|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
estoyAqui
|
Naslov: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 11:21 |
|
|
Uvijek mi je bilo fascinantno koliko su svi Hrvati BiH slični, a zapravo različiti Jedna od tih točaka mi je svakako bila Božićna hrana
Fascinantna mi je oduvijek bila podjela janjetina/krmetina Dok se u Hercegovini i HBŽ uvelike jede janjetina, svi iznad Kupreških vrata, Makljena i Ivana jedu krmetinu Isto tako mi je bila fascinantno kako u Posavini u različitim općinama na različite dane peku krme. U nekim je gradovima običaj da se peče 23.12, dok ga u drugim peku 24.12
Isto tako za Badnjak se negdje čvrsto posti, drugdje se jedu krumpiruše, zeljanice itd Zapravo samo u Hercegovini ne znam što se jede
Isto tako kolači itd
|
|
Vrh |
|
|
Flamel
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 12:32 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 1995 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
U Uskoplju i Rami je popularno božićno jelo pod nazivom "keške" koje se spravlja od mješavine pšenice, piletine i maslaca.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 13:53 |
|
|
Flamel je napisao/la: U Uskoplju i Rami je popularno božićno jelo pod nazivom "keške" koje se spravlja od mješavine pšenice, piletine i maslaca. Odvratan naziv za ustvari potpuno ok stvar (piletina, psenica, maslac). Mislim da sam to ko klinac gledo na selu a meni je selo kao klincu s asfalta vazda bilo..suspektno. Ako se ne varam to se zaledi pa se tokom zime kidaju komadi koji se griju logicno.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
maradot
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 14:06 |
|
|
I u Hercegovini je prevladao klempo za Božić.
Kuhana ili pečena plećka u tijestu plećka je često delicija na stolu.
Sarma i kiselimkupus, pečeni odojak, zagrebački odrezak, francuska...
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 17:29 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9994 Lokacija: Banja Luka
|
Čestit Božić svim forumašima katolicima , nek ste živi i zdravi .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 18:32 |
|
|
Za Badnjak nema mesa osim ribe za večeru. Post do Božića. Salata od graha, riba na razne načine, pita od kuhanog krompira. Naša tradicija.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 18:41 |
|
|
Za Badnjak riba, bakalar, francuska salata i fritule Za Božić pršut, sir, pečena purica s mlincima, francuska salata i kolač neki. I coca cola
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 21:49 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 22:14 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Za Badnjak nema mesa osim ribe za večeru. Post do Božića. Salata od graha, riba na razne načine, pita od kuhanog krompira. Naša tradicija. To mora biti novija tradicija, po ruralnim dijelovima BiH se nije nešto kupovala i konzumirala riba pred 50 ili više godina.
|
|
Vrh |
|
|
oak
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 23:38 |
|
|
Badnjak riba, Božić svinjetina/janjetina, francuska, vino u neumjerenim količinama itd. uglavnom nezdravo
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 24 pro 2023, 23:56 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25689 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
U mom kraju se za Badnjak jede/jelo grahove kore s lukom (jelo koje se pravi od isječene pogače prelivene grahom).
Znači, čisto zbog nedostatka ribe nije zaživio običaj jedenja bakalara i slično, pa se za badnji post jelo što se imalo.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 25 pro 2023, 21:41 |
|
|
Bobovac je napisao/la: U mom kraju se za Badnjak jede/jelo grahove kore s lukom (jelo koje se pravi od isječene pogače prelivene grahom).
Znači, čisto zbog nedostatka ribe nije zaživio običaj jedenja bakalara i slično, pa se za badnji post jelo što se imalo. Nije istina na veliki petak se jela pastrmka ali na Badnjak nije. Dakle to nije povezano sa nedostatkom ribe vec sa tradicijom. U Bosni se tradicionalno jeo grah na vise nacina i maslenica, a na sam Bozic je jedno od specificnijih jela keske. Medjutim ta se tradicija aktivno odrzala koliko mi je poznato jedino u Uskoplju i Rami. Tamo jos uvjek za Bozic mozes pojest keske
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 25 pro 2023, 21:45 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Uvijek mi je bilo fascinantno koliko su svi Hrvati BiH slični, a zapravo različiti Jedna od tih točaka mi je svakako bila Božićna hrana
Fascinantna mi je oduvijek bila podjela janjetina/krmetina Dok se u Hercegovini i HBŽ uvelike jede janjetina, svi iznad Kupreških vrata, Makljena i Ivana jedu krmetinu Isto tako mi je bila fascinantno kako u Posavini u različitim općinama na različite dane peku krme. U nekim je gradovima običaj da se peče 23.12, dok ga u drugim peku 24.12
Isto tako za Badnjak se negdje čvrsto posti, drugdje se jedu krumpiruše, zeljanice itd Zapravo samo u Hercegovini ne znam što se jede
Isto tako kolači itd Jedenje janjetine za bozic je novijeg datuma iz jednog jednostavnog razloga, a to je da se u proslosti nikad ovce nisu janjile prije bozica vec tek u proljece tako da janjetine zapravo nije ni bilo za bozic.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 25 pro 2023, 21:45 |
|
|
Danas se sve jede, janjetina, svinjetina, teletina, piletina, sarma, juha, francuska salata, krumpiri, i tona kolača. Tko preživi pričat će.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Diablo
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 25 pro 2023, 23:44 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Danas se sve jede, janjetina, svinjetina, teletina, piletina, sarma, juha, francuska salata, krumpiri, i tona kolača. Tko preživi pričat će. Baš to Možda se još najviše poštuje riba na badnji dan (u zadnje vrijeme morska) dok na Bozic većinom ide pečeni mladi odojak (bar kod mene).
_________________ "Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 27 pro 2023, 12:05 |
|
|
Pita Bujanec neku zenu iz Jajca koja se ukljucila u program: Je li imate sushi za Bozic? Aludira na navodno Plenkovicevo unistavanje svinja, a Plenkovic sam navodno jede sushi...
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 27 pro 2023, 13:56 |
|
|
Da bakalar nije običaj u bih, jedino znam ove krajeve hercegovine bližih granici da se jeo bakalar jer su ga donosili trgovci iz Imotskg, Vrgorca i delte neretve.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 02 sij 2024, 13:49 |
|
|
Haram je napisao/la: Flamel je napisao/la: U Uskoplju i Rami je popularno božićno jelo pod nazivom "keške" koje se spravlja od mješavine pšenice, piletine i maslaca. Odvratan naziv za ustvari potpuno ok stvar (piletina, psenica, maslac). Mislim da sam to ko klinac gledo na selu a meni je selo kao klincu s asfalta vazda bilo..suspektno. Ako se ne varam to se zaledi pa se tokom zime kidaju komadi koji se griju logicno. Svašta čovjek ovdje neće pročitati. Na tradicionalno tursko i perzijsko jelo keškek urbani musliman se gadi a Hrvat ga proglašava Božićnim jelom.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 02 sij 2024, 17:40 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Haram je napisao/la: Odvratan naziv za ustvari potpuno ok stvar (piletina, psenica, maslac). Mislim da sam to ko klinac gledo na selu a meni je selo kao klincu s asfalta vazda bilo..suspektno. Ako se ne varam to se zaledi pa se tokom zime kidaju komadi koji se griju logicno.
Svašta čovjek ovdje neće pročitati. Na tradicionalno tursko i perzijsko jelo keškek urbani musliman se gadi a Hrvat ga proglašava Božićnim jelom. I sarma je isti slučaj.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 02 sij 2024, 17:43 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Za Badnjak riba, bakalar, francuska salata i fritule Za Božić pršut, sir, pečena purica s mlincima, francuska salata i kolač neki. I coca cola ..odakle ti purica u Bosni il Hercegovini..
|
|
Vrh |
|
|
Segrt Hlapic
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 03 sij 2024, 07:11 |
|
Pridružen/a: 09 lis 2023, 12:05 Postovi: 721 Lokacija: Hercegovje
|
estoyAqui je napisao/la: Uvijek mi je bilo fascinantno koliko su svi Hrvati BiH slični, a zapravo različiti Jedna od tih točaka mi je svakako bila Božićna hrana
Isto tako kolači itd Bit će ti fascinantno koliko su svi Hrvati slični, a različiti. Više zajedničkog imaju ljudi iz Posušja, Gruda i Tomislavgrada s nekim iz Sinja, Imotskog i Vrgorca nego s nekim iz Bosne. Isti običaji s obe strane granice
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 03 sij 2024, 15:58 |
|
|
Slično ti je kao i kod materica i očića. Dalmatinska zagora,Hercegovina,Posavina,tj cijela BiH. Tako da neke se stvari prenesu,a neke ovise o podneblju vezano eto za hranu.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 03 sij 2024, 19:16 |
|
|
Sarma nije tursko niti islamsko jelo, originalno je iz libanona.
Logicno je da u bosni vise jedu prasad, a u hercegovini janjad, stvar biologije i rasporeda stocarstva.
Uostalom, janje se jede i u Bosni, ali prase je tradicija.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Božićna hrana Hrvata BiH Postano: 04 sij 2024, 22:27 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Haram je napisao/la: Odvratan naziv za ustvari potpuno ok stvar (piletina, psenica, maslac). Mislim da sam to ko klinac gledo na selu a meni je selo kao klincu s asfalta vazda bilo..suspektno. Ako se ne varam to se zaledi pa se tokom zime kidaju komadi koji se griju logicno.
Svašta čovjek ovdje neće pročitati. Na tradicionalno tursko i perzijsko jelo keškek urbani musliman se gadi a Hrvat ga proglašava Božićnim jelom. Keske je tursko jelo koliko i europsko. To je stanradno jelo srednjovjekovne Europe. U BIH ono samo nosi turski naziv. To da ga Hrvati prave vise nego muslimani i da ga stovise proglase Bozicnim jelom nije nista cudno. Bozicno jelo je prije 100 godina bilo sve u sta se stavi mesa. Inace je bilo bez mesa. A kako su za turskog vakta Hrvati bili siromasni logicno da mesa nisu okusili osim za Bozic i Uskrs, ako i tada
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|