|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 137 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Religijski tabui: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76723 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Je li vam predstavlja osobni ili društveni taboo ulazak u bogomolju religije kojoj ne pripadate ?
Anketa.
Pretpostavljam da je muslimanima lakše posjetiti crkve, jer ih je puta Europa gdje se radi o turističkim atrakcijama, umjetnost, arhitektura, i u crkvu se svak može ušetati bez dozvole.
U džamiju se ipak mora dobiti dozvola imama ili doći u pratnji muslimana, mora se izuti itd.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dalate2020
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:10 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Anketa.
Pretpostavljam da je muslimanima lakše posjetiti crkve, jer ih je puta Europa gdje se radi o turističkim atrakcijama, umjetnost, arhitektura, i u crkvu se svak može ušetati bez dozvole.
U džamiju se ipak mora dobiti dozvola imama ili doći u pratnji muslimana, mora se izuti itd. Samo se mora izuti. Nikakva dozvola imama ili pratnja muslimana. Da, bio sam u raznim bogomoljama.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76723 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zar ne bi bilo čudno da tek tako dođeš.
Mislim, to jest misionarska religija kao i kršćanstvo tako da su vrata džamije valjda zato u principu otvorena ... ali zar ne bi bilo malo čudna situacija.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dalate2020
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:13 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zar ne bi bilo čudno da tek tako dođeš.
Mislim, to jest misionarska religija kao i kršćanstvo tako da su vrata džamije valjda zato otvorena .. ali zar ne bi bilo malo čudna situacija. Nije cudno. Samo udjes. Pa jesi bio u dzamijama na istocnoj strani Mostara?
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:14 |
|
|
Ovim "turističkim" da.
Tamo se ulazi normalno.
Ali recimo zamisli neku seosku džamiju gdje se svi znaju.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:15 |
|
|
Ja sam bio na mjestima gdje su nekad bile džamije. U džamiju ne bih ni da mi neko plati.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:16 |
|
|
..ne nikad al necu izbjec ako se ukaze zgoda..
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:16 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Ja sam bio na mjestima gdje su nekad bile džamije. U džamiju ne bih ni da mi neko plati. A neće ti ništa biti ako se diviš arhitekturi, istražuješ povijest, interesiraš se za jezike, kulturu itd. No pretpostavljam da je to taboo za mnoge.
|
|
Vrh |
|
|
dalate2020
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ovim "turističkim" da.
Tamo se ulazi normalno.
Ali recimo zamisli neku seosku džamiju gdje se svi znaju. To ne znam. Ulazio sam u mnoge u kojima se inace odrzavaju svi rituali, tako da nisu samo turisticke. I tu ti ne treba nista. Samo udjes. A sada ove sto nisu nikada turisticke ne bih znao.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:18 |
|
|
dalate2020 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ovim "turističkim" da.
Tamo se ulazi normalno.
Ali recimo zamisli neku seosku džamiju gdje se svi znaju. To ne znam. Ulazio sam u mnoge u kojima se inace odrzavaju svi rituali, tako da nisu samo turisticke. I tu ti ne treba nista. Samo udjes. A sada ove sto nisu nikada turisticke ne bih znao. Jesi li musliman?
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:20 |
|
|
Nisam bila u dzamiji, nije bilo prilike. Bila sam u katoličkoj, pravoslavnoj i adventistickoj crkvi. Ne osjećam se prijatno u bogomoljama i smeta mi miris tamjana.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:20 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: smeta mi miris tamjana. Također.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:26 |
|
|
Znate kako kažu. Koga miris tamjana tjera...
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
dalate2020
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:28 |
|
|
Zanimljiva anegdota.
Islam, takija i svetost Meke.
Upadnu neki teroristi (mislim ISIL-a nemojte me drzati za rijec) u Veliku dzamiju u Meki. Domaca vlast dodje do zakljucka da nisu u stanju eliminirati islamiste bez da ostete dzamiju. Dakle moraju traziti pomoc boljih organizacija - odluce se za Francuze. ALI pravilo islama je da samo muslimani smiju stupiti nogom u tu dzamiju. I sto sad?
Takija.
Dovedu specijalni francuski protuteroristicki tim, ovi na brzinu usput izgovore sehadet (sad su kao muslimani), udju u dzamiju, porokaju teoriste.
Gotovo.
|
|
Vrh |
|
|
dalate2020
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:29 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: dalate2020 je napisao/la:
To ne znam.
Ulazio sam u mnoge u kojima se inace odrzavaju svi rituali, tako da nisu samo turisticke.
I tu ti ne treba nista. Samo udjes.
A sada ove sto nisu nikada turisticke ne bih znao.
Jesi li musliman? Ni mrtav.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:29 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Ja sam bio na mjestima gdje su nekad bile džamije. U džamiju ne bih ni da mi neko plati. A neće ti ništa biti ako se diviš arhitekturi, istražuješ povijest, interesiraš se za jezike, kulturu itd. No pretpostavljam da je to taboo za mnoge. ..nema on tu sirinu primitivac je…
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:34 |
|
|
Nisam bila u džamiji. U BG imamo jednu, nemam ništa protiv da postoji ali ne osećam potrebu da uđem. U islamskim zemljama nisam bila tako da ni turistički nisam imala priliku da ih vidim iznutra.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:35 |
|
|
dalate2020 je napisao/la: Zanimljiva anegdota.
Islam, takija i svetost Meke.
Upadnu neki teroristi (mislim ISIL-a nemojte me drzati za rijec) u Veliku dzamiju u Meki. Domaca vlast dodje do zakljucka da nisu u stanju eliminirati islamiste bez da ostete dzamiju. Dakle moraju traziti pomoc boljih organizacija - odluce se za Francuze. ALI pravilo islama je da samo muslimani smiju stupiti nogom u tu dzamiju. I sto sad?
Takija.
Dovedu specijalni francuski protuteroristicki tim, ovi na brzinu usput izgovore sehadet (sad su kao muslimani), udju u dzamiju, porokaju teoriste.
Gotovo. To je ovo, 1979, davno prije ISIL-a i Al Qaede: https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_seizure
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Nisam bila u džamiji. U BG imamo jednu, nemam ništa protiv da postoji ali ne osećam potrebu da uđem. U islamskim zemljama nisam bila tako da ni turistički nisam imala priliku da ih vidim iznutra. Pa vaša glavna crkva je sada džamija. Ona u Istanbulu.
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9994 Lokacija: Banja Luka
|
Bio sam jednom , davno , u katoličkoj crkvi . Sticajem okolnosti . Na stranu to što ponekad ( vrlo rijetko )u ljutnji lanem , ali poštujem sve religije , pa tako i njihove bogomolje . Smatram ih , hajde da to tako kažem , '' čvorištima za bržu konekciju '' s Bogom , gdje nema , ili bar ne bi trebalo da bude , zlih misli.
PS. Volim miris tamjana .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:36 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pa vaša glavna crkva je sada džamija.
Znam, to je ipak velika sramota.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:37 |
|
|
Svarog je napisao/la: Bio sam jednom , davno , u katoličkoj crkvi . Sticajem okolnosti . Na stranu to što ponekad ( vrlo rijetko )u ljunji lanem , ali poštujem sve religije , pa tako i njihove bogomolje . Smatram ih , hajde da to tako kažem , '' čvorištima za bržu konekciju '' s Bogom , gdje nema , ili bar ne bi trebalo da bude , zlih misli.
PS. Volim miris tamjana . Znači, kao pravoslavac osjećaš božansku prisutnost u katoličkoj crkvi. Je li misliš da bi osjećao božansku prisutnost ili imao spiritualne misli u džamiji ?
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Religijski tabui: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:40 |
|
|
U katoličkim turistički puno puta. Pravoslavne ne treba posebno naglašavati. Ateista sam ali volim da razgledam arhitekturu i umetnička dela. Volim taj dah istorije i, što se nas tiče, doživim duhovnu vertikalu, da se laički izrazim.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Religijski tabui: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:46 |
|
|
..mene vise zanimaju rituali u takvim objektima…zasto ne..obredi..vjenčanja sprovodi…smatram osobnim minusom sto nisam to iskusio…
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju? Postano: 13 lis 2022, 21:46 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9994 Lokacija: Banja Luka
|
Robbie MO je napisao/la: Svarog je napisao/la: Bio sam jednom , davno , u katoličkoj crkvi . Sticajem okolnosti . Na stranu to što ponekad ( vrlo rijetko )u ljunji lanem , ali poštujem sve religije , pa tako i njihove bogomolje . Smatram ih , hajde da to tako kažem , '' čvorištima za bržu konekciju '' s Bogom , gdje nema , ili bar ne bi trebalo da bude , zlih misli.
PS. Volim miris tamjana . Znači, kao pravoslavac osjećaš božansku prisutnost u katoličkoj crkvi. Je li misliš da bi osjećao božansku prisutnost ili imao spiritualne misli u džamiji ? Iskeno , ja grešanik , kome ništa ljudsko nije strano , osjetio sam božansku prisutnost i u katoličkoj crkvi . Vjerovatno bi je i u džamiji osjetio ,ali ko što rekoh , u njoj nikad nisam bio . U svojoj pravoslavnoj crkvi je osjetim najviše .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|