|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 6 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Flamel
|
Naslov: Xennialsi- sretna generacija "regije" Postano: 27 lip 2023, 17:00 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 1996 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Naziv "Xennials" označava pripadnike prijelaznog ešalona između Generacije X i Milenijalaca, a koji su rođeni između sredine sedamdesetih i sredine osamdesetih godina.
Teza koja ću ovdje iznijeti najviše vrijedi za Hrvatsku, ali mogla bi se uvažavajući lokalne karakteristike, primijeniti i na većinu bivše Jugoslavije izuzev Slovenije.
Ova generacija je bila premlada da sudjeluje u ratu ili bude pogođena tranzicijom, a profesionalnu afirmaciju doživjela taman na vrijeme da se okoristi potrošačko-kreditnim boomom na početku ovog stoljeća, koji je, kako se kasnije pokazalo bio Potemkinovo selo (nešto slično uzletu kojeg je imala SFRJ od 1960. do 1975.) BiH je svakako najspecifičnija, jer je pretrpjela najveća ratna razaranja i najmasovnije migracije stanovništva, a mnogi tamošnji Xennialsi, koji su tijekom rata bili djeca ili tinejdžeri su bili prisiljeni napustiti zavičaj i u velikom broju slučajeva se nastanili po inozemstvu. No i oni koji su ostali, pogotovo u velikim gradovima, uspjeli su se tijekom 2000-ih etablirati do nekakve srednje klase, poglavito ako su imali materijalnu pozadinu ili se uklopili u klijentelističke strukture.
Svatko ima neku svoju priču, no moglo bi se reći da je ova generacija relativno gledajući prošla bolje i od svojih prethodnika (Boomeri i stariji dio X-era) i od nasljednika (mlađi Milenijalci, "Zennialsi" i Zoomeri).
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Xennialsi- sretna generacija "regije" Postano: 27 lip 2023, 17:14 |
|
|
Kako je to kad imaš djetinjstvo bez twittera i facebooka?
Vjerojatno puno prirodnije nego ovo danas.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Xennialsi- sretna generacija "regije" Postano: 27 lip 2023, 20:22 |
|
|
Meni su te američke naraštajne podjele sprdnja, kao astrologija.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Xennialsi- sretna generacija "regije" Postano: 27 lip 2023, 20:38 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Meni su te američke naraštajne podjele sprdnja, kao astrologija. I meni. Nisu to nikakve posebne i napredne generacije, nego tehnika grabi naprijed dugim koracima, a ljudi sve gluplji i gluplji. Za 50 godina neće znati da se prehrane i opstanu u prirodi.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Xennialsi- sretna generacija "regije" Postano: 27 lip 2023, 20:50 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Meni su te američke naraštajne podjele sprdnja, kao astrologija. I meni. Nisu to nikakve posebne i napredne generacije, nego tehnika grabi naprijed dugim koracima, a ljudi sve gluplji i gluplji. Za 50 godina neće znati da se prehrane i opstanu u prirodi. Ne samo to, nego pokušati strpati po oblicima ponašanja rođene 1946. i 1960., te one rođene 1990. i 200. (ili nešto slično, ne znam)- to je blesavo. Nema objektivnih pokazatelja da bi bilo što takvo davalo spoznajnu vrijednost. Postoje kategorizacije, no one se ne odnose na razne civilizacije (kineska, islamska), a ni u okviru zapada (Italija, Britanija), a kamoli klase i naobrazbe. Npr. pogleda li se na YT Manchester by night, ili Tel Aviv by night ili ... to su razni svjetovi.
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Xennialsi- sretna generacija "regije" Postano: 28 lip 2023, 07:25 |
|
|
Flamel je napisao/la: Svatko ima neku svoju priču, no moglo bi se reći da je ova generacija relativno gledajući prošla bolje i od svojih prethodnika (Boomeri i stariji dio X-era) i od nasljednika (mlađi Milenijalci, "Zennialsi" i Zoomeri). Mislim da su Boomeri bolje prošli, naišli su na restart pa su mogli birati. X je katastrofa, dok su Xennials ipak naišli na nove izazove.
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 6 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|