HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2025, 08:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 137 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju?
Kršćanin sam, i posjetio sam barem jednom džamiju (unutrašnjost) 29%  29%  [ 9 ]
Kršćanin sam, nikad nisam bio u džamiji 42%  42%  [ 13 ]
Musliman sam, i bio sam unutar crkve 13%  13%  [ 4 ]
Musliman sam, nikad nisam bio u crkvi 0%  0%  [ 0 ]
Nijedna od opcija me ne opisuje, Ostali sam 16%  16%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 31
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Religijski tabui: Jeste li ikad ušli u tuđu bogomolju?
PostPostano: 15 lis 2022, 14:18 

Upozorenja: 1
Robbie MO je napisao/la:
Unutrašnjost crkava koje su remek djelo, zna biti jako impersivna

slika

U crkvama ove slikarije pomažu vjernicima kršćanima da zamisle priče, osobe itd.

Nije tako.

Ja sam bio ubeđen nekada da svako oslikavanje crkava je svrsishodno u smislu da nepismena sirotinja shvati hrišćansku poruku i duhovnost.
Ali je po uticajem protestantskog pojednastovljivanja i modernizma možda danas slučaj i neki vernici tako razmišljaju kad vide crkvene životopise i slično , međutim sve crkve su nekada bile oslikane isključivo u slavu božju(i ktitora,zadužbinara) a ne zarad vernika , jer i u pravoslavnoj i katoličkoj tradiciji ako nešto radiš u crkvi zarad vernika to je put u jeres i stranputicu.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2022, 14:41 

..uredjenje je po meni potreba vjernika da sveto misto ima taj lip ugodan božanstven izgled..bas nedavno u mom rodnom mistu smo uredili crkvu dobrovoljnom akcijom i istinski i mise imaju neki jacibznacaj kao da se reflektiraju na pučanstvo…uostalom i kad se ide na mise ne ide se u japankama i pokidanim rebama..

Vrh

PostPostano: 15 lis 2022, 18:52 

Bio sam i u katoličkim/protestantskim crkvama i u džamijama i u hramovima drugih religija, uglavnom turistički.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2022, 19:06 

Amiđa je napisao/la:
novovrijeme je napisao/la:

Ma jebo te takva poenta, savjet ti je do mojega.
Googlaj ti "žene peru velike sise" možda postaneš normalan.
Čuj da googlam pranje nogu Muslimana? Dovoljno mi je što sam jednom vidio gospodina kako pere noge pred Ferhadijom, jebo sam mu u sebi sve po spisku cijeli dan, ljudski rod mi zgadio.

Što mu nisi rekao u lice? Ovdje u svakom postu vrijeđaš Bošnjake.

Nisi, jer si pička. Nula i ništavilo.

Pa nisam primitivac. :neznam
Ne govorim ni ružnim ženama u lice da su ružne. :neznam

I kako to ja vrijeđam Muslimane? :neznam

Vrh

PostPostano: 15 lis 2022, 19:15 

joe enter je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Unutrašnjost crkava koje su remek djelo, zna biti jako impersivna

slika

U crkvama ove slikarije pomažu vjernicima kršćanima da zamisle priče, osobe itd.

Nije tako.

Ja sam bio ubeđen nekada da svako oslikavanje crkava je svrsishodno u smislu da nepismena sirotinja shvati hrišćansku poruku i duhovnost.
Ali je po uticajem protestantskog pojednastovljivanja i modernizma možda danas slučaj i neki vernici tako razmišljaju kad vide crkvene životopise i slično , međutim sve crkve su nekada bile oslikane isključivo u slavu božju(i ktitora,zadužbinara) a ne zarad vernika , jer i u pravoslavnoj i katoličkoj tradiciji ako nešto radiš u crkvi zarad vernika to je put u jeres i stranputicu.

Postavlja se pitanje svrsishodnosti estetskih zahvata po crkvama, u svetlu sledećeg stiha:

Citat:
God, who made the world and everything in it, since He is Lord of heaven and earth, does not dwell in temples made with hands.

Acts 17:24

Lično sam uveren da postoji interna i eksterna crkva, Isus je iznad svega propovedao crkvu iznutra, u nama.

Citat:
Do you not know that your bodies are temples of the Holy Spirit, who is in you, whom you have received from God? You are not your own;

1 Corinthians 6:19

Poželjno je da eksterna (službena) crkva radi u harmoniji sa internom (ličnom) crkvom u nama. Onda je to puno jedinstvo crkve. Ali na žalost, ima dosta primera da to često nije tako. Kako na istoku tako na zapadu. Jedan od apsurda zapadne crkve je nametanje zakona donetih nakon Isusove misije na zemlji, kao uslov za Carstvo božije. Za mene lično je neprihvatljivo donešenje raznih dopuna onom što je Isus tražio od nas u vreme svog zemnog života. Ali svako ko u tome vidi smislen duhovni život, samo napred...

Vrh

PostPostano: 17 lis 2022, 08:37 

Robbie MO je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Ali kad sam vidio oltar kao da sam se vratio prije 2000 godina unazad neko rimsko doba ili u doba azteca gdje se ljudi zrtvuju bogovima, nekako mi je oltar izgledao paganski.

Ovo je istina, oltar zaista djeluje malo zastrašujuće.

Na oltaru se žrtvuje.

Pa se čovjek pita je li se to svake nedjelje prinosi neka žrtva i šta se tamo dešava.

Ali u kršćanstvu je to simbolično, jer oni smatraju da se Isus žrtvovao itd. pa postoji dio mise gdje se simbolično simulira ta žrtva, to je kao najmističniji dio mise. U biti samo svećenik radi neki rutual s kruhom, vinom, vodom i svijećama, to su izravno pokupili iz tradicije vina, kruha, vode za ritualno pranje ruku, i svijeća, za židovski Šabat.

Nije to nista simbolicno vec Oltar zaista jest = Zrtvenik i prinosi se prava Zrtva i od te Zrtve i jedes odnosno pricestiti se znaci jesti od Zrtve. Dakle nema tu simbolike vec je to pravi Zrtvenik sa pravom Zrtvom kao u Hramu

Vrh

PostPostano: 17 lis 2022, 08:39 

Robbie MO je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Znam da je ali djeluje glomazni, ai ocekivao Sam raspelo, ali kako se sjecam nema ga

Raspelo je simbol. Vrsta križa. Jedino što je križu nalijepljen mali kip Isusa.

Mislim da ne igra neku ulogu u ritualu.

Kad ga koriste, to je samo "luksuzniji" križ, mislim da nema neke razlike između križa i raspela.

Kod katolika igra veliku ulogu. Ne smije se drzati misa bez kriza na oltaru. Minimum nuzan za prinosenje Zrtve=Mise je kriz i dvije svijece
Kod pravoslavaca moraju biti i dvije ikone bar ako nema ikonostasa

Vrh

PostPostano: 17 lis 2022, 08:44 

Robbie MO je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
U kapelama vec možes pristupiti zvoniku lakse.

A šta ćeš gore.

Zbog pogleda?

Zvonik nema neku religijsku funkciju, isto kao ni munara. Samo za poziv na molitvu i naravno obilježavanje teritorija.

Ima. Zvonik sluzi za drzanje zvona, a zvona su ni vise ni manje vec glasovi andjela

Vrh

PostPostano: 18 lis 2022, 19:37 

samo u pravoslavnoj, ali to ne doživljavam kao tuđe

Vrh

PostPostano: 19 lis 2022, 14:23 

Nisam nikad, a sad da me nešto puno interesuje, baš i ne.
Ali ne bih imao ništa protiv.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2022, 14:25 

divizija je napisao/la:
samo u pravoslavnoj, ali to ne doživljavam kao tuđe

..naravno.. :zubati

Vrh

PostPostano: 19 lis 2022, 21:05 

Ušao sam u više džamija nekoliko puta kano posjetitelj, ter bio prisutan tiekom njihove molitve na otvorenom bilo na Bleiburgu, Jazovki ili u Srebrenici, dok sam u protestantskoj crkvi bio jedanput u sklopu TAIZE (susreta mladih kršćana), gdje sam sudjelovao na njihovoj misi i čak dobio nekakav blagoslov od njihove svećenice (to im je valjda umjesto pričesti). Svakako ne bih imao ništa protiv ići i u druge vjerske građevine, pogotovo na pr. u neku židovsku sinagogu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 137 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: