HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 stu 2024, 05:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10074 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388 ... 403  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra...
PostPostano: 18 sij 2024, 19:25 

Albanci poduzimaju korak dalje ka učvršćivanju svoje vlasti na kosovu.

https://www.zabranjeni.url/vijesti/svijet/ ... o-15416913

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:07 

Albanci počeli agresivno provoditi svoj dio Briselskog sporazuma, a ne daju ZSO.

Komercijalna banka, srpska banka na Kosovu koja posluje u dinaru, prestaje s radom 31. siječnja

Citat:
Strahovanje da će posle Komercijalne banke sa radom prestati i Pošta
Najava o ukidanju platnog prometa sa Srbijom se već nazirala krajem prošle godine, kada su zaposleni ali i korisnici usluga Komercijalne banke na Kosovu obavešteni o njenom gašenju 31. januara ove godine.

“Razočaran sam, evo šta se dešava… Videli ste, prvo su ukinuli Komercijalnu banku, žilu kucavicu za srpski narod ovde na centralnom delu Kosova, sad dolazi na red Pošta, kako će dalje da se odvijaju stvari to bog sam zna. Ne znamo, videćemo, kako svi… Što je najgore u svemu ovome je to što mi gledamo kao da se to nama ne dešava, kao da se dešava na nekom drugom mestu. Znači, sigurno oko četrdeset ljudi iz Komercijalne banke ostaće bez posla, neko će uzeti otpremninu, neko će otići da radi u Srbiji a samim tim mi iseljavamo porodice. Onaj ko je radio u Komercijalnoj banci on će da ode u Srbiju. Tako će i sa poštom da bude”, očekuje Nebojša Simić iz Gračanice.

https://kossev.info/srbi-u-gracanici-ra ... a-srbijom/

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:11 

Najgore je što Srbi nemaju ama baš nikakav mehanizam otpora sada, osim da Srbija prijeti intervencijom i invazijom na Sjever. Albanci dekonstruiraju sve što liči na srpsku samoupravu, i uvijek rade to dovoljno sporo da ne daju neki veliki pojedinačni povod da se Srbija isprovocira.

Ono lokalne snage za nemire, potrošeno je u Banjskoj, sada su pacificirani, nema tko organizirat otpor niti se tko želi izlagati, vidi kako su ovi prošli.

Ili, da se Amerikanci zauzmu za Srbe na Kosovu, kroz neku trgovinu sa Srbijom. Ali čini se da se sav srpski kredit s Amerikom, troši na Republiku Srpsku i puštanje Dodika da radi što hoće.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:35 

Vučić: Zatražio sam da idem na KiM i obratim se našem narodu, verujem da bi u skladu sa sporazumima trebalo da mi to bude dopušteno

https://kossev.info/vucic-zatrazio-sam- ... dopusteno/

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:37 

Možda su pravi razlog prijevremenih izbora, bilo to da Vučić ide odmah u teške poteze i da ima 4 godine vremena da se posljedice ohlade.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:37 

Robbie MO je napisao/la:
Najgore je što Srbi nemaju ama baš nikakav mehanizam otpora sada, osim da Srbija prijeti intervencijom i invazijom na Sjever. Albanci dekonstruiraju sve što liči na srpsku samoupravu, i uvijek rade to dovoljno sporo da ne daju neki veliki pojedinačni povod da se Srbija isprovocira.

Ono lokalne snage za nemire, potrošeno je u Banjskoj, sada su pacificirani, nema tko organizirat otpor niti se tko želi izlagati, vidi kako su ovi prošli.

Ili, da se Amerikanci zauzmu za Srbe na Kosovu, kroz neku trgovinu sa Srbijom. Ali čini se da se sav srpski kredit s Amerikom, troši na Republiku Srpsku i puštanje Dodika da radi što hoće.
Potpuno su ih razmontirali, sad su Srbi na sjeveru Kosova u istom statusu kao Srbi oko Vukovara. Mogu im djeca ići u srpsku školu i oni mogu na TV pratiti utakmice Zvezde i Partizana i to je sve od srbovanja što ubuduće mogu prakticirati.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:40 

Osjećam veliku nelagodu kada gledam novinare kako postavljaju pitanja Vučiću, vidi se totalni strah od režima, baš prava autokracija.

Naravno mi to imamo u BiH u vidu Čovića, ali bar u Hrvatskoj nije takvo stanje strahovlade.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 22:57 

Karta manastira. Vidi se Banjska na sjeveru.

slika

Dečani, Patrijaršija i Gračanica mislim da su najbitniji za srpsku povijest, naravno svi su ispod legendarnog Hilandra koji je u Grčkoj.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 23:01 

Ujka Ho je napisao/la:
Kevin Panter je napisao/la:
Rata ce definitivno biti, Siptari nisu problem. Mislim da ce to biti beznacajno cak i za region, da se to nece preliti. Koliko su Siptari korumpirani pokazuje skorija zaplena oruzja koju su probali da prosvercuju kroz Srbiju, a radilo se o oruzju koje je donirala Turska.

I ja mislim da će biti većeg ili manjeg ratnog sukoba u budućnosti jer je situacija postavljena na put koji neminovno vodi ka sukobu. Albanci nikada neće odustati od otimačine i države koju su (im Amerikanci) napravili a Srbi nikada neće pristati na tezu da Kosovo nije srpsko.

Jer jednu stvar treba znati, albanska državnost na Kosovu počiva na tezi da Kosovo nije srpsko i da nikada nije ni bilo. Dakle počiva na laži. A takvu laž nije moguće prihvatiti i nije moguće pored nje graditi budućnost i mir.

Ako je srbima prošlo sa vojvodinom i još im je guzica zinula za kavlobagom i vivoviticom zašto nebi i Albancima sa Kosovom? Jedino što se neće prihvaćati je srpsko licemjerje. Dosta je više da taj mali i primitivan narod glumi da je veliki narod.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 23:09 

Primarijus je napisao/la:
Ujka Ho je napisao/la:

I ja mislim da će biti većeg ili manjeg ratnog sukoba u budućnosti jer je situacija postavljena na put koji neminovno vodi ka sukobu. Albanci nikada neće odustati od otimačine i države koju su (im Amerikanci) napravili a Srbi nikada neće pristati na tezu da Kosovo nije srpsko.

Jer jednu stvar treba znati, albanska državnost na Kosovu počiva na tezi da Kosovo nije srpsko i da nikada nije ni bilo. Dakle počiva na laži. A takvu laž nije moguće prihvatiti i nije moguće pored nje graditi budućnost i mir.

Ako je srbima prošlo sa vojvodinom i još im je guzica zinula za kavlobagom i vivoviticom zašto nebi i Albancima sa Kosovom? Jedino što se neće prihvaćati je srpsko licemjerje. Dosta je više da taj mali i primitivan narod glumi da je veliki narod.

Ruku na srce, Albanci su ovdje bili prije nas.

Imaju i jedni i drugi pravo na taj prostor, i povijesno i politički i demografski.

Neka pobjedi jači, s tim da bih volio vidjeti da imaju milosti da pobjednik ostavi bar neke "kapsule" za gubitnika. Ne volim vidjeti da čitava jedna kultura nestaje.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2024, 23:11 

Ujka Ho je napisao/la:

Ja Albance povijesno uopće ne vidim kao primitivne. Bar ovima na obali, Italija im je bila nadohvat ruke kao Dubrovniku. Doslovce su narod kojemu je s jedne strane Rim, s druge Grčka. Kasniji izolacionizam ih je sjebao, ali geografska pozicija im je bila skroz podešena za crpljenje civilizacijskih postignuća i slijevog i desnog boka. Iliri su ostavili neke impresivne stvari, dosta Hercegovine vjerojatno ima taj gen, Daorson vjerojatno nisu nikakvi stranci nego preci, mada su kasnije očito poprilično podivljali da bi ih Srbi danas predstavljali tvrdoglavim bodljikavim grmom.

Oni su nešto kao Arapi, u jednom trenutku su bili i napredniji od okolice (stariji su narod od Slavena, povezani na nepoznat način s Grcima, jake veze i utjecaj Italije, na kraju krajeva ne može se osporiti da su na obali i da su mediteranski narod), ali su vremenom zaledili svoje društvo u nekom prošlom vremenu i razvili tribalizam, zatim one ludosti s Kanunom, te zbog izolacije počeli zaostajati za svima i kao takvi su došli u 20. stoljeće gdje ih Srbi pogrdno opisuju.

Srbi ih mrze jer su jednostavno naletili na vrlo tvrd orah, mislim da 90% Srba ima izrazito negativne stereotipe o Albancima kao Orkovima, čak i onih cca 30% Srba koji su se mentalno pomirli s drugim južnim Slavenima, s kojima su ratovali devedesetih, većina njih i dalje ima teške dehumanizirajuće stereotipe o Albancima, praktički ih ne smatraju ljudima. To je neki moj dojam iz interakcije sa Srbijancima na temu Kosova.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 00:36 

Da, srbi stalno podcjenjuju albance vide ih ko neke polumajmune. Zato ih frustira šta ih takvi pobjede, ne mogu si to objasnit racionalno ni realno izanalizirat greške za ubuduće.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 08:10 

Robbie MO je napisao/la:

Ja Albance povijesno uopće ne vidim kao primitivne. Bar ovima na obali, Italija im je bila nadohvat ruke kao Dubrovniku. Doslovce su narod kojemu je s jedne strane Rim, s druge Grčka. Kasniji izolacionizam ih je sjebao, ali geografska pozicija im je bila skroz podešena za crpljenje civilizacijskih postignuća i slijevog i desnog boka. Iliri su ostavili neke impresivne stvari, dosta Hercegovine vjerojatno ima taj gen, Daorson vjerojatno nisu nikakvi stranci nego preci, mada su kasnije očito poprilično podivljali da bi ih Srbi danas predstavljali tvrdoglavim bodljikavim grmom.

Oni su nešto kao Arapi, u jednom trenutku su bili i napredniji od okolice (stariji su narod od Slavena, povezani na nepoznat način s Grcima, jake veze i utjecaj Italije, na kraju krajeva ne može se osporiti da su na obali i da su mediteranski narod), ali su vremenom zaledili svoje društvo u nekom prošlom vremenu i razvili tribalizam, zatim one ludosti s Kanunom, te zbog izolacije počeli zaostajati za svima i kao takvi su došli u 20. stoljeće gdje ih Srbi pogrdno opisuju.

Srbi ih mrze jer su jednostavno naletili na vrlo tvrd orah, mislim da 90% Srba ima izrazito negativne stereotipe o Albancima kao Orkovima, čak i onih cca 30% Srba koji su se mentalno pomirli s drugim južnim Slavenima, s kojima su ratovali devedesetih, većina njih i dalje ima teške dehumanizirajuće stereotipe o Albancima, praktički ih ne smatraju ljudima. To je neki moj dojam iz interakcije sa Srbijancima na temu Kosova.

Ovo je klasična proalbanska teza o podrijetlu Albanaca, njihov prvi spomen je tek u 11. stoljeću, dakle stoljećima nakon Slavena.

Genetski smo svakako svi ukorijenjeni i puno duže vezani za ovaj prostor nego su imena pojedinih današnjih naroda pa tu nema neke razlike, a i ako ideš tražiti direktne potomke Ilira na ovim prostorima, a znajući da su Iliri bili npr. udarne rimske legije cijelog carstva, onda ti Albanci sigurno neće biti ni u peti, nemaju gotovo nimalo vrlina borbenosti, elitizma, mentalne superiornosti koju pokazuju neki južni Slaveni, oni su doslovno zadnji u tome svome.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 08:56 

Iliri nisu bili udarne legije rimskog carstva. Ne znam ko je to prvi izvalio pa sad je postalo neki mit koji se ponavlja.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 10:27 

dudu je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Ovo je klasična proalbanska teza o podrijetlu Albanaca, njihov prvi spomen je tek u 11. stoljeću, dakle stoljećima nakon Slavena.

Genetski smo svakako svi ukorijenjeni i puno duže vezani za ovaj prostor nego su imena pojedinih današnjih naroda pa tu nema neke razlike, a i ako ideš tražiti direktne potomke Ilira na ovim prostorima, a znajući da su Iliri bili npr. udarne rimske legije cijelog carstva, onda ti Albanci sigurno neće biti ni u peti, nemaju gotovo nimalo vrlina borbenosti, elitizma, mentalne superiornosti koju pokazuju neki južni Slaveni, oni su doslovno zadnji u tome svome.

Kosovski Albanci su biološki potomci Dardanaca, paleobalkanskog naroda koji je živio u antici na prostoru današnjeg Kosova i južne Srbije.
Južni slaveni nisu nikakvi Iliri, Iliri su bili J2b-Z600, mi te haplogrupe imamo u promilima, a u Hercegovini je ima najmanje od cijelog područja hrvatske i BiH. Dio su pobili rimljani, dio asimilirali, za vrijeme avarsko slavenskih invazija cijeli dinarski prostor je u potpunosti depopuliziran (a nije da je prije bio nešto gusto naseljen) a romanofono stanovništvo se povlači ili u romanske gradove na obali ili u Italiju. Njihovih potomaka je danas najviše po zapadnoj Europi.
I2a kod nas dolazi sa područja Galicije iliti Bijele Hrvatske. Hrvati naseljavaju kompletan Ilirik, kao što kaže Kosta car a genetika i arheologija potvrđuju.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 10:38 

Imota je napisao/la:
Iliri nisu bili udarne legije rimskog carstva. Ne znam ko je to prvi izvalio pa sad je postalo neki mit koji se ponavlja.

Goran Šarić škola.
Ideja je da su Iliri pružili najžešći otpor i da su ilirski ratovi najveći koje su rimljani ikad vodili (lolčina), da bi nakon toga ti isti postali najljući vojnici u vojsci svojih osvajača. Naravno da su Iliri govoili srpskim jezikom.
Uglavnom, lik je zakinut kao i sljedbenici mu.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 10:59 

Clint Eastwood je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Goran Šarić škola.
Ideja je da su Iliri pružili najžešći otpor i da su ilirski ratovi najveći koje su rimljani ikad vodili (lolčina), da bi nakon toga ti isti postali najljući vojnici u vojsci svojih osvajača. Naravno da su Iliri govoili srpskim jezikom.

Ilire su rimljani relativno lako i pokorili i asimilirali. Do seobe naroda iliri su već bili nestali i utopljeni u rimljane. To Šarić izvaljuje te gluposti o ilirima? Sad je jasnije.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 11:33 

Imota je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:

Goran Šarić škola.

Ilire su rimljani relativno lako i pokorili i asimilirali. Do seobe naroda iliri su već bili nestali i utopljeni u rimljane. To Šarić izvaljuje te gluposti o ilirima? Sad je jasnije.

Srbi imaju kontinuitet od Vinče, preko Ilira (u stvarnosti Vinča je G haplogrupa i nema veze s nikavim Ilirima), koji su najveći otpor pružili rimljanima a zatim im služili kao elitne rimske legije (zamisli konfuzije u toj glavi), zapadnjaci su centum R1b i prirodno genicidni narodi dok su Iliri kao neki kumbaja indijanci (u stvarnosti su Iliri klasična Centum populacija najsrodnija Italicima i Keltima, i pored J2b imali su R1b ko sekundarnu haplogrupu), za vrijeme rimske vlasti se u gradovima u Iliriku govorio latinski i tu su živjeli rimljani a svuda okolo po ruralnim područjima su bili Iliri koji su zadržali srpski jezik, seobe slavena nije bilo, Srbi su ovdje od Vinče, genocidni zapadnjaci R1b vekovima pokušavaju razjediniti Srbe/Ilire tako da su ih jedan dio pokatoličili najviše u Dalmatinskoj Zagori i Hercegovini i Lici gdje su bila najžešća ilirska uporišta a danas najgori izdajnici koje će naravno braća Rusi potamaniti a zatim pokloniti tu zemlju vučićevoj Srbiji.
Ovo oni masovno gutaju, njegovi videi i oni od sličnih bolesnika imaju masu pregleda na youtubeu i na komentarima ispod videa vidiš da likovi stvarno vjeruju u to.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 11:37 

Tko još vjeruje u neke ogromne seobe naroda na ovim prostorima nije sav svoj, radilo se o eliti, ništa više, jasno je po svemu da je ovdje narod ukorijenjen otkad je svijeta i vijeka.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 11:43 

dudu je napisao/la:
Tko još vjeruje u neke ogromne seobe naroda na ovim prostorima nije sav svoj, radilo se o eliti, ništa više, jasno je po svemu da je ovdje narod ukorijenjen otkad je svijeta i vijeka.

Svi znanstvenici i većina ljudi koji se bave tom temom vjeruju, jedino Goran Šarić likovi ne vjeruju.
Masovne migracije i zamjene stanovništva imaš i danas, kamoli onda kad je većina Ilirika bila pustoš.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 11:48 

dudu je napisao/la:

Šta znači ogromne? tada su populacije male, područje ilirika je bilo opustošeno i rijetko naseljeno. Salona je uništena i sravnjena sa zemljom.

Te Goran Šarić teorije imaju problem što su utemeljene na gatanju iz šalice kave. Taj lik je nešto studira teologiju a s povijesti ima veze isto koliko i mujo s logikom.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 11:55 

To ja zdravorazumski, uostalom genetska istraživanja pokazuju da je I2a1 najstarija europska halogrupa, preko 30.000 godina, kakve migracije. Pogotovo kod Hrvata u BIH gdje je najhomogenija populacija u Europi. Samo kad vidiš tradiciju ovdašnjih dinarskih naroda jasno je da je to duže od bilo kojeg drugog europskog naroda.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 12:01 

Zdravorazumski je pogledat materijalne dokaze.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 12:06 

Materijalni dokazi su takvi da mi osim jezika nemamo previše sličnosti s ostalim Slavenima, niti smo melankolični, niti smo dominantno plavi, guslamo, gangamo, običaji posve različiti, da su ti ljudi došli iz iste matice kao i ostali Slaveni bili bi i kao oni, a ne različiti od njih toliko.

A možemo se i praviti da razlike ne postoje i da je to sve isto. :D

Vrh

PostPostano: 19 sij 2024, 13:43 

dudu je napisao/la:
Materijalni dokazi su takvi da mi osim jezika nemamo previše sličnosti s ostalim Slavenima, niti smo melankolični, niti smo dominantno plavi, guslamo, gangamo, običaji posve različiti, da su ti ljudi došli iz iste matice kao i ostali Slaveni bili bi i kao oni, a ne različiti od njih toliko.

A možemo se i praviti da razlike ne postoje i da je to sve isto. :D

Aha osim jezika, te male sitnice.

Sad melankolija, di si to iskopa pa sigurno smo emocionalno nestabilni ko i svi slaveni.

Pa uglavnom smo svijetliji, mišaš nas sa srbima.

Običaji su totalno različiti u svakom kraju Hrvatske a ne da idemo šire, kako bi se to uklapalo?

Jasno da je u etnogenezi igralo i zateknuto stanovništvo ali negirat seobe je goran šarić povijest izvučena iz malog prsta.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10074 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388 ... 403  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: