|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
vjekoslava
|
Naslov: Vjera u Hrvata BiH Postano: 24 tra 2023, 11:48 |
|
|
Narod pročišćen u vatri ima vjeru kojom je blagoslovljen običan mali čovjek.Veliku,snažnu,onu koja gori i pokreće. Takvu vjeru žive Hrvati u BiH. S osjećajem ushita srećem je u nama malim ljudima. Ona je pomogla opstanku Hrvata u nemogućim uvjetima.Žrtva i patnja su joj bile zalog. Mjeseca studenog 1991 u hladnoj noći a koja još nije najavila snijeg u Novom Selu ,spušta se s neba križ vidljiv tek nekolicini. Nisam bila jedna od tih već slušam priču.... -Križ je bio nešto najljepše što vidjeh u životu sjajan kao da gori a ne izgara spušta se lagano s neba do u samu šumu iz koje je jasno vidljiv unatoč šumi....- - potresen govori čovjek kojeg poznajem dobro. Ne kao sanjara već onog koji tri put mjeri a jednom reže. Vjerujem mu.
Donio je taj križ progon Hrvata s tih područja. Ali i snagu. I vjeru.
Od ranije Medjugorje s milijunima molitvi...
Opstanak Hrvata u srednjoj Bosni.
Borba i snaga duha svojstveni su istinskoj vjeri koja živi ne u onim velikima već malim ljudima.Iz te tišine izbija vjera. To je nada i snaga hrvatskom narodu na ovim prostorima.
Štit i mač.
Ne bojim se za nas.
|
|
Vrh |
|
|
Jiv
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 24 tra 2023, 12:37 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
Bez kršćanstva hrvatstvo ne vrijedi ništa.
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
|
vjekoslava
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 24 tra 2023, 15:27 |
|
|
Jiv je napisao/la: Bez kršćanstva hrvatstvo ne vrijedi ništa. Kršćanstvo u Hrvata je i temelj i potpora.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 29 tra 2023, 22:50 |
|
|
Na ovu temu bi se trebalo spomenuti i franjevce. Pokušavala sam naći Laštrićev Čižmar no bezuspješno. Uspjela sam naći jedan tekst u kojem ima dobrih citata iz istog, vidljivi su uvjeti u kojima su djelovali i upute kako se odnositi prema vjernicima. https://hrcak.srce.hr/file/349909
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 29 tra 2023, 23:38 |
|
|
Pred par tjedana sam s obitelji malo bio do Međugorja, ter smo onako uzput svratili do Širokog Briega do crkve (bio je utorak). Bilo je popodne čini mi se malo poslije 18h. Kad tamo crkva dubkom puna ljudi kano da je Uzkrs a ne obični radni dan. Čini mi se da se radilo o osminama svetom Anti. Uglavnom, bili smo pozitivno šokirani. O Međugorju mogu samo reći da izpunja čovjeka. Ako ništa drugo, nigdje nisam vidio toliki broj svih naroda i rasa iz cieloga svieta, a da su toliko uronjeni u pobožnost Bogu, ter naravno Mariji. Inače, zanimljivo mi je da to Međugorje posebno utječe na ateiste. Bilo iz prve/druge ruke bilo iz čitanja članaka, ima množtvo primjera gdje su se žestoki ateisti preko noći preobratili upravo u Međugorju. Bog ima čudne puteve za nas ljude i ovaj sviet...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
mijat_tomic
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 30 tra 2023, 01:18 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Pred par tjedana sam s obitelji malo bio do Međugorja, ter smo onako uzput svratili do Širokog Briega do crkve (bio je utorak). Bilo je popodne čini mi se malo poslije 18h. Kad tamo crkva dubkom puna ljudi kano da je Uzkrs a ne obični radni dan. Čini mi se da se radilo o osminama svetom Anti. Uglavnom, bili smo pozitivno šokirani. O Međugorju mogu samo reći da izpunja čovjeka. Ako ništa drugo, nigdje nisam vidio toliki broj svih naroda i rasa iz cieloga svieta, a da su toliko uronjeni u pobožnost Bogu, ter naravno Mariji. Inače, zanimljivo mi je da to Međugorje posebno utječe na ateiste. Bilo iz prve/druge ruke bilo iz čitanja članaka, ima množtvo primjera gdje su se žestoki ateisti preko noći preobratili upravo u Međugorju. Bog ima čudne puteve za nas ljude i ovaj sviet... Uh otvorio si pandorinu kutiju, sad samo cekam da se upecaju dunno i onaj glovo dostavljac primarijus i resetiraju te na tvornicke ateisticke postavke
_________________ 28.4.2023 - Krstaski vladar FBiH Christian Schmidt salje SDFA djamijase na vjecna lovista
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 30 tra 2023, 09:43 |
|
|
zalutala je napisao/la: ...vidljivi su uvjeti u kojima su djelovali i upute kako se odnositi prema vjernicima.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 30 tra 2023, 12:54 |
|
|
mijat_tomic je napisao/la: Uh otvorio si pandorinu kutiju, sad samo cekam da se upecaju dunno i onaj glovo dostavljac primarijus i resetiraju te na tvornicke ateisticke postavke Biskup Perić i dijecenzanski kler su ateisti? Međugorje je ljudima koji nisu vjernici zanimljivo najviše iz razloga što pokazuje kako sociološki nastaju nove religije. Skoro pa školski primjer. dane-croatia je napisao/la: Pred par tjedana sam s obitelji malo bio do Međugorja, ter smo onako uzput svratili do Širokog Briega do crkve (bio je utorak). Bilo je popodne čini mi se malo poslije 18h. Kad tamo crkva dubkom puna ljudi kano da je Uzkrs a ne obični radni dan. Čini mi se da se radilo o osminama svetom Anti. Uglavnom, bili smo pozitivno šokirani. Činjenica je da su Hrvati u BiH puno religiozniji od RH Hrvata. Bilo je i neko Pew Research istraživanje prije par godina i sjećam se da su se rezultati među katolicima u Hrvatskoj i katolicima u BiH drastično razlikovali, u smislu da se katolici u BiH puno više slažu sa Crkvom oko društvenih pitanja od perecijanaca.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 30 tra 2023, 16:30 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: ...vidljivi su uvjeti u kojima su djelovali i upute kako se odnositi prema vjernicima.
Nisam pročitala, potražit ću. Hvala ne preporuci Laštrića sam uzela za primjer zbog njegovih uputa franjevcima kkao djelovati u pastoralnoj službi. Npr. Laštrić piše- Iz toga slijedi da, niti je moja nakana, niti je stil djela, da bi gradski propovjednici u njemu našli visoke govore koji bi u sadašnjem vremenu zadovoljio one ’prurientibus auribus’ [2], nego je namijenjeno samo pastirima onih duša za koje je pisano: parvuli petierun pane Znači bio je svjestan okruženja, Bosna pod Turcima, i da tu ne trebaju gradski propovjednici koje tadašnji puk ne bi ni razumio. Još jedan primjer-“Vrlo rijetko sam biblijske izreke stavljao latinski, nego našim jezikom. Ali imaju bilješke, a, b, c itd. iza svake propovijedi, gdje su te izreke zabilježene školski, i odakle su uzete.” Također je svjestan da ljudi ne bi razumjeli latinski.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 30 tra 2023, 16:34 |
|
|
dunno je napisao/la: mijat_tomic je napisao/la: Uh otvorio si pandorinu kutiju, sad samo cekam da se upecaju dunno i onaj glovo dostavljac primarijus i resetiraju te na tvornicke ateisticke postavke Biskup Perić i dijecenzanski kler su ateisti? Međugorje je ljudima koji nisu vjernici zanimljivo najviše iz razloga što pokazuje kako sociološki nastaju nove religije. Skoro pa školski primjer. dane-croatia je napisao/la: Pred par tjedana sam s obitelji malo bio do Međugorja, ter smo onako uzput svratili do Širokog Briega do crkve (bio je utorak). Bilo je popodne čini mi se malo poslije 18h. Kad tamo crkva dubkom puna ljudi kano da je Uzkrs a ne obični radni dan. Čini mi se da se radilo o osminama svetom Anti. Uglavnom, bili smo pozitivno šokirani. Činjenica je da su Hrvati u BiH puno religiozniji od RH Hrvata. Bilo je i neko Pew Research istraživanje prije par godina i sjećam se da su se rezultati među katolicima u Hrvatskoj i katolicima u BiH drastično razlikovali, u smislu da se katolici u BiH puno više slažu sa Crkvom oko društvenih pitanja od perecijanaca. Koje su to nove religije u nastajanju?
|
|
Vrh |
|
|
Hercegoac
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 30 tra 2023, 22:02 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2023, 15:28 Postovi: 589 Lokacija: Zapadna Hercegovina
|
Vjerovatno misli na nastanak novih Protestantskih crkava
_________________ Za gradžansku!
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 02 svi 2023, 10:04 |
|
|
Nisam rekao da u Međugorju nastaju nove religije, nego da fenomen Međugorja savršeno pokazuje mehanizam na koji nastaju i pomoću kojeg opstaju religije općenito.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 02 svi 2023, 12:36 |
|
|
dunno je napisao/la: Nisam rekao da u Međugorju nastaju nove religije, nego da fenomen Međugorja savršeno pokazuje mehanizam na koji nastaju i pomoću kojeg opstaju religije općenito. Vrati se par postova unazad pa vidi što si napisao.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 02 svi 2023, 14:01 |
|
|
zalutala je napisao/la: Vrati se par postova unazad pa vidi što si napisao.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Vjera u Hrvata BiH Postano: 02 svi 2023, 15:12 |
|
|
dunno je napisao/la: mijat_tomic je napisao/la: Uh otvorio si pandorinu kutiju, sad samo cekam da se upecaju dunno i onaj glovo dostavljac primarijus i resetiraju te na tvornicke ateisticke postavke Biskup Perić i dijecenzanski kler su ateisti? Međugorje je ljudima koji nisu vjernici zanimljivo najviše iz razloga što pokazuje kako sociološki nastaju nove religije. Skoro pa školski primjer. dane-croatia je napisao/la: Pred par tjedana sam s obitelji malo bio do Međugorja, ter smo onako uzput svratili do Širokog Briega do crkve (bio je utorak). Bilo je popodne čini mi se malo poslije 18h. Kad tamo crkva dubkom puna ljudi kano da je Uzkrs a ne obični radni dan. Čini mi se da se radilo o osminama svetom Anti. Uglavnom, bili smo pozitivno šokirani. Činjenica je da su Hrvati u BiH puno religiozniji od RH Hrvata. Bilo je i neko Pew Research istraživanje prije par godina i sjećam se da su se rezultati među katolicima u Hrvatskoj i katolicima u BiH drastično razlikovali, u smislu da se katolici u BiH puno više slažu sa Crkvom oko društvenih pitanja od perecijanaca.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|