HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 sij 2025, 20:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 88985 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara
PostPostano: 29 stu 2023, 08:49 

Noname01 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ako dođe do novog hrvatsko-srpskog rata, tu će biti Tribunj, ili Novi Dubrovnik.

Sagradit ćemo ljepši,k'o Pariz haha

Mjesto najstarije katoličke biskupije na području današnje BiH :D

Šariz i London će biti šupice prema njemu =))

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 09:50 

https://centralna.ba/pougarje-je-opet-i ... nQVW7Aq9YQ

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 11:10 

Boriso je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Ovo za Rimca nije istina. Znam da je organizirao predstavljanje. Gdje mladi ljudi mogu doc predstavit svoje ideje iz sektora IT i industrije. Onda bi in Rimac podrzao sa know how i financiski. Koliko se sjecam NIJEDAN se nije javio. Doslo par ljudi sa poljoprivrednim idejama tipa, oce brendirat neki svoj sir itd.
Na kraju je Rimac rekao kao „ok podrzat cemo i njih ali nema smisla ovako nesto dalje odrzavat“.
Livno ima isti problem kao Dalmatinska zagora, kad nemaš industrije u kojoj su ljudi zaposleni onda tesko da ce neko imat neku ideju iz tog sektora da nesto novo razvije.
A ovo o cemu pricate je klasicni Balkanski Sindrom, kukate da je Livno (ili neki drugi kraj) nerazvijen i krivite neke ljude sto ne rade na vašem razvoju, dok vi kuci sjedite i tipkate po tastaturi.

Rimac je u Livnu registrirao tvrtku Continental Adventure d.o.o preko koje ulaže u turizam, dakle istinu sam napisao.

Perspektivnih domaćih gospodarskih subjekata i pojedinaca koji bi bili generatori razvoja Livna nema.

Spas se traži u dijaspori.

Zato sam izdvojio Rimca koji jedini javno govori o pomoći rodnom kraju. Međutim ta pomoć se trenutno svodi na skromna turistička ulaganja i nekakav propali poduzetni inkubator.

Konstatiram samo činjenično stanje i bez veze se ljutiš.

Tvoj sam Post intepretirao tako da predstavljaš Mate Rimca kao nekog ko nemari za Livno.
Uopšte se ja ne ljutim, nisam povezan ni sa Rimcem ni sa Livnom da bi se ljutio. Konstantirao sam samo da se covjek trudi oko Livna, sa raznim projektima, ali nije lako jedan cjeli kraj preokrenut.
Evo zamisli da odluci Rimac jedan mali dio proizvodnje preselit u Livno…
Nek to bude neka obicna primitivna proizvodnja za koju ne treba sad neki IT strucnjaka, programera itd. Najobicni pogon za proizvodnju neki djelova.
Koliko CNC operatera ima Livno? Koliko mašinski bravara ? Industrijski elektricara (postoji razlika izmedju industrijskog i gradjevinskog elektricara). Bez svega toga kako to da funkcionira? A nije baš da se ljudi otimaju da se presele iz ZGa u Livno.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 11:36 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Boriso je napisao/la:

Rimac je u Livnu registrirao tvrtku Continental Adventure d.o.o preko koje ulaže u turizam, dakle istinu sam napisao.

Perspektivnih domaćih gospodarskih subjekata i pojedinaca koji bi bili generatori razvoja Livna nema.

Spas se traži u dijaspori.

Zato sam izdvojio Rimca koji jedini javno govori o pomoći rodnom kraju. Međutim ta pomoć se trenutno svodi na skromna turistička ulaganja i nekakav propali poduzetni inkubator.

Konstatiram samo činjenično stanje i bez veze se ljutiš.

Tvoj sam Post intepretirao tako da predstavljaš Mate Rimca kao nekog ko nemari za Livno.
Uopšte se ja ne ljutim, nisam povezan ni sa Rimcem ni sa Livnom da bi se ljutio. Konstantirao sam samo da se covjek trudi oko Livna, sa raznim projektima, ali nije lako jedan cjeli kraj preokrenut.
Nek to bude neka obicna primitivna proizvodnja za koju ne treba sad neki IT strucnjaka, programera itd. Najobicni pogon za proizvodnju neki djelova.
Koliko CNC operatera ima Livno? Koliko mašinski bravara ? Industrijski elektricara (postoji razlika izmedju industrijskog i gradjevinskog elektricara). Bez svega toga kako to da funkcionira? A nije baš da se ljudi otimaju da se presele iz ZGa u Livno.

Sve se to nauči, kad se hoće.

1076 of 2558 - 42.06%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 12:45 

Naša Kvačica je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Baš to
Naučna fantastika biti CNC operater ili bravar ili slična zanimanja koja se nauče putem tečaja.
Pa nije to programiranje gdje moraš biti max u tom i kliker.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 13:08 

Noname01 je napisao/la:

Baš to
Naučna fantastika biti CNC operater ili bravar ili slična zanimanja koja se nauče putem tečaja.

Koja je zapravo razlika između CNC operatera i programera? I jedno i drugo se "nauči" na tečaju, ali ako tečaja novi CNC opetater ili programer ne krene ozbiljno bar raditi 2-3 godine taj posao, onda tečaj ne vrijedi ništa.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 13:30 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Baš to

Koja je zapravo razlika između CNC operatera i programera? I jedno i drugo se "nauči" na tečaju, ali ako tečaja novi CNC opetater ili programer ne krene ozbiljno bar raditi 2-3 godine taj posao, onda tečaj ne vrijedi ništa.

Jel postoji samo 1 programski jezik ili nisam dobro upućen?Koliko brzo napreduje i koliko se razvijaju i mijenjaju programski jezici i općenito IT industrija, koliko se mijenja na polju CNC-a?
Ja znam neke i priučene koji su radili na CNC aparatima tako da ti to ne stoji.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 13:43 

Noname01 je napisao/la:

Jel postoji samo 1 programski jezik ili nisam dobro upućen?Koliko brzo napreduje i koliko se razvijaju i mijenjaju programski jezici i općenito IT industrija, koliko se mijenja na polju CNC-a?
To da netko zna ili ne zna rješavati kompleksne zadatke u programiranju ne ovisi o programskim jezicima. Tko zna programirati u jednom jeziku lako se prilagodi na drugi, te promjene popularnosti nisu tako dramatične, većina programskih jezika koja se danas koristi postoji već 20-30-40 godina.

Ja znam i dosta priučenih koji rade u programiranju, nije to tako rijetko.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 13:54 

Noname01 je napisao/la:

To da netko zna ili ne zna rješavati kompleksne zadatke u programiranju ne ovisi o programskim jezicima. Tko zna programirati u jednom jeziku lako se prilagodi na drugi, te promjene popularnosti nisu tako dramatične, većina programskih jezika koja se danas koristi postoji već 20-30-40 godina.

Slažem se da ukoliko znaš neke programske jezike da ćeš i ostale brzo svladati i usvojiti.
Ovo za CNC nećemo se lagati.
Ljudi koji nikad nisu vidjeli aparat savladaju ga brzinom munje Dok to kod programiranja i nije baš tako.Moraš biti dosta više u tom.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 14:02 

Noname01 je napisao/la:

Slažem se da ukoliko znaš neke programske jezike da ćeš i ostale brzo svladati i usvojiti.
Ljudi koji nikad nisu vidjeli aparat savladaju ga brzinom munje Dok to kod programiranja i nije baš tako.Moraš biti dosta više u tom.
Slažem se da prosječna osoba može relativno brzo ovladati CNC strojem, ali dobar dio potencijalnih kandidata za taj posao su ispodprosječni, muče ih osnovne računske operacije.

Nije isto na CNC stroju izrađivati drvenu nogu od stola ili lopaticu plinske turbine, s odgovarajućim materijalom i tolerancijama. Onda netko drugi mora definirati parametre, a naš "CNC operater" samo staviti i skinuti komad i pritisnuti On i Off.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 14:07 

Noname01 je napisao/la:

Slažem se da prosječna osoba može relativno brzo ovladati CNC strojem, ali dobar dio potencijalnih kandidata za taj posao su ispodprosječni, muče ih osnovne računske operacije.

Nije isto na CNC stroju izrađivati drvenu nogu od stola ili lopaticu plinske turbine, s odgovarajućim materijalom i tolerancijama. Onda netko drugi mora definirati parametre, a naš "CNC operater" samo staviti i skinuti komad i pritisnuti On i Off.

Slažem se i s tim.Ali i dalje tvrdim da ukoliko bi se takva firma i postrojenje otvorili da ne bi bilo problema pronaći radnu snagu ili ju obučiti u kratkom periodu.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 15:02 

CNC operatera sam naceo kao primjer.
Kad čitam neke vaše upise, steknem dojam da nikad niste vidjeli industrijski pogon iznutra.
Naravno da se sve da naucit, ko god to radi je nekad negdje naucio.
Ali gdje u Livnu neku moze da nauci to kad i dalje u cjelom Livnu nema nijedan takav stroj i nijedan takav strucnjak.
Da pojasnim CNC Operater i Livno su ovde reprezentativni primjeri !
Jednostavno nedostatak industrije dovodi do toga da se nitko ne bavi industrijom i tako ta grana nemoze napredovat.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 15:28 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Kad čitam neke vaše upise, steknem dojam da nikad niste vidjeli industrijski pogon iznutra.
Ali gdje u Livnu neku moze da nauci to kad i dalje u cjelom Livnu nema nijedan takav stroj i nijedan takav strucnjak.
Jednostavno nedostatak industrije dovodi do toga da se nitko ne bavi industrijom i tako ta grana nemoze napredovat.

Znam i radio sam u firmi gdje su bili CNC strojevi pa sam možda samo za to referirao.Naravno da su to samo reprezentativni primjeri.Sve to vrijedi i za ostale.Eh sad pitanje je kao za neke gradove u RH gdje postoje škole i mogućnosti prekvalifikacija i doškolovanja.Postoji li takvo nešto u Livnu ili moraju do Hercegovine ili Sarajeva.
Isto pitanje i za neku drugu sličnu grad,općinu.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 15:37 

VUKsaJUGA je napisao/la:

Bilo ih je
Ali su svi mahom pobigli vanka, u RH ili DE
Sjećam se jednom da sam slušao na radiju Livno da je pola ili trećina bajkera iz Livna otišlo vanka u zadnjih 10 godina. Palo je s 150/120 na 70 ili tako nešto
Svaki Livnjak koji nešto vrijedi je otišao vanka
Jedan moj poznanik je iz Livna i od njegovih petero braće, samo je jedan brat ostao u Livnu
Takvih je primjera hrpa
Da ne krenem pričat o selima oko Livna kakva je situacija

Povratkom potomaka tih ljudi se situacija može znatno popravit
Zamisli samo 1000 potomaka Livnjaka da dođe nazad u Hlijevno
Ali za to bi Livno trebalo postat dovoljno atraktivna alternativa da bi ti ljudi imali interes povratka

Tunel kroz Kamešnicu bi bio dobar prvi korak za to- Iz Livna bi u Splitu s autom čovjek mogao doć za 40-ak minuta, a do Dugopolja za 20-ak. To bi ekonomski osnažilo Livno, jer bi otvorilo prilike s druge strane granice
Poticanje zdravih konzervativnih vrijednosti-karizmatičan svećenik u nekoj od crkava(Sudac, Pavić...), način na koji je Mađarska promijenila imidž...
Ekonomski prosperitet- Poboljšavanje porezne politike, isticanje ideja, priča o idejama... Livno nije New York gdje se stalno neke ideje vrte. Livno je mala konzervativna sredina gdje se ne događa puno promjena i ljudi naprosto nemaju mentalitet u kojem bi stalno imali potrebu tražit nove prilike. Ljudima je kroz povijest za preživljavanje tamo bilo potebno malo ovaca, nešto zemlje, dva tri konja, skladna obitelj itd. Što se više priča o idejama i prilikama, to će se više radit i to će ljudi više grabit
Isticanje razlika kvalitete života u prirodi kraškog polja umjesto velikog grada- Puno je ljepše živit u okolici Livna u nekom selu, negoli živit u Zagrebu, Splitu ili Frankfurtu di si otuđen i stalno neka vreva. Ljepše je živit u Livnu gdje ti je sve poznato, gdje si svoj na svom, gdje sve ljude znaš, gdje nema te vreve...

Ako ima netko još prijedloga ili kritika neka svakako istakne

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 15:48 

https://relax-portal.info/video-stipe-k ... vne-price/

Livanjska tvrtka u par godina do 100 zaposlenih, proizvodnja prozora i vrata. Ipak se može. Tako je i Posušje krenulo.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 15:58 

VUKsaJUGA je napisao/la:

To je zadatak investitora. Kad otvara tvornicu onda može organizirati i tečajeve gdje će obučiti ljude. Onda oni koji uspješno završe tečaj dobiju zaposlenje, isplati se i jednoj i drugoj strani.

Da ne bude zabune, ne krivim Rimca. Nije on dužan biti spasitelj nekome, ima puno drugih tajkuna koji ne rade ništa. On barem pokušava. Za sve što učini hvala mu za to. Samo kažem da se može neusporedivo više nego što se radi. Sve su to samo bijedni izgovori.

1076 of 2558 - 42.06%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 16:09 

Recimo dobar prijedlog bi bio za Rimca ako bi mogao potaknut izgradnju trkačke staze u livanjskom polju
Tamo testira svoje proizvode, organiziraju se utrke, formula, dolaze ljudi sa strane se trkat, dovuče za prezentaciju Top Gearevce, Andrew Tatea recimo
Doduše, utrkivanje je jako skup sport koji se može naći samo u bogatijim sredinama

Može se sto stvari napravit, dosta je napravio ovo što je napravio
Ne znam jel se tko od drugih sjetio Livna
Znam da je Jako Andabak još nešto radio s poljoprivredom

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 18:30 

VUKsaJUGA je napisao/la:

To je zadatak investitora. Kad otvara tvornicu onda može organizirati i tečajeve gdje će obučiti ljude. Onda oni koji uspješno završe tečaj dobiju zaposlenje, isplati se i jednoj i drugoj strani.

Da ne bude zabune, ne krivim Rimca. Nije on dužan biti spasitelj nekome, ima puno drugih tajkuna koji ne rade ništa. On barem pokušava. Za sve što učini hvala mu za to. Samo kažem da se može neusporedivo više nego što se radi. Sve su to samo bijedni izgovori.

Srz problema lezi u tvojoj prvoj recenici. „To je zadatak investitora“.
K*** je išta tu moj zadatak. Evo imam firmu u Njemsckoj i Jens-Uwe u Hrvatskoj, sad mislim se jos jednu otvorit. Ajd objasni zasto je preselit u Livno?
Zabacen je „tamo dole“ nabit ce mi putni trošak kad robu vozim u De.
Nema kvalificirani radnika, imam trošak dok in naučim. Dok malo blize imam Knin gdje ima radnika sa iskustvom u Vijaki.
Stalno svi cekaju nekog investitora da in spasi, a nitko se ne pita sta on moze pruzit investitoru.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 18:37 

Moraš dati neku prednost investitoru zašto bi netko ulagao u HBŽ.
U ZHŽ nitko nije čekao investitore nego su domaći ljudi ulagali.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 19:07 

estoyAqui je napisao/la:
Recimo dobar prijedlog bi bio za Rimca ako bi mogao potaknut izgradnju trkačke staze u livanjskom polju
Tamo testira svoje proizvode, organiziraju se utrke, formula, dolaze ljudi sa strane se trkat, dovuče za prezentaciju Top Gearevce, Andrew Tatea recimo
Doduše, utrkivanje je jako skup sport koji se može naći samo u bogatijim sredinama

Može se sto stvari napravit, dosta je napravio ovo što je napravio
Ne znam jel se tko od drugih sjetio Livna
Znam da je Jako Andabak još nešto radio s poljoprivredom
Andrew Tate je u kućnom pritvoru u Rumunjskoj, tako da ne može doći u Livno.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 20:54 

VUKsaJUGA je napisao/la:

Srz problema lezi u tvojoj prvoj recenici. „To je zadatak investitora“.
K*** je išta tu moj zadatak. Evo imam firmu u Njemsckoj i Jens-Uwe u Hrvatskoj, sad mislim se jos jednu otvorit. Ajd objasni zasto je preselit u Livno?
Zabacen je „tamo dole“ nabit ce mi putni trošak kad robu vozim u De.
Nema kvalificirani radnika, imam trošak dok in naučim. Dok malo blize imam Knin gdje ima radnika sa iskustvom u Vijaki.
Stalno svi cekaju nekog investitora da in spasi, a nitko se ne pita sta on moze pruzit investitoru.

Čim ti pitaš zašto to znači da je ne trebaš otvoriti. :palacgore1

Otvoriti je treba onaj kome je stalo do hrvatskog naroda i do hrvatskog napretka.

Kome nije stalo do hrvatskog naroda tome je prethodna rečenica iznimno glupa. Naravno da to nema smisla iz kuta profita i financijskog izvještaja za tekuću godinu.

I ja sam priznajem glup za mnoge ljude, vjerojatno za većinu, ali što se tu može ne mogu protiv sebe. Moje mišljenje je da je dugoročno bolje pa i profitabilnije sačuvati zajednicu, nego je prodati za par godina nešto veće zarade. Taj kratkoročni financijski rast je samo kratkoročan, on dolazi sa visokom cijenom kasnije. Bit će vam jasnije o čemu govorim kad po De budeš birao kojom ulicom ćeš proči da te ne izbode neki jeftiniji radnik a takvih ulica će biti sve više.

Mada slažem se i u Kninu je potrebno, glasujem za Knin. :palacgore1

1076 of 2558 - 42.06%

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 21:00 

daramo je napisao/la:
Moraš dati neku prednost investitoru zašto bi netko ulagao u HBŽ.
U ZHŽ nitko nije čekao investitore nego su domaći ljudi ulagali.

Slažem se ja da su loši, sa Zabom sam imao seriju rasprava o tome. :zubati

Tražio sam djelatnike ciljano iz HBŽ za rad od kuće, jedva jednog našao. :001_rolleyes

Jeste krivi su, loši su, sve je to tako. Problem je to se neće promijeniti ako ih još nogama ugaziš. :neznam

Treba im pomoći otvaranjem biznisa, da promijenu kut gledanja i počnu gledati neku perspektivu. Evo recimo Kupres se otima pomalo, ide u pravom smjeru, nije sve crno.

1076 of 2558 - 42.06%

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 21:43 

https://www.studysmarter.de/schule/geographie/humangeographie/standortwettbewerb/

Mislim da je uzrok u ovom fenomenu. Regije se takmiče da stvore bolje uvjete za ulagače. No, ulagač eksploatira "gostoprimstvo" neko vrijeme i odseli gdje mu je bolje. Iza sebe ostavi ruinu.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2023, 01:06 

Treba im pomoći otvaranjem biznisa, da promijenu kut gledanja i počnu gledati neku perspektivu. Evo recimo Kupres se otima pomalo, ide u pravom smjeru, nije sve crno.

Kupres? Na kog mislis?

Kupres bi se digao stepenicu gore samo da dođe optički internet gore. Nema brzine interneta veće od 10Mbit/s. Dosta bi se ljudi što rade od kuće moglo tako privuć. Kuprešaci su općenito jako vezani uz svoj kraj i tako bi ti sigurno dosta Kuprešaka iz Osijeka, Zagreba ili Njemačke došlo s Kupresa radit
Radije bih se pentrao na Plazenicu u zoru nego se gužvao po Zagrebu svaki dan

Osim toga bi se mogao osnažit sektor poljoprivrede gore i ljetni turizam naravno. Nikad mi neće bit jasno zašto Kupres nema razvijen ljetni turizam. Recimo u Alpama sva skijališta ostvare značajan profit u ljeti jer organiziraju razne festivale, nude razne sadržaje te uspjevaju to sve iz godine u godinu održavat. Umjesto da svake godine sezona stane u zadnjem tjednu ožujka zbog šumarskih poslova, može se jednostavno pripremit sezona za ojetne mjesece. U ljetnim mjesecima bi se moglo privuć turiste s obale da dođu na Visoravan. Samo je potrebno malo zanimljivog sadržaja koji bi ih mogao privuć

Grad je nažalost dosta toga izgubio od rata na ovamo. Nekoć je grad imao nekoliko banki, sad nijednu, pola restorana i kafića zatvoreno, sela napuštena više manje itd

Vrh

PostPostano: 30 stu 2023, 08:43 

Mislio sam na Adria Ski, imaju dosta planova. Što će od svega toga biti vidjet ćemo. Sigurno razmišljaju i o ljetnom turizmu samo nije još došlo na red.

Internet na Kupresu svakako, nisam dobio dojam da je toliko loš, ako ništa imaš Eronetov 4G, sasvim solidno radi.

1076 of 2558 - 42.06%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 88985 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3233, 3234, 3235, 3236, 3237, 3238, 3239 ... 3560  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav, Patriota, Tomba17 i 34 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: