|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 46 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 09 stu 2022, 23:54 |
|
|
|
Ne kaže se zrakomlat nego helikopter. Zrakomlat je zajebancija.
Zanimljivo da je u srpskom vazduhoplovstvo, a ne avionstvo, a ipak nije vazduhoplov nego avion.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 00:08 |
|
|
Croato je napisao/la: Ne kaže se zrakomlat nego helikopter. Zrakomlat je zajebancija.
Zanimljivo da je u srpskom vazduhoplovstvo, a ne avionstvo, a ipak nije vazduhoplov nego avion. Koristimo i jedno i drugo, kao sinonime. Avion ili vazduhoplov, avijacija ili vazduhoplovstvo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 00:10 |
|
|
|
Ne znam jesam li ikada čuo ili pročitao vazduhoplov.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 00:16 |
|
|
Croato je napisao/la: Ne znam jesam li ikada čuo ili pročitao vazduhoplov. Ja jesam. U tekstu nećeš deset puta upotrebiti isti izraz nego ćeš, estetike radi, koristiti sinonime.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Fullback
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 01:48 |
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Croato je napisao/la: Ne kaže se zrakomlat nego helikopter. Zrakomlat je zajebancija.
Zanimljivo da je u srpskom vazduhoplovstvo, a ne avionstvo, a ipak nije vazduhoplov nego avion. Koristimo i jedno i drugo, kao sinonime. Avion ili vazduhoplov, avijacija ili vazduhoplovstvo. Avion i zrakoplov odnosno po vaški vazduhoplov nije nužno isto... I hrvatskom zrakoplovnom riječniku to izgleda ovako : Zrakoplov - Krovni termin koji se koristi za sve objekte koji plove zrakom. Zrakoplove dijelimo na - lakše(baloni) i teže od zraka Teže od zraka dijelimo na - pokretna (helikopter, autožir, ornotopter) i nepokretna krila (zmakevi, parsglideri, jedrilice i avioni), avione opet dijelimo na razne načine po broju krila, motora, amfibije itd...
_________________ Made his money killin' commies didn't ever wanna quit.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 05:32 |
|
|
Croato je napisao/la: Ne kaže se zrakomlat nego helikopter. Zrakomlat je zajebancija.
Zanimljivo da je u srpskom vazduhoplovstvo, a ne avionstvo, a ipak nije vazduhoplov nego avion. Evo što piše o rieči helihopter i hrvtskim izrazima za istoga ovdje: https://hr.wiktionary.org/wiki/helikopter#cite_note-2izgovor: definicija: imenica, muški rod (1.1) Zrakoplovna letjelica koja se uzdiže okomito uvis s pomoću propelera na okomitoj osi s velikim manevarskim sposobnostima. sinonimi: (1.1) zrakomlat[1] (bio je jedan od izraza u uporabi u tiskovinama Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata, rabi se i danas izvan tih tiskovina, ponekad u stilskom značenju, ponekad kao normalni izraz), vrtolet (bio je jedan od izraza u uporabi u tiskovinama Hrvatske vojske (Velebit, Hrvatski vojnik) za vrijeme Domovinskog rata, ali rabi se i danas [2]. antonimi: primjeri: srodne riječi: sintagma: frazeologija: etimologija: (1.1) Od francuskog hélicoptère, grčki ελικόπτερον (helikopteron), starogrčki έλιξ (genitiv έλικος) (helix), (helikos) "okrećući, rotirajući, vrteći, zavijajući" + πτερόν (pteron) "krilo", "pero" ili "bilo što krilato". napomene: Ine hrvatske riječi koji označavaju ovo su: lebdoplov, samovrtjelica, uzvrt, uvrtnjak, uzvrtnjak, vrtilet, vrtiplov, vrtložnjak i vrtoplov.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 11:00 |
|
|
Croato je napisao/la: Hrvatska je puno heterogenija od BiH i Srbije po puno stvari pa tako i izrazima. Gablec se koristi u kajkavskoj Hrvatskoj. Kod nas u Dalmaciji i Hercegovini je to marenda.
I ova prva rič pimpek je kajkavska. Gablec je od njemačkog Gabel, tj. vilica. U Dalmaciji je marenda u Hercegovini je možda sad marenda pod naletom hrvatizacije jezika, inače se u BiH za taj obrok kaže doručak. Inače su mnogi izrazi regionalni, i nama na moru u HR blesavi mnogi izrazi sa sjevera, oni koriste umanjenice. Naprimjer ono što je čiko na srpskom na moru je barba a na sjeveru striček. Striček mi zvuči kao neki stari egzibicionist koji se skida gol pred djecom na igralištima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 13:36 |
|
|
Zanimljivo da je u srpskom vazduhoplovstvo, a ne avionstvo, a ipak nije vazduhoplov nego avion. To je jedan zbirni naziv a avion je samo jedan od vidova sredstava za vazdušni transport. U tu grupu spadaju i bespilotne letelice, helikopteri, itd. Kada bi to razdvajao imao bi helikopterstvo, dronstvo, i slične nepotrebne jezičke besmislice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 13:57 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 8284 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
|
zapozorje=backstage
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 14:27 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 14:51 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Croato je napisao/la: Hrvatska je puno heterogenija od BiH i Srbije po puno stvari pa tako i izrazima. Gablec se koristi u kajkavskoj Hrvatskoj. Kod nas u Dalmaciji i Hercegovini je to marenda.
I ova prva rič pimpek je kajkavska. Gablec je od njemačkog Gabel, tj. vilica. U Dalmaciji je marenda u Hercegovini je možda sad marenda pod naletom hrvatizacije jezika, inače se u BiH za taj obrok kaže doručak. Inače su mnogi izrazi regionalni, i nama na moru u HR blesavi mnogi izrazi sa sjevera, oni koriste umanjenice. Naprimjer ono što je čiko na srpskom na moru je barba a na sjeveru striček. Striček mi zvuči kao neki stari egzibicionist koji se skida gol pred djecom na igralištima. Marenda je i doručak, a i ono kad ideš s posla na ručak, to je marenda. Dakle nije samo doručak. U Posušju se kaže marenda. E sad ako oni nisu Hercegovci, onda ok. Naši su. Imoćani su. Da, nama su izrazi sa sjevera prenježni.  U Hercegovini Hrvati kažu striko ili čiko, u Imotskom barba ili striko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 15:01 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 8968 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
|
Sjećam se kad je prije 30 godina došao prijatelj iz Rijeke nazad u Bosnu.
Kaže kotači su ti prljavi.
Nisam znao šta je kotač. Uvijek je bio točak.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 18:49 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 15:42 Postovi: 2892 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Croato je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la: Gablec je od njemačkog Gabel, tj. vilica. U Dalmaciji je marenda u Hercegovini je možda sad marenda pod naletom hrvatizacije jezika, inače se u BiH za taj obrok kaže doručak.
Inače su mnogi izrazi regionalni, i nama na moru u HR blesavi mnogi izrazi sa sjevera, oni koriste umanjenice. Naprimjer ono što je čiko na srpskom na moru je barba a na sjeveru striček. Striček mi zvuči kao neki stari egzibicionist koji se skida gol pred djecom na igralištima.
Marenda je i doručak, a i ono kad ideš s posla na ručak, to je marenda. Dakle nije samo doručak. U Posušju se kaže marenda. E sad ako oni nisu Hercegovci, onda ok. Naši su. Imoćani su. Da, nama su izrazi sa sjevera prenježni.  U Hercegovini Hrvati kažu striko ili čiko, u Imotskom barba ili striko. Čiko bi bilo više mostarski  , u Posušju bi rekli "onaj čovik", inače kažemo i marenda i doručak, no doručak je jutri, marenda može biti i na radničkoj pauzi u 2 posljepodne
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 19:11 |
|
|
O tome i govorim. Radničkoj pauzi. Velikim slovima u Rastovači ili u Broćancu onaj restoran neki velikim slovima napisana reklama marende, u tom smislu, kao gableci u Zagrebu. Kad smo već kod toga čiko, smišno mi je kako već doli od Ljubuškog pa dalje govore deeedo. U vas i u nas je did. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 21:01 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 15:42 Postovi: 2892 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Croato je napisao/la: O tome i govorim. Radničkoj pauzi. Velikim slovima u Rastovači ili u Broćancu onaj restoran neki velikim slovima napisana reklama marende, u tom smislu, kao gableci u Zagrebu. Kad smo već kod toga čiko, smišno mi je kako već doli od Ljubuškog pa dalje govore deeedo. U vas i u nas je did.  Znaju i Posušani reći dedo no rijetko, did i baba vazda bili, Širokobrižani su isto dobrim dijelom mostarizirani, pola Ljubuškog je uvijek bio "niskohercegovačkog" govora, ova sela prema Grudama su naginjali više "visokohercegovačkom" govoru 
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 21:05 |
|
|
Evo moj pajdo Posušak mi upravo kaže da Posušaci nikad ne govore dedo.  Vidiš da san bio u pravu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 21:10 |
|
|
Croato je napisao/la: Evo moj pajdo Posušak mi upravo kaže da Posušaci nikad ne govore dedo.  Vidiš da san bio u pravu. Pajdo ne zna  , imam posuške korijene znam o čemu pričam, i rekao sam rijetko  I nije Posušak, nego Posušanin 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 21:14 |
|
|
Evo on iz centra Posušja i kaže da je pravilnije Posušak. I da nije ritko dedo, nego se nikad tako ne kaže. Posušaci su pravi naši ikavci, ne daju ikavicu tako lako kao Ljubušaci, Širokobriježani, pa i Gruđani. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 21:17 |
|
|
Croato je napisao/la: Evo on iz centra Posušja i kaže da je pravilnije Posušak. I da nije ritko dedo, nego nikad. Posušaci su pravi naši ikavci, ne daju našu ikavicu tako lako, kao Ljubušaci, Širokobriježani, pa i Gruđani. Održala se svugdje gdje se njome i govorilo u Hercegovini I pravilno je Posušanin, reci pajdi da ne sere 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 10 stu 2022, 21:19 |
|
|
https://hjp.znanje.hr/index.php?show=se ... lnWBc%253DNije se održala, sa mnom u školu u Imotski išli iz Drinovaca i Tihaljine i često pričaju ijekavicu. To je nama Imoćanima totalno strano u slobodnom govoru. A Posušaci ili Posušani, nebitno, pričaju ikavicu ko i mi jer smo srce ikavice. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Domaći
|
Naslov: Re: Simpatične riječi i izrazi što ih Hrvati rabe Postano: 15 tra 2023, 07:48 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|