HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 04 kol 2024, 09:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 7199 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 288  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42
Postovi: 8416
Lokacija: Na rubu egzistencije
Agathonikos je napisao/la:
Tomba17 je napisao/la:

Slova Č ni Ć ne postoje u njemačkoj abecedi.

Ne postoji na pr ni slovo W u našem, a opet pišemo Washington.

Razlog? Osnovna kultura, ili što su tiskovne aplikacije vazda standardno sa engleskom abecedom kao prvom postavkom, koji je istovjetan sa njemačkom abecedom?

Kako god, bitno skrrrooozzzz


zabranjeni list

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija da promijene ime zemlje u Türkiye, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu. :smijeh


Pa dobro, je teško i strano nama Hrvatima. A je li i vama Srbima isto tako?

:smajl007

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:35 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
JNA je napisao/la:
Zabole Nemačku za islam.
Njoj tamo treba Bosna, a ne Srbija.


može i Srbija, ako vas prebace sasvim u svoj tor iz ruskog.

vama RS kao kompenzacija za Kosovo, mulestincima ******** kao kompenzacija. Hrvatima šipak.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28493
Citat:
ANALIZA AMERIČKOG PRAVNOG STRUČNJAKA

MIŠETIĆ: Hrvatska i Srbija vjerojatno će imati pravo raskinuti Daytonski sporazum i Ustav nakon

-Nakon izbora u listopadu, Hrvatska i Srbija će vjerojatno imati pravo prema međunarodnom pravu raskinuti Daytonski sporazum, uključujući Daytonski ustav, kao rezultat kršenja Daytona od strane Bosne i Hercegovine. Evo zašto. U osnovi Daytonskog sporazuma je pravo Srba, Hrvata i Bošnjaka kao „konstitutivnih naroda“ na ravnopravnost, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, pravni stručnjak i američki odvjetnik hrvatskih korijena, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Više o pozadini ove Mišetićeve teze možete pogledati u tweetu ispod.

Reports are that @OHR_BiH is planning to take actions this week to amend Bosnia’s election laws. In this long (!) , I explain to a novice audience why the October 2022 elections in Bosnia may lead to political chaos, unrest, and Bosnia’s disintegration unless OHR takes action.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 25, 2022

Mišetić ponavlja da su i Ustavni sud Bosne i Hercegovine i OHR potvrdili da su prava ova tri “konstitutivna naroda” temelj Daytonskog sporazuma.

“Zaključno, ustavno načelo kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda koje proizlazi iz označavanja Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda zabranjuje bilo kakvu posebnu privilegiju za jedan ili dva od ovih naroda, bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti ili bilo kakvu etničku homogenizaciju kroz segregaciju zasnovanu na teritorijalna odvojenost”, citirao je Mišetić očitovanje Venecijsnke komisije na implementaciju odluke U5/98 (“KONSTITUTIVNI NARODI”, apelacija Alije Izetbegovića, op. HMS) Ustavnog suda BiH vezano za amandmane na Ustav Republike Srpske.

Američki pravni stručnjak ovome je priložio i izjavu tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, Valentina Inzka, od 29. svibnja 2019.

“Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stup Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje europske vrijednosti”, rekao je tada visoki predstavnik.

Mišetić je mišljenja da je sada evidentno da bošnjačke političke stranke namjeravaju iskoristiti izbore u listopadu 2022. kako bi Hrvatima oduzeli status konstitutivnog naroda i sveli ih na nacionalnu manjinu.

-To bi bilo kršenje jednog od temeljnih stupova Daytonskog ustava, napisao je Mišetić na Twitteru.

On dodaje da su potpisnice Daytonskog sporazuma su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

-Tri države su izričito obećale jedna drugoj u članku V da će “u potpunosti poštovati i promicati ispunjenje” Daytonskog ustava, koji uključuje prava konstitutivnih naroda, istaknuo je Mišetić.

“Strane pozdravljaju i podupiru postignute dogovore o Ustavu Bosne i Hercegovine, što je izloženo u Aneksu 4. Strane će u cijelosti poštovati i promicati ispunjenje obveza preuzetih u skladu s njim”, citirao je Mišetić članak V Ustava BiH posebno podcrtavši ovo “u cijelosti poštovati i promicati.”

Pravni stručnjak drži da je BiH ima pravnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbi.

-BiH stoga ima materijalnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbiji poštovati prava tri konstitutivna naroda. Kao potpisnice ovog međunarodnog ugovora, svaka od tri zemlje ima pravo suspendirati Daytonski sporazum u slučaju materijalnog kršenja od strane jedne strane, ili ga raskinuti ako dvije od tri strane utvrde da je treća strana materijalno prekršila Daytonski sporazum. To jasno proizlazi iz članka 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, napisao je Mišetić na Twitteru.

Kao elaboraciju ove teze Mišetić je priložio članak 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora (na engleskom jeziku), a HMS vam u nastavku donosi prijevod na hrvatski jezik koji je objavljen u “Narodnim novinama”, službenom listu Republike Hrvatske.

Prestanak ili suspenzija primjene ugovora kao posljedica njegove povrede
1. Bitna povreda dvostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje drugu stranku da se pozove na povredu kao na uzrok prestanka ugovora ili suspenzije njegove primjene u cijelosti ili djelomice.
2. Bitna povreda mnogostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje:
(a) ostale stranke da jednoglasnim sporazumom suspendiraju primjenu ugovora u cijelosti ili djelomice ili da ga dokinu:
(i) u odnosima između njih i državapovrediteljice, ili (ii) između svih stranaka;
(b) povredom osobito oštećenu stranku da se na povredu pozove kao na uzrok suspenzije primjene ugovora u cijelosti ili djelomice, u odnosima između nje i državapovrediteljice;
(c) svaku stranku, osim državapovrediteljice, da se pozove na povredu kao na uzrok suspenzije primjene ugovora u cijelosti ili djelomice u odnosu na samu sebe, ako je taj ugovor takve prirode da bitna povreda njegovih odredaba od jedne stranke korjenito mijenja položaj svake stranke što se tiče budućeg izvršavanja njezinih obveza na temelju ugovora.
3. U svrhe ovoga Članka, bitnu povredu ugovora čini: (a) odbacivanje ugovora koje nije predviđeno ovom Konvencijom; ili
(b) povreda odredbe bitne za ostvarenje predmeta ili svrhe ugovora.
4. Prethodni stavci ne diraju nijednu odredbu ugovora koja se primjenjuje u slučaju povrede.
5. Stavci 1. do 3. ne primjenjuju se na odredbe ugovora o zaštiti čovjeka što ih sadrže ugovori humanitarnog karaktera, osobito ne na odredbe koje zabranjuju svaki oblik represalija prema osobama koje su tim ugovorima zaštićene.
Mišetić dodaje da, također, svaka stranka može jednostrano suspendirati ugovor zbog kršenja od strane drugog potpisnika.

-Dakle, ako BiH kao rezultat listopadskih izbora nastavi s oduzimanjem prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu, Hrvatska ima pravo prema međunarodnom pravu jednostrano suspendirati Daytonski sporazum koji se odnosi na odnose između Hrvatske i BiH, napisao je Mišetić.

Ugledni pravni stručnjak pojasnio je i pod kojim uvjetima se može u potpunosti raskinuti Daytonski sporazum.

-Ako se Srbija složi s Hrvatskom da je BiH materijalno prekršila Dayton, onda će Hrvatska i Srbija imati ovlasti prema članku 60. Bečke konvencije raskinuti Daytonski sporazum, uključujući i Daytonski ustav, koji je samo aneks Daytonskog sporazuma i ne može opstati. kao poseban dokument ako se raskine sam Daytonski sporazum, napisao je Mišetić na Twitteru.

Fundamental to the Dayton Agreement is the right of Serbs, Croats and Bosniaks as “constituent peoples” to equality. I have explained this background in the tweet pinned to my feed and will not repeat it again here. (You can read about it in this thread) https://t.co/8FU5YFiN3M

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

The Constitutional Court of Bosnia and @OHR_BiH have both confirmed that the rights of these three “constituent peoples” is foundational to the Dayton Agreement. pic.twitter.com/Y0e0RLIWRy

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

It is now evident that Bosniak political parties intend to use the October 2022 elections to strip Croats of their status as a constituent people and to reduce them to an ethnic minority. This would be a violation of one of the fundamental pillars of the Dayton Constitution.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

The signatories to the Dayton Agreement are Croatia, Serbia and Bosnia & Herzegovina. The 3 states expressly promised each other in Article V that they would “fully respect and promote fulfillment” of the Dayton Constitution, which includes the rights of constituent peoples. pic.twitter.com/vAFavCaLub

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

Bosnia thus has a material obligation to Croatia and Serbia to respect the rights of the three constituent peoples. As signatories to this international treaty, each of the 3 countries has the right to suspend the Dayton Agreement in the event of a material breach by one party,

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

or to terminate it if two of the three parties determine that the third party has materially breached the Dayton Agreement. This is clear from Article 60 of the Vienna Convention on the Law of Treaties. Any party can also unilaterally suspend the treaty for breaches by another pic.twitter.com/PgWvLPpMku

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

signatory. Thus, if Bosnia as a result of the October elections does proceed to strip Croats of their rights as a constituent people, Croatia has the right under international law to unilaterally suspend the Dayton Agreement as it pertains to relations between Croatia and Bosnia.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

If Serbia agrees with Croatia that Bosnia has materially breached Dayton, then Croatia and Serbia will have the power under Article 61 of the Vienna Convention to terminate the Dayton Agreement, including the Dayton Constitution, which is only an annex to the Dayton Agreement and

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

cannot survive as a separate document if the Dayton Agreement itself is terminated.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

*Correction. I meant to say Article 60, and not Article 61, in the tweet in this thread. pic.twitter.com/ZJ6EXkMY6L

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

/B. Galić/HMS/

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Iako misli 100% identično kao Bakir u ovoj situaciji ne može da ne bude hijena.

Nikšić poručio Izetbegoviću: Jednu noć da si prenoćio u rovu ne bi pomislio na "prebrojavanje"

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:39 
Offline

Pridružen/a: 15 vel 2021, 20:35
Postovi: 82
Fikret Halimic je napisao/la:
macola je napisao/la:
Schmidt: Cenzus od tri posto nije primjenjiv, mora se ići drugim putem

https://www.klix.ba/vijesti/bih/schmidt ... /220728049


Citat:
U gradu Goraždu od 25 000 stanovnika, živi 24 Hrvata. Inače, ni prije rata ih nije bilo puno više. A onda imate kanton Mostar (Hercegovačko-neretvanski – op. red.) gdje živi 120 000 Hrvata. I oni šalju tri delegata, a Goražde jednog. I tu se postavlja pitanje jer je sud rekao da to ne može u potpunosti biti tako.


Ako je onako kako mislim, jedva čekam reakciju takijaša kad bude povećan broj članova Doma naroda, a pritom ne budu povrijeđena prava edima fejzića. Kad će se ispostaviti da im je do "hrvata" Goražda stalo kao do lanjskog snijega. Šta li će onda islamisti smisliti?


Opet će tupiti zašto je HDZ u vlasti kad ima samo 7% potpore i sl. Tu falšu argumentaciju koriste jer im skoro nitko ne odgovara dovoljno jasno, niti iz Mostara niti iz Zagreba na njihova blebetanja o ''nepravednoj'' podjeli vlasti s obzirom na nejednakost brojnosti naroda. Tko god nije upućen pomislio bi pa da u pravu su jadni ljudi, di to ima da manjina ima jednake poluge kao većina. Umjesto ponavljanja fraza o jednakoj zastupljenosti treba uvijek naglašavati odakle to proizlazi.: Dakle iz teritorija koji je Hrvatska Republika Herceg-Bosna obranila i osvojila, a muslimani za to nisu bili sposobni, te od toga što se HRHB obavezala rasformirati u zamjenu za jednaku zastupljenost u vlasti Federacija BIH bez obzira na brojnost stanovništva.

Ovo odustajanje od nametanja bi se na prvu loptu moglo gledati kao n egativno po nas, ali nadam se da je samo riječ o strategiji kuhanja žabe, otupljivanja oštrice ili kako god. Pogotovo ovo odustajanje od praga 3%, ali ima i za to rješenja kao što je podizanje sa 6 na 8 ili povećanje ukupnog broja zastupnika Doma naroda. Svaki političar/birokrat kad zna da mora donijeti nepopularnu odluku mora koristiti psihološko-marketinške trikove za omekšavanje otpora, kao artiljerija u ratu.

Vrijeme će pokazati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:39 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
bezimeni12 je napisao/la:
Zar vi stvarno mislite da ce NATO donijeti odluku koja u BIH situaciju okrece u korist Rusima?
Sve sto Hrvati traze ima podrsku Srba koji su proruski orijentisani.


ne bih rekao, Srbima ide u korist da stvari ostanu nerješene. Oni podržavaju Hrvate, ali mole boga da rješenja ne bude. rješenje kojim bi zapad pacifizirao Hrvate doveo bi do sdsizacije HDZBIH i pretvaranje u prohamabasadorsku stranku. Čović bi išao u penziju.

Recimo, nakon jučerašnjeg Schmidtova ne-poteza RS je mogla donjeti niz antidaytonskih zakona uz prijetnju da ć održati demonstracije ako Schmidt nešto poduzme. Time bi pokazala da je ZAISTA na hrvatskoj strani i OHR bi bio paraliziran kao i mulestinci.

RS šuti i gušta, jer im kaos u FBIH odgovara. Dapače, ovo još vše veže Hrvate uz njih i čak dolazimo do toga da će Hvrati biti prisiljeni opaliti prvi metak u nakaradu.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 tra 2022, 14:01
Postovi: 7701
Lokacija: Jug
divizija je napisao/la:
JNA je napisao/la:
Zabole Nemačku za islam.
Njoj tamo treba Bosna, a ne Srbija.


može i Srbija, ako vas prebace sasvim u sovj tor iz ruskog.

vama RS kao komepnazijca za Kosovo, mulestincima ******** kao kompenzacija. Hrvatima šipak.



Loše razmišljaš.
Ne postoji razlog da oni dozvole jaku Srbiju ovde.
Nema to veze sa Rusijom.

Mi sa tim germanskim *** vodimo bitke 120 godina oko prevlasti na Balkanu.

Oni nikada neće dozvoliti jaku Srbiju.
Ne zbog Rusa, već zbog Srba nad kojima nikada neće imati kontrolu, jer jednostavno ne želimo da slušamo njihove naredbe na njihovom *** nemačkom jeziku.

Jebenu Albaniju su stvorili 1912-te samo da Srbija ne izadje na more, a mi veze sa Rusima tada nismo imali.

Bugarska je bila njihov satelit tada.

_________________
Srbijanski ukruh


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:42 
Offline

Pridružen/a: 22 pro 2021, 03:20
Postovi: 1074
Haha ovaj Lukica stvarno ima volje mora mu se priznat cuj Hrvatska ce raskinuti dejton


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:44 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
JNA je napisao/la:
Loše razmišljaš.
Ne postoji razlog da oni dozvole jaku Srbiju ovde.
Nema to veze sa Rusijom.

Mi sa tim germanskim *** vodimo bitke 120 godina oko prevlasti na Balkanu.

Oni nikada neće dozvoliti jaku Srbiju.
Ne zbog Rusa, već zbog Srba nad kojima nikada neće imati kontrolu, jer jednostavno ne želimo da slušamo njihove naredbe na njihovom *** nemačkom jeziku.

Jebenu Albaniju su stvorili 1912-te samo da Srbija ne izadje na more, a mi veze sa Rusima tada nismo imali.

Bugarska je bila njihov satelit tada.


dali bi vam oni jaku Srbiju da želite da ih slušate. Ne onoiko koliko vi želite, ostali biste bez Kosova, CG bi bila blago prosrpska, ali samostalna, a RS bi opstala ko de facto država.

I imali ste vi 1912. itekakve veze i sa Moskvom i sa Londonom, nisu zbog vas dve godine kasnije slučajno u rat ušli. No ne da mi se temu opet skretati.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
@divizija usrao temu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08
Postovi: 19820
Lokacija: među zvijezdama
Hrvatska i Srbija su za uši navučene za podpisivanje. I nisu nikakvi garanti mirovnog sporazuma. Jebo ovo stručnjaka kad osnovne termine te poznaje.

Hrvatska i Srbija su “potpisnice” i to kao “sudionice” i “strane” u sukobu a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma garanti su USA i MZ.
Koji amaterizam, za nepovjerovati. Odakle presude onda “garantima mirovnog sporazuma”?


novem je napisao/la:
Citat:
ANALIZA AMERIČKOG PRAVNOG STRUČNJAKA

MIŠETIĆ: Hrvatska i Srbija vjerojatno će imati pravo raskinuti Daytonski sporazum i Ustav nakon

-Nakon izbora u listopadu, Hrvatska i Srbija će vjerojatno imati pravo prema međunarodnom pravu raskinuti Daytonski sporazum, uključujući Daytonski ustav, kao rezultat kršenja Daytona od strane Bosne i Hercegovine. Evo zašto. U osnovi Daytonskog sporazuma je pravo Srba, Hrvata i Bošnjaka kao „konstitutivnih naroda“ na ravnopravnost, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, pravni stručnjak i američki odvjetnik hrvatskih korijena, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Više o pozadini ove Mišetićeve teze možete pogledati u tweetu ispod.

Reports are that @OHR_BiH is planning to take actions this week to amend Bosnia’s election laws. In this long (!) , I explain to a novice audience why the October 2022 elections in Bosnia may lead to political chaos, unrest, and Bosnia’s disintegration unless OHR takes action.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 25, 2022

Mišetić ponavlja da su i Ustavni sud Bosne i Hercegovine i OHR potvrdili da su prava ova tri “konstitutivna naroda” temelj Daytonskog sporazuma.

“Zaključno, ustavno načelo kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda koje proizlazi iz označavanja Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda zabranjuje bilo kakvu posebnu privilegiju za jedan ili dva od ovih naroda, bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti ili bilo kakvu etničku homogenizaciju kroz segregaciju zasnovanu na teritorijalna odvojenost”, citirao je Mišetić očitovanje Venecijsnke komisije na implementaciju odluke U5/98 (“KONSTITUTIVNI NARODI”, apelacija Alije Izetbegovića, op. HMS) Ustavnog suda BiH vezano za amandmane na Ustav Republike Srpske.

Američki pravni stručnjak ovome je priložio i izjavu tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, Valentina Inzka, od 29. svibnja 2019.

“Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stup Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje europske vrijednosti”, rekao je tada visoki predstavnik.

Mišetić je mišljenja da je sada evidentno da bošnjačke političke stranke namjeravaju iskoristiti izbore u listopadu 2022. kako bi Hrvatima oduzeli status konstitutivnog naroda i sveli ih na nacionalnu manjinu.

-To bi bilo kršenje jednog od temeljnih stupova Daytonskog ustava, napisao je Mišetić na Twitteru.

On dodaje da su potpisnice Daytonskog sporazuma su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

-Tri države su izričito obećale jedna drugoj u članku V da će “u potpunosti poštovati i promicati ispunjenje” Daytonskog ustava, koji uključuje prava konstitutivnih naroda, istaknuo je Mišetić.

“Strane pozdravljaju i podupiru postignute dogovore o Ustavu Bosne i Hercegovine, što je izloženo u Aneksu 4. Strane će u cijelosti poštovati i promicati ispunjenje obveza preuzetih u skladu s njim”, citirao je Mišetić članak V Ustava BiH posebno podcrtavši ovo “u cijelosti poštovati i promicati.”

Pravni stručnjak drži da je BiH ima pravnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbi.

-BiH stoga ima materijalnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbiji poštovati prava tri konstitutivna naroda. Kao potpisnice ovog međunarodnog ugovora, svaka od tri zemlje ima pravo suspendirati Daytonski sporazum u slučaju materijalnog kršenja od strane jedne strane, ili ga raskinuti ako dvije od tri strane utvrde da je treća strana materijalno prekršila Daytonski sporazum. To jasno proizlazi iz članka 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, napisao je Mišetić na Twitteru.

Kao elaboraciju ove teze Mišetić je priložio članak 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora (na engleskom jeziku), a HMS vam u nastavku donosi prijevod na hrvatski jezik koji je objavljen u “Narodnim novinama”, službenom listu Republike Hrvatske.

Prestanak ili suspenzija primjene ugovora kao posljedica njegove povrede
1. Bitna povreda dvostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje drugu stranku da se pozove na povredu kao na uzrok prestanka ugovora ili suspenzije njegove primjene u cijelosti ili djelomice.
2. Bitna povreda mnogostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje:
(a) ostale stranke da jednoglasnim sporazumom suspendiraju primjenu ugovora u cijelosti ili djelomice ili da ga dokinu:
(i) u odnosima između njih i državapovrediteljice, ili (ii) između svih stranaka;
(b) povredom osobito oštećenu stranku da se na povredu pozove kao na uzrok suspenzije primjene ugovora u cijelosti ili djelomice, u odnosima između nje i državapovrediteljice;
(c) svaku stranku, osim državapovrediteljice, da se pozove na povredu kao na uzrok suspenzije primjene ugovora u cijelosti ili djelomice u odnosu na samu sebe, ako je taj ugovor takve prirode da bitna povreda njegovih odredaba od jedne stranke korjenito mijenja položaj svake stranke što se tiče budućeg izvršavanja njezinih obveza na temelju ugovora.
3. U svrhe ovoga Članka, bitnu povredu ugovora čini: (a) odbacivanje ugovora koje nije predviđeno ovom Konvencijom; ili
(b) povreda odredbe bitne za ostvarenje predmeta ili svrhe ugovora.
4. Prethodni stavci ne diraju nijednu odredbu ugovora koja se primjenjuje u slučaju povrede.
5. Stavci 1. do 3. ne primjenjuju se na odredbe ugovora o zaštiti čovjeka što ih sadrže ugovori humanitarnog karaktera, osobito ne na odredbe koje zabranjuju svaki oblik represalija prema osobama koje su tim ugovorima zaštićene.
Mišetić dodaje da, također, svaka stranka može jednostrano suspendirati ugovor zbog kršenja od strane drugog potpisnika.

-Dakle, ako BiH kao rezultat listopadskih izbora nastavi s oduzimanjem prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu, Hrvatska ima pravo prema međunarodnom pravu jednostrano suspendirati Daytonski sporazum koji se odnosi na odnose između Hrvatske i BiH, napisao je Mišetić.

Ugledni pravni stručnjak pojasnio je i pod kojim uvjetima se može u potpunosti raskinuti Daytonski sporazum.

-Ako se Srbija složi s Hrvatskom da je BiH materijalno prekršila Dayton, onda će Hrvatska i Srbija imati ovlasti prema članku 60. Bečke konvencije raskinuti Daytonski sporazum, uključujući i Daytonski ustav, koji je samo aneks Daytonskog sporazuma i ne može opstati. kao poseban dokument ako se raskine sam Daytonski sporazum, napisao je Mišetić na Twitteru.

Fundamental to the Dayton Agreement is the right of Serbs, Croats and Bosniaks as “constituent peoples” to equality. I have explained this background in the tweet pinned to my feed and will not repeat it again here. (You can read about it in this thread) https://t.co/8FU5YFiN3M

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

The Constitutional Court of Bosnia and @OHR_BiH have both confirmed that the rights of these three “constituent peoples” is foundational to the Dayton Agreement. pic.twitter.com/Y0e0RLIWRy

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

It is now evident that Bosniak political parties intend to use the October 2022 elections to strip Croats of their status as a constituent people and to reduce them to an ethnic minority. This would be a violation of one of the fundamental pillars of the Dayton Constitution.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

The signatories to the Dayton Agreement are Croatia, Serbia and Bosnia & Herzegovina. The 3 states expressly promised each other in Article V that they would “fully respect and promote fulfillment” of the Dayton Constitution, which includes the rights of constituent peoples. pic.twitter.com/vAFavCaLub

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

Bosnia thus has a material obligation to Croatia and Serbia to respect the rights of the three constituent peoples. As signatories to this international treaty, each of the 3 countries has the right to suspend the Dayton Agreement in the event of a material breach by one party,

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

or to terminate it if two of the three parties determine that the third party has materially breached the Dayton Agreement. This is clear from Article 60 of the Vienna Convention on the Law of Treaties. Any party can also unilaterally suspend the treaty for breaches by another pic.twitter.com/PgWvLPpMku

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

signatory. Thus, if Bosnia as a result of the October elections does proceed to strip Croats of their rights as a constituent people, Croatia has the right under international law to unilaterally suspend the Dayton Agreement as it pertains to relations between Croatia and Bosnia.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

If Serbia agrees with Croatia that Bosnia has materially breached Dayton, then Croatia and Serbia will have the power under Article 61 of the Vienna Convention to terminate the Dayton Agreement, including the Dayton Constitution, which is only an annex to the Dayton Agreement and

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

cannot survive as a separate document if the Dayton Agreement itself is terminated.

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

*Correction. I meant to say Article 60, and not Article 61, in the tweet in this thread. pic.twitter.com/ZJ6EXkMY6L

— Luka Misetic (@MiseticLaw) July 28, 2022

/B. Galić/HMS/

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:48 
Offline

Pridružen/a: 21 tra 2022, 07:46
Postovi: 2265
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Hrvatska i Srbija su za uši navučene za podpisivanje. I nisu nikakvi garanti mirovnog sporazuma. Jebo ovo stručnjaka kad osnovne termine te poznaje.

Hrvatska i Srbija su “potpisnice” i to kao “sudionice” i “strane” u sukobu a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma garanti su USA i MZ.
Koji amaterizam, za nepovjerovati. Odakle presude onda “garantima mirovnog sporazuma”?


novem je napisao/la:


Jesi li pročitala ono što si citirala? Nigde čovek ne spominje da su garanti, čak ih i oslovljava sa "potpisnici".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:49 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Hrvatska i Srbija su za uši navučene za podpisivanje. I nisu nikakvi garanti mirovnog sporazuma. Jebo ovo stručnjaka kad osnovne termine te poznaje.

Hrvatska i Srbija su “potpisnice” i to kao “sudionice” i “strane” u sukobu a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma garanti su USA i MZ.
Koji amaterizam, za nepovjerovati. Odakle presude onda “garantima mirovnog sporazuma”?


USA i MZ su svjedoci sporazuma, a potpisnici SVAKOG sporazuma su garanti (oni koji se obvezuju i koe sporazum obvezuje). potpisnik=garant.

vi ste hrpa nepismene rulje. presude nemaju nikakve veze sa sporazumom.

Hrvatsku sigurno nitko nije navlačio na ruši dok je nizala vojni uspjeh jedna za drugim i kontrolirala 25% BIH u trenutcima potpisivanja. Bavlačilo se va i Rašu

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2011, 23:11
Postovi: 8191
divizija je napisao/la:
bezimeni12 je napisao/la:
Zar vi stvarno mislite da ce NATO donijeti odluku koja u BIH situaciju okrece u korist Rusima?
Sve sto Hrvati traze ima podrsku Srba koji su proruski orijentisani.


ne bih rekao, Srbima ide u korist da stvari ostanu nerješene. Oni podržavaju Hrvate, ali mole boga da rješenja ne bude. rješenje kojim bi zapad pacifizirao Hrvate doveo bi do sdsizacije HDZBIH i pretvaranje u prohamabasadorsku stranku. Čović bi išao u penziju.

Recimo, nakon jučerašnjeg Schmidtova ne-poteza RS je mogla donjeti niz antidaytonskih zakona uz prijetnju da ć održati demonstracije ako Schmidt nešto poduzme. Time bi pokazala da je ZAISTA na hrvatskoj strani i OHR bi bio paraliziran kao i mulestinci.

RS šuti i gušta, jer im kaos u FBIH odgovara. Dapače, ovo još vše veže Hrvate uz njih i čak dolazimo do toga da će Hvrati biti prisiljeni opaliti prvi metak u nakaradu.

Mozda moze i tako.
Ja to ne vidim kao pacifikaciju Hrvata nego jacanje hrvatske pozicije u BIH sto kreira realnu konfederalizaciju iste, naustrb centralizacije koju NATO zeli.
NATO zeli zavrsiti tu pricu, staviti BIH pod kontrolu, a to moze jedino preko muslimana koji imaju kompatibilne ciljeve.
Hrvatska bi isto rado da se ne talasa.
A mozda bi se RS PRIDRUZILA protestima da je igdje zabiljezeno da je zapoceo iskreni hrvatski protest.
Ovako, nisu ludi pucati sebi u nogu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:51 
Offline

Pridružen/a: 21 tra 2022, 07:46
Postovi: 2265
Kakve veze ima dal su garanti ili ne. Tri strane su stavile potpis, jedna ne poštuje potpisano.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32536
crni_bombarder je napisao/la:
Mi ba-lijama necemo dati ono sto je nase. Pa ako se njima ne svidja, onda dijelimo federaciju. Sve ima rjesenje.

Amen. Sva filozofija. Mislim na muslimansko bošnjačke političare. Ove hadezenjare su skromni, ja bih zražio vraćanje na WS.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08
Postovi: 19820
Lokacija: među zvijezdama
divizija je napisao/la:
bezimeni12 je napisao/la:
Zar vi stvarno mislite da ce NATO donijeti odluku koja u BIH situaciju okrece u korist Rusima?
Sve sto Hrvati traze ima podrsku Srba koji su proruski orijentisani.


ne bih rekao, Srbima ide u korist da stvari ostanu nerješene. Oni podržavaju Hrvate, ali mole boga da rješenja ne bude. rješenje kojim bi zapad pacifizirao Hrvate doveo bi do sdsizacije HDZBIH i pretvaranje u prohamabasadorsku stranku. Čović bi išao u penziju.

Recimo, nakon jučerašnjeg Schmidtova ne-poteza RS je mogla donjeti niz antidaytonskih zakona uz prijetnju da ć održati demonstracije ako Schmidt nešto poduzme. Time bi pokazala da je ZAISTA na hrvatskoj strani i OHR bi bio paraliziran kao i mulestinci.

RS šuti i gušta, jer im kaos u FBIH odgovara. Dapače, ovo još vše veže Hrvate uz njih i čak dolazimo do toga da će Hvrati biti prisiljeni opaliti prvi metak u nakaradu.



Budi pametan kakva hrvatska strana tkz RS? Vas HDZ je ispostava SNSD-a koja nije nikakav partner Srbima. Nego poluga za blokadu i razvaljivanje FBIH. Da ste vi partneri Dodikovi to partnerstvo bi bilo dvostrano. Pa bi Dodik i SNSD juce i inače ustali na vasu stranu. Dodik ustaje iskljucivo kad Čovića treba prikazati svojim poslušničkim podguznim muhatorom. Na onoj presici javlja se na tel Čoviću jer mu ovaj referira kako su propali dogovori u Neumu. Ako vama to do sada nije jasno koja ja vasa uloga u “savezništvu” sa Srbima stvarno krenite se baviti ručnim radom nekim i oživite takve podforume. Politika je isuviše komplicirana.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28493
Što si se uspaničila? :zubati

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2011, 23:11
Postovi: 8191
Mar-kan je napisao/la:
crni_bombarder je napisao/la:
Mi ba-lijama necemo dati ono sto je nase. Pa ako se njima ne svidja, onda dijelimo federaciju. Sve ima rjesenje.

Amen. Sva filozofija. Mislim na muslimansko bošnjačke političare. Ove hadezenjare su skromni, ja bih zražio vraćanje na WS.

Skinuo i Markan masku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:54 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
bezimeni12 je napisao/la:
Mozda moze i tako.
Ja to ne vidim kao pacifikaciju Hrvata nego jacanje hrvatske pozicije u BIH sto kreira realnu konfederalizaciju iste, naustrb centralizacije koju NATO zeli.
NATO zeli zavrsiti tu pricu, staviti BIH pod kontrolu, a to moze jedino preko muslimana koji imaju kompatibilne ciljeve.
Hrvatska bi isto rado da se ne talasa.
A mozda bi se RS PRIDRUZILA protestima da je igdje zabiljezeno da je zapoceo iskreni hrvatski protest.
Ovako, nisu ludi pucati sebi u nogu.


naprotiv, rješavanjem hrvatske pozicije u FBIH može se mirno nastaviti centralizacija BIH.

lavna žrtva muslimanske politike spram Hvrat u FBIH su institucije BIH koje su paralizirane, u čemu Srbi imaju i hrvatsku potporu.

RS se nije trebala priddružiti nikakvim prosvjedima, već bi jednostavno mogla početi donosi antidaytonske zakone i čekati da ba-li-je počnu moliti OHR da ih ukine. Time bi pomogla Hrvatima, ali to nije cilj, cilj je što duže natezanje u FBIH.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32536
bezimeni12 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Amen. Sva filozofija. Mislim na muslimansko bošnjačke političare. Ove hadezenjare su skromni, ja bih zražio vraćanje na WS.

Skinuo i Markan masku.

Kakvu masku? Ja sam za WS i DS, dosljednu provedbu. Oduvijek. Pogledaj moje stare postove.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:55 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Budi pametan kakva hrvatska strana tkz RS? Vas HDZ je ispostava SNSD-a koja nije nikakav partner Srbima. Nego poluga za blokadu i razvaljivanje FBIH. Da ste vi partneri Dodikovi to partnerstvo bi bilo dvostrano. Pa bi Dodik i SNSD juce i inače ustali na vasu stranu. Dodik ustaje iskljucivo kad Čovića treba prikazati svojim poslušničkim podguznim muhatorom. Na onoj presici javlja se na tel Čoviću jer mu ovaj referira kako su propali dogovori u Neumu. Ako vama to do sada nije jasno koja ja vasa uloga u “savezništvu” sa Srbima stvarno krenite se baviti ručnim radom nekim i oživite takve podforume. Politika je isuviše komplicirana.


ti is infantilna što svodiš nacionalne odnose na dvije persone.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 18:09
Postovi: 19327
Upozorenja: 3
BBC je napisao/la:
Iako misli 100% identično kao Bakir u ovoj situaciji ne može da ne bude hijena.

Nikšić poručio Izetbegoviću: Jednu noć da si prenoćio u rovu ne bi pomislio na "prebrojavanje"


Reklo bi se da Bakir glat gubi izbore. Svi ga kritikuju.
Ali Islamska zajednica je uz njega, tako da niko drugi nema sanse.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 12:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
divizija je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Budi pametan kakva hrvatska strana tkz RS? Vas HDZ je ispostava SNSD-a koja nije nikakav partner Srbima. Nego poluga za blokadu i razvaljivanje FBIH. Da ste vi partneri Dodikovi to partnerstvo bi bilo dvostrano. Pa bi Dodik i SNSD juce i inače ustali na vasu stranu. Dodik ustaje iskljucivo kad Čovića treba prikazati svojim poslušničkim podguznim muhatorom. Na onoj presici javlja se na tel Čoviću jer mu ovaj referira kako su propali dogovori u Neumu. Ako vama to do sada nije jasno koja ja vasa uloga u “savezništvu” sa Srbima stvarno krenite se baviti ručnim radom nekim i oživite takve podforume. Politika je isuviše komplicirana.


ti is infantilna što svodiš nacionalne odnose na dvije persone.


To je njihova politika. Svoditi 2 naroda na dvije osobe. U biti poništavati ta dva naroda.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Schmidt nameće izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona
PostPostano: 28 srp 2022, 13:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 13:49
Postovi: 9647
Lokacija: Usa
Ne moze bakir izgubiti izbore, to niti nije opcija, "gradjani" su jedva Sarajevo preuzeli a i to im je na staklenim nogama, ovise o dva tri glasa u skupstini, bakir ima stranacku masineriju.

Inace uzimam u obzir da je DW njemacka verzija klikslama, ljevicarsko njemacko smece ako se ne varam, pa je i intervju maksimalno uljepsan za zelene okice. No i pored toga, uz sve vratolomije, ne mogu izbjeci pitanje svih pitanja, vratiti Hrvatima sto nam pripada.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7199 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 288  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: daramo, Naša Kvačica i 35 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO