|
|
Stranica: 7/7.
|
[ 168 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 20:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Jebo vas Wine. Kupite polovan Play Station. Pa trend je taj da ce ovo s protonom postat konkurencija medju konzolama. Testiraju se alfa verzije tog Steam Decka i izgleda dobro. HHerceg je napisao/la: Wine mi previše šteka čim pokrenem čak i San Andreas. Ima li načina za to malo poboljšat? Skinia san Q4Wine. Pa steam, sa ukljucenim proton layerom. Proton nije samo wine, nego vjerojatno i dodatni layeri za grafiku.za san andreas pise da radi savrseno. Morao bi ga doduse kupit na steamu, ne znam ide li to bez steama.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 20:40 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
E jbg ne da mi se za sad toliko zajebavat. Možda probam jednog dana. Hvala na savjetu.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 16 lis 2021, 20:46 |
|
|
Uglavnom zanimljiva ce to bit tehnologija jer bi odjednom na linuxu mogao dobit ogroman katalog igrica koje rade isto kao na windowsu (vec ima hrpa toga). Gaming i jest velika prepreka sirenju desktop linuxa.
Ja sam se u zadnje vrijeme baš bacio nazad u osnove, na rapsberryu imam linux bez desktopa, samo terminal i pišem neki c++/python projekt. Počeo sam koristit i ove linux nerd alate poput vim text editora. Nisam nikad mislio da ću takav postat.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 14 stu 2021, 13:23 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
BBC je napisao/la: Probam Wayland (KDE Plasma) grafički server (grafička platforma). To čudo leti kao na drogama. Za sad nema nekih problema, ako bude ugasim i nastavim koristiti X11 dok ne bude stabilnije. Dodao je neke opcije koje prije nisam viđao ali lako moguće da je zadnji update paketa nešto novo dodao, teško sve changelogs pratiti. Temperatura je OK, drži ih niskim. Onako, i dalje ga koristim. Na jednoj grafičkoj kartici nakon dugog sleep traži logout-login zbog raznih grafičkih problema. Mislim da ima više veze sa HDMI i TV nego sa smaom grafičkom.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 14 stu 2021, 20:31 |
|
|
Jel ko upratio ovog linus tech tips kako oprobava po prvi put linux. To radi iz perspektive nekog ko je dobro tehnicki potkovan, ali ne zna puno o linuxu. Motiv je taj sto se iz godine u godinu najavljuje da nadolazi linux desktop i da ce postat konkurentan windowsu. Radio je sve poprilicno razumno i na nacin na koji bi svatko ko se tek upoznaje s linuxom.
Stvar je uglavnom digla poprilicnu strku u linux zajednici jer mu kanal ima 14 milijuna pretplatnika.
Izmedju svih nevolja i problema desilo se i sljedece. Odabrao je sve popularniji Pop_os i pokusavajuci instalirat steam u terminalu (sudo apt install steam) izbrisani mu svi libovi koji vrte desktop prakticki, sve se srusilo. Developeri pop osa se nisu dobro proveli nakon toga, salve uvreda itd.
Zanimljiv dogadjaj uglavnom, natjerao je mnoge da se zamisle di je stvarno linux desktop trenutno.
Obvezno se svi i osvrcu na elitizam linuxasa kao najveci uteg adopcije linuxa.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 14 stu 2021, 22:26 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12571 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Pet godina kako koristim MacOS za obavljanje svakodnevnih poslova i dugorocno nemam namjeru korisiti neki drugi OS kao stolno / prijenosno racunalo. Na poslu sav backend softver se vrti na linuxu (Debian), no njemu pristupamo preko web sucelja i specijaliziranih alata koji se vrte opet na MacOS. Iz nekog iskustva i uporabe tri razlicita OS, ovo je top lista mog zadovljstva 1. MacOS, probao iMac 27" i ostao ocaran slikom, dobro uparenim hardverom i softverom.. Do proljeca planiram kupiti novi 24" https://www.apple.com/hr/imac-24/2. Ubuntu Desktop / Debian backend, Ubuntu desktop je za dlaku izgubio od MacOS, samo zbog dvije aplikacije koje placam i koje ne postoje za Ubuntu, zamjenskim rjesenjima nisam bio zadovoljan. No tadasnji hardver Ubuntu laptopa je bio zvjier spram novog MacBook Pro, osim kvalitete zaslona.. 3. Windows od verzije 3.1 do 10 (vjerojatno zbog tada crackovanog softvera, loseg hardvera itd, ostaju mi sjecanja na brojna zamrzavanja, rusenja sustava itd) Vjerujem kako je nakon vise od 5 godina stanje sa uparenosti softvera i hardvera mnogo bolje nego iz ere kada sam to koristio.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 19 stu 2021, 20:16 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Imam problem sa Windowsom. Skinia sam program (original, licencu imam) i prilikom instalacije Kaspersky mi izbacio dojavu da ima virus (trojanski konj) i resetira se. Nakon resetiranja ponovno otvorim, uredno ga pokrenem i kad krenem računat unutar njega izbaci mi error: Unable to load DLL 'For64.dll': The specified module could not be found. (Expection from HRESULT: 0x8007007E) Pokušao repair, reinstalaciju, troubleshoter, windowsi su update, sfc /scannow...
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 19 stu 2021, 21:21 |
|
|
Ne treba ti taj program. M. Defender je jednako dobar, za neke još bolji. Bar tako mnogi tvrde. Davno sam K. skinuo. Napravi scan s Defenderom. Citat: Što mogu učiniti u vezi s pogreškom Windows 0x8007007e? Prije svega, trebali biste potražiti uzrok problema u neispravnim programima trećih strana. Antivirusni softver posebno je popularan. Stoga ga trebate isključiti, pokušati ponovno prenijeti ažuriranje i zatim ponovno uključiti antivirusni program.
Citat: Kako riješiti pogrešku 0x8007007e
Ako dobijete pogrešku 0x8007007e, ne možete instalirati daljnja ažuriranja. Pogreška se može pojaviti ako su te datoteke ažuriranja već preuzete, ali Windows Server Update Services ima nevažeće metapodatke za te datoteke. Na raspolaganju vam je nekoliko opcija za rješavanje problema. Kliknite na simbol Windowsa u donjem lijevom kutu, a zatim na ikonu zupčanika. Sada odaberite "Ažuriranje i sigurnost", a zatim "Rješavanje problema". U sljedećem koraku kliknite na "Windows Update", a zatim na "Pokreni rješavanje problema". Nakon što je proces dovršen, pogreška bi trebala biti riješena. Ima i rezervna opcija ako to ne prođe.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 19 stu 2021, 21:46 |
|
|
HHerceg je napisao/la: Imam problem sa Windowsom. Skinia sam program (original, licencu imam) i prilikom instalacije Kaspersky mi izbacio dojavu da ima virus (trojanski konj) i resetira se. Nakon resetiranja ponovno otvorim, uredno ga pokrenem i kad krenem računat unutar njega izbaci mi error: Unable to load DLL 'For64.dll': The specified module could not be found. (Expection from HRESULT: 0x8007007E) Pokušao repair, reinstalaciju, troubleshoter, windowsi su update, sfc /scannow... Jesi rekao istinu da imaš licencu ? Skini ponovo taj program i vidi za neki .exe unpacker da ga otvoriš ako da i taj .dll stavi u System32 i SysWOW64 mapu. Deaktiviraj Kaspersky dok to radiš i poslije stavi taj .dll u exclusions. Da ti ne padne na pamet čitavu System32 i tu drugu mapu stavljati u exclusions. Onda možeš Kaspersky i deinstalirati, isti vrag. Kaspersky na default mislim stavlja u karantenu, izvuci dll od tamo i stavi u exclusions.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 19 stu 2021, 22:20 |
|
|
BBC je napisao/la: Jesi rekao istinu da imaš licencu ?
Skini ponovo taj program i vidi za neki .exe unpacker da ga otvoriš ako da i taj .dll stavi u System32 i SysWOW64 mapu. Deaktiviraj Kaspersky dok to radiš i poslije stavi taj .dll u exclusions. Da ti ne padne na pamet čitavu System32 i tu drugu mapu stavljati u exclusions. Onda možeš Kaspersky i deinstalirati, isti vrag.
Kaspersky na default mislim stavlja u karantenu, izvuci dll od tamo i stavi u exclusions. Noveme stavio sam, javim rezultate. BBC naravno da jesam. Licencu imam preko fakulteta, studentska je doduše ali original je program. Installer ima samo 1,6 MB. Pokušat ću ponovno instalirat sa izgašenim Kasperskyim ako ne uspije odnit ću ovim momcima u IT službu na fakultetu. Nemam vrimena toliko ovaj vikend a i ne želin nešto zabrljat. Probam to idući tjedan. Hvala obojici.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 19 stu 2021, 22:21 |
|
|
Kaspersky je tvrd. 3 opcije moraš ugasiti.
|
|
Vrh |
|
|
Brkati Zastavnik
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 19 stu 2021, 23:44 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 00:11 Postovi: 125 Lokacija: Banja Luka
|
To je uobičajen problem sa svim AV rješenjima, ako imaš neku aplikaciju koja je zaštićena code obfuscatorima poput themida / execryptor itd, heuristic uvijek prijavi neki trojan ili slično. Naravno, AV ne može otpakovati tako zaštićene aplikacije (dll ili exe) i u stvari i ne može znati šta ta aplikacija radi.
Rješenje može biti ili da se isključi heuristic mode ili da se folder sa aplikacijom isključi iz skeniranja.
_________________ S Verom u Boga Treci ili U smrt! :)
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 20 stu 2021, 10:31 |
|
|
BBC je napisao/la: Jesi rekao istinu da imaš licencu ? Skini ponovo taj program i vidi za neki .exe unpacker da ga otvoriš ako da i taj .dll stavi u System32 i SysWOW64 mapu. Deaktiviraj Kaspersky dok to radiš i poslije stavi taj .dll u exclusions. Da ti ne padne na pamet čitavu System32 i tu drugu mapu stavljati u exclusions. Onda možeš Kaspersky i deinstalirati, isti vrag.
Kaspersky na default mislim stavlja u karantenu, izvuci dll od tamo i stavi u exclusions. Mogu li eventualno isti taj dll koji se nalazi na mjestu instalacije zalijepit? Ako da samo da zalijepim unutar ovih boldanih mapa? Jer ne vidim unutar njih ime ovog programa. @noveme nažalost bez rezultata. @brkati stavljen cijeli folder, pokrenut repair preko installera opet isti problem i jučer skinia prošlogodišnju verziju isti error i tamo. izgleda da je riječ o nekom potprogramu unutar glavnog programa.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 20 stu 2021, 12:02 |
|
|
Imaš mail s uputstvom na pp.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 20 stu 2021, 12:07 |
|
|
Hvala.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Linux vs Windows, iskustva laika :) Postano: 15 vel 2022, 20:25 |
|
|
BBC je napisao/la: BBC je napisao/la: Probam Wayland (KDE Plasma) grafički server (grafička platforma). To čudo leti kao na drogama. Za sad nema nekih problema, ako bude ugasim i nastavim koristiti X11 dok ne bude stabilnije. Dodao je neke opcije koje prije nisam viđao ali lako moguće da je zadnji update paketa nešto novo dodao, teško sve changelogs pratiti. Temperatura je OK, drži ih niskim. Onako, i dalje ga koristim. Na jednoj grafičkoj kartici nakon dugog sleep traži logout-login zbog raznih grafičkih problema. Mislim da ima više veze sa HDMI i TV nego sa smaom grafičkom. Odjebao ga na svim računalima. Nestabilno sranje koje stalno sa nečim iritira.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 16 vel 2022, 23:05 |
|
|
Presa sam i ja na cisti arch nakon dugog razmisljanja ocu li na manjaro. Taj arch setup je dobro dokumentiran i uopce nije kompliciran, ne kontam zasto se plasi ljude pricom da "sam sve radis". Ako znas stogod o linuxu nije tesko. Uglavnom zanimljivo mi to izgleda, minimalan sustav na koji sam biras sta ces stavit vrlo jednostavno i sumnjam da cu se vracat na ista drugo. Bolje dokumentacije nisam nigdi vidio.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Windows vs Linux vs MacOS, vaša iskustva Postano: 27 lip 2023, 16:37 |
|
|
Nedavno morao nešto raditi na Windows Notebook i sve ja to odradim i onda se kao iz nekog sna probudim i skužim šta sam uradio.
- U Windows se moram logirati na par stvari sa username i password - Uradim to i traži mi Two-Factor Authentication kod - Odem na Linux Notebook na Authy i uzmem kod.
Iako je lako instalirati na Windows i Authy ima sync ne mogu mu vjerovati da obrađuje i moj password i 2FA kod, oboje. Postao mi je stran i ne vjerujem mu baš ništa. Ne zbog MS već svih tih zero day sranja.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|