|
|
Stranica: 4/4.
|
[ 88 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 22:37 |
|
|
Glava je napisao/la: Nece bas biti, u vreme poslednjeg popisa, sam naziv Bosnjak je bio poprilicno stran prosecnom muslimanu, a tek je kasnije na mala vrata uveden. Cak i u vreme ozvanicavanja naziva nije bilo sve cisto sa tim da li da ga uvedu. Da su tada insistirali na tom nazivu pitanje je koliko bi to jos trvenja izazvalo. Bio je stran, ali bilo ih je koji su se tako izjasnili, na Tunjinu inicijativu. Verovatno samo članovi njegove stranke. Da je Alija ili reis rekao 1991. pišite se kao Bošnjaci, bez obzira koliko im to bilo strano, većina bi ih se tako izjasnila.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Prigorac
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 22:38 |
|
Pridružen/a: 17 vel 2010, 13:53 Postovi: 779 Lokacija: Pod Sljemenom
|
aleksije radicevic je napisao/la: Prigorac je napisao/la: Zato treba napravit popis i ne dat nikakvu opciju pod nacionalnost, svako ne sam upiše kak se osječa. To se pojedincu mora garantirat. E moj prijatelju, možeš li zamisliti zbrku do koje bi došlo, ili će doću u tom slučaju... Navikli su da im je jedino bitno to što su muslimani, dvadeset godina im se objašnjava da su Bošnjaci, novi trend je da su Bosanci (i Hercegovci), a njihove ključne političke partije prilikom izrade Zakona o popisu zastupale su stav da nema nacionalnog izjašnjavanja. Po poslednjem rešenju Zakona o popisu, ko hoće neka se izjasni, ko neće ne mora. (Zakon nije usvojen jer nije dogovoreno od kada da se primenjuju rezultati novog popisa). Za očekivati je da se deo njih ne izjasni nacionalno, deo da budu Bosanci, deo Bošnjaci, Muslimani, oni Fikretovi će valjda biti Hrvati i tako... Al gle najpravednije bi bilo da su sve opcije u popisu stanovništva prazne. Pa vljda znaš kolko imaš godina, koje si vjere, nacionalnosti etc. Ni Srbija ni Hrvatska ne bi trebele imat opciju Hrvat ili Srbin na popisu, pa ne mora mi komad papira sugerirat koje sam nacionalnosti. Naravno kod Bošnjaka je to ipak problem zbog nacije u formiranju, no ipak smatram da pravo pojedinca da sam bira svoju nacionalnost ili vjeroispovjest moraju bit iznad "državotvorne" politike. Tu ne smije biti kompromisa.
_________________ Say kaj or die
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 22:43 |
|
|
Prigorac je napisao/la: Al gle najpravednije bi bilo da su sve opcije u popisu stanovništva prazne. Pa vljda znaš kolko imaš godina, koje si vjere, nacionalnosti etc. Ni Srbija ni Hrvatska ne bi trebele imat opciju Hrvat ili Srbin na popisu, pa ne mora mi komad papira sugerirat koje sam nacionalnosti. Naravno kod Bošnjaka je to ipak problem zbog nacije u formiranju, no ipak smatram da pravo pojedinca da sam bira svoju nacionalnost ili vjeroispovjest moraju bit iznad "državotvorne" politike. Tu ne smije biti kompromisa. Slažem se, to bi bilo najpravednije, i tako stoji u predlogu Zakona. Oni znaju koliko imaju godina i šta su po veroispovesti, ali po nacionalnosti - nije da ne znaju, nego kalkulišu šta bi im bilo najpametnije da budu, jer im u principu nije bitno. A pošto nisu saglasni oko toga šta im je najpametnije, biće tu svega i svačega.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 23:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64198 Lokacija: DAZP HQ
|
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 23:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89992 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dudu je napisao/la: Uopće nije istina da je bilo više Mađara od Bošnjaka, ali dušmani i dalje šire tu laž! Muslimani 1898963 Bošnjaci 1285 (!) Ukrajinci 3929 Slovenci 2190 Mađari 893Talijani 732 Albanci 4922
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 23:32 |
|
|
Znao sam da dudu ima podatke. E sad kako je to objavljeno na bs.wikipediji: Bošnjaci (Muslimani1) 1.902.956 43.47 % http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... ovini_1991. Jednostavno su ih sabrali, a da ni jedne ni druge niko nije pitao. Mogli su tako staviti Srbi (Jugosloveni) pa da nas bude 200 000 više. Pošto se Tihić, Silajdžić i kompanija zalažu za primenu popisa iz 1991. u nedogled, mogli bi da odgovore na pitanje otkud Muslimani nisu konstitutivni a Bošnjaci jesu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 23:57 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32 Postovi: 7029 Lokacija: Izvan sebe
|
lider30 je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Jedini relevantan dokument koji govori o broju Bošnjaka u BiH je popis iz 1991. godine. Tada se, ako se dobro sećam, 1000-2000 građana BiH izjasnilo kao Bošnjaci.
Oni su Dejtonskim ustavom postali konstitutivan narod, dok je jedan drugi, oko 1000 puta brojniji narod, Muslimani, potpuno eliminisan iz Ustava. Dakle, prema popisu iz 1991, koji je bio slobodan, bez intervencija komunističke države, oko 2 000 000 stanovnika BiH se izjasnilo kao Muslimani.
Ovo je ozbiljno kršenje ljudskih prava Muslimana i ovim bi trebalo da se pozabavi ne samo Ustavni sud u BiH, nego i Sud za ljudska prava u Strazburu. Oduvijek sam govorio, da je to u Daytonu ozakonjeno kontra svim konvencijama slobodarskog svijeta. Nitko narod nije ni pitao. Na jednom kongresu u Holiday inn-u, jednim dekretom im se promijenilo ime nacije. Druga stvar, što je ime diskriminacijsko za BH Hrvate i BH Srbe. Stari regionalni naziv za Bosanac, postalo je ime za dio građana u BiH (jedan narod u BiH), koji baštini osmanlijsko-islamski identitet. Ispada da su oni više Bosanci od primjerice kreševskog Hrvata ili višegradskog Srbina. Koja je to pokvarena politika... Ne nisi u pravu Kako Aleksije pise oni su uzeli jednu nacionalnu manjinu a obespravili narod od 1,8 miliona to je strasan presedan moze se desiti i nama Hrvatima. Na primjer sljedeci put napisu Hercegovci nacija a Hrvati se obespravljuju. Nego kolko je te Hercegovacke nacije koja se tako po popisu izjasnla, mene vec strah.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 30 sij 2011, 00:02 |
|
|
seherzada je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Kako ne znaš?
Pa narod svake suverene države sam bira svog predstavnika.
Prvi čovjek Njemačke je - Nijemac. Prvi čovjek Ujedinjenog Kraljevstva je Englez. Prvi čovjek Albanije je Albanac. Prvi čovjek Sudana je Sudanac.
Prvi čovjek BiH je .. ?
Prvi čovjek BiH je .. ?
Aloooooo, ne čuuujem dobro?
Bosanac. Zeljko Komsic.  Pa trebo je biti Hrvat. Nema bosanaca Hrvata nego postoje samo Hrvati u Bosni. Ili su bosanci ljudi koji nisu hercegovci. A i oni zive u BIH.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 30 sij 2011, 00:21 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Znao sam da dudu ima podatke. E sad kako je to objavljeno na bs.wikipediji: Bošnjaci (Muslimani1) 1.902.956 43.47 % http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... ovini_1991. Jednostavno su ih sabrali, a da ni jedne ni druge niko nije pitao. Mogli su tako staviti Srbi (Jugosloveni) pa da nas bude 200 000 više. Pošto se Tihić, Silajdžić i kompanija zalažu za primenu popisa iz 1991. u nedogled, mogli bi da odgovore na pitanje otkud Muslimani nisu konstitutivni a Bošnjaci jesu. Ma nemoj brate daj i nama nesto Hrvata i Jugoslovena i kineza i nas je parlament, vi imate RS.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 30 sij 2011, 00:32 |
|
|
|
Aleksije vi Srbii opet radite protiv nas to je ocito. Ovo je najbolji primjer. Sta ako sada na popisu se izjasne mnogi kao Bosnjaci a mnogi kao Muslimani, recimo hipoteticki pola i pola ( onda ce u nekom anexu daytona morati da se ispravi nepravda ili prema Muslimanima ili prema Bosnjacima) pa hoce li onda biti cetiri entiteta Rs,, Treci, pa onada drugi i cetvrti od ova dva posljednja znam sigurno da ni jedan nece biti sa hrvatskom vecinom. Pa onda u Skupstini BiH dom naroda 17 Srba, 17 Hrvata , 17 Muslimana i 17 Bosnjaka 8 ostalih. Onda jos gore kad je vec 1200 Bosnjaka dobilo status drzavotvornog naroda, onda na to imaju i Ukrajinci, Slovenci i Albanci. Sta da radimo bre covjece, najbolje pokopati temu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
seherzada
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 30 sij 2011, 01:12 |
|
|
Old Fridolin je napisao/la: Aleksije vi Srbii opet radite protiv nas to je ocito. Ovo je najbolji primjer. Sta ako sada na popisu se izjasne mnogi kao Bosnjaci a mnogi kao Muslimani, recimo hipoteticki pola i pola ( onda ce u nekom anexu daytona morati da se ispravi nepravda ili prema Muslimanima ili prema Bosnjacima) pa hoce li onda biti cetiri entiteta Rs,, Treci, pa onada drugi i cetvrti od ova dva posljednja znam sigurno da ni jedan nece biti sa hrvatskom vecinom. Pa onda u Skupstini BiH dom naroda 17 Srba, 17 Hrvata , 17 Muslimana i 17 Bosnjaka 8 ostalih. Onda jos gore kad je vec 1200 Bosnjaka dobilo status drzavotvornog naroda, onda na to imaju i Ukrajinci, Slovenci i Albanci. Sta da radimo bre covjece, najbolje pokopati temu. 
_________________ Robbie = Grand Pinocchio! Bumbar = Vojnik Svejk! Nasa Kvacica = Homer Simpson!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Irma
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 30 sij 2011, 01:18 |
|
|
Kakvih se sve gluposti ovde nalupa, a prednjaci pokretac teme, jos i anketu napravio 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 30 sij 2011, 01:52 |
|
|
Vrlo zanimljiva tema Ne znam kako bih glasovao jer glasovanjem za "Da", ispalo bi da se miješam u unutrašnje stvari susjedne FbiH i da paradržavu tzv. biH smatram državom a glasovanjem za "Ne", povrijedio bih muslim/bošnjački sentimentarijum Biti ću suzdržanim od glasovanja 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|