HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2025, 05:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ] 

Da li bi koristili insekte u svojoj ishrani?
Da 14%  14%  [ 2 ]
Ne 86%  86%  [ 12 ]
Trenutno ne, ali u budućnosti možda promijenim mišljenje 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 14
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Insekti kao zdrava hrana!
PostPostano: 02 vel 2023, 20:19 

Naša Kvačica je napisao/la:
Lapo-lapo je napisao/la:
A šta ti Kvačica žvačes?

Evo upravo sam jeo pečenu teletinu i kuhani grašak.

Imaš video na YouTube teletinu, u stvari meso kengura i plastični kineski grašak.

Vrh

PostPostano: 02 vel 2023, 22:24 

krstjanin je napisao/la:
Megatron je napisao/la:

U neku hranu će sigurno stavljati, ali ajde baš da vidim kako će mi u pečenje staviti bube. Jedino da prase hrane bubama... :neznam

Pa neces svaki dan kupovati pecenje. Svaki dan kupujes valjda brasno, slatkise, svakojake proizvode kojima ne citas sastojke.

I nije uopce stvar u tome. Stvar je da su odbili prijedlog deklaracije cijom bi se oznakom jasno na pakovanju odma uocilo da se radi o takvim proizvodima vec su jednostavno rekli mora se navesti u sastojcima pa se ti ubij citajuci sastojke za svaki jebeni proizvod kojega kupis.
kupis 5 cokoladica pet razlicitih proizvodjaca i svih 5 moras procitati sastojke ako zelis znati

Doduse nista nije iskljuceno tako da ne sumnjam da ce netko izmisliti neki certifikat tipa nesto kao halal samo protiv crvi. Sto bi isto tako mogao biti dobar poslovni potez

Jedi više pečenja i manje slatkiša. Više mesa, više povrća kuvanog kod kuće, više voća, smanji što reče Kvačica sve što ima deklaraciju.

Vrh

PostPostano: 02 vel 2023, 22:35 

Ako ima sastojke, ne valja.

1097 of 2558 - 42.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 08:32 

Svaka cast ako vam dica ne jedu nista sa sastojcima. Ja sam mislio da su moja spartanci ali ne mozes bas sve kontrolirati moras im dopustiti ponekad i cokoladu i grickalice. Al evo ocito ima jos spartanskijih koja ne jedu nista

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 13:22 

Nisam previše gadljiv na to, u biti mi koji smo se hranili na bodulskoj kuhinji imamo stoljećima devizu da se iz mora sve jede osim kamena. A i od kamena se može napraviti juha.

Primorci, pogotovo ispod Velebita, su znali baciti zmije na žar, Gorani su jeli puhove. A to je kao križanac štakora i vjeverice.

To zgražanje nad kukcima dolazi od katoličke buržoazije , koja ide sa SUV-om na nedjeljnu misu u crkvu koja je 400 metara daleko, i onda parkiraju pred ulaz.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 14:14 

krstjanin je napisao/la:
Svaka cast ako vam dica ne jedu nista sa sastojcima. Ja sam mislio da su moja spartanci ali ne mozes bas sve kontrolirati moras im dopustiti ponekad i cokoladu i grickalice. Al evo ocito ima jos spartanskijih koja ne jedu nista

Stvar navike, ne kupiš u kuću pa onda kad su u kući nemaju izbora.

Mada budimo realni kupe u školi ili kad izađu van. Nije to toliko radikalno, ali evo barem koliko se može.

1097 of 2558 - 42.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 14:18 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Nisam previše gadljiv na to, u biti mi koji smo se hranili na bodulskoj kuhinji imamo stoljećima devizu da se iz mora sve jede osim kamena. A i od kamena se može napraviti juha.

Primorci, pogotovo ispod Velebita, su znali baciti zmije na žar, Gorani su jeli puhove. A to je kao križanac štakora i vjeverice.

To zgražanje nad kukcima dolazi od katoličke buržoazije , koja ide sa SUV-om na nedjeljnu misu u crkvu koja je 400 metara daleko, i onda parkiraju pred ulaz.

Trebali bi nam se više gaditi emulgatori, boje, poboljšivači okusa, aditivi, konzervansi i slične gadarije.

Kad neki sastojak počinje sa E brojem budi dobar prema sebi i vrati ga nazad na policu. :zubati

1097 of 2558 - 42.89%

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 14:40 

slika

Evo par primjera šta možemo pročitati na deklaraciji:
bojila - 100-181
konzervansi - 200-285 i 1105
antioksidansi - 300-340
regulatori kiselosti – označavaju se različitim brojevima
zgušnjivači/emulgatori - 322, 400-499 i 1400-1451
tvari za sprječavanje zgrudnjavanja - 550-572
pojačivači okusa - 600-650
tvari za poliranje - 900-910
tvari za zaslađivanje - 420, 421, 950-970

E621 - može naškoditi čovjekovom zdravlju u vidu pojačanog lupanja srca, bolova u prsima, glavoboljama, mučninama, vrtoglavici i sl. a posebice se smatra da velika količina ovog aditiva pobuđuje receptore živčanih stanica i vodi do njihova odumiranja.

E621 - je sam opasan ali u kombinaciji s kompićima E626 do E635 može uzrokovati još veću štetu stoga se zna dogoditi da ih proizvođači hrane razdvajaju.

MSG - sastoji se od natrija i glutamične kiseline. Djeluje na receptore na jeziku i u mozgu, koji hranu registriraju kao ukusniju, ali može i biti uzrok i pojavi gojaznosti

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 14:58 

Kao dete sećam se da su moji stari pričali onaj bezvezni vic o 3 debela Nemca kojih ima u više verzija , i kasnije sam se pitao zašto baš 3 debela Nemca? , pa zato što su Nemci imali prvi veliki pristup šećeru i prerađenoj industrijskoj hrani , dok smo mi većinom jeli sveže i domaće i to u mmanjim količinama.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 15:46 

To zgražanje nad kukcima dolazi od katoličke buržoazije ,z.

u našem dijelu svijeta se kukce nije jelo nikada, ni kad su ljudi bili ko štapić mršavi od neuhranjenosti.

opet ga ti izvališ svoju frazu koju ničim ne potkrijepiš

Vrh

PostPostano: 03 vel 2023, 17:59 

divizija je napisao/la:

To zgražanje nad kukcima dolazi od katoličke buržoazije ,z.

u našem dijelu svijeta se kukce nije jelo nikada, ni kad su ljudi bili ko štapić mršavi od neuhranjenosti.

opet ga ti izvališ svoju frazu koju ničim ne potkrijepiš

Vjerojatno nije ali nisam ni rekao, samo kažem da smo jeli stvari na koje bi današnja mladež povratila da im serviraš. Ali lov kukaca je problem uloženog/dobivenog. Koliko vremena moraš provesti da bi ulovio cijeli obrok za svoju obitelj?

Za preživljavanje u divljini možeš naprimjer pojesti leglo mrava ispod kamena kad ih ima na svakoj livadi u sezoni. I puno ih je na jednom mjestu. Ali da loviš nekakve insekte koji žive pojedinačno, a takvi su većina, koliko bi vremena izgubio da uloviš ručak za peteročlanu obitelj?

Tako da mislim da nije samo kulturološki nego jednostavno se moglo prehraniti s drugim namirnica uz manje truda.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 15:51 

Vjerojatno nije ali nisam ni rekao, samo kažem da smo jeli stvari na koje bi današnja mladež povratila da im serviraš. Ali lov kukaca je problem uloženog/dobivenog. Koliko vremena moraš provesti da bi ulovio cijeli obrok za svoju obitelj?

Za preživljavanje u divljini možeš naprimjer pojesti leglo mrava ispod kamena kad ih ima na svakoj livadi u sezoni. I puno ih je na jednom mjestu. Ali da loviš nekakve insekte koji žive pojedinačno, a takvi su većina, koliko bi vremena izgubio da uloviš ručak za peteročlanu obitelj?

Tako da mislim da nije samo kulturološki nego jednostavno se moglo prehraniti s drugim namirnica uz manje truda.

naravno da je kulturološki, jer recimo u Aziji se uredno jelo insekte i žohare i koješta.

nama je to strano. E sad, moda bi se i navikli na to, ali je to još jedna ods tvari na koju ćemo se naviknuti prisilom.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 16:14 

Navodno je problem prehraniti cijeli svijet, pa se moramo solidarizirati. Samo mi nije jasno zašto cijeli svijet mora biti prehranjen.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 16:24 

Ono sto je zanimljivo u cjeloj prici je to da je proizvodnja zohara zapravo skupa (sto javno priznaju i oni koji su odobrili) i oneciscuje plinovima jednako kao i uzgoj stoke

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 18:00 

Osobno ne vjerujem da će vas itko tjerati jesti insekte, niti se može proizvesti dovoljna količina.

Veća je šansa ubacit će u prodaju neko vještačko meso proizvedeno u tvornici.

1097 of 2558 - 42.89%

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 18:14 

Osobno ne vjerujem da će vas itko tjerati jesti insekte, niti se može proizvesti dovoljna količina.

I onda će krenuti medijska kampanja kako je to zdrava hrana isto kao što je bilo sa sojom.
Bila je pomama za sojom jedno vrijeme, danas to nitko neće.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 20:07 

i_jopet je napisao/la:

hoće neće, stave ti je u sve.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2023, 21:20 

divizija je napisao/la:

naravno da je kulturološki, jer recimo u Aziji se uredno jelo insekte i žohare i koješta.

nama je to strano. E sad, moda bi se i navikli na to, ali je to još jedna ods tvari na koju ćemo se naviknuti prisilom.

Ne možeš znati što su jeli tvoji preci prije 1000 godina. I sad nestaju živa svjedočenja kako su se kod nas jeli puhovi, jazavci, zmije, a to je bilo samo prije 50-100 godina. Za 100 godina od danas će neki tvoj potomak isto misliti da se to nikad nije jelo i biti će mu odvratno samo kad pomisli.

S tim da ipak u Aziji u prljavijim zemljama sigurno ima više žohara, lakše ih je pronaći i bolje su ugojeni. Kad bi kod nas i želio ručati žohare koliko bi vremena trebalo za uloviti ručak?

Vrh

PostPostano: 08 vel 2023, 09:00 

Ne možeš znati što su jeli tvoji preci prije 1000 godina. I sad nestaju živa svjedočenja kako su se kod nas jeli puhovi, jazavci, zmije, a to je bilo samo prije 50-100 godina. Za 100 godina od danas će neki tvoj potomak isto misliti da se to nikad nije jelo i biti će mu odvratno samo kad pomisli.

S tim da ipak u Aziji u prljavijim zemljama sigurno ima više žohara, lakše ih je pronaći i bolje su ugojeni. Kad bi kod nas i želio ručati žohare koliko bi vremena trebalo za uloviti ručak?

mou znati, jer i tome postoje podaci. Puhovi se i sad jedu, samo manje. Isto kao i zmije

No insekte i žohare nismo nikada jeli. Što opt ne znači da nećemo, problem je što će nam to uvaliti na prisilu i prevarom. isto kao što je bilo i sa cijepivom.

Azijci su jednsotavno na puno gušćem prostoru i jeli su sve i svašta i sad jedu.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2023, 10:01 

Lapo-lapo je napisao/la:

E621 - može naškoditi čovjekovom zdravlju u vidu pojačanog lupanja srca, bolova u prsima, glavoboljama, mučninama, vrtoglavici i sl. a posebice se smatra da velika količina ovog aditiva pobuđuje receptore živčanih stanica i vodi do njihova odumiranja.

E621 - je sam opasan ali u kombinaciji s kompićima E626 do E635 može uzrokovati još veću štetu stoga se zna dogoditi da ih proizvođači hrane razdvajaju.

MSG - sastoji se od natrija i glutamične kiseline. Djeluje na receptore na jeziku i u mozgu, koji hranu registriraju kao ukusniju, ali može i biti uzrok i pojavi gojaznosti

kako da ne. autor je toliko informiran da ne zna kako su E621 i MSG jedno te isto. :001_rolleyes
natrij glutamat, pojačivač okusa, jedete ga čitav život u Vegeti. poznat i kao "umami" iako se ne bih složila da je samo to umami.

E330 i E334 su ekstra super turbo opasni. čuvajte ih se.

itd.

i_jopet je napisao/la:

I onda će krenuti medijska kampanja kako je to zdrava hrana isto kao što je bilo sa sojom.

jok, neće, zato cvjeta prodaja vege hrane, koja je većinom neki derivat soje.

e ovo je ekstra gadost. jbt, ako hoćeš meso, zakolji životinju i pojedi je. ako nećeš, šta izvodiš, jedi biljnu hranu.
nedavno sam vidjela recept za "vege čvarke" pa sam komentirala da to nikako nisu čvarci. zovi to kako hoćeš, čvarci su svinjska mast, nema ekvivalenta u biljnom svijetu.
razumijem da netko umak nazove "vege bolognese" ali čvarke mi ne dirajte. :D čak mi je i vege pljeskavica glup naziv. popečak je baš fora riječ.

(prestala sam jesti meso, tako da sam prehrambeno opet u vege kampu, ali dajte malo razuma s obje strane)

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2023, 12:55 

divizija je napisao/la:

mou znati, jer i tome postoje podaci. Puhovi se i sad jedu, samo manje. Isto kao i zmije

No insekte i žohare nismo nikada jeli. Što opt ne znači da nećemo, problem je što će nam to uvaliti na prisilu i prevarom. isto kao što je bilo i sa cijepivom.

Azijci su jednsotavno na puno gušćem prostoru i jeli su sve i svašta i sad jedu.

Kulturološki razlozi su proizašli iz prirodnih potreba. U Italiji su jeli normalno mačke isto prije 200 godina sad je tabu. Nijemci su jeli pse za vrijeme kriza i ratova.

I muslimani smiju jesti svinjetinu ako je druga opcija da će umrijeti od gladi.

Čovjek je jeo što mu je bilo dostupno u bližoj okolini a insekti jednostavno nisu bili dovoljno dostupni u našoj klimi. Sigurno ne jedu ni Mongoli ili žuta rasa po Sibiru insekte kad ih tamo nema 9 mjeseci u godini, nego jedu meso velikih životinja, a insekte jedu ovi prema tropskom pojasu gdje su masovni, veseli da se ne boje ljudi i debeli.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2023, 17:23 

Kulturološki razlozi su proizašli iz prirodnih potreba. U Italiji su jeli normalno mačke isto prije 200 godina sad je tabu. Nijemci su jeli pse za vrijeme kriza i ratova.

I muslimani smiju jesti svinjetinu ako je druga opcija da će umrijeti od gladi.

Čovjek je jeo što mu je bilo dostupno u bližoj okolini a insekti jednostavno nisu bili dovoljno dostupni u našoj klimi. Sigurno ne jedu ni Mongoli ili žuta rasa po Sibiru insekte kad ih tamo nema 9 mjeseci u godini, nego jedu meso velikih životinja, a insekte jedu ovi prema tropskom pojasu gdje su masovni, veseli da se ne boje ljudi i debeli.

ps ti opet ti velim, nije najvei problem što su nama kukci tradicionalno strana prehrana, već što nam ih hoće uvaiti silom i na prevaru.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2023, 18:32 

Također, jedna je stvar mogu li se jesti kukci, a sasvim drugo pitanje jesu li najbolja moguća prehrana za ljude.

Gladan čovjek će pojesti svašta samo da preživi, što opet ne znači da se treba na taj način hraniti.

1097 of 2558 - 42.89%

Vrh

PostPostano: 09 vel 2023, 07:36 

Što se tiče prehrane, meni je uzor ovaj :zubati :

Čovjek već preko 7 godina živi bez vode i hrane (ako slučajno i laže, po njegovu izgledu se ne bi reklo da puno laže):

Inače, moje osobno mišljenje po pitanju prehrane je da dok si mlad, pogotovo dok si diete trebaš jesti i mesa, i ribe i mlieka i jaja u jačim količinama, a nakon što odrasteš postupno smanjivat unos u ovisnosti koliko se baviš tjelesnom djelatnošću i ovisno koliko si star.

Nakon odlazka u mirovinu, mislim da je dovoljno pojest tu i tamo koju ribu, ter po zimi pancetu i češnjak i možda kuhano meso iz juhe.

Sladko bi trebalo skroz izbacit još od malena, jerbo to je zlo i stvara ovisnost. Sladkoga se sasvim dovoljno i više nego dovoljno može prirodno naći u voću.

Što se tiče kukaca, nisam ih nikad jeo, ali ako bude prilike i potrebe možda ću ih jednog dana i pokušati pojesti...

Vrh

PostPostano: 09 vel 2023, 09:23 

Neke zanimljivosti o insektima:
Prosječan čovjek na godinu pojede čak pola kilograma insekata.

-Čokolada, na primjer, može imati u sebi čak 60 kukaca na 100 grama.

-U kutiji špageta može se nalaziti čak 450 dijelova insekata te čak devet dlaka glodavaca

-Sok od rajčice može legalno sadržavati do četiri crva te 20 ili više jajašca voćnih mušica

-Sušene grožđice mogu sadržavati 35 jajašca voćnih mušica kao i do 10 cijelih kukaca na svakih 225 grama.

-Na svaku konzervu od 110 grama gljiva dopuštena je količina od 20 crva bilo koje veličine.

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: