HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 svi 2026, 05:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Deutschsprachiges Unterforum?
Anketa je završila: 30 stu 2010, 15:22.
Ja! 85%  85%  [ 11 ]
Nein! 15%  15%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 13
Autor/ica Poruka
 Naslov: Deutschsprachiges Unterforum?
PostPostano: 25 stu 2010, 15:22 

Sind Sie interessiert für ein neues Unterforum für die deutschsprachige Forumisten?

Bitte, erklären Sie Ihre Meinung!

Vrh

Naslov: Re: Deutschsprachiges Unterforum?
PostPostano: 25 stu 2010, 21:24 

Ein deutsches Unterforum wäre eine große Verbesserung dieser ohnehin schon exzellenten und für südosteuropäische (da ne kazem Balkan :D ) Verhältnisse höchst niveauvollen Netzseite.

Denn man böte damit zahlreichen Diasporakroaten der zweiten, dritten, usw Generation die Möglichkeit, sich an diesem Forum zu beteiligen. Denn es ist eine bedauernswerte, aber unabänderliche Tatsache, daß die jüngeren Generationen unserer Leute im Ausland in den meisten Fällen nicht mehr ganz firm im kroatischen sind.

Die Eltern haben ihren Kindern zwar eine besondere Verbundenheit zur alten Heimat, zur Sippe und zu den Eigenheiten der kroatischen Kultur vermitteln können, mit der Grundlage dieser Kultur aber, der Sprache, ist ihnen dies leider nicht gelungen.

Dies ist auch in meinem Fall nicht anders: diesen Beitrag hätte ich zwar ebensogut auf kroatisch verfassen können, meine Kinder jedoch sind dazu schon nicht mehr in der Lage.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2010, 21:35 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Dies ist nicht nur für Diasporakroaten geignet. Ich habe niemals in meinem Leben in Deutschland oder Oesterreich gelebt, werde aber sehr gerne an Diskussionen teilnehmen.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2010, 07:23 

ich sage ja. es ist fuer g-recht vieleicht die letzte moeglichkeit ein moderator zu werden.

:palacgore2

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 27 stu 2010, 16:19 

Nicht Notwendig,aber gut! Jadna su djeca kojima roditelji nisu bili u stanju da ih nauce da korektno pricaju "maternji" nego se sluze u svakodnevnoj komunikaciji ispretumbanim mixom njemacko-bosanskim ili nekim drugim koktel jezikom...pa to izgleda otprilike ovako :
Ja i moja Familien fahren schon seit 15 Jahren nach Hrvatska domovina,dabei haben wir viele kleine Abenteure,viele cevape essen,besuchen-iti Medjugorje,kupiti dres nogometna repka,i slusati Thompson,to ce biti schönen Urlaub ,Laß` es Dir gutgehen :zubati

:bihzastava

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 28 stu 2010, 14:07 

ih als gastarbajterkind unterstice dises dojce unterforum mit gancem hercen
dankesen

Vrh

PostPostano: 28 stu 2010, 14:28 

Ja, ich auch für ein Deutschsprachiges Unterforum!

Vrh

PostPostano: 02 pro 2010, 00:03 

Ljiljane, kad niste u necijoj kozi ne bleblecite bezveze. Vjerojatno ste jos mladi i ne poznajete stoga ovaj grubi svijet i sirovi ljudski zivot u njemu.

Ili - kako bi moja pokojna Baka znala lijepo reci - "lako je biti pametan izdaleka".

Ima svakako dosta Hrvata kojima je vaznije zaraditi lovu, kupiti auto, stan u Zagrebu, najnovije krpe i krpice nego djeci svojoj prenijeti znanje hrvatskog jezika (o vladanjem tim jezikom da ne govorim), ali vecinom se radi o ljudima kojima je itekako stalo do hrvatskog i hrvatske domovine no nisu u stanju izici nakraj s dvijema velikim preprekama.

Prva je skromni odnosno srednji stupanj obrazovanja prve generacije a druga malobrojnost Hrvata opcenito a posebice u diaspori.

U tudini jednostavno se nalazite u iskljucenom stanju, odcijepljeni ste o zivotnog tijek svog materinskog jezika i tu biste trebali barem par mjeseci boraviti u matici da idete dalje ukorak s govornicima prvog reda ili morate citat. Potonje je nesto jako strano i neugodno nasem covjeku socijalistickog obrazovanja i seoskog podrijetla, no ipak je neizbjezno. Djeca hrvatskih akademicara (ukoliko se tu radi o rodoljubima) - barem po mom dojmu - stoga i najbolje znaju materinski jezik, jer se u njihovoj kuci procita dosta knjiga na hrvatskom i roditelji se vise trude pouciti djeci sustavno i ozbiljno.

No sve to nista ne pomaze ako se nadete u nekom zabacenom kraju, gdje ste 80 km uokolo jedini Hrvat (ima dosta takvih sudbina). Tuda okolica je tu jednostavno jaca a ne mozete u histericnom ritmu danasnjeg zivota svaki vikend autom u najblizi velegrad na misu ili djecu odvesti na vjeronauk, na druzenje u crkvenom centru. To je privremeno moguce ali kao oblik svakodnevnog zivota to jednostavno ne ide.

Ukratko - slabo znanje materinskog jezika je dosta slozena pojava. A cini mi se da nase urodenike prije svega obija bahatost spomenutih domacih turista. Da su ljubazni, susretljivi, obzirni itd. malo kome bi smetala njihova spika toliko (zvucila bi mozda cak simpaticno).

U mladim godinama su i meni bili te face bozesacuvaj, sad mi ih je cak zao, jer znam da se dosta njih osjecaju inferiornim i nelagodno (kolikogod ih stara baka i izljubila - ipak im se rodaci, ujne i unucad krijumce i otvoreno u lice smije i ruga). A nas svijet je posebno nestrpljiv sa svojom izgubljenom djecom. Na me bi se prije sva rodbina razgalamila kad bi slucajno rabio progrjesni rod ili padez ("ajme meni, jadno dite ne zna ni govorit!" :ucelo :ucelo :ucelo ), dok su mi skolske kolege poljskog ili talijanskog podrijetla postali svakog ljeta obiteljski heroji samo jednim ispravnno izrecenim pozdravom.

No ta nasa surova pedagogija je ipak urodila plod - spomenute kolege nisu se vise ni pomakli od skromnog pozdrava i par psovki na nekad materinskom jeziku dok ja ... eto, cinim sto mogu :whistling .

Schließlich möchte ich meinen, daß jeder einheimische Kroate froh sein könnte, auf dem Niveau Deutsch zu sprechen, auf dem jene unglücklichen Diasporakinder in eine Art Dorfkroatisch radebrechen (auf filmenglisch herumstottern kann heutzutage jeder und gilt daher nicht als ernsthafte Fremdsprachenkenntnis - ako smim bit tako zlocudan) :D .

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: