HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 sij 2025, 19:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 40538 post(ov)a ] 

Jeste li ocekivali ovo i kako ce zavrsiti?
Da 7%  7%  [ 23 ]
Ne 22%  22%  [ 68 ]
Lose za Ukrajinu 29%  29%  [ 91 ]
Lose za Rusiju 13%  13%  [ 39 ]
Lose za obe zemlje 29%  29%  [ 90 ]
Ukupno glasova : 311
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu
PostPostano: 11 svi 2023, 10:20 

Nikad oni nisu bili profesionalni...

Update im kasni nekoliko dana u proseku, pogotovo kad Rusi naprave proboj.

Sta se desilo ovih dana... postoji vodeni kanal koji ide od suma gore na mapi, pa izlomljenim linijama na dole. U gornjem delu istocno od kanala su sume u kojima su Ukri dugo pruzali otpor. Rusi su to konacno uzeli pre otprilike mesec dana, i presli zapadno od kanala, to je ova crvena izbocina.

Wagnerovci su tu ostavili slabije snage ruske vojske da bi se fokusirali na sam grad. Ukri su udarili tu jako, dosli do kanala, i tu su zaustavljeni. Da bi prodrli dalje na istok, prvo moraju da predju kanal, pa da uzmu tu sumovitu regiju, i onda ogroman zalogaj, da uzmu Klisijevku, selo i uporiste koje je na ovoj slici blizu pruge. Tek ako bi to uradili, mogli bi da govorimo o ugrozenosti juznog boka ruskih snaga oko Bahmuta.

Sa Druge strane, Rusi su usli u Citadelu, poslednje uporiste Ukra u samom gradu... drze 95% Bahmuta.

Kako rade zapadni spineri... nema vise vesti iz samog grada, sta i reci kad su Ukri tamo vec klinicki mrtvi... ajde ti sad ovaj mali proboj na juznom krilu predstavi kao veliku pobedu, pricaj kako su Wagnerovci tamo potuceni, a nije ih tamo ni bilo... i stvori potpuno deformisanu sliku.

Kao krunski argument - Prigozin kuka... ko nije provalio sta on sve vreme radi, i zasluzuje da mu mozak vrte na ovaj nacin.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:28 

DzonBG je napisao/la:
Kako rade zapadni spineri... nema vise vesti iz samog grada, sta i reci kad su Ukri tamo vec klinicki mrtvi..

Pa nemoj pratiti yutarnji :zubati

Btw, kanal je očišćen...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:33 

Mare, to je upravo ovo o cemu pisem...

Stigli su do tog kanala, koji je sad granica i prva linija... daleko je to od velike pobede jos, morali bi mnogo posla da urade da Rusi budu ugrozeni u Bahmutu.

Veliki su ulozi sada, Rusi resavaju sam grad, i ako ga uzmu narednih dana, ispravice liniju fronta, utvrdice se u gradu, i onda je svaki pokusaj Ukra na tom pravcu uzaludan...dal Ukri uopste imaju snage i volje da na tom pravcu bace sve u vatru, sa veoma upitnim prognozama dokle mogu da probiju...

Cini mi se da je ovo sve sporedna prica, glavna tuca ce biti u Zaporozju.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:41 

Moze se to oznacit kao pocetak prave Ukrajinske ofenzive ?

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:47 

DzonBG je napisao/la:
Rutinerr je napisao/la:
Nisu, trenutno sramote wagnerovce u Bahmutu. Prigožin kmeči ko kakva djevojčica, vrijeđa Putina, lik očito krizira.
Nestalo mu valjda i droge, fali oružja, municije, konzervi.
Ima uvijek lišća i kišnice.
Kad nestane, dobacite im slame.

Tako je to kad te informisu zapadni propagandisti, neverovatan nedostatak realne i objektivne procene sta se na terenu dogadja...

Oni znaju sa kime imaju posla, cak se i ne trude puno... analitika i sintetika onih kojima plasiraju svoje djubre od vesti prakticno ne postoji.

Veliš ne trude se puno? Pa jedini otvoreni front je ovaj u Bahmutu.
Tako da, to je tačno. Ne trude se.

A vezano za Prigožina....jest, on ovo što radi je 4D šah, mi obični smrtnici ne možemo da dokučimo.

Evo, kad čovjek čita tvoje upise vezano za događaje, Ukrajinci oslobodili nešto nebitno, Rusi praktično izvojevali pobjedu.

Ako sam ja pod zapadnom propagandom, možemo reći da si ti pod istočnom, ruskom.

Koliko god tebi moj pogled izgledao nerealan, ništa manje meni ne izgleda tvoj.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:49 

VUKsaJUGA je napisao/la:

Ne jos...cak ni na tom pravcu...

https://www.google.com/maps/@48.6657092 ... 963,12.21z

Pravi pocetak na pravcu Bahmuta bi bio silovit napad sa severa, iz Orehovo - Vasiljevke i Minkivke prema Krasnoj Gori, Berhivki i citavom tom pojasu severno od samog grada. Tu Ukri mogu da naprave koncentrisan udar sa velikim snagama prateci autoput Slavjansk - Bahmut. Takodje, iz Fedorivke prema Blagodatnom i Soledaru.

Burgijanje samo sa juga nece im doneti mnogo toga. Jedini scenario u kome mogu vratiti Ruse iz Bahmuta je ruski raspad ala onom iz Harkova... ako to dozvole opet, onda su pukli totalno... ali tesko cemo to gledati opet.

Ocekivani pravac najveceg udara je juzno, prema Melitopolju i Mariupolju... a tu Ukre ceka pakao.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:52 

Rutinerr je napisao/la:

A vezano za Prigožina....jest, on ovo što radi je 4D šah, mi obični smrtnici ne možemo da dokučimo.

Evo, kad čovjek čita tvoje upise vezano za događaje, Ukrajinci oslobodili nešto nebitno, Rusi praktično izvojevali pobjedu.

Objasnio sam sad detaljno stanje na frontu... da cujemo od tebe sta nije tacno.

Pusti me parola i trulih naslova, ajmo u meso... da vidimo tvoju argumentaciju.

Oko Prigozina je posebna prica, da preskocimo to sad, nemam volje da idem u sitna crevca... da cujemo kakva je to velika pobeda Ukra u Bahmutu...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:54 

DzonBG je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Ne jos...cak ni na tom pravcu...

https://www.google.com/maps/@48.6657092 ... 963,12.21z

Pravi pocetak na pravcu Bahmuta bi bio silovit napad sa severa, iz Orehovo - Vasinjevke i Minkivke prema Krasnoj Gori, Berhivki i citavom tom pojasu severno od samog grada. Tu Ukri mogu da naprave koncentrisan udar sa velikim snagama prateci autoput Slavjansk - Bahmut. Takodje, iz Fedorivke prema Blagodatnom i Soledaru.

Burgijanje samo sa juga nece im doneti mnogo toga. Jedini scenario u kome mogu vratiti Ruse iz Bahmuta je ruski raspad ala onom iz Harkova... ako to dozvole opet, onda su pukli totalno... ali tesko cemo to gledati opet.

Ocekivani pravac najveceg udara je juzno, prema Melitopolju i Mariupolju... a tu Ukre ceka pakao.

Pošto si ti jedan od korektnijih forumaša Srba i može se s tobom normalno diskutovati...zašto Ukri? Jel to naziv za njih zato što nisu narod? Ili?

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:55 

NIje tocno da si objasnio detaljno stanje na frontu jer u isto nemas uvid. Ono sto radis i radimo je izvlacenje zakljucaka na osnovu dostupnih informacija pod uvjetom da iste nisu dio propagande. Na malo visoj razini zakljucaka su ljudi sa ratnim iskustvom.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:58 

DrMag je napisao/la:
NIje tocno da si objasnio detaljno stanje na frontu jer u isto nemas uvid. Ono sto radis i radimo je izvlacenje zakljucaka na osnovu dostupnih informacija pod uvjetom da iste nisu dio propagande.

Ovo se podrazumeva, to je najvise sto mogu, prateci izvestaje sa obe strane.

Nije to toliko tesko, samo je pitanje filtera koji koristis.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 10:59 

DzonBG je napisao/la:
Rutinerr je napisao/la:

Objasnio sam sad detaljno stanje na frontu... da cujemo od tebe sta nije tacno.

Pusti me parola i trulih naslova, ajmo u meso... da vidimo tvoju argumentaciju.

Oko Prigozina je posebna prica, da preskocimo to sad, nemam volje da idem u sitna crevca... da cujemo kakva je to velika pobeda Ukra u Bahmutu...

Rekoh već, nije realni prikaz u smislu kako si ti to obojio.

Ovi uzeli sve bitno, a Ukrajinci samo neku nebitnu pripizdinu do nekog kanala.
To furanje priče o superiornoj RA i nekakvoj bijedi od UA ne pije vode, pa bitka se vodi u ovom jednom gradu i tu su napredovanja minimalna.
Ja tebi vojvodo, ti meni serdare...u tom nekom smislu.

Jel ovo propaganda?

Ne možemo još uvijek pričati o velikoj pobjedi, međutim trenutno stanje na terenu ide u korist Ukrajinaca.
U narednim danima ćemo vidjeti hoće li to materijalizovati ili će se Rusi uspjeti konsolidovati.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 11:09 

Rutinerr je napisao/la:

To furanje priče o superiornoj RA i nekakvoj bijedi od UA ne pije vode, pa bitka se vodi u ovom jednom gradu i tu su napredovanja minimalna.

Jel ovo propaganda?

Ne možemo još uvijek pričati o velikoj pobjedi, međutim trenutno stanje na terenu ide u korist Ukrajinaca.
U narednim danima ćemo vidjeti hoće li to materijalizovati ili će se Rusi uspjeti konsolidovati.

Dosta ima tu sad dezinformacija, poluistina, spekulacija... odvojiti zito od kukolja je grbav posao.

Ono sto je sigurno, mainstream mediji koji plasiraju svoje price, a ovi nasi mediji preuzimaju kao protocni bojler, to ne valja qrca. Ako samo to citas, pojma nemas sta se tamo desava.

Najbolji pokazatelj je sam napredak na terenu, i krajnji rezultat... sacekacemo jos malo da vidimo rasplet, i onda cemo najbolje videti sta je od svega toga bila istina.

Ono sto ja zakljucujem sada, niti su Ukri u rasulu, niti su Rusi... ovo je sad prelomna faza, i ko tu bude bolji, diktirace stvari do kraja. Cekaju odsudne bitke, ne treba trcati pred rudu.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 11:11 

DzonBG je napisao/la:
Stigli su do tog kanala, koji je sad granica i prva linija... daleko je to od velike pobede jos, morali bi mnogo posla da urade da Rusi budu ugrozeni u Bahmutu.

Kakva pobjeda, UA štiti put koji im život znači u gradu. Za opskrbu..

Essentially, after months of critical shortages on artillery ammo and heavy infantry weapons, Ukrainians have – finally – received both. Plenty of both. So much so, the last 4-5 days they’re shooting ‘at will’: as much as necessary and whenever necessary, without any kind of limits in expenditure.

On the contrary, the last five months, the Russians were not really ‘rotating’ their units in- and out of Bakhmut: depleted units were left inside the town, convicts were spent by dozens of thousands, and ever additional units were brought in. As a consequence, numerous of their ‘regiments’ and ‘brigades’ are down to company-size (200-300 troops), and completely exhausted. Nevertheless, their generals kept pushing – until realising available troops can’t go on any more. Thus, something like about a week ago, and in the light of a growing number of panicky withdrawals of different of exhausted units, they did replace a few of exausted VDV and VSRF units.
Ukrainians attacked from two sides (approx. west to east and south to north). As first, they blew up one or two of its BMPs carrying elements of a newly-arrived Russian battalion and panicked its infantry to flee. The commander of the Russian brigade rushed his second battalion to the frontline, but this panicked when hit by artillery and infantry attacks - and run away over the Canal. A 2,000-metres-wide and 500-metres-deep sector of the Russian frontline collapsed.

When hearing about this, Wagner commanders in Bakhmut – already nervous because of Prigozhin’s constant complaints about the ‘Ministry of Intrigue’ (Keystone Cops in Moscow), lack of ammunition, and warning about ‘Ukrainian counteroffensive on the flanks of their advance into Bakhmut’ – assessed that Ukrainians were about to advance all the way to Klishchivka. Obviously, there was no option but to stop assaults into western Bakhmut and rush at least one of Wagner’s assault groups – reinforced by at least one of the VDV – to the Canal with the aim of stopping Ukrainian advance and re-establishing the frontline.

Azov ih je razvalio na tom području. 3.jurišna je učvrstila dostignutu crtu i spremila zasjedu wagnerovom pojačanju.

DzonBG je napisao/la:
Veliki su ulozi sada, Rusi resavaju sam grad, i ako ga uzmu narednih dana, ispravice liniju fronta, utvrdice se u gradu, i onda je svaki pokusaj Ukra na tom pravcu uzaludan...dal Ukri uopste imaju snage i volje da na tom pravcu bace sve u vatru, sa veoma upitnim prognozama dokle mogu da probiju...

Šta oni rješavaju, vidjećemo. Ugrubo sam stavio strelice... Veoma opasan scenarij za Ruse...
slika

https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 85742&z=11

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 11:19 

DzonBG je napisao/la:
Rutinerr je napisao/la:

Jel ovo propaganda?

Dosta ima tu sad dezinformacija, poluistina, spekulacija... odvojiti zito od kukolja je grbav posao.

Ono sto je sigurno, mainstream mediji koji plasiraju svoje price, a ovi nasi mediji preuzimaju kao protocni bojler, to ne valja qrca. Ako samo to citas, pojma nemas sta se tamo desava.

Najbolji pokazatelj je sam napredak na terenu, i krajnji rezultat... sacekacemo jos malo da vidimo rasplet, i onda cemo najbolje videti sta je od svega toga bila istina.

Ono sto ja zakljucujem sada, niti su Ukri u rasulu, niti su Rusi... ovo je sad prelomna faza, i ko tu bude bolji, diktirace stvari do kraja. Cekaju odsudne bitke, ne treba trcati pred rudu.

Ono što ja zaključujem je da je ovo sad ona jedna žiška od vatre koja je bila prije godinu dana.
Imaš taj Bahmut, ostalo sve miruje. Rusi ponekad pošalju koju random raketu negdje, al i to je daleko od onog raketiranja prije koji mjesec.
Nema tu nekih velikih bitki. Očito ni jedni ni drugi ne mogu držati dugačke frontove.
Ovo je više da se kaže kako je rat još uvijek aktivan, realno je više nekakvo primirje sa izuzetkom tog Bahmuta.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 11:20 

Mare, upravo ovo sto citiras je suva propaganda...

Opskrba cega?!

Jel znas koliko vremena su Rusi u podrucju onog Mig spomenika na juznim prilazima gradu...

https://liveuamap.com/

Cak i ova trula mapa koja je blago reci naklona prema Ukrima, pokazuju da Rusi kontrolisu taj jugozapadni ulaz gradu koji ide od Chasov Jara, preko Ivanivke... Ukri odatle nemaju snabdevanje dobrih mesec dana vec. Jedini prohodan put do skoro je preko Hromova, a i on je blokiran, prakticno su snage u gradu odsecene, imaju blatnjavi put kroz oranice gde ih stalno tuku artiljerijom.

Ovo oko pravaca moguceg napada se slazemo... tu mogu da udare, samo je veliko pitanje sta su do sad cekali... da im ostane patrljak snaga u gradu. Ok, sjebala ih je kisa i blato, ali sada ce im sve biti mnogo skuplje ako tu krenu.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 11:24 

Rutinerr je napisao/la:

Ono što ja zaključujem je da je ovo sad ona jedna žiška od vatre koja je bila prije godinu dana.
Imaš taj Bahmut, ostalo sve miruje. Rusi ponekad pošalju koju random raketu negdje, al i to je daleko od onog raketiranja prije koji mjesec.
Nema tu nekih velikih bitki. Očito ni jedni ni drugi ne mogu držati dugačke frontove.
Ovo je više da se kaže kako je rat još uvijek aktivan, realno je više nekakvo primirje sa izuzetkom tog Bahmuta.

To je samo prividno, ako gledas mape i pomeranja, na prvi pogled, sve stoji...

U praksi je vatromet, mnogo zesce nego prosle godine, ako preskocimo sam pocetak, pa Mariupolj, Popasna i Lisicansk gde je bila velika pogibenija.

Gine sad oko hiljadu ljudi dnevno na obe strane, Bahmut je sam odneo desetine hiljada vojnika... a tek najgore dolazi...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 11:33 

Trenutak kada su pjesaci uletjeli wagnerovcima u rovove

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:04 

Evo i Zelenski priznao da nema ništa od ukrajinske kontraofanzive, jasno da su se obje strane iscrpile u Bahmutu uz katastrofalne gubitke u ljudstvu s tim da će Rusi barem od toga imati neke koristi ako zauzmu taj preostali kvart.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:10 

daramo je napisao/la:
Evo i Zelenski priznao da nema ništa od ukrajinske kontraofanzive, jasno da su se obje strane iscrpile u Bahmutu uz katastrofalne gubitke u ljudstvu s tim da će Rusi barem od toga imati neke koristi ako zauzmu taj preostali kvart.

Da, obje strane. S jedne strane Ukrajinska vojska, a sa druge Vagner d.o.o.

Ruska vojska se u Bakhmutu nije iscrpila.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:13 

Ne bih rekao jer niti ruska vojska nije sposobna za ikakva ofanzivna djelovanja.
U biti ruska vojska se postavlja u defanzivu a lokalna ofanzivna djelovanja se prepuštaju plaćenicima.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:26 

daramo je napisao/la:
Ne bih rekao jer niti ruska vojska nije sposobna za ikakva ofanzivna djelovanja.
U biti ruska vojska se postavlja u defanzivu a lokalna ofanzivna djelovanja se prepuštaju plaćenicima.

Pitanje je sad da li cekaju prvo Ukri da udare, pa da oni naprave kontru... ili da sacekaju drugu mobilizaciju koja se sad spominje...

https://www.meteoblue.com/en/weather/14 ... ine_713174

Sezona kisa i blata se polako zavrsava, ako ce Ukri krenuti, to mora da bude ovaj mesec... ako ne krenu, onda nije zbog vremena. Prakticno imaju jednu sansu da urade nesto, ako ne uspeju, pustice ih niz vodu, ni oni najzagrizeniji nemaju nameru da ih trpaju milijardama i sledece godine.

Ako se mlate kao u Rocky 4, u 15 rundi, tu ce Rusi pobediti. Zajebano je kad moras all in, oni koji te finansiraju te ubrzavaju, a ti nespreman... i sta ako omanes... ne bi se ja tu kladio protiv Rusa, mislim da je samo pitanje koliko ce Ukrajine na kraju otkinuti, i sta ce se raditi sa tim ostatkom... Poljaci vec dobro merace Galiciju, ono sto ostane, to je bogu plakati...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:28 

DzonBG je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Pitanje je sad da li cekaju prvo Ukri da udare, pa da oni naprave kontru... ili da sacekaju drugu mobilizaciju koja se sad spominje...

https://www.meteoblue.com/en/weather/14 ... ine_713174

Sezona kisa i blata se polako zavrsava, ako ce Ukri krenuti, to mora da bude ovaj mesec... ako ne krenu, onda nije zbog vremena. Prakticno imaju jednu sansu da urade nesto, ako ne uspeju, pustice ih niz vodu, ni oni najzagrizeniji nemaju nameru da ih trpaju milijardama i sledece godine.

Ako se mlate kao u Rocky 4, u 15 rundi, tu ce Rusi pobediti. Zajebano je kad moras all in, oni koji te finansiraju te ubrzavaju, a ti nespreman... i sta ako omanes... ne bi se ja tu kladio protiv Rusa, mislim da je samo pitanje koliko ce Ukrajine na kraju otkinuti, i sta ce se raditi sa tim ostatkom... Poljaci vec dobro merace Galiciju, ono sto ostane, to je bogu plakati...

taj sukob ovako izgleda

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:33 

daramo je napisao/la:

Nije to rekao nego je rekao da čekaju dodatne pošiljke oklopa. Ofenziva će biti i dobro je da ukrajinci ne žure, mogu krenuti i u lipnju i ništa neće izgubiti jer su rusi u sve goroj situaciji.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:33 

Tako nekako...

Fali ekipa sa strane koja ih lozi i trlja ruke.

Amerima je Kina i Tajvan 10 puta strateski vaznije pitanje od Ukrajine, pitanje je samo momenta kad ce da se potpuno fokusiraju na to, sa Rusima ce dogovoriti nesto ispod stola, a Ukri ce sasvim sigurno najgore proci.

Budale jbt, da stave prst na celo i pitaju se kog su qrca toliko izginuli, i za koga...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2023, 12:36 

Izginuli su jer ih je napao degenerik iz kremlja i taj degenerik i zločinac će platiti glavom za to, a rusi će posljedice ovog rata osjećati desetljećima. I vi srbi ćete platit što podržavate ruse, nemojte mislit da će se to zaboraviti i da ćete se prešaltati tek tako na pobjedničku stranu kad rusi popuše.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 40538 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407 ... 1622  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: