Nakon tri godine suđenja, u utorak, 1. veljače Županijski sud u Zenici donio je pravomoćnu presudu, bivši pripadnik HVO-a Željko Marić Nindža, nastanjen u Čapljini oslobađa se svih optužbi vezanih za ratni zločin.
Željko Marić, zvani Nindža, rođen je 1968. godine u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.
Bio je pod istragom i teretio se da je za vrijeme rata i oružanoga sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u listopadu 1993. godine kao pripadnik Sedme bojne Vojne policije HVO-a Vitez postupao protivno pravilima međunarodnoga humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnoga stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.
Marić se teretio da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.
Poznajem mu dosta rodbine a dio moje rodbine je bio tad snjim tu u Varesu. Cudim se da su muslimani propustili priliku da osude nekog od Hrvata ali Nindza je stvarno nevin i nema nikakve veze stim za sta su ga teretili.
Svjedočantvo o spaljivanju crkve i sela Vukanovići, o tome kako je i lokalni hodža mlatio Hrvate u zatvoru.
Citat:
„A to se pljačkalo. Svaki dan je dolazio vlak s nekoliko vagona putnika iz Zenice. Puno naroda. Svi sa onim dječijim kolicima. I onda se rasprše po Kaknju i po onim hrvatskim selima. Navečer se vraćaju s punim kolicima plijena.
Posebno se sjećam jedne starice, sva savijena koliko je stara. U vreći nosi posuđe i escajg, sve joj zvecka. A u drugoj ruci drži veliku antenu, ima anteni tri metra. Iza nje ide neki čiča, nosi oluk, četiri metra dug. Eto kako je bilo“
imao sam na Caritasu naše ljude i ono malo Srba. Srbi nisu imali nikog. Muslimani im nisu ništa davali. Da im nije Caritasa ne bi imali od čega živjeti. Njima sam odredio jedan dan u Caritasu pa su dolazili.
To je saznao i Radovan Karadžić pa je preko SRNE zahvalio „svešteniku u Kaknju što pomaže Srbe“. Nakon toga je na jednom izlogu u Kaknju osvanu natpis „Caritas hrani četnike“.
Molila sam da mi samo jednog ostave, nisu imali milosti, kao što je nama ni pravosuđe koje zločince nije kaznilo iako je sama nebrojeno puta svjedočila i u Haagu i u Sarajevu
Još uvijek, svaki put se sa suzama borim. Pricajte mi o gradjanskoj.
Molila sam da mi samo jednog ostave, nisu imali milosti, kao što je nama ni pravosuđe koje zločince nije kaznilo iako je sama nebrojeno puta svjedočila i u Haagu i u Sarajevu
Još uvijek, svaki put se sa suzama borim. Pricajte mi o gradjanskoj.
Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu luku spasa u Kaknju potražili su izbjegli iz Višegrada, Foče, Goražda, Rogatice, Ilijaša, Banja Luke, Jajca, Šipova, Bosanske Gradiške, Jablanice i drugih gradova.
U Kaknju je marta 1993. godine boravilo 14.030 izbjeglih lica, od kojih je 13.572 bilo smješteno u domaćinstva, a 458 u javne objekte. U Kakanj je 1995. godine stiglo i šest stotina žitelja herojske Žepe.
Sa ponosom jer je narod Kaknja učinio sve da postupi u skladu sa porukama Hidžre u najtežim vremenima, a poruke Hidžre i danas primjenjuje čineći sve da se ljudi u Kaknju osjećaju sretnima i sigurnima bez obzira odakle dolaze, svojim sugrađanima i svim muslimanima u BiH i svijetu upućujem srdačnu čestitku povodom Nove hidžretske godine.
Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu luku spasa u Kaknju potražili su izbjegli iz Višegrada, Foče, Goražda, Rogatice, Ilijaša, Banja Luke, Jajca, Šipova, Bosanske Gradiške, Jablanice i drugih gradova.
U Kaknju je marta 1993. godine boravilo 14.030 izbjeglih lica, od kojih je 13.572 bilo smješteno u domaćinstva, a 458 u javne objekte. U Kakanj je 1995. godine stiglo i šest stotina žitelja herojske Žepe.
Sa ponosom jer je narod Kaknja učinio sve da postupi u skladu sa porukama Hidžre u najtežim vremenima, a poruke Hidžre i danas primjenjuje čineći sve da se ljudi u Kaknju osjećaju sretnima i sigurnima bez obzira odakle dolaze, svojim sugrađanima i svim muslimanima u BiH i svijetu upućujem srdačnu čestitku povodom Nove hidžretske godine.
Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević
Ovo nisam znao. Zanimljivo.
Hvala im!
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Svjedočantvo o spaljivanju crkve i sela Vukanovići, o tome kako je i lokalni hodža mlatio Hrvate u zatvoru.
Citat:
„A to se pljačkalo. Svaki dan je dolazio vlak s nekoliko vagona putnika iz Zenice. Puno naroda. Svi sa onim dječijim kolicima. I onda se rasprše po Kaknju i po onim hrvatskim selima. Navečer se vraćaju s punim kolicima plijena.
Posebno se sjećam jedne starice, sva savijena koliko je stara. U vreći nosi posuđe i escajg, sve joj zvecka. A u drugoj ruci drži veliku antenu, ima anteni tri metra. Iza nje ide neki čiča, nosi oluk, četiri metra dug. Eto kako je bilo“
imao sam na Caritasu naše ljude i ono malo Srba. Srbi nisu imali nikog. Muslimani im nisu ništa davali. Da im nije Caritasa ne bi imali od čega živjeti. Njima sam odredio jedan dan u Caritasu pa su dolazili.
To je saznao i Radovan Karadžić pa je preko SRNE zahvalio „svešteniku u Kaknju što pomaže Srbe“. Nakon toga je na jednom izlogu u Kaknju osvanu natpis „Caritas hrani četnike“.
na mojoj kuci odnosno cacinoj su i cijevi od kanalizacije odnjeli xD
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 26371 Lokacija: Heartbreak Hotel
Islam ne prestaje pokazivati svoje pravo lice- novi val uništavanja katoličkih grobalja u Kaknju.
Tijekom proteklog vikenda oskvrnuto je katoličko groblje nedaleko od Kaknja u središnjem dijelu BiH što je drugi takav incident koji se dogodio u posljednjih petnaest dana u toj općini i izazvao uznemirenost kod tamošnjih Hrvata. Kako je izvijestio portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije nepoznati vandali su oštetili nadgrobne spomenike, postavljene križeve te slike u kapeli na groblju u selu Brnj u u župi svetih Petra i Pavla Zgošća u Kaknju.
Isti izvor navodi da su prije petnaestak dana na gotovo identičan način nepoznati počinitelji oštetili spomenike na groblju Crnač kod Kaknja.
Policija je u oba navrata odmah izvršila očevid, ali unatoč tomu počinitelji se još ne znaju. Nažalost, ova dva slučaja nisu jedina, u prošlosti je ih bilo još dosta, rekao je za župnik vlč. Žarko Vujica.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.