|
|
Stranica: 292/329.
|
[ 8208 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bobovac
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 19:10 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25833 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
franzkappka je napisao/la: Planovi nabave za 2023. godinuNajzanimljvije iz knjige 4 je RGW 90 za 3 milijuna eura i Javelini za 20 milijuna eura kao i 10 milijuna eura za opremu za Bradleye, te iz Knjige 1 stavak 515 nabava dodatnih BOV Patria za 118 milijuna eura To mu dođe oko 500 komada RGW 90. Nije loše Javelina se za te pare može uzeti oko 100 komada. Neloše. Patria nekih 20-30 komada. Ne znam zašto to kupuju? Možda toliko daruju Ukrajini pa da nadomjeste manjak? Da vidimo što je još na listi nabava: Kupuje se dosta sustava radio veze - za oko 30 milijuna eura. Odore za 27 milijuna eura. Za hrvatske jurišne puške VHS2 7.5 milijuna eura - znači negdje oko 5000 puški.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
bobomicek
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 19:29 |
|
|
To je 100 raketa Javelina ... a lanseri??
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 19:38 |
|
|
Fino to kompletiramo. Hellfire, AT4, TOW, Spike, Javelin, RGW-90. Sad još hoću NLAW, Carl Gustav, LAHAT i Nimrod. Moraš skupit sve. Samo najbolje i najefikasnije za OSRH. Moramo I to preimenovati u HOS da bude i to najbolje.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 19:55 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25833 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
bobomicek je napisao/la: To je 100 raketa Javelina ... a lanseri?? A je, malo sam pretjerao. Srce me vuče da dam HV što više javelina. :) Koliko je to javelina za 20 milijuna eura možda najbolje govori narudžba britanskog MO. Oni su za 300 milijuna dolara dobili 500 lansera sa pripadajućim borbenim kompletom raketa. Znači u slučaju HV to mu dođe negdje skoro 40 komada lansera sa pripadajućim borbenim kompletom raketa.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
bobomicek
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 20:06 |
|
|
Solidno je 40 lansera....tolko ima i metisa i duplo konkursa a sve to za pješadiju.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 20:08 |
|
|
Misliš pješaštvo nadam se.
|
|
Vrh |
|
|
bobomicek
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 sij 2023, 20:32 |
|
|
Normalno ... nisam ni ovo ekavicom napisal.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 20 sij 2023, 23:26 |
|
|
Bobovac je napisao/la: bobomicek je napisao/la: To je 100 raketa Javelina ... a lanseri?? A je, malo sam pretjerao. Srce me vuče da dam HV što više javelina. :) Koliko je to javelina za 20 milijuna eura možda najbolje govori narudžba britanskog MO. Oni su za 300 milijuna dolara dobili 500 lansera sa pripadajućim borbenim kompletom raketa. Znači u slučaju HV to mu dođe negdje skoro 40 komada lansera sa pripadajućim borbenim kompletom raketa. Raketa je 40k, lanser 125k $. Opet negdje piše drugo...da li podrazumijevaju čitav sklop ili odvojeno, kako god skupaigračka. . The unit cost of one Javelin missile is $175,203, while the CLU(Command Launch Unit) cost around $184,212
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 22 sij 2023, 13:56 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Fino to kompletiramo. Hellfire, AT4, TOW, Spike, Javelin, RGW-90. Sad još hoću NLAW, Carl Gustav, LAHAT i Nimrod. Moraš skupit sve. Samo najbolje i najefikasnije za OSRH. Moramo I to preimenovati u HOS da bude i to najbolje. Posebno lijepo to djeluje kad se stavi u neku perspektivu:
Privitak/ci: |
Perspektiva.jpg [ 323.68 KiB | Pogledano 1522 put/a. ]
|
_________________ Made his money killin' commies didn't ever wanna quit.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 22 sij 2023, 22:09 |
|
|
Jel ti američki sustavi koriste kakve ilegalne supstance kao osiromašeni uran kakav su koristili po zabitima Iraka, Afgana itd. Vidio sam dosta slučajeva tih američki veterana koji su umrli zbog rukovanja streljivom/projektilima sa osiromašenim uranom.
Privitak/ci: |
Screenshot 2023-01-22 at 21-07-58 Osiromašeni uranij – Wikipedija.png [ 57.13 KiB | Pogledano 1474 put/a. ]
|
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 22 sij 2023, 22:43 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 13882 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Brane je napisao/la: Jel ti američki sustavi koriste kakve ilegalne supstance kao osiromašeni uran kakav su koristili po zabitima Iraka, Afgana itd. Vidio sam dosta slučajeva tih američki veterana koji su umrli zbog rukovanja streljivom/projektilima sa osiromašenim uranom. Izvozne inačice protutenkovskih zrna ne sadrze osiromaseni uranijum.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Fullback
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 22 sij 2023, 23:04 |
|
|
Brane je napisao/la: Jel ti američki sustavi koriste kakve ilegalne supstance kao osiromašeni uran kakav su koristili po zabitima Iraka, Afgana itd. Vidio sam dosta slučajeva tih američki veterana koji su umrli zbog rukovanja streljivom/projektilima sa osiromašenim uranom. Osiromašeni uranij se korsiti za podkalibarna zrna, odnosno za kinetičke penetratore kod 30 mm GAU-8 u A-10 i za 120mm penetratore u zapadnim tenkovima. On je praktički besplatan kao nusproizvod obogaćivanja urana, tvrđi od skupog tungstena, čvršći od čelika a gušći od osmija i sve to za praktički 0 $ po kg. Idealan penetrator. Ovo su sve kumulativne bojne glave na navođenim projektilima. Rusi npr koriste osiromašeni uranij u PZO predfragmentiranim glavama u skoro svim S sustavima... pa čak i u Z-Z raketama kao npr R-60 na hrvatskim Migušama i R-70 i R-77 na srpskim migovima... nije to ništa novo.
_________________ Made his money killin' commies didn't ever wanna quit.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 23 sij 2023, 12:48 |
|
|
Fullback je napisao/la: Brane je napisao/la: Jel ti američki sustavi koriste kakve ilegalne supstance kao osiromašeni uran kakav su koristili po zabitima Iraka, Afgana itd. Vidio sam dosta slučajeva tih američki veterana koji su umrli zbog rukovanja streljivom/projektilima sa osiromašenim uranom. Osiromašeni uranij se korsiti za podkalibarna zrna, odnosno za kinetičke penetratore kod 30 mm GAU-8 u A-10 i za 120mm penetratore u zapadnim tenkovima. On je praktički besplatan kao nusproizvod obogaćivanja urana, tvrđi od skupog tungstena, čvršći od čelika a gušći od osmija i sve to za praktički 0 $ po kg. Idealan penetrator. Ovo su sve kumulativne bojne glave na navođenim projektilima. Rusi npr koriste osiromašeni uranij u PZO predfragmentiranim glavama u skoro svim S sustavima... pa čak i u Z-Z raketama kao npr R-60 na hrvatskim Migušama i R-70 i R-77 na srpskim migovima... nije to ništa novo. Radioaktivnost osiromašenog uranija postoji, ali to nije nešto bitno. Također kada takva zrna pogode nešto relativno mekano (drvo, cigla) ni to još nije toliki problem. Međutim, kada pogode nešto tvrdo (oklop), što im i je primarna namjena, od ogromnog trenja takav projektil izgara i stvara se otrovni uranij dioksid. Smeđa prašina koju raznosi vjetar i moguće ju je udahnuti, a onda strada zdravlje, sa mogućim smrtnim posljedicama. Tako da bi takvi projektili zapravo spadali pod zabranjeno kemijsko oružje. No, za neke bi to vrijedilo za neke ne. Pa tako, naše lude potpisale su zabranu protupješačkih mina (koje su defanzivno oružje i spasile su nas u DR), a iste i dalje koristi SAD. Ili potpisali smo zabranu kasetnog streljiva - koje koriste zapravo svi.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 00:21 |
|
|
Jedva cekam 2026 da vidim koliko cemo se dici na onoj rand ljestvici! Nego treba malo o vojnicima pricat.Kada ce on uredske vojnike preselit u borbeni sektor? XD Treba povecat broj vojnika.19 000 od kojih je 3000 borbeni sektor je smijurija.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 12:37 |
|
|
Eminencija je napisao/la: Jedva cekam 2026 da vidim koliko cemo se dici na onoj rand ljestvici! Nego treba malo o vojnicima pricat.Kada ce on uredske vojnike preselit u borbeni sektor? XD Treba povecat broj vojnika.19 000 od kojih je 3000 borbeni sektor je smijurija. Mislim da je još manje oko 16-17.000, al je puno više vojske od ovog što si naveo. Uglavnom ovaj rat u Ukrajini je pokazao da je onaj švicarski model o kojem smo pričali je najbolje za Hrvatsku. Jer ovo što imamo je zastarjeli model. HV treba razvijat aktivnu obranu, da ima 100.000 vojnika u svakom trenu na dispoziciji i barem još 100.000 u pasivnom sastavu.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 14:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60596 Lokacija: DAZP HQ
|
O čemu vi, na ovu populaciju ne da je neodrživo 100 tisuća nego ne nogu zamisliti niti da je 30 tisuća.
30 tisuća bi bio neki cilj, ali to značilo da si militizirano društvo, udio obrane u BDPu ide do 5%, ide na uštrb drugih stvari.
Više od 30 tisuća mi nemamo fizički zdravih i spremnih mladića koji mogu ili bi htjeli biti profesionalci, ako se gleda muška populacija od 18 do 30 godina to je maksimalno 250 tisuća ljudi.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 14:41 |
|
|
dudu je napisao/la: O čemu vi, na ovu populaciju ne da je neodrživo 100 tisuća nego ne nogu zamisliti niti da je 30 tisuća.
30 tisuća bi bio neki cilj, ali to značilo da si militizirano društvo, udio obrane u BDPu ide do 5%, ide na uštrb drugih stvari.
Više od 30 tisuća mi nemamo fizički zdravih i spremnih mladića koji mogu ili bi htjeli biti profesionalci, ako se gleda muška populacija od 18 do 30 godina to je maksimalno 250 tisuća ljudi. Hrvatskoj je potrebno > 200000 vojnika, uostalom tako je bilo i u DR. Naravno, ne profesionalaca. Vojnika u aktivnom sastavu bi trebalo biti više nego sada, ali potrebno je vratiti se na staro, tj. da RH ima brojan ročni i pričuvni sastav. Biologija je učinila svoje, a također i ludosti sa naoružavanjem sirijskih đihadista i sada Ukrajinaca. Znači povratak na staro, a uzor tražiti u Švicarskoj. Uskladišteno, konzervirano naoružanje nije osobit trošak, kao ni vojnik u pričuvi, koji normalno radi kao civil, a bez velike potrebe ne bi ga se niti aktiviralo. Možda i nikada. Kako bi došli do brojne pričuve, potrebno je popularizirati služenje vojnog roka. Isto bi trebalo biti dobrovoljno. Bez budalaština poput "civilnog služenja", uz neku (ne pretjeranu) plaću, priznanje istog u radni staž, te razne beneficije (npr. bodovi za daljnje školovanje, "C" kategorija za vozače kamiona, priznavanje tečajeva (bolničar, vezista, vodič pasa...), dozvola za oružje, bodovi za zapošljavanje u državnoj službi...). One koji ne žele služiti, ne bi trebalo kažnjavati, osim doživotne zabrane držanja vatrenog oružja te obavljanja poslova (hobija) vezanog uz to (policajac, zaštitar, lugar, lovac, kolekcionar, puškar..). Vratiti predmet ONO, obnoviti "Narodnu tehniku", popularizirati izviđače, streljaštvo... Ukinuti plaćanje NVU, prestati slati HV u misionarenja (osim kao "plave kacige"), po mogućnosti napustiti NATO.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 15:10 |
|
|
Bez mladih nema vojske, bolje je imati više neobučenih mladih nego hrpu starijih trećepozivaca koji jednom u godinu ili dvije 3 dana vježbaju. Samo natalitet, a onda sve ostalo dođe samo po sebi. Nisu nama rat iznijeli i dobili mobilizirani nego dragovoljci od kojih su se kasnije formirale gardijske brigade, specijalne postrojbe MORHa i MUPa. Ako imaš jezgru osposobljenih časnika i dočasnika začas u slučaju ugrozbe dobiješ veliku vojsku. Da smo mi i 1995. imali ovoliko časnika i dočasnika kao danas di bi nam kraj bio. Na osobnom planu naravno treba raditi na sebi, izvaditi lovačku dozvolu, zadužiti pušku i pištolj, bar to svatko može za sebe.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 15:22 |
|
|
goran2hr je napisao/la: po mogućnosti napustiti NATO.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 15:30 |
|
|
dudu je napisao/la: Bez mladih nema vojske, bolje je imati više neobučenih mladih nego hrpu starijih trećepozivaca koji jednom u godinu ili dvije 3 dana vježbaju. Samo natalitet, a onda sve ostalo dođe samo po sebi.
Nisu nama rat iznijeli i dobili mobilizirani nego dragovoljci od kojih su se kasnije formirale gardijske brigade, specijalne postrojbe MORHa i MUPa.
Ako imaš jezgru osposobljenih časnika i dočasnika začas u slučaju ugrozbe dobiješ veliku vojsku. Da smo mi i 1995. imali ovoliko časnika i dočasnika kao danas di bi nam kraj bio.
Na osobnom planu naravno treba raditi na sebi, izvaditi lovačku dozvolu, zadužiti pušku i pištolj, bar to svatko može za sebe.:D Da. Dići na 30 000 OSRH. Možda jednog dana 40 000. Ali bi trebalo uvest vojnu obuku i Hrvatsko domobranstvo. Na nivou županija organizirat po jednu brigadu ili kasnije diviziju. Vojni ustroj za cijelu Hrvatsku. Ovo je pravi trenutak za militarizaciju. Rusija, Ukrajina, Tajvan, islamistička bomba koja otkucava u BiH... Jelte. Zabrinuti smo.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 15:37 |
|
|
To sve pun k košta, pogotovo ako nema izravne ugrozbe, ok je uvesti neku malo veću pričuvu, formirati još jednu brigadu profesionalaca, ali sve preko toga je upitne isplativosti, bolje je novac trošiti na sofisticiranu opremu pa uzeti još barem 6 Rafala, uzeti nove tenkove, dalekometne sustave, opremiti Patrije i još nadokupiti ili proizvesti, Bradleye modernizirati, uzeti još helikoptera, haubica, PZO dotjerati. Po meni bolje 20000 ljudi obučenih, naoružanih do zuba, sa svom mogućom modernom opremom i naučenom na sve suvremene sustave nego neka bjeloruska varijanta glomazne vojske i poluopremljene. Ako imaš ljude i znanje pa lako ćeš ti po potrebi sve upogoniti za sukob, ali ako nemaš to trebat će ti par godina i velika žrtva.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 15:45 |
|
|
Treba vidjeti koliko bi koštalo. Svakako ne mislim na Bjelorusiju kao primjer. Ali ovo bi nam omogućavalo da poluvojnike u kratko vrijeme izbrusimo u vojnike ako bude potreba.
Da nas 1 vojnik košta 25 000 eura godišnje to je 1 milijarda eura za 40 000 vojnika.
Da je godišnja naknada za domobrane 5000 eura to je 1 milijarda eura za 200 000 ljudi. Tu se može dobiti masovnost.
1 milijarda za funkcioniranje sustava, 1 milijarda za nabavu opreme. To je za 20 godina 20 milijardi to je već nešto.
Svakako treba dići BDP bez toga ništa i ciljati poslije 3 do 5 milijardi eura proračun.
Na 100 milijardi je 3 milijarde za obranu izvedivo.
Bitno je podizati svijest. Mislim da su ljudi postali zagrijani za militarizaciju. Postao je kul. A sad je porasla i zabrinutost zbog situacije.
|
|
Vrh |
|
|
bobomicek
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 15:50 |
|
|
I bar 50 000 prvopozivaca naoruzanih do zuba i oruzja za jos 100 000 u skladistu.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 16:27 |
|
|
dudu je napisao/la: Bez mladih nema vojske, bolje je imati više neobučenih mladih nego hrpu starijih trećepozivaca koji jednom u godinu ili dvije 3 dana vježbaju. Samo natalitet, a onda sve ostalo dođe samo po sebi. Nisu nama rat iznijeli i dobili mobilizirani nego dragovoljci od kojih su se kasnije formirale gardijske brigade, specijalne postrojbe MORHa i MUPa. Ako imaš jezgru osposobljenih časnika i dočasnika začas u slučaju ugrozbe dobiješ veliku vojsku. Da smo mi i 1995. imali ovoliko časnika i dočasnika kao danas di bi nam kraj bio. Na osobnom planu naravno treba raditi na sebi, izvaditi lovačku dozvolu, zadužiti pušku i pištolj, bar to svatko može za sebe. Nama su rat iznijeli vojnici sa odsluženim vojnim rokom (iz JNA). Vukovar nisu branili "mornarički tuljani", nego radnici iz gumare. Kao dragovoljac otišao sam u rat - sa JNA obukom. XI 1991. dolaze nam vojnici (GBR) i doslovno ih isti dan šalju na prvu liniju - sa JNA obukom. Pretpostavljam kako je i HVO-u bila slična priča. Vremenom se radilo na obuci, aktivni sastav je odradio najteže dijelove u oslobađanju, ali i 1995. za "Oluju" još uvijek ima više onih iz pričuve (pa čak i nešto ročnika), nego aktivnog sastava. Trebamo časnika i dočasnika, ali i obučenih vojnika. Sve to ide u paketu. Nitko od ovih što bulje u mobitele neće napraviti vojnika u tri dana... Što to znači "začas" i gdje je njihovo oružje i oprema?! 1995? Onaj HV iz 1995. "pojeo" bi ovaj "sustav" kao ništa. Brojčano, tehnički i moralno. Na jednom drugom forumu, kolega je pisao o svom prijatelju, koji je profić u "sustavu", a veli kako bi u slučaju rata - pobjegao. Uostalom, bez borbe, predali su oružje sirijskim đihadistima. Tako da... Ovo zadnje, trebalo bi biti državni zadatak, a ne "rad na sebi". Što više, država (HDZSDP koordinacija) radi sve kako bi građani ostali razoružani i neobučeni. Za što država izdvaja više, antiratne NVU ili streljačke klubove i streljane? Tko to i kako može doći do puške ili pištolja? Čak su ugradili "kvaku 22" kako bi to temeljito onemogućili.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 01 vel 2023, 16:33 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 7447 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Reconquista je napisao/la: Treba vidjeti koliko bi koštalo. Svakako ne mislim na Bjelorusiju kao primjer. Ali ovo bi nam omogućavalo da poluvojnike u kratko vrijeme izbrusimo u vojnike ako bude potreba.
Da nas 1 vojnik košta 25 000 eura godišnje to je 1 milijarda eura za 40 000 vojnika.
Da je godišnja naknada za domobrane 5000 eura to je 1 milijarda eura za 200 000 ljudi. Tu se može dobiti masovnost.
1 milijarda za funkcioniranje sustava, 1 milijarda za nabavu opreme. To je za 20 godina 20 milijardi to je već nešto.
Svakako treba dići BDP bez toga ništa i ciljati poslije 3 do 5 milijardi eura proračun.
Na 100 milijardi je 3 milijarde za obranu izvedivo.
Bitno je podizati svijest. Mislim da su ljudi postali zagrijani za militarizaciju. Postao je kul. A sad je porasla i zabrinutost zbog situacije. SF. Mašta može svašta. Mladi iz kockarnica, kladara ne izlaze, niti se skidaju sa mobitela. Za lov ti treba netko znanje i golema kondicija.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|