|
|
Stranica: 1310/1427.
|
[ 35651 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 13:50 |
|
|
Ne računa se prevoz u Srbiji. Po sto puta treba to da napišem, šta?
Topli obrok nam oporezuju 100 dinara mesečno, sve ostalo ide na ruke.
Apsolvirali smo to na drugoj temi.
Nemate u Federaciji nikakve zakonske garancije za topli obrok i prevoz. Dobra volja poslodavca.
_________________ Srbijanski ukruh
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:08 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20932 Lokacija: među zvijezdama
|
KV svuda u svijetu postoji. Ako ti pristaneš na “izmejene” kad ga potpisuješ nakon probnog roka onda nemaš prava. I ne rise molim te. Buđetskih si uhljeb. Kod tebe je to sigurno zagarantirano. Pitaj one sto pisaju u pempas po fabrikama kolonijalnih nametnika kako je kod njih u vezi tih stavki.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:11 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: KV svuda u svijetu postoji. Ako ti pristaneš na “izmejene” kad ga potpisuješ nakon probnog roka onda nemaš prava. I ne rise molim te. Buđetskih si uhljeb. Kod tebe je to sigurno zagarantirano. Pitaj one sto pisaju u pempas po fabrikama kolonijalnih nametnika kako je kod njih u vezi tih stavki. Devojko. Prevoz u Srbiji je neoporeziva kategorija Ne ulazi u platu!Nisam ja nikakav budžetski uhljeb. Moja firma je likvidna i zaradjuje više od tvoje cele Federacije.. :) Ne pravi se pametna kad si glupa.. Isti taj Novalić kaže.. Pravo na topli obrok, prijevoz i regres u FBiHhttps://istinomjer.ba/pravo-na-topli-ob ... es-u-fbih/Dakle, prevoz je dobra volja poslodavca. Nema ga. Regres vam je po kolektivnom ugovoru takodje interni dogovor sa firmom. Topli obrok vam je (negde sam pročitao) zakonski minimum 5KM, a zakonski maksimum 10KM.. Medjutim Novalić kaže da 100.000 radnika u FBIH ni to nema… :) Plate…. Republika Srpska (ne Srbija) ima 42€ veći prosek plata od vas. Federalni zavod za statistiku (FBIH)http://fzs.ba/Republički zavod za statistiku (RS)https://www.rzs.rs.ba/front/category/179/?page=1Ni nepostojeći prevozi vam ne pomažu.. Daj prvo njih stignite, pa se merite sa nama.... .
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:12 |
|
|
Plus te ststističke brojke su poput bikinija. Ulaze plaće ljudi od 3000 km i više i one od 800. Ne znam ima li 600km u S. Ali sigurno negdje u Kladnju i Olovu da.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:15 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: KV svuda u svijetu postoji. Ako ti pristaneš na “izmejene” kad ga potpisuješ nakon probnog roka onda nemaš prava. I ne rise molim te. Buđetskih si uhljeb. Kod tebe je to sigurno zagarantirano. Pitaj one sto pisaju u pempas po fabrikama kolonijalnih nametnika kako je kod njih u vezi tih stavki. Je li ovo moj post. I šta piše ovdje zaokruženo sto si ti kao dokaz postavio?
Privitak/ci: |
314AFBF6-D426-4139-BFCA-AF1EED7F1E81.jpeg [ 221.65 KiB | Pogledano 1353 put/a. ]
|
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:16 |
|
|
Šta piše ispod zaokruženog?
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:16 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Novalić nije budala. Mislim ponekad jeste no u ovom konkretno slučaju nije. U RS i Srbiji se računa prijevoz, topli obrok, nadoknada za poslovna putovanja i sl u plaću. U FBIH se ne računa.
Topli obrok, prijevoz i sl propisani su kolektivnim ugovorom. A ne dobrom voljom poslodavca. Pa ako ne dobiješ, onda vjerovatno si prilikom sklapanja radnog odnosa podpisao da ne dobijaš ništa od toga.
Ne lupaj gluposti Grobi.
U Austriji po KV imaš Božićnicu i nakaradu za odmor po KV. No to ne znaci da će ti je neko isplatiti ako si podpisao da ne želiš. Odnosno da se iz nekog razloga odričeš toga. Je li i ovo moj post? Jesam isto rekla?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:19 |
|
|
JNA je napisao/la: Šta piše ispod zaokruženog? Pa to je opet zakonska zaškoljica. Da je on preveslao ljude i ostavio sebi mogućnost da ukine. A ljudi su podpisali i dobili jednom ili koliko. I onda je taj kreten ukinuo. Svojim potpisom. Misliš nema takvih u Srbiji?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:21 |
|
|
Ne znam što se praviš glupa? Mislim ne praviš se, ti to jesi.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:21 |
|
|
Ovo ti Novalić piše ustvari jer je vlada donijela zakon o “neoporezivanju” beneficija kao mjeru zbog divljanja cijena i recesije. Do januara 2023.
Uključujući topli obrok, prevoz i sl.
Ti si lud.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:23 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: JNA je napisao/la: Šta piše ispod zaokruženog? Pa to je opet zakonska zaškoljica. Da je on preveslao ljude i ostavio sebi mogućnost da ukine. A ljudi su podpisali i dobili jednom ili koliko. I onda je taj kreten ukinuo. Svojim potpisom. Misliš nema takvih u Srbiji? Ima svuda. To je čuvena koverta koja svuda važi isto. Takodje, kod nas 80% prijavljenih na minimalac dobija u toj čuvenoj koverti još toliko (a to ne ulazi u statistiku). Lepo sam rekao da je Novalić budala. Ne znam što ga braniš. Imate manje plate od Republike Srpske. Od Srbije ste već daleko i nedostižno.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:25 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ovo ti Novalić piše ustvari jer je vlada donijela zakon o “neoporezivanju” beneficija kao mjeru zbog divljanja cijena i recesije. Do januara 2023.
Uključujući topli obrok, prevoz i sl.
Ti si lud. Neoporezivanje se podrazumeva. Da se oporezuje išlo bi u statistiku plate. LOL. Ovde se govori o kolektivnom ugovoru. Nemate nikakve garancije niti poslodavac ima obavezu da vam isplati bilo šta van plate. Saberi se, dobiću novi potpis.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:26 |
|
|
To znaci vlada im je oporezivalo beneficije koje su ustupali radnicima. Sad ih neće oporezivati. Pa Novalic misli da će povećavati plaće. Jer ljudi nema. I samim time da bi privukli radnike koji su deficitarni privatnici ce ih morati stimulirati većim zaradama. Ili ključ u bravu.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:28 |
|
|
DzonBG je napisao/la: Niti su prosecne plate u BiH, niti u Srbiji 600-650 eura...
To su takve statisticke vratolomije i zajebancije... Zvalavi nasao da se poredi sa BiH jbt, nasao najpropaliju zemlju, pa smo tu kao bolji.
BiH ekonomski ne moze da se poredi sa Srbijom, razlika je kao dupe i oko... sam Beograd ima veci GDP od cele BiH... ali to uopste ne bi ni trebalo da bude poredjenje... To je tačno. I Sarajlabad ima od cijele RS. No ovdje se radi o “odgovoru vlade FBIH” na ovo ludilo i rast cijena, pad životnog standarda i sl. No Grobaru to pojasniti je teško. P.S i gdje vaši “državnici” i hrvatski takodjer mogu glumiti neku državničku kategoriju iznad? Jedino u BiH.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:30 |
|
|
Ej, ne da mi se sa tobom da raspravljam o ekonomiji. Ti si plitka za to, a ja to razaram suštinski.
Kod vas se topli obrok, regres i prevoz uopšte ne oporezuje, niti se oporezivao. Ne ide u statistiku plate.
Kolektivni ugovor je taj koji to treba da reguliše, a regulisao ga je tako (po istom tom Novaliću) da nemate ništa zagarantovano.. :)
.
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:31 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: To je tačno. I Sarajlabad ima od cijele RS. ahahahahhaa.. Bakirova takija upalila i kod tebe.. :) Republika Srpska ima duplo veći BDP od celog kantona Sarajevo, ne Sarajeva... :) .
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:32 |
|
|
Ja bi tebe u banketu pobjedila. Obzirom da sam 177 visoka, a ti 165, a ne u ekonomiji.
No u pravu si. Tebi je nemoguce pojasniti. Pa da prekinemo viseuzaludnu.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:34 |
|
|
JNA je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: To je tačno. I Sarajlabad ima od cijele RS. ahahahahhaa.. Bakirova takija upalila i kod tebe.. :) Republika Srpska ima duplo veći BDP od celog kantona Sarajevo, ne Sarajeva... :) . Ima po Miletovim statistikama. Kao i rodjenih 9500 i na izbore izadje 80% građana. Stanovništvo se razmnožava poput zečeva, a iseljavanja nema. Ekonomsko i demografsko svjetsko čudo! Kad bi se zajebavali.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:34 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ja bi tebe u banketu pobjedila. Obzirom da sam 177 visoka, a ti 165, a ne u ekonomiji.
No u pravu si. Tebi je nemoguce pojasniti. Pa da prekinemo viseuzaludnu. Ajde bolje da prekinemo. BTW, visok sam 1,90.. Znaš ti to dobro, gledala si slike.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:36 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: JNA je napisao/la:
ahahahahhaa.. Bakirova takija upalila i kod tebe.. :)
Republika Srpska ima duplo veći BDP od celog kantona Sarajevo, ne Sarajeva... :)
.
Ima po Miletovim statistikama. Kao i rodjenih 9500 i na izbore izadje 80% građana. Stanovništvo se razmnožava poput zečeva, a iseljavanja nema. Ekonomsko i demografsko svjetsko čudo! Kad bi se zajebavali. Ajde, ajde.. Nismo babe da gatamo u pasulj, imamo zvanične podatke MMF-a (njih Mile ne kontroliše) Sad kad ste uzeli CIK pazite da opet Mile ne ubaci 100.000 zaokruženih listića.. Sami ćete biti krivi ovaj put.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:36 |
|
|
Slusao sam jednog vrsnog ekonomistu. On je racunao BDP Rusije. I kaze covek da je taj BDP realno veci per capita, jer mnoge zarade ne prodju kroz sistem. Tj siva ekonomija. Po tim nekim pokazateljima on je rekao da je per capita u Srbiji negde oko 19,000 dolara. Ovo je dosta manje izrazano u zemljama EU zbog propisa i zakona. A narocito u razvijenim zemljama.
Kad se na to pogleda BDP ppp, odnosno npr usluga friziranja u nemackoj lupam 1200 dinara, a u Srbiji 300, onda je nas zivotni standard dosta visi nego kroz zvanicne brojke. Da je i BiH dobro, ne bi svi pobegli. U Srbiju je doslo lani 100,000, uglavnom mladih Srba povratnika.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:39 |
|
|
JNA je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la:
Ima po Miletovim statistikama. Kao i rodjenih 9500 i na izbore izadje 80% građana. Stanovništvo se razmnožava poput zečeva, a iseljavanja nema. Ekonomsko i demografsko svjetsko čudo! Kad bi se zajebavali.
Ajde, ajde.. Nismo babe da gatamo u pasulj, imamo zvanične podatke MMF-a (njih Mile ne kontroliše) Sad kad ste uzeli CIK pazite da opet Mile ne ubaci 100.000 zaokruženih listića.. Sami ćete biti krivi ovaj put.. :) . Znaš kad smo mi uzeli CIK? No ne ubacuje Mile u CIK popunjene listiće. Nego dovozi na biračka mjesta kad se zatvore i plati one sto prebrajaju. Sto ne pišeš o nečemu u sto si upućen?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:40 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: JNA je napisao/la:
Ajde, ajde.. Nismo babe da gatamo u pasulj, imamo zvanične podatke MMF-a (njih Mile ne kontroliše)
Sad kad ste uzeli CIK pazite da opet Mile ne ubaci 100.000 zaokruženih listića..
Sami ćete biti krivi ovaj put.. :)
.
Znaš kad smo mi uzeli CIK? No ne ubacuje Mile u CIK popunjene listiće. Nego dovozi na biračka mjesta kad se zatvore i plati one sto prebrajaju. Sto ne pišeš o nečemu u sto si upućen? Nebula kaže da ubacuje.. BTW, kad će doći da nas pojebe kao sanske koze? :) .
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:43 |
|
|
ShahidMaker je napisao/la: Slusao sam jednog vrsnog ekonomistu. On je racunao BDP Rusije. I kaze covek da je taj BDP realno veci per capita, jer mnoge zarade ne prodju kroz sistem. Tj siva ekonomija. Po tim nekim pokazateljima on je rekao da je per capita u Srbiji negde oko 19,000 dolara. Ovo je dosta manje izrazano u zemljama EU zbog propisa i zakona. A narocito u razvijenim zemljama.
Kad se na to pogleda BDP ppp, odnosno npr usluga friziranja u nemackoj lupam 1200 dinara, a u Srbiji 300, onda je nas zivotni standard dosta visi nego kroz zvanicne brojke. Da je i BiH dobro, ne bi svi pobegli. U Srbiju je doslo lani 100,000, uglavnom mladih Srba povratnika. Baš 100.000 povratnika? Nevjerovatno! U HR u jeku sezone Uvoze Filipnce gdje je prosječna plaća sobarice 800 eura. A dobrog kuhara i 2000-2500. Konobara oko 1500/1700 plus baksis. A kod vas se vratilo 100.000 da radi za 600 eurića. Pa prosječna socijala u EU duplo je veća. Plus moraš dobiti nadoknadu za stanarinu. Familija bonus za djecu. Dodatak na struju i grijanje. I oni opet upireš svega se vratili u Srbiju? 100.000. Čestitam!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
JNA
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 kol 2022, 14:43 |
|
|
DzonBG je napisao/la: Obe zemlje zive od uplata iz inostranstva, koje se godisnje mere u nekoliko milijardi eura...
BiH pogotovo, da im nema gastera koji salju, bili bi na ivici gladi.
Za mnoge od njihovih gastera rat je bio najbolji brat...znas kad bi oni videli zapad i ziveli tim standardom da su ostali u svojim selendarama... a mnogi od njih umesto da uzivaju, naradikalniji su politicki...
Crna berza vadi standard, kad gledas prosecne plate, pomislio bi da ljudi skapavaju, a u stvarnosti se zivi da kazem pristojno, u mnogim delovima Srbije...
U Srbiji svaki privatnik mali ili srednji radnike prijavljuje na minimalac zbog poreza a preko ide u koverti. Kad bi se to ispeglalo zvanični prosek bi bio za bar 200€ veći. .
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|