|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 12 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Reconquista
|
Naslov: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 20:20 |
|
|
Citat: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen. Posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni 1991. na današnji dan, 18. kolovoza 1991. otet je i kasnije ubijen vođa Hrvata Zapadne Slavonije, veliki mirotvorac dr. Ivan Šreter iz Pakraca. Otet je od lokalnih Srba i odveden u Bučje
Dok nevladine udruge i mediji često pišu o nesretnoj smrti na barikadi Josipa Reihla Kira kada je bio na svojoj policijskoj dužnosti, sudbina pakračkog liječnika i mirotvorca dr. Šretera otetog na barikadi, mučenog, ubijenog i bačenog na nepoznato mjesto gotovo se i ne spominje u hrvatskoj javnosti. Dr. Ivan Šreter bio je jedan od vođa Hrvata zapadne Slavonije. Otet je od lokalnih Srba i odveden u Bučje odakle mu se gubi svaki trag. Bio je poznat kao veliki domoljub i mirotvorac. Za vrijeme Jugoslavije bio je osuđen na zatvor i gubitak liječničke licencije zbog uporabe riječi ”časnik” umjesto ”oficir”. Vođa pakračkog HDZ-aBio je vođa pakračkog HDZ-a, koji je zbog lokalnih Srba djelovao gotovo ilegalno i predsjednik regionalnog Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Nakon izbijanja velikosrpske pobune 1991. godine dr. Šreter zalagao se za nenasilje te je pozivao Srbe na mir i prestanak terora koji su počeli provoditi. Isticao se po razboritosti, dobroti i kao pobornik rješavanja razmirica mirnim putem. Tamnica za dr. Šretera zbog uporabe riječi “časnik”Godine 1984. dr. Šreter pregledao je kao specijalist liječnik bolnice u Lipiku pacijenta Stevu Majstorovića i pri upisu liječničkoga nalaza u zdravstveni karton u rubriku zanimanje upisao izraz ”umirovljeni časnik” umjesto ”penzionirani oficir”. U Vjesniku u rubrici Pisma čitalaca, objavljeno je pismo oficira JNA koje je sadržavalo pritužbu baš zbog tog čina. Povedena je velika hajka u svim tadašnjim komunističkim novinama, ondašnji ”dežurni antifašisti” poput Stevana Majstorovića i Gorana Babića sipali su ognjene strjelice na hrvatski jezik i dr. Šretera kojemu je potom oduzeta i liječnička licencija. Dr. Šreter optužen je ”da je na javnom mjestu pisanjem vrijeđao i omalovažavao ‘… socijalističke, patriotske i nacionalne osjećaje građana’ i time počinio prekršaj iz članka 3. st. 1. Zakona o prekršajima protiv javnoga rada (reda!) i mira. Osuđen je temeljem tog propisa na kaznu zatvora u trajanju od pedeset dana.”(Milan Vuković, Jezik, prosinac 1996. godine) Otmica i smrt hrvatskog mirotvorca dr. ŠreteraPakrački Srbi 18. kolovoza 1991. postavili su barikadu na cesti s isključivom namjerom da otmu upravo jednog od vođa ugroženih Hrvata zapadne Slavonije dr. Šretera jer su ostale automobile propuštali, a barikada je sutradan uklonjena. Zarobljeni Hrvati odvođeni su u selo Bučje, ali je dr. Šreter zatočen nedaleko od Bučja u napuštenoj kući u selu Branešci na broju 110. Zna se da je bio psihički i fizički zlostavljan i otada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se kako je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. Uloga Milorada PupovcaSlavko Degoricija otkriva u svojoj knjizi ”Nije bilo uzalud” povezanost Milorada Pupovca sa sudbinom dr. Šretera. ”Šreter je na mene ostavio snažan dojam. Čovjek velikog obrazovanja, silne energije, okretan i poduzetan. On je bio mišljenja da Srbi neće njemu nauditi jer ih je previše zadužio i kao liječnik i kao čovjek. Međutim, dogodilo se njegovo presretavanje i zarobljavanje”, opisuje dr. Šretera u knjizi Degoricija. Slavko Degoricija u nastavku opisuje na koje su sve načine pokušali osloboditi dr. Šretera za kojeg su pretpostavljali da je u srpskim sabirnim logorima u Bučju ili Kusonjama gdje je prolazio neviđenu torturu. Nesretnog liječnika pokušali su izvući i preko međunarodnih čimbenika. Sve je, međutim, bilo neuspješno. A onda se tračak nade pojavio u liku Milorada Pupovca. ”Meni u kabinet pojavio se Milorad Pupovac. Došao je, kako on zna, snužden, silno zabrinut za dvojicu srpskih liječnika koja su uhapšena i zatvorena. Tražio je od mene da interveniram kod Đure Brodarca. Tada sam mu dao prijedlog: ‘Dobro, pokušajmo nešto učiniti nas dvojica. Ti ćeš otići u Pakrac kod pobunjenih Srba i neka oni oslobode Šretera, a ja ću s Brodarcem pokušati dogovoriti puštanje srpskih liječnika u Sisku.’ Iznenadio sam se i obradovao njegovoj brzoj reakciji: ‘Dobro, idemo u akciju odmah!’- odgovorio je. Nije se ni zapitao kako će on do pobunjenih Srba u Pakracu. Znao sam da mu to ne predstavlja nikakav problem i da on zna kako će do njih doći”. S Đurom Brodarcem odmah je Degoricija ispunio svoj dio dogovora, te pustio privedene srpske liječnike koji su bili uhićeni zbog punih torbi lijekova koje su nosili pobunjenim Srbima. Degoricija je bio zadovoljan jer sve ide po planu, a onda je pričekao da Pupovac odradi svoj dio dogovora. ”Sada više nisam siguran je li prošao dan ili dva, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Rekao je: ‘Ti si obavio svoj dio posla, a ja zasad nisam.’ Pitao sam ga: ‘Zašto?’ ‘Ne daju ga jer im treba liječnik, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera”. Slavko Degoricija otkriva laži Milorada Pupovaca”Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od UNPROFOR-a da je Šreter mrtav, lividiran već više od mjesec dana! Doznajem i to da ga Srbi ni jednog dana nisu koristili kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali tako da su mu polomili obje ruke. Pupovac nikad nije imao potrebu ispričati mi se za ovu laž”, piše Degoricija u svojoj knjizi ”Nije bilo uzalud”. Posmrtni ostatci dr. Šretera do danas nisu pronađeni. Dana 9. lipnja 2009. održana je svečana premijera dokumentarnoga filma ”Časnik mirotvorac” o dr. Ivanu Šreteru. Autor je filma Dražen Bušić, a nastao je u produkciji Zaklade ”Dr. Ivan Šreter”. https://narod.hr/hrvatska/na-danasnji-d ... -pronadeni
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
 |
Reconquista
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 20:25 |
|
|
Citat: Vlč. Robert Šreter, bratić dr. Šretera: Četnik odgovoran za njegovu smrt znao je gdje je tijelo, ali nije htio reći Velečasni Robert Šreter je bratić uglednog pakračkog liječnika i političara, dr. Ivana Šretera, ubijenog 1991. godine, u samim počecima velikosrpske agresije na Hrvatsku. On je gostovao u Bujici gdje je, po prvi puta, ispričao jezivu priču o susretu doktorove majke Danice i četnika odgovornog za Šreterovu smrt u zatvoru u Lepoglavi. Dr. Ivan Šreter bio je predsjednik kriznog štaba za zapadnu Slavoniju i jedan je od najviših dužnosnika stradalih u Domovinskom ratu, a gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci – ne zna se. “To što su napravili Ivici je sotonsko zlo! Kad su naši u Bljesku oslobodili Zapadnu Slavoniju, oslobodili su i područje Bučja i našli su arhiv četničkih, paravojnih snaga, a unutra i podatke o tome tko je potpisivao smrtne presude. Taj čovjek je u nekoj od akcija uhvaćen i osuđen, bio je na izvršenju kazne u Lepoglavi. Ivičina majka Danica došla je s jednom od svoje dvije kćeri u Lepoglavu, tražila je susret s tim čovjekom, klekla pred njega i rekla: “Ne pitam te ni tko ga je ubio, ni kako ste ga ubili, ništa, samo mi reci gdje su mu završile kosti!” Znate što je on napravio? On ju je sa ironičnim osmijehom pogledao, okrenuo se od nje i otišao… Znači, znao je, ali nije htio reći. Za nagradu je pušten da ostatak svoje kazne odsluži u nekom srbijanskom zatvoru! Pametnom dosta, ja ne bih više ništa na tu temu”, kazao je vlč. Šreter u Bujici na Z1 televiziji. Koja je uloga Milorada Pupovca u „slučaju Šreter“?Slavko Degoricija, bivši član predsjedništva HDZ-a, saborski zastupnik i zamjenik ministra unutarnjih poslova u ratnoj 1991., otkriva u svojoj knjizi “Nije bilo uzalud” povezanost Milorada Pupovca sa sudbinom dr. Šretera. “Šreter je na mene ostavio snažan dojam. Čovjek velikog obrazovanja, silne energije, okretan i poduzetan. On je bio mišljenja da Srbi neće njemu nauditi jer ih je previše zadužio i kao liječnik i kao čovjek”, opisuje dr. Šretera u knjizi Degoricija i nastavlja: „Međutim, dana 18. kolovoza 1991. godine dogodilo se njegovo presretanje i zarobljavanje. Odveden je u prosotor Bučja ili Kusonja, gdje su ga utamničili premlaćivali i na koncu likvidirali. Pokušali smo na sve načine da ga oslobodimo pa i preko međunarodnih čimbenika. Svi su oni nijekali da znaju za njegovo prebivalište, a pogotovu nitko od njih nije znao reći tko ga je presreo i odveo u nepoznato. To je naprosto nevjerojatno! Zarobljavanje i odvođenje Šretera još i danas je obavijeno velom tajne kod Srba. Stječe se dojam da su se pakrački Srbi zavjetovali da ne odaju tajnu zarobljavanja i likvidacije doktora Ive Šretera. Nitko od Srba s toga područja nije reagirao niti na vapaj njegove majke prije smrti, da ga barem može sahraniti uz grob njegova voljenog oca, prije nego umre. Ni na taj vapaj nitko se nije oglasio i tu se potvrdila stara narodna izreka:’Stara se dobročinstva brzo zaboravljaju’. Ni preko međunarodnog čimbenika nije izvučen Slavko Degoricija u nastavku opisuje na koje su sve načine pokušali osloboditi dr. Šretera za kojeg su pretpostavljali da je u srpskim sabirnim logorima u Bučju ili Kusonjama gdje je prolazio neviđenu torturu. Nesretnog liječnika pokušali su izvući i preko međunarodnih čimbenika. Sve je, međutim, bilo neuspješno. “A onda se tračak nade pojavio u liku Milorada Pupovca”„Međutim, jednoga dana, ukazala se neka nada u njegov spas. Meni se u kabinet najavio Milorad Pupovac, mada do tada nismo imali nekih veći kontakata. Primio sam ga gotovo odmah, da čujem što mi ima reći Pupovac. Došao je, kako on to zna, snužden, silno zabrinut, da su dva liječnika Srbina u Sisku uhapšena i zatvorena, doktor Špiro Kostić iz Siska, ministar zdravstva Republike Srpske Krajine i doktor Branko Krivokuća. Povod privođenja obojice liječnika bio je pronalazak njihovih liječničkih torbi punih lijekova i drugoga sanitetskog materijala namijenjoga pobunjenim Srbima, odnosno četnicima. Pupovac je tražio od mene da interveniram kod Đure Brodarca u Sisku i da ih se pusti jer da oni nisu imali zle namjere. Kada sam ga saslušao do kraja, dao sam mu prijedlog: ‘Dobro, pokušajmo nešto učiniti nas dvojica. Ti ćeš otići u Pakrac kod pobunjenih Srba i neka oni oslobode doktora Ivana Šretera, a ja ću pokušati kod Brodarca dogovoriti puštanje uhapšenih liječnika u Sisku.’ Iznenadio sam se i obradovao njegovoj brzoj reakciji. ‘Dobro, idemo u akciju, i to odmah.’ – odgovorio je. Nije imao nikakvih dodatnih pitanja. Ne pita on: „Kako ću ja do pobunjenih Srba u Pakracu?“ Znao sam da mu to ne predstavlja nikakav problem i da on zna kako će do njih doći…“, piše na 166. stranici knjige Slavko Degoricija. Degoricija: Pupovac se nikada nije ispričao za laž i ja mu više nisam vjerovaoS Đurom Brodarcem odmah je Degoricija ispunio svoj dio dogovora, te pustio privedene srpske liječnike koji su bili uhićeni zbog punih torbi lijekova koje su nosili pobunjenim Srbima. Degoricija je bio zadovoljan jer sve ide po planu, a onda je pričekao da Pupovac odradi svoj dio dogovora. Sada više nisam siguran jesu li prošla jedan ili dva dana, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Njegove su prve riječi bile: „Ti si obavio posao, a ja za sada nisam.“, pitam „Zašto?“ „Ne daju ga jer im treba kao liječnik, znaš kako je, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera.“ A onda Slavko Degoricija navodi sramnu ulogu Milorada Pupovaca: „Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od predstavnika UNPROFOR-a, da je Šreter mrtav, likvidiran, već više od mjesec dana. Doznajem i to da ga Srbi nisu koristili niti jednog trenutka kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali, i to tako žestoko da su mu, među ostalim, polomili ruke. Pupovac nikada nije našao za potrebno ispričati mi se za ovakvu prijevaru i sve laži koje je izrekao, navodno, po povratku iz Pakraca. Eto tako se i ta lažna nada nije ispunila i od tada sam u svim kontaktima bio još oprezniji, pa sam u sebi ponavljao Laokontovu bojazan: Što god to bilo bojim se Danajaca makar i darove nosili – Hrvatskoj«. (str. 165. – 167.)” Dr. Ivan Šreter jedna je od još uvijek 22 nestale osobe u logoru Bučje (stanje 14. svibnja 2017.). https://narod.hr/hrvatska/sto-je-vlc-ro ... na-sreteraIdealni komšija.
|
|
Vrh |
|
 |
Reconquista
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 20:26 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
kiler
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 22:20 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7510 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Ubili ga Plenkovićevi "koalicioni " partneri.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 23:12 |
|
|
Uloga Pupovca je mračna, i on ostaje gad. Ono što znam o slučaju Šreter, Pupovac nije mogao ništa spriječiti, no znao je da je ovaj ubijen, no to je tajio od hrvatske strane da bi se pustili neki četnici.
|
|
Vrh |
|
 |
K..M
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 23:25 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Sućut za Šretera....samo opsesija snuždenim Pupijem traje kod hrv hos mladeži.
Očekujem i tjeorije urote da on vlada RH, a da je Plen KiMun njegov klaun i pion slugeranja.
Napred dječki sa teorijama....
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 23:41 |
|
|
K..M je napisao/la: Sućut za Šretera....samo opsesija snuždenim Pupijem traje kod hrv hos mladeži.
Očekujem i tjeorije urote da on vlada RH, a da je Plen KiMun njegov klaun i pion slugeranja.
Napred dječki sa teorijama.... Makar u Srbiji ne fali teorija urota, a ti još našao vremena brinut se o nekim mogućim hrvatskim teorijama... Kad shvatite da primjerice Dubrovnik nikad nije bio srbski i da je bolje da to niti više priželjkujete, onda budi bez brige da će nestat bilo kakve teorije o vama Srbima. Samo treba da vaša SPC i vaša državna politika učini korak prihvaćanja hrvatske države bez fige u džepu...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
 |
Reconquista
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 18 kol 2023, 23:44 |
|
|
KiM je duša od čovjeka. On stigne sve brinuti. I tuđe i svoje. I ne žali se.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 19 kol 2023, 08:33 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Uloga Pupovca je mračna, i on ostaje gad. . i ključni strateški partner HDZa
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 19 kol 2023, 10:04 |
|
|
Gnjide od Haaškog tribunala nisi ustjerale pravdu ovdi, a mogli su. Imali su sva oruđa za pritisak i nisu to iskoristili. Ovaj slučaj baš je bio za MKSJ, zbog ovakvih stvari je osnovan, a ne za šikaniranje država u prljave političke svrhe. Ovdi su oni su tribali pritisnit Srbe istragon. A naše vlasti i mediji, umisto uvitovat suradnju, radili su prostraciju onoj ružnoj izobličenoj kravetini koja se cilo vrime iživjavala na nami, umisto ju gađat kuhinjskin škovacaman i zalit ju g**niman od pasjeg proliva.
|
|
Vrh |
|
 |
goran2hr
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 19 kol 2023, 10:05 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Uloga Pupovca je mračna, i on ostaje gad. Ono što znam o slučaju Šreter, Pupovac nije mogao ništa spriječiti, no znao je da je ovaj ubijen, no to je tajio od hrvatske strane da bi se pustili neki četnici. Zanimljivo, Pupovac Plenkovića zove "suhim zlatom", a vi HDZovci njega tako ružinim imenima?! Kakva je to ljubav? Kakav je to sex? I je li Vam palo na pamet, da svojima u središnjici predložite raskid koalicije sa Pupavcom? Ili ako za to nemate snage, makar dopuštenje za one referendume koje ste onemogućili (Rimac, Kušćević, Kolinda)? Pa da taj problem riješi hrvatski narod.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Na današnji dan 1991. otet je dr. Ivan Šreter: Mučen je, zatvoren u logor potom i ubijen Postano: 19 kol 2023, 10:08 |
|
|
K..M je napisao/la: Sućut za Šretera....samo opsesija snuždenim Pupijem traje kod hrv hos mladeži.
Napred dječki sa teorijama.... To je glavni pridmet sprdnje u Hrvata. Ima više minutaže u Dnevniku od svih drugih političara. Dobija toliku medijsku pozornost, pari da je i premijer i pridsidnik i ministar 5 kjučnih ministarstava.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 12 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Fullback i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|