HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2025, 05:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pravoslavno-katoličko-muslimansko pleme Kuči
PostPostano: 04 pro 2022, 13:15 

Zanimljiva je sudbina ovog plemena. Dizali su ustanke protiv Osmanlija, prelazili na pravoslavlje, islam,
bili pokrštavani, progonjeni...

Ejup Ganić, Zukorilić, Radončić su napoznatiji muslimani iz njega.

Citat:
Kuči su crnogorsko-brdsko pleme podijeljeno u tri oblasti: Starokuči, Novokuči (općenito: Drekalovići) i Zatrijebčani. Nalaze se na istoku Crne Gore, sjeveroistočno od Podgorice, prostire se duž granice s Albanijom. Većina stanovnika su pravoslavni kršćani i sunitski muslimani, s rimokatoličkom manjinom.

Prevladavajuća uporaba slavenske riječi Kuč za nazive brojnih gradova, sela i zemljopisnih cjelina diljem Balkana sugerira da su plemena bila slavenskog podrijetla. Slavenska plemena koja su se doselila u regiju utjecala su na jezik, kulturu i religiju od 6. do 10. stoljeća pa nadalje.

Marko Miljanov napisao je da se Kuči i Beriša "smatraju bliskim", navodno zbog toga što su se Berišini predci doselili od Kučija; ako nisu povezani krvlju, crnogorska i albanska plemena smatrala su blizinu izvornog ili matičnog teritorija odakle je netko "došao". Stoga su Kuči bili „srodni“ Kastrati, Berishi i Klimenti jer se njihov daleki predak nekada, naoko, doselio od Kučija. Pleme Berisha i obitelj Vušović iz Velike (u Crnoj Gori) uzimaju se za srodnike.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ku%C4%8Di

Vrh

Naslov: Re: Pravoslavno-katoličko-muslimansko pleme Kuči
PostPostano: 04 pro 2022, 13:23 

Meni nevjerovatno interesantna tematika o kojoj nazalost ne znam gotovo nista jer su i pisani izvori veoma sturi a ta predavanja od usta do usta tj. s koljena na koljeno, ne znam...

Uglavnom mi je radojak ljetos ispricao da je bio u Ulcinju na moru. Preziva se kao i ja. I da je tamo na plazi upoznao covjeka, Albanca, koji se preziva kao i moja nena rahmetli i da su oni potomci nekakvih katolickih Albanaca koji su se doselili u CG za vrijeme vladavine kralja Nikole, i da su tu primili islam jer nije bilo mnogo katolika. Ne prezivam se tako pa je svejedno: Radi se o Tuticima. Ali za njih sam takodjer cuo da su iz Kotora odnekud. Sve zbrda zdola, kao sto se da vidjeti vec na samom upisu.

Vrh

Naslov: Re: Pravoslavno-katoličko-muslimansko pleme Kuči
PostPostano: 04 pro 2022, 14:22 

U CG se smatraju Srbima, sa druge strane granice su tzv Malesori, Albanci katolici. Opisao ih je najpoznatiji kuč, Marko Miljanov, u svojoj knjizi "Život i običaji Arbanasa".

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: