HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 vel 2026, 09:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Skidanje okova u HBŽ
PostPostano: 29 svi 2023, 18:07 

Elektor21 je napisao/la:
slikaslika

Evo gledam sad na FB relax Livno izbrisali su ovaj tvoj zadnji odgovor o stavku 4 i sad je zadnji Dalićev citat
Tako da se vjerovatno zna za ovo, ali HDZ ne zna, zato što HDZ ima kadrove po nečijoj mjeri.. Stoga, što se mene tiče ne treba im ni javljati.
Bolji da je Vukadin nego oronuli HDZ.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:18 

Pogledao sam malo Zakon o Vladi, te Poslovnik skupštine.

U Zakonu o Vladi ništa.

No, stavka o dvotrećinskoj povrdi vlade ustvari postoji u Poslovniku skupštine
https://www.skupstinahbz.com/show_page/9/poslovnik

Citat:
" (2) Predložena Vlada preuzima dužnost ako je za nju glasovala dvotrećinska većina od svih zastupnika u Skupštini. "

Poslovnik se može mijenjati natpolovičnom većinom.
Poslovnik je pravni dokument ispod zakona.
No, možda bošnjački ili srpski klub mogu potegnuti vitalni interes, jer su se potezali i za imenovanja, sve je do ustavnog suda Federacije.
Do prije pola godine bi potezanje VI značilo blokadu, jer Vijeće za vitalni interes pri sudu nije bilo popunjeno (Čavarini suci), pa nije bilo tijela koje odlučuje, samo bi ostala blokada nakon zahtjeva. Sada je to vijeće popunjeno.

Ja bih išao doslovce prepisati dio poslovnika Kantona Sarajevo, da se smanji šansa da se nađu dva suca koja će nešto bulazniti, jer ako bi netko to proglasio da šteti vitalnom interesu, onda i poslovnik kantona Sarajevo štete vitalnom interesu.

Eto, to je moje mišljenje.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:23 

Moj konačni verdict onda bi bio, točno je da se vlada ne može izabrati sa 1/2 u ovom trenutku.

Ali ne zbog ustava federalnog, niti ustava kantonalnog, niti kantonalnog zakona.

Nego radi poslovnika, koji se može promijeniti samo natpolovičnom većinom, a onda će B i S klub potegnuti VI. Prvo, nisam 100% siguran da se uopće može na poslovnik potezati VI. Drugo, ako može, onda da bi se smanjile šanse da se VI usvoji nekom čisto političkom odlukom suda, ja bih, kažem, išao od slova do slova prepisati poslovnik nekog bošnjačkog kantona, u dijelu koji se tiče izbora vlade.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:30 

Taj poslovnik je iz 2008. god i on je zastario. Tada kad je napravljen, tada je zaista trebalo 2/3 za potvrdu vlade.

Oni su nakon popisa 2013. trebali ažurirati poslovnik i promijeniti tu odredbu. Međutim nisu.

Uglavnom, to je suštinski nebitno, jer oni mogu napraviti vlast s natpolovičnom većinom bez obzira šta piše u poslovniku. Bitno je šta piše u ustavu. U slučaju da naprave vlast tako, mogli bi ovi drugi poslati apelaciju na ustavni sud, međutim ustavni sud bi tada presudio da je sve u skladu sa ustavom.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:30 

Poslovnik je suštinski nebitan. To su samo upute zastupnicima kako funkcionira skupština.

Ovi što sakupe natpolovičnu većinu mogu sami promijeniti poslovnik.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:37 

Mozda je to i politicka odluka da se ne ide u smanjivanje prava drugim konstitutivnim narodima u HBZ dok se ne rijesi hrvatsko pitanje u BIH.

Ako je to tako onda ima logike, jer na neki nacin sam sebi proturijecis... To bi bio volej na nogu Sarajevu zalazes se za konstitutivnost, a smanjivas prava u svom kantonu.

Franjo Tuđman Otac Domovine

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:41 

Elektor21 je napisao/la:
Poslovnik je suštinski nebitan. To su samo upute zastupnicima kako funkcionira skupština.

Ovi što sakupe natpolovičnu većinu mogu sami promijeniti poslovnik.

Poslovnik ima pravnu snagu kao i bilo kakav propis. Urbanistički plan općine nije zakon, ali se mora poštovati. Nijedna odluka općine nije zakon.

Moraju i odluke skupštine biti i u skladu s poslovnikom, nažalost. Sud ti poništi odluku koja nije u skladu s poslovnikom.

Ima i nekih nezanemarivih mehanizama blokade koji se koriste na višim razinama a koje su čisto u poslovniku, ne i u zakonu.

A donedavno je algoritam o odlučivanju o vitalnom interesu za ustavni sud Federacije, posebno nama važna uredba da su dovoljna 2 glasa sudaca od 7, bila samo u Poslovniku, no ne i u ustavu ili zakonu. Sad ju je Šmit stavio i u Ustav Federacije.

No, može se mijenjati natpolovično. A onda vidimo što kaže sud.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 18:45 

Ono što se eventualno može argumentirati, je da Poslovnik više nije u skladu s ustavom kantona i Federacije. Ako ustav kantona predviđa da se odluke donose normalno natpolovičkom većinom, netko bi mogao zlorabiti Poslovnik, pa recimo sutra u Poslovnik ubaciti da se SVE odluke donose sa 2/3, ili čak isključivo konsenzusom svih 100% zastupnika.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 19:08 

Problem je što ja ne vjerujem da se sada može skupiti i 50% većina za izmjenu Poslovnika.

30% srpskih i muslimanskih zastupnika protiv. Dodaj njima Vukadina, koji ne želi da se ukloni taj osigurač da će biti u vlasti, i nema većine. Znači, slična situacija kao i SDA i DF koje su kao općenito protiv mehanizama u Domu naroda, ali se onda uhvatili za njih ko davljenik kada su došli u opasnost da ih se izbaci.

Čim se Vukadin pravi lud, njegovi zastupnici brišu tvoje postove, i prave se da ne znaju, znači da su protiv. Samo mute s razlozima zašto se "mora", da ne ispadnu "izdajnici" nekih generalnih nacionalnih interesa.

HDZ s druge strane možda isto zna, ali ne smije optuživati HNP za izdaju i najavljiivati da će ovo napraviti jer bi izgubio koalicijski kapacitet prema Srbima i Muslimanima u Županiji.

No eto, dobra vijest je da se ovo može mijenjati puno lakše nego smo mislili na forumu, ako ne 2022, onda 2026. Ako ne 2026, onda 2030. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 19:21 

Inače Elektor21, velike pohvale za rad, ja uopće nisam znao da ovo nema u Ustavu županijskom.

Tek si me danas natjerao da idem iščitavati propise.

Dobra vijest je da se vjerojatno može, ako se hoće.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 20:15 

Pravi ste unitaristi, to samo trazi rupe kako majorizirati druge jednakopravne i konstituvne narode :tt2

Vrh

PostPostano: 29 svi 2023, 20:30 

Robbie MO je napisao/la:
Jel vi mislite da će ijedna teleća glava medju zastupnicima u HBŽ ići citati ustav ?

Zamislite samo koliko prepreka za kockoglave boomere:

-lijeni
- dokument ima 100 stranica
-ne znaju koristiti search u pdf-u da ubrzaju čitanje samo relevantnih dijelova
-tekst je napisan sa nekakvim članovima, njima kompliciranim jezikom

Ti likovi mogu biti samo šoferi u Globtouru.

:zubati

Vrh

PostPostano: 30 svi 2023, 09:57 

Jebate ti kadrovi u HBŽu su stvarno sramota, čitan i ne virujen jel moguca ovakva razina tuposti?

Vrh

PostPostano: 30 svi 2023, 11:27 

Elektor21 je napisao/la:
Ja sam poslao HDZ BiH, HDZ 1990, HRS, SDP, vladi HBŽ i na HNS. I OHR-u.

Od web portala poslao sam na 10 portala, samo 1 je objavio. To je portal relax livno.

To šalješ anonimno ili se potpišeš imenom?

Vrh

PostPostano: 30 svi 2023, 11:29 

Pardon, sad vidim da je anonimno.

Pitao sam jer ne znam koliko ozbiljno shvaćaju anonimne mailove

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 17:35 

Evo HDZ traži da bude dio vlasti u HBŽ.
Ni govora o tome da im više ne treba 2/3 većina.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 21:11 

Zašto uvažena premijerka koristi neustavan naziv za Kanton 10.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 21:17 

mirusvijetu je napisao/la:

To je ta blesava politika HDZ-a. Kakva je logika da se kanton 10 zove hercegbosanski, ako je čitav na teritoriju hercegovine. Trebao bi se zvat herceg-hercegovački kanton.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2023, 04:19 

Ova se vlada još nije formirala ?

Vrh

PostPostano: 15 lip 2023, 16:30 

Reis Sejdo je napisao/la:
Ova se vlada još nije formirala ?

Nije još.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2023, 16:37 

Sad u ponedjeljak je bila sjednica skupštine HBŽ.
Nakon sjednice političari su davali izjave za tv.

Evo zanimljivo Vukadin u videu na 2:20 minuti govori kako neki pokušavaju da sakupe većinu od 13.
To znači da je ipak onaj moj mail imao efekat, i da su neki skužili da im treba 13, a ne 17.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2023, 21:38 

Elektor21 je napisao/la:
mirusvijetu je napisao/la:

To je ta blesava politika HDZ-a. Kakva je logika da se kanton 10 zove hercegbosanski, ako je čitav na teritoriju hercegovine. Trebao bi se zvat herceg-hercegovački kanton.

Mislim da tamošnji ljudi sebe ne smatraju Hercegovcima.

Inače, postoji li konekcija između HBŽ i ZDŽ? Npr. da postoji neki kompromis gdje mi damo dio vlasti drugim narodima kao što smo mi u vlasti u ZDŽ.

Drugim riječima da postoji da mogućnost da ako ih mi izbacimo iz vlasti u HBŽ, mi bi ostali bez vlasti u ZDŽ i da je to razlog zašto se naši prave ludi.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2023, 22:18 

1986 je napisao/la:

Ja živim u HBŽ i većina ljudi se smatraju Hercegovcima.

Citat:
Inače, postoji li konekcija između HBŽ i ZDŽ? Npr. da postoji neki kompromis gdje mi damo dio vlasti drugim narodima kao što smo mi u vlasti u ZDŽ.

Drugim riječima da postoji da mogućnost da ako ih mi izbacimo iz vlasti u HBŽ, mi bi ostali bez vlasti u ZDŽ i da je to razlog zašto se naši prave ludi.

Mislim da se ne radi o tome. Jer bez obzira dali se vlast formira 2/3 većinom ili prostom, u oba slučaja oni planiraju u vlast uvest i srpske i bošnjačke stranke.
Ovde se više radi o unutar-hrvatskom prepiranju, jer ako se vlast formira 1/2 većinom, tada se vlast može formirati bez HDZ-a.
A ako treba 2/3 većina, tada se mora ugurati i HDZ.
Zato HDZ namjerno uvjerava ove druge da treba 2/3 većina, tako da bi i njih ugurali u vlast.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2023, 22:41 

1986 je napisao/la:
Elektor21 je napisao/la:

U ZDŽu postoje dvije hrvatske općine (Žepče i Usora) i jedna miješana (Vareš).
Ima još i niz hr. sela naokolo.

U HBŽu ima možda pet muslimanskih sela, sveskupa.

Vrh

PostPostano: 16 lip 2023, 03:09 

Evo, televizija Herceg-Bosne laže narod tvrdeći da je za uspostavu vlasti u HBŽ potrebna 2/3 većina.

Odmah na početku ovog videa

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Machak, mrnjav, VBA2024 i 37 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: