Već dugo imam teoriju da su Hercegovci hrvatska verzija Židova, jednostavno je previše sličnosti. Sada ću pobrojati neke:
1) Hercegovci su raseljeni po svijetu. - Hercegovci, kao i Židovi, raselili su se posvuda, najviše u drugim hrvatskim krajevima (ponajprije u Zagrebu i Slavoniji), ali ima ih kol'ko 'oš po cijelom svijetu.
2) Hercegovci se drže skupa. - I još jedna sličnost sa Židovima jest ta da se uvijek drže skupa kad se negdje nasele, obitelj do obitelji, tako u Zagrebu postoje četvrti gdje su oni većina. Svaka ptica svome jatu leti.
3) Kad se negdje nasele drže svoje običaje. - Ne asimiliraju se tako lako, u govoru se teško prilagođavaju kraju u kojem se se naselili, a običajima i mentalitetu još teže. Čuvaju svoju katoličku vjeru i mržnju prema komunizmu čak i u najzadrtijim partizanskim krajevima. Sjećam se jednom kad sam bio u Osijeku da sam čuo gangu. I to nije nikakva manifestacija bila ni ništa slično, došla rodbina, skupili se ljudi i krenilo se gangat'.
Židovi su isto tako stoljećima u Europi očuvali svoju vjeru i običaje.
4) Uspješni su gdje god dođu. - Poznat je poduzetnički duh Hercegovaca koji su na golom kršu čudesa napravili, a i kamo god se upute, u koji god dio Zemaljske kugle slete, tu krenu radit' firme i to poprilično uspješne. O Židovima i njihovom poduzetništvu ne valja tratiti riječi.
5) Nepotizam. - Poznato je da Hercegovci koliko mogu ignoriraju zakone o nepotizmu. Nepotizam je za Hercegovca način života. Prvo ide njihova obitelj pa njihovo pleme pa onda ljudi iz njegovoga kraja pa ostali Hercegovci pa Hrvati pa tek onda svi ostali. Redoslijed se zna, tako ga je priroda odredila i tako stajati mora. Ista priča stoji i za Židove.
Jesam li što falio? Jesam li štogod krivo rekao? Navedite svoje primjere koje znate.