, moguće je da su hrvatski kraljevi izdali neke povelje u Bihaću, ali to ga ničim ne bi razlikovalo od Knina, Biograda ili drugih gradova u kojima su ti kraljevi privremeno stolovali.

Fra Ivan Tomašić u svom ljetopisu koji piše u drugoj polovici XVI. stoljeća kaže da je Bihać osnovan 1205. Ovo je samo nagađanje, i grad bi mogao biti stariji od toga, ali je važno naglasiti da su prvi spomeni Bihaća u poveljama upravo iz tog stoljeća. Jedna takva kraljevska povelja iz 1260. poklanja zemlju u mjestu Kralje kod Bihaća opatiji Topusko. Sam Bihać je već vlasništvo opatije, i povelja za njega kaže da je smješten na otoku Sv. Ladislava na Uni. Selo Kralje postoji i danas i njegovo ime potvrđuje tezu da su Bihać i okolica bili kraljevski posjedi. Bihać ne ostaje vlasništvo opatije dugo, i već 1262. postaje slobodni kraljevski grad.

Usponom srednjovjekovne bosanske države, njena granica za vrijeme najvećeg teritorijalnog opsega dolazi u blizinu Bihaća. U vrijeme dinastičkih ratova u Ugarsko-Hrvatskom kraljevstvu, oko Bihaća se često vode bitke, i u jednom trenutku ga zauzima i bosanska vojska pod vojvodom Hrvojem, u ime svog saveznika kralja Ladislava. 1434. Bihać je potvrđen kao posjed Frankopana, koji su za njega i neke druge gradove založili 42,000 dukata. Bihać ostaje u rukama Frankopana čitavo stoljeće, s malim prekidom 1490.-ih, kada ga privremeno gube zbog podrške Maksimilijanu Habsburškom protiv ugarskog kralja Vladislava Češkog. Ipak, iako je Bihać pravno u rukama Frankopana, njim još od 1500. faktički upravljaju hrvatski banovi, koji tu drže vojsku radi obrane od Turaka.

Padom Bosanskog kraljevstva u turske ruke 1463., Ugarsko-Hrvatski kraljevi uspostavljaju crtu obrane na Vrbasu i u te svrhe formiraju Jajačku banovinu. Ipak, i Jajce pada 1527. i crta obrane se premješta na rijeku Unu. U to vrijeme gine i zadnji Jagelović u borbi protiv Turaka kod Mohača i Ferdinand Habsburški postaje hrvatski kralj. On obeća hrvatskom plemstvu pomoć u obrani od Turaka, i zapovijedi da se od Bihaća do Kostajnice postave vojne posade u svim tvrđavama. Bihaćki kapetan je imao nadzor nad svim ovim posadama. Do kraja XVI. stoljeća se oko Bihaća neprestano vode borbe. Turska vojska često pljačka Hrvatsku, pa čak i Kranjsku i dalje. Na tim pohodima prolaze kroz bihaćki kraj, koji se postupno ispražnjava. Seosko stanovništvo bježi na zapad, ili traži zaštitu unutar zidina okolnih utvrđenja. Vlaški martolozi u borbama sudjeluju na obje strane. 1557. turska vojska pokušava sagraditi most na Uni s cijljem zauzimanja Bihaća ali im to ne polazi za rukom. 1565. Krupa pada pod Turke i položaj Bihaća se dodatno pogoršava. 1576. Turci osvajaju Cazin i Bužim, što dovodi do skoro potpunog okruženja Bihaća.

1578. Turci opsjedaju Bihać s vojskom od oko 12,000 ljudi. U svrhu obrane se skuplja vojska od 9,000 seljaka koji uspiju kod Pištalina sjeveroistočno od Bihaća poraziti Turke. Međutim, napadi na Bihać ne prestaju. Svake godine Turci pokušavaju zauzeti grad. Krajiška uprava, koja je bila nadležna za pogranične dijelove Hrvatske s Turskom, nekoliko puta razmatra da napusti grad zbog nemogućnosti dugoročne obrane. Konačno, 1591. spremi Hasan-paša Predojević najveću tursku vojsku do tad i krenu na Bihać. Opsada poče 10. lipnja, a bombardiranje grada 14. lipnja. Bihaćani su po početku opsade poslali pismo krajiškom generalu Auerspergu moleći pomoć, ali je turska vojska bila prevelika i presnažna da bi Bihać mogao dugo izdržati, ako bi pomoć uopće bila poslana. Vidjevši situaciju, gradski vojni glavari odlučiše se na pregovore s Hasan-pašom. Paša obeća da ako se grad odmah preda, svi koji žele otići mogu to slobodno učiniti i sa sobom ponijeti sve što žele. S druge strane, oni koji žele ostati mogu i to učiniti, i ništa im se neće dogoditi. Kapetan bihaćki Lamberg mu 19. lipnja preda grad i ode u Karlovac. Predojević pogazi danu riječ i turska vojska zapali i opljačka Bihać, ubijajući pri tom mnoštvo kršćana. Tako Bihać pade u turske ruke u kojima će ostati skoro 300 godina, do austrijske okupacije Bosne 1878.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 22 stu 2010, 10:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Pavo B. je napisao/la:
O muslimanima Bihaćke krajine

Stavit ću ovo ipak odvojene od dijela o porijeklu Hrvata oko Bihaća.

Prva stvar koju treba napomenuti je da porijeklo stanovništva nemoguće točno odrediti i da se sve zasniva na tradiciji. Čak i kad bi napravili DNK analizu današnjeg stanovništva, to nam ne bi puno pomoglo jer nemamo DNK analizu stanovništva od prije 400 godina. Tradicija je problematična iz više razloga. U nepismenoj sredini, ona je isključivo usmena, i kao takva vrlo nepouzdana. U patrijarhalnoj sredini, tradicija se odnosi samo na mušku granu obitelji, pa nam daje samo polovičnu sliku. Ipak, neke tradiciji i njihovi dijelovi su potvrđeni kavkim-takvim izvorima pa možemo donekle pratiti razvoj stanovništva i njegovo porijeklo.

Bihaćki kraj, kako možemo vidjeti u dijelu u povijesti koji sam stavio iznad, nije odjednom pao pod tursku vlast. Možemo reći da je taj kraj "padao" više od 50 godina. Za to vrijeme se mnogo katoličkih starosjedilaca iselilo. Neki su otišli samo malo dalje na zapad, u "Ostatke ostataka," neki su otišli dalje na sjever, dok su neki otišli i u današnje Gradišće u Austriji. Mnogo ih je i stradalo u neprestanim borbama, a dio je odveden u ropstvo u vrijeme turskih pohoda prije pada samog Bihaća. U vrijeme konačnog pada Bihaćke krajine, čitav taj prostor nije bio puno više od nekoliko tvrđava s praznom, spaljenom zemljom između.

To se najbolje može vidjeti iz turskog deftera iz 1604. Taj defter popisuje posjede i porezne obveznike u sandžaku Bosna, a napravljen je malo poslije pada Bihaća. U tom trenutku, Velika Kladuša još uvijek nije bila u turskim rukama, tako da ovaj defter nije obuhvatio cijeli prostor današnje Bihaćke krajine. U tom defteru možemo vidjeti da je čitavo područje zapadno od Vrbasa ispražnjeno. Oko samog Bihaća navodi se nekoliko sela koja su ispražnjena, jer je raja koja je obrađivala zemlju pobjegla "prijeko." U samoj tvrđavi Bihać i njenoj mahali je živjelo 50-ak muslimanskih domaćinstava, a za glave par domaćinstava se kaže da s u novi muslimani, tj. konverititi. Za ostale nema naznake o porijeklu. Oni su najvjerovatnije došli s turskom vojskom, ali je teško odrediti odakle.

Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, geograf Milan Karanović je obišao čitavu Bihaćku krajinu i istražio porijeklo rodova koji su tada u njoj živjeli. Njegova istraživanja su obuhvatila tadašnje kotare Cazin, B. Krupa i Bihać. Na čitavom prostoru Karanović nalazi 2,000 muslimanskih rodova s 10,549 domaćinstava. 46% svih domaćinstava je pripadalo rodovima koji tvrde da im je rodonačelnik došao "iz Anadola." 2% obitelji čine rodovi koji tvrde da su u svojim selima i gradovima živjeli i prije turskog osvajanja, dok 45% obitelji su preselili iz jednog dijela Bihaćke krajine u drugi, ali dalju starinu ne znaju. Nekih 2% stanovništva ne zna ništa o porijeklu, a 5% ih je iz raznih dijelova BiH.

Na prvi pogled, ove brojke izgledaju nevjerojatno. 46% muslimanskog stanovništva porijeklom iz Turske po muškoj liniji? Ako je tako, morao bi i velik dio onih 45% koji su unutarnji migranti isto tako daljim porijeklom biti iz Anadola. Čitava priča o Anadolu počinje zvučati kao način da se prikrije konvertitsko porijeklo, ali je li baš tako nemoguće? Već smo spomenuli da je kraj oko Bihać bio gotovo pust početkom XVII. stoljeća. Iz izvora znamo i da je zemlja podijeljena spahijama u turskoj vojsci koji su sudjelovali u zauzimanju grada. Takva je otprilike i tradicija većina "anadolskih" rodova. Ti vojnici nisu bili samo etnički Turci, oni su mogli biti i iz Grčke, Srbije, Bosne, itd. "Anadol" samo označava da su oni već bili muslimani.

Prije nekog vremena, istraživanja u Irskoj su otkrila da 10% Iraca su po muškoj liniji potomci jednog čovjeka koji je živio prije 1500 godina. Taj broj raste na 20% u sjevernom dijelu otoka. Pretpostavke su da bi taj čovjek mogao biti legendarni Niall Noigiallach, irski kralj iz ranog srednjeg vijeka i predak mnogih važnih irskih dinastija i obitelji. Zašto se smatra da bi to mogao biti Niall? Zato što je samo vrlo važan čovjek mogao proslijediti toliko genetskog materijala. Ne samo da je on bio važan, nego i njegovi potomci, koji su se ženili i udavali u razne krajeve i time širili njegove gene. Ovaj slučaj nam može pomoći razjasniti i situaciju u Bosanskoj Krajini.

Moćniji i važniji rodovi će na jedan ili drugi način zatrti slabije, bar po muškoj liniji. To će nekada biti doslovno fizičko ubijanje slabijih, ali se najčešće odražava preseljenjem. Spahijske obitelji vrlo brzo postaju naslijedne begovske obitelji, koje drže svoju zemlju i nemaju potrebe seliti. Vremenom će se drugo stanovništvo smjenjavati zbog pritiska na zemlju. Da bi se određeni rod zadržao 400 godina u istom selu, oni moraju posjedovati zemlju u većim količinama. Kad uzmemo ove stvari u obzir, anadolsko porijeklo velikog dijela muslimanskog stanovništva ne izgleda tako nelogično. Treba napomenuti i da je tradicija muslimana u Bosni o anadolskom porijeklu specifična za Bosansku Krajinu. U srednjoj Bosni je normalno da među 200-300 rodova jedan ili dva tvrde da su turskog porijekla. Naravno, ovo se sve odnosi na mušku liniju. Vrlo je vjerojatno da je po ženskoj liniji to stanovništvo starinačkog porijekla. Isluženi vojnici su dobijali zemlju u novo osvojenim krajevima, ali nije zabilježeno da su iz rodnih krajeva dovodili žene. Isto tako je logično očekivati da nakon pada bihaćkog kraja, među preostalim stanovništvom bude više žena.

Što je onda s onima koji za sebe tvrde da jesu starinci, po muškoj liniji? Takvih je najviše u nekadašnjim utvrđenim gradovima, što je i logično. Nakon što su se ti gradovi predali, dio stanovništva je prelazio na islam. Često su to činili sitni plemići, koji bi onda postajali dizdari tih tvrđava pod novom upravom. Navedimo nekoliko primjera takvih rodova.

U Bihaću, u mahali Gornje Prekounje, živjelo je 1920. petnaest domaćinstava Lonića. Imali su tradiciju da su im rođaci katolici Kolići u Golubiću. I sami Kolići imaju istu tradiciju, a uz to tvrde da su u Golubiću od prije dolaska Turaka. Kolići su imali svoju zemlju i u vrijeme turske vlasti. U Bihaću je živjela i obitelj Midžić koja je znala da su u gradu od vremena turskog osvajanja, ali nisu znali jesu li odnekud došli. Po svoj prilici su i oni katolički konverititi. Fazlići, Topići i Kunići u Sokocu se isto tako smatraju za starince. Dalje od Bihaća imamo starince i u Ostrošcu, nizvodno na Uni. To su Durdžići i Bekonjići, koji trde da su od "Ugra." Mađari je inače naziv za katolike općenito u Bihaćkoj krajini. Tako se katolički dio sela Golubić do 1878. zvao Mađarski Golubić a muslimanski Turski Golubić. Starinaca ima i u drugim mjestima, kao što je Krupa, gdje su znameniti begovi Badnjevići tvrdili da im se predak kod pada Krupe sakrio u badanj i da su po tome dobili ime.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 22 stu 2010, 10:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Pavo B. je napisao/la:
Gle, potpuno samo zaboravio spomenuti Liku.

Sve ovo o Anadolu odnosi se na davno porijeklo. Inače bar četvrtina muslimanskih rodova su muhadžiri iz Like. Većina njih tvrdi da su u Liku došli iz Anadola.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 22 stu 2010, 10:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Pavo B. je napisao/la:
A pošto su danas ljudima većinom zanimljivi selebritiji, da dodam malo i porijeklo nekih poznatih muslimana iz tog kraja. :zubati

Lipovače(Hamdija gradonačelnik i Zele "bosanski Ritchie Blackmore"): Iz Ripča kod Bihaća, došli iz Udbine poslije 1699. Predak im je Mustaj-beg Hasunović ili Mustaj-beg Lički iz narodne pjesme.

Pozderci(Hamdija, Nurija, Hakija, Vuk Jeremić): Došli iz Požege u Cazin nakon oslobođenja Slavonije i Karlovačkog mira 1699.

Abdići (Fikret "Babo" Abdić): Iz Vidovske. Došli iz Pećigrada, a tamo iz Anadola.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 27 stu 2010, 23:19 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2010, 23:43
Postovi: 85
Tesko je reci koliko ali veliki broj danasnjih Muslimana je doselio iz Like.I danas su prezimena ista kod katolika i muslimana Murgić, Kasumović, Altić,Hećimović,Mesić,Lipovača,Uremović,Dedić, Jukić,Topić itd. I danas stari ljudi govore čistom hrvatskom ikavicom šćakavskog tipa.Muslimanska imena se tvore isto kao i hrvatska. Ane, Kate , Mare , Luce , Stipe, Ive___Pašime, Habibe, Aiše,Zlate,Gospe,Huse, Hase.Dio Muslimana je doselio i iz Dalmacije, okolica Vrlike.
Današnji Hrvati su dijelom od starosjedilaca iz Golubića i Kralja , dijelom iz Like,Dobrim dijelom iz Dalmacije( Jurići iz okolice Vrlike i Sinja) a jedan dio je doselio i iz Bosne


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 28 stu 2010, 01:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
dosta cesto naidjem na izjave muslimana turske hrvatske,tocnije bihaca,kako su dobro upoznati sa svojim korijenima,odnosno hrvatskim korijenima,ali da su oni danas bosnjaci (sto god to znacilo)..... posteno od njih

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 29 stu 2010, 20:38 
Offline

Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40
Postovi: 1575
Lokacija: Zaljev svinja
pagan je napisao/la:
dosta cesto naidjem na izjave muslimana turske hrvatske,tocnije bihaca,kako su dobro upoznati sa svojim korijenima,odnosno hrvatskim korijenima,ali da su oni danas bosnjaci (sto god to znacilo)..... posteno od njih


Upravo zato mi djeluje potpuno nelogično priča da su oni došli iz "Anatolije" ili ne znam otkud. Nikad ranije nisam čuo za tako nešto, niti znam za neke dokaze koji bi to potvrdili, a uz to mi djeluje posve nelogično da 98% ljudi zna svoje tako daleko porijeklo. Također, većina muslimana u Lici i Krajini imala su (i imaju) slavenski oblik prezimena.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 29 stu 2010, 23:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
jedan dio stanovnistva vuce maloazijske korijene,negdje vise,negdje manje.vecina je autohtono stanovnistvo,hrvatsko.

prezimena su najvecim djelom promjenili,Muslimani,jerbo trebalo je se izjasnjavati turcinom 400 godina.

ikavska scakavica vidljiva kod muslica

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 01 pro 2010, 03:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 stu 2009, 06:00
Postovi: 1071
Ikavska šćakavica nema nikakve veze s genetskim porijeklom stanovništva. Srbi oko Livna su ikavci, pa nisu popravoslavljeni Hrvati tih sela.

I još jednom ću ponoviti, muslimani Bihaćke krajine ne mogu biti porijeklom od autohtonog stanovništva tih sela jer su ta sela 1604. na poreznim popisima prazna. Osim ako neko misli da su katolici prvo pobjegli, pa se onda vratili i prešli na islam.

Osim toga, radi se o porijeklu po muškoj liniji. To ne znači da je genetska komponenta iz "Anadola" najvažnija i najveća. Izvorni genetski fond muslimanskog stanovništva Bihaćke krajine je vjerojatno imao puno više žena nego muškaraca, što je i logično u okupiranom kraju.

Meni se čini da je glavni razlog nevjerice kod porijekla tih muslimana ne činjenica da postoje dokazi o hrvatskom porijeklu, nego što postoji želja da im se prikaže hrvatsko porijeklo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 01 pro 2010, 10:50 
Offline

Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40
Postovi: 1575
Lokacija: Zaljev svinja
Nije nužno da je riječ o autohtonom stanovništvu, Muslimani Bihaćke krajine vjerojatno su porijeklom od islamiziranih Hrvata iz Like i drugih hrvatskih krajeva. Ako kažeš "Anadol samo označava da su oni već bili muslimani", onda je takvo objašnjenje vrlo uvjerljivo , a to je vidljivo i po prezimenima koja su identična ličkim Hrvatima. Da su porjeklom iz Turske, Grčke itd., onda bi se to odrazilo u običajima, jeziku, izgledu, imenima i slično. Na kraju krajeva ni ideja "da su katolici prvo pobjegli, pa se onda vratili i prešli na islam" nije posve fantastična jer je moguće da su po prestanku ratnih operacija i boljih životnih uvjeta tako nešto učinili. U Lici je najbrojnija skupina stanovništva "lički Kranjci", a to su potomci ljudi koji su pred Turcima pobjegli u Gorski kotar i pogranične krajeve Slovenije pa se po oslobođenju vratili u Liku, jedino što nisu mijenjali vjeru.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 pro 2010, 00:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
Pavo B. je napisao/la:
Ikavska šćakavica nema nikakve veze s genetskim porijeklom stanovništva. Srbi oko Livna su ikavci, pa nisu popravoslavljeni Hrvati tih sela.

I još jednom ću ponoviti, muslimani Bihaćke krajine ne mogu biti porijeklom od autohtonog stanovništva tih sela jer su ta sela 1604. na poreznim popisima prazna. Osim ako neko misli da su katolici prvo pobjegli, pa se onda vratili i prešli na islam.

Osim toga, radi se o porijeklu po muškoj liniji. To ne znači da je genetska komponenta iz "Anadola" najvažnija i najveća. Izvorni genetski fond muslimanskog stanovništva Bihaćke krajine je vjerojatno imao puno više žena nego muškaraca, što je i logično u okupiranom kraju.

Meni se čini da je glavni razlog nevjerice kod porijekla tih muslimana ne činjenica da postoje dokazi o hrvatskom porijeklu, nego što postoji želja da im se prikaže hrvatsko porijeklo.



uz duzno postovanje,otisli ste stranputicom.
temeljita genetska istrazivanja nisu uopca provedena,niti ce biti kroz nekih 20 godina.uradjena je jedna studija na osnovu kojeg su muslimani zakljucili da su autohtoni na balkanu,odnosno iliri :aleale

i pobogu kakve veze ima dijalekt sa genetikom,kakve su to price.kakve veze je imao neretvanski cakavac sa istarskim ili bihackim onomad,odnosno po vasem oni su trebali imati istu genetsku strukturu da bi se mogli uopce pricati isti dijalekt,da bi bili hrvati.
eto naucit cu od vas nesto novo,odnosno pretpostavljam,odnosno upucujete da ste nasli originalni hrvatski marker,referentni hrvatski marker koji vuce korijene sa obala crnog mora,dok su jos onomad hrvati tamo pecali ribu.cisto me zanima koji je to marker :zubati

protjerivanjem turaka iz dalmacije i like,te konacnim oslobadjanjem zadnjih dijelova zapadne slavonije od turaka,islamizirano stanovnistvo se povlaci nigdje drugo negoli u tursku hrvatsku.
ajmo reci da sam ja ovo izmislio,ali kako to da muslimani turske hrvatske sami imaju zivucu legendu o svojim islamiziranim precima iz ovih navedenih oslobodjenih krajeva

meni kao pojedincu najmanje trebaju takvi hrvati,kao sto su oni,samo su cinjenice prebanalne

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 pro 2010, 09:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
pagan je napisao/la:
Pavo B. je napisao/la:
Ikavska šćakavica nema nikakve veze s genetskim porijeklom stanovništva. Srbi oko Livna su ikavci, pa nisu popravoslavljeni Hrvati tih sela.

I još jednom ću ponoviti, muslimani Bihaćke krajine ne mogu biti porijeklom od autohtonog stanovništva tih sela jer su ta sela 1604. na poreznim popisima prazna. Osim ako neko misli da su katolici prvo pobjegli, pa se onda vratili i prešli na islam.

Osim toga, radi se o porijeklu po muškoj liniji. To ne znači da je genetska komponenta iz "Anadola" najvažnija i najveća. Izvorni genetski fond muslimanskog stanovništva Bihaćke krajine je vjerojatno imao puno više žena nego muškaraca, što je i logično u okupiranom kraju.

Meni se čini da je glavni razlog nevjerice kod porijekla tih muslimana ne činjenica da postoje dokazi o hrvatskom porijeklu, nego što postoji želja da im se prikaže hrvatsko porijeklo.



uz duzno postovanje,otisli ste stranputicom.
temeljita genetska istrazivanja nisu uopca provedena,niti ce biti kroz nekih 20 godina.uradjena je jedna studija na osnovu kojeg su muslimani zakljucili da su autohtoni na balkanu,odnosno iliri :aleale

i pobogu kakve veze ima dijalekt sa genetikom,kakve su to price.kakve veze je imao neretvanski cakavac sa istarskim ili bihackim onomad,odnosno po vasem oni su trebali imati istu genetsku strukturu da bi se mogli uopce pricati isti dijalekt,da bi bili hrvati.
eto naucit cu od vas nesto novo,odnosno pretpostavljam,odnosno upucujete da ste nasli originalni hrvatski marker,referentni hrvatski marker koji vuce korijene sa obala crnog mora,dok su jos onomad hrvati tamo pecali ribu.cisto me zanima koji je to marker :zubati

protjerivanjem turaka iz dalmacije i like,te konacnim oslobadjanjem zadnjih dijelova zapadne slavonije od turaka,islamizirano stanovnistvo se povlaci nigdje drugo negoli u tursku hrvatsku.
ajmo reci da sam ja ovo izmislio,ali kako to da muslimani turske hrvatske sami imaju zivucu legendu o svojim islamiziranim precima iz ovih navedenih oslobodjenih krajeva

meni kao pojedincu najmanje trebaju takvi hrvati,kao sto su oni,samo su cinjenice prebanalne


Upravo tako :herceg_bosna


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 pro 2010, 10:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 stu 2009, 06:00
Postovi: 1071
pagan je napisao/la:
protjerivanjem turaka iz dalmacije i like,te konacnim oslobadjanjem zadnjih dijelova zapadne slavonije od turaka,islamizirano stanovnistvo se povlaci nigdje drugo negoli u tursku hrvatsku.
ajmo reci da sam ja ovo izmislio,ali kako to da muslimani turske hrvatske sami imaju zivucu legendu o svojim islamiziranim precima iz ovih navedenih oslobodjenih krajeva


Pa ja sam i rekao da terenska istraživanja pokazuju da skoro polovica muslimanskog stanovništva Bihaćke krajine vodi porijeklo iz Like(ne iz Slavonije, jer ni jedan rod nema tradiciju slavonskog porijekla). Odakle ti izvlačiš činjenicu da su ti ljudi porijeklom od starosjedilaca Like a ne doseljenika? U tome je problem. Uzimaš zdravo za gotovo da su lički muslimani lokalni konvertiti, a izvori to ne potvrđuju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 pro 2010, 18:05 
Offline

Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40
Postovi: 1575
Lokacija: Zaljev svinja
Koji izvori?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 pro 2010, 18:13 
Offline

Pridružen/a: 04 stu 2009, 14:05
Postovi: 472
Lokacija: Bihać
divlja svinja je napisao/la:
Koji izvori?


Milan Karanović

Uz dužno poštovanje prema Gosp. Pavi, primjetio sam u njegovim upisima o povijesti bihaća da se služi ''Pounjem u Bosanskoj Krajini'' od Milana Karanovića kao jedinim izvorom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 pro 2010, 19:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 stu 2009, 06:00
Postovi: 1071
zrinki_frank je napisao/la:
divlja svinja je napisao/la:
Koji izvori?


Milan Karanović

Uz dužno poštovanje prema Gosp. Pavi, primjetio sam u njegovim upisima o povijesti bihaća da se služi ''Pounjem u Bosanskoj Krajini'' od Milana Karanovića kao jedinim izvorom.


Nijedan drugi izvor koji se ozbiljno bavi tradicijom porijekla obitelji tog kraja ne postoji. Čovjek je u dva navrata i nekoliko godina prokrstario cijeli kraj i skupio predanja. Slično kao i za Liku gdje je rad Stjepana Pavičića jedini opsežan u tom pitanju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 03 pro 2010, 10:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
Pavo B. je napisao/la:
pagan je napisao/la:
protjerivanjem turaka iz dalmacije i like,te konacnim oslobadjanjem zadnjih dijelova zapadne slavonije od turaka,islamizirano stanovnistvo se povlaci nigdje drugo negoli u tursku hrvatsku.
ajmo reci da sam ja ovo izmislio,ali kako to da muslimani turske hrvatske sami imaju zivucu legendu o svojim islamiziranim precima iz ovih navedenih oslobodjenih krajeva


Pa ja sam i rekao da terenska istraživanja pokazuju da skoro polovica muslimanskog stanovništva Bihaćke krajine vodi porijeklo iz Like(ne iz Slavonije, jer ni jedan rod nema tradiciju slavonskog porijekla). Odakle ti izvlačiš činjenicu da su ti ljudi porijeklom od starosjedilaca Like a ne doseljenika? U tome je problem. Uzimaš zdravo za gotovo da su lički muslimani lokalni konvertiti, a izvori to ne potvrđuju.


nikakav problem gosp. B.

naravno da ima originalnih maloazijskih jahaca apokalipse,ali ne u tolikom broju kojem ste ga Vi sebi predstavili.
problem su Vase tvrdnje -muslimansko - hrvatska nepovezanost tursko hrvatske regije...... malo se preispitajte

nazalost nemam sad toliko vremena da Vam stavljam podatke,ali se nadam da cu ubrzo imati

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 15 ožu 2012, 23:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 11 stu 2011, 14:14
Postovi: 3462
U kraćem predahu poslije odlaska u Kostajnicu, prikupio je Hasan-paša svježe snage ojačane većim brojem topova i 12. lipnja udario na Bihać. Grad je branio kapetan Josip Lamberg s posadom od približno 500 vojnika i nekoliko stotina građana sposobnih za oružje. Opkolivši grad sa svih strana, osmanska je vojska topovskom paljbom krčila put do gradskih zidina, unoseći svojom brojnošću sumorno raspoloženje u obranu, premda su se vojnici i građani bili zarekli boriti se do smrti. Kako tražena pomoć niotkuda nije stizala, uvlačio se strah u građane i vojnike i gubila nada u mogućnost obrane. Pogotovo kad su Turci počeli prislanjati ljestve na gradske zidove i pripremati se za opći juriš. Zastrašeni gradski suci predložili su tada kapetanu Lambergu neka ponudi Hasan-paši časnu predaju, uz uvjet da svatko može slobodno ostati ili otići iz grada. Nimalo se ne dvoumeći, paša je prihvatio ponudu i zadao riječ da se nikome neće ništa zlo dogoditi, pa je 19. lipnja 1592. godine osmanska vojska ušla u stari kraljevski grad Bihać.
Da bi zavarao građane, Hasan-paša je dijelio ženama, djevojkama, djeci i muškarcima novac i obećavao miran i spokojan život. Kapetana Lamberga i njegovu pratnju, vojnike i njihove žene i djecu osobno je ispratio iz grada do sela Čelopeka i dao im pratnju od nekoliko stotina konjanika da ih dalje vode i štite. Međutim, čim se Hasan-paša udaljio, nasrnuli su na njih konjanici i počeli zlostavljati, pljačkati, otimati žene i djecu. Braneći žene i djecu od nasrtljivaca poginulo je nekoliko odličnijih Turaka i okršaj se pretvorio u pravi pokolj, u kojem su, osim Lamberga i nekolicine ljudi, ostali smrtno stradali.
Dano obećanje nije održao ni Hasan-paša, već je u Bihaću dao smaknuti mnoštvo građana, a stotine muškaraca, žena i djece poslao je u Istanbul, gdje je svečano proslavljeno zauzeće Bihaća.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 02 svi 2012, 23:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 11 stu 2011, 14:14
Postovi: 3462
Popis bihaćkih kapetana od 16. do 19. stoljeća
Prije 1592. god.
Jakov Ravnikar
Erazmo Turn
Petar Keglević
Bartol Ravnikar
Martin Gal
Vilim Šnicenbaum
Juraj Zauer
Juraj od Zobelsberga
Mihajlo Špalatin
Juraj Kronšal
Adam Šramf
Danilo Lozer
Fridrik od Višnje Gore
Sebastijan Lamberg
Benko Krajner
Juraj Paner
Franjo Resel
Danilo Obričan
Ladislav More
Jakov Prank
Franjo Horner
Tomo Dornberg
Hrustan-beg Bišćević (poginuo braneći Petrinju 1593.)
Za vrijeme Turaka (nakon 1592. god.):
Murad-aga
Derviš-aga Hadugarić
Duralija
Idriz-beg
Mustaj-beg Hasumović (Lipovača?)
Osman-aga Poprženović
Mustaj-beg Badnjević
Tatar Mustaj-beg Idris Kapitanović
Salih-paša Kulenović
Ahmet-beg
Idrasović
Afmet-beg Jusufbegović
Ibrahim-paša
Hasan-beg Ibrahimpašić
Mehmed-beg Bišćević
Jakub-beg
Hilmi
Husein ef. Karabegović


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 04 svi 2012, 16:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 tra 2011, 15:29
Postovi: 162
Lokacija: iznad stadiona
baš mi se sviđa ovaj dio BiH, i muslimani toga kraja mi djeluju dosta "pitomo" i nekako naški za razliku od ostalih dijelova BiH ..Šteta što nismo uspjeli vratiti granicu s Turcima do Požarevaćkog mira..

Kažu da na nekoj kuli i sada ima Frankopanski grb !? Može li netko postaviti sliku a zna nešto više o ovome !?

_________________
HŠKZ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 04 svi 2012, 17:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 lis 2011, 03:29
Postovi: 2574
Lokacija: Glavni stan
Kapetanova kula

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 09 svi 2012, 01:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2012, 03:56
Postovi: 687
Bijeli Brijeg je napisao/la:
baš mi se sviđa ovaj dio BiH, i muslimani toga kraja mi djeluju dosta "pitomo" i nekako naški za razliku od ostalih dijelova BiH ..Šteta što nismo uspjeli vratiti granicu s Turcima do Požarevaćkog mira..

Kažu da na nekoj kuli i sada ima Frankopanski grb !? Može li netko postaviti sliku a zna nešto više o ovome !?


Mogli bi vratiti Veliku Kladušu, kad bi BiH Hrvati pokazali malo interesa za suradnju sa Babinima...možda bi se priključili Herceg-Bosni kao najprosperitetnijem entitetu... :HercegBosanac

A kasnije, kad vide kako je Babinima lijepo u njoj, možda se i ostali muslimani Turske Hrvatske pridruže... :herceg_bosna

_________________
[url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 09 svi 2012, 03:07 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
U svakom jebenom postu pišeš o svojoj želji priključivanja Turske Hrvatske RH ili HB, a zagovaraš iseljavanje Hrvata iz krvavo obranjenih područja Srednje Bosne, Posavine i drugih krajeva.
Trebao si ti dobit ban već odavno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijest Bihaća
PostPostano: 10 svi 2012, 01:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2012, 03:56
Postovi: 687
s one strane dinare je napisao/la:
U svakom jebenom postu pišeš o svojoj želji priključivanja Turske Hrvatske RH ili HB, a zagovaraš iseljavanje Hrvata iz krvavo obranjenih područja Srednje Bosne, Posavine i drugih krajeva.
Trebao si ti dobit ban već odavno.


Ja sam Hrvat iz RH, Sisačko-moslavačke županije (koja graniči sa Cazinskom krajinom tako sa su mi to regionalni susjedi). I u Sisku ima puno muslimana, tako da sam naviknut na islam kao dio hrvatske kulture i tradicije, pa i nacije.

I onda muslimane iz Kladuše koji se smatraju Hrvatima ne smatram ništa manje Hrvatima od ostalih Hrvata, a pošto se nitko ovdje ne zalaže za te Hrvate (iako jasno piše da je ovo forum BiH Hrvata kojima pripadaju i Hrvati muslimani iz Kladuše) i nitko ne pokušava nešto napraviti za njih, već se samo raspravlja o srednjoj Bosni i Hercegovini i ostalim katoličkim hrvatskim prostorima, onda je u redu da se bar netko založi za njih ovdje. Bar da se čuje da postoje...

Ako Babo uspije obnoviti Agrokomerc, to bi moglo pozitivno utjecati i na okolna područja (pa i Banovinu) koja bi se time mogla uz dodatnu podršku RH bar donekle oživiti. Možda se naseli nešto muslimana i BiH Hrvata tamo pa ne bude toliko pusto...

A srednju Bosnu i Posavinu više neću spominjati. Kad zaratite sa srbima i Muslimanima za te dijelove i izgubite i to, onda ćete sa nama u bivšoj RSK uživat u nefunkcionalnoj kifla-državi...samo se ne nadajte nekoj podršci RH Hrvata u ratu sa Muslimanima, u obrani će vam vjerojatno većina pomoći, ali nitko neće ginuti za stvaranje koridora očišćenog od Muslimana do sve i jedne enklave koju hoćete pripojiti entitetu...i to još sa srbima u savezu...

_________________
[url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO