|
|
Stranica: 6/6.
|
[ 136 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
laganini
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 11:47 |
|
|
divizija je napisao/la: Novdan je napisao/la: Ako sam dobro razumio, smatraš da se povijest ponavlja i da je bilo kakvo odstupanje od neke početne faze tj. guranje kotača povijesti naprijed, svjesno ili nesvjesno guranje prema raspadu. Ako je tako, onda bi doslovno bilo kakav napredak, poput znanosti, industrijske revolucije itd. trebao biti negativna pojava. Možda ne negativna, možda možemo promatrati taj period kao zlatnu sredinu ciklusa ili tako nešto... radi se o tome da uslijed progresa kao takvog lagodni životni uvijeti ili želja za istima po pravilu dovedu do dekadencije. ljudi se opuste, omekane, pobedače, izgube koheziju i sl., pust divljake u svoj prostor i sve se slomi. na kraju dođu totalnu divljaci i unište civilizaciju. doslovce, vrate je unazad. Europa 6. stoljeća je doslovce zaostala za onom prvog stoljeća. Ona kad pogledaš slike iz Berlina za staru godinu ili po francuskim i belgijskim gradovima nakon marokanskih utakmica, po americi nakon antifa i BLM prosvjeda, vidiš natruhe toga i danas. Vidiš da je napredak pustio klicu svoje propasti, jer je uslijed blagostanja popustio svaki sustav vdijednosti koji čini društo stabilnim. E sad je pitanje kako protiv toga. Prvo i osnovno je ptiznati si da taj problem postoji, da to nije desničarska teorija zavjere, nego stvarnost. Drugo, prihvatti da za rješavanje istoga je potrebna žrtva, a ne stalno podilaženje niskim strastima ljudi. Treće je, priznati si da neki aspekti liberalnog sustava vrijednosti koji je plod progresa nisu dobri za društvenu koheziju i biološki osptanak, a na kraju ni za samu civilizaciju koju barbari unište. Ne odmah, ali kroz dui vremenski period da. No, umjesto toga, mi sve one koji to ukazuju nazivamo ekstremnim desničarima, seksistima, xyzfobima i rasistima. Danas je jedina zemlja koja se tome uspješno suprotstavlja Izrael. U istočnoj Aziji imaju zdravu dozu ksenofobije, jer je povijest kolektivizma kod njih mnogo jača nego kod nas, ali po svemu ostalom, oni su veći degenerici od Europljana. Rusija pokušava, ali neuspješno zasad, No Europa i Anglosfera ni ne pokušavaju, naprotiv ovdje se vlastita propast glorificira kao uspjeh. Kod nas pak iskompleksirani jadnici i botovi glorificiraju "kancelara" koji je personifikacija svega tog, ko najjadniji kmetovi. Samo fali da počnu pričat "bilježim se sa štovanjem milostivi" ..jesu li ljudi u primitivnoj zajednici bili bez grijeha ..pa eva i adam su učinili grije..a svaki napredak sama rič kaže donosi nešto bolje napredno a grijeh il dekadencija je popratni faktor..jel napredak kriv za komunizam..za fašizam ma daj..
|
|
Vrh |
|
 |
The Green Zebra
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 12:10 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Jaki ljudi prave dobra vremena, a samo loša vremena prave jake ljude.
Rješenje je očigledno. Doslovno 90% rješenja ovdje je "ajmo uništit društvo i državu". Ako tvoja ideja uključuje namjerno uništavanje ljudskih života, to je loša ideja.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 12:15 |
|
|
The Green Zebra je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Jaki ljudi prave dobra vremena, a samo loša vremena prave jake ljude.
Rješenje je očigledno. Doslovno 90% rješenja ovdje je "ajmo uništit društvo i državu". Ako tvoja ideja uključuje namjerno uništavanje ljudskih života, to je loša ideja. ..mislim da kvačica nije iša u tom smjeru..misao ima dubinu.. 
|
|
Vrh |
|
 |
Novdan
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 13:57 |
|
|
divizija je napisao/la: Novdan je napisao/la: Kako su naglo izronili na scenu, tako su naglo i nestali s nje. I to zauvijek. Od svih tih divljačkih naroda nije ostalo ništa. Ono što danas imamo je pravni sustav, filozofiju i poimanje države koju smo naslijedili od antičkih CIVILIZACIJA. Imamo i ostatke njihove arhitekture koje predstavljaju turističke atrakcije (Pulska arena npr.). Od kojekakvih Pečenega, Huna, Avara, Mongola, Tatara nemamo ništa. .
ovo je izrazito teško reci kada su i Slaveni i Germani ti barbari koji su divljali i razarali. A za Turke je jako teško reći da ne postoje, kad drže pola Azije. Naravno, oni nisu dali doprinos civilizaciji dok se sami nisu "smirili", no poanta priče je da je kad god je civilizacija postala dekadentna da su je barbari rasturili, a da su narodi koji su dotad bili njeni nosioci zamijenjeni drugima. Upravo sam na ovo mislio, sam si sebi skočio u usta. Upravo je razlika između izumrlih divljačkih plemena i onih koji su opstali, ta što su se uspješni civilizirali, promijenili i približili rimskom uzoru
|
|
Vrh |
|
 |
Novdan
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 14:03 |
|
|
divizija je napisao/la: E sad je pitanje kako protiv toga. Prvo i osnovno je ptiznati si da taj problem postoji, da to nije desničarska teorija zavjere, nego stvarnost. Drugo, prihvatti da za rješavanje istoga je potrebna žrtva, a ne stalno podilaženje niskim strastima ljudi. Treće je, priznati si da neki aspekti liberalnog sustava vrijednosti koji je plod progresa nisu dobri za društvenu koheziju i biološki osptanak, a na kraju ni za samu civilizaciju koju barbari unište. Ne odmah, ali kroz dui vremenski period da. No, umjesto toga, mi sve one koji to ukazuju nazivamo ekstremnim desničarima, seksistima, xyzfobima i rasistima.
Danas je jedina zemlja koja se tome uspješno suprotstavlja Izrael. U istočnoj Aziji imaju zdravu dozu ksenofobije, jer je povijest kolektivizma kod njih mnogo jača nego kod nas, ali po svemu ostalom, oni su veći degenerici od Europljana. Rusija pokušava, ali neuspješno zasad,
Ok, razumijem poziciju. No zanima me Velebitov odgovor na dio o progresivizmu kao guranju kotača povijesti prema propasti. Naime razgovor je počeo o komunizmu koji ni u teoriji ni u praksi nije gay friendly itd.. vidio si i sam gore. Velebit nije argumentirao u smislu da komunizam jest gay friendly, nego je rekao da je komunizam neizravni krivac za LGBTQ ideologiju jer je gurnuo kotač povijesti prema naprijed. Barem mislim da je na to mislio. Onda sam ja rekao da su i ideje tzv znanstvenog rasizma i eugenike također progresivni i u sukobu s religijom i tradicijom uopće. Tu je poanta. To je također guranje kotača povijesti naprijed, iako rasisti i eugeničari nisu gay frendli, kao što to nisu ni komunisti. Ono što ti zagovaraš je guranje kotača povijesti u nekom drugom pravcu, pravcu tzv ksenofobije, patrijarhata itd. To razumijem. No onda treba priznati i da su komunsiti zaslužni što je dan danas istočna europa konzervativnija u vrijednosnom smislu. To je amanet komunističkog bloka koji je bio u smislu obitelji/seksa KONZERVATIVAN u odnosu na kapitalisitčki zapad koji je iznjedrio LGBTQ, transđender itd ideje
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 16:36 |
|
|
laganini je napisao/la: The Green Zebra je napisao/la: Doslovno 90% rješenja ovdje je "ajmo uništit društvo i državu". Ako tvoja ideja uključuje namjerno uništavanje ljudskih života, to je loša ideja. ..mislim da kvačica nije iša u tom smjeru..misao ima dubinu..  Naravno kolega. Očigledno da rušenjem sustava ne bi ništa napravili jer bi došli jaki ljudi koji bi opet napravili dobra vremena i onda opet proizveli liberale. 
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 16:38 |
|
|
..baš danas sam čitao intervju s Nick Cave koji je imao tu preobrazbu ajmo reć krajnosti od heroina i boga i njegovu izjavu da je i čak kad se drogirao težino božanstvenom..dakle težnja za svetom dimenzijom života..ja bi rekao da pojedinac prolazi svoj put do božanstva moglo bi se reć križni put..tako mislim i narodi i pojedinci..nebi prestrogo sudio prema nikome ko što se u knjizi Veliki Gatzby na početku knjige kaže ne sudite o drugima nešto je i do uvjeta u kojim se razvijaš..
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 18:05 |
|
|
Jedan malo off topic. Ne znam gdje da pitam ali pošto je povezano sa ženom,porodicom i tradicijom... Je li kod Hrvata običaj kada neko umre da ženski član domaćinstva nosi crninu godinu dana ?
|
|
Vrh |
|
 |
Flamel
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 18:13 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 2031 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Lutorčina je napisao/la: Jedan malo off topic. Ne znam gdje da pitam ali pošto je povezano sa ženom,porodicom i tradicijom... Je li kod Hrvata običaj kada neko umre da ženski član domaćinstva nosi crninu godinu dana ? To varira ovisno o regiji, ali i individualno, od slučaja do slučaja. Ako suprug umre, udovica obvezno nosi crninu, i to ponekad zna biti dugo.
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 18:18 |
|
|
Flamel je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Jedan malo off topic. Ne znam gdje da pitam ali pošto je povezano sa ženom,porodicom i tradicijom... Je li kod Hrvata običaj kada neko umre da ženski član domaćinstva nosi crninu godinu dana ? To varira od ovisno o regiji, ali i individualno, od slučaja do slučaja. Ako suprug umre, udovica obvezno nosi crninu, i to zna biti dugo. Pitam zato što kod Srba u RS taj običaj polako pada u zaborav. Prije 20 godina ukoliko umre glava kuće i majka i kćerka nose crninu godinu dana. Danas vidim mnoge cure ,sahranile oca prije 15 dana,a one na instagramu puće usne i roze mini suknjice nose. Crninu kod nas ne praktikuje više od 20%populacije i to uglavnom u malim mjestima.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Zašto Hrvati nemaju djece? Postano: 07 sij 2023, 18:21 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Jedan malo off topic. Ne znam gdje da pitam ali pošto je povezano sa ženom,porodicom i tradicijom... Je li kod Hrvata običaj kada neko umre da ženski član domaćinstva nosi crninu godinu dana ? ..al se pomalo taj običaj gubi..četrdeset dana otprilike posli individualno.. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|