HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 lis 2024, 18:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica
PostPostano: 25 sij 2024, 11:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Citat:
Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica
slika

Europski parlamentarni izbori koji će se održati u lipnju mogli bi biti najzanimljiviji dosad. Nove ankete upućuju na značajnu promjenu u njegovom sastavu i to prema desno orijentiranim, populističkim strankama.

Prema istraživanju koje je provelo Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), zakonodavstvo EU-a moglo bi postati rascjepkanije nego ikad prije, a “stara garda” koalicije lijevog centra borit će se zadržati većinu koja joj trenutno omogućuje dominaciju dnevnim redom.

“Glavni pobjednici na izborima bit će populistička desnica. Najveći pobjednik bit će skupina desnice Identitet i demokracija (ID), za koju očekujemo da će osvojiti 40 mjesta i, s gotovo 100 zastupnika u Europskom parlamentu, postati treća najveća skupina u novom parlamentu”, predviđa se prema istraživanju.

Nadalje, predviđa se da će grupa ID dominirati posebno u Francuskoj. Skupina, kojoj je pridružena i stranka Rassemblement National (Nacionalno okupljanje) Jordana Bardellea, dobila bi najviše glasova. Prikupila bi 30 od raspoloživog 81 mjesta. Grupa bi također bila najpopularniji izbor u Nizozemskoj i uzela 10 od 31 mjesta. Nastavila bi dalje uspjeh Stranke za slobodu Geerta Wildersa (PVV), koja je nedavno pobijedila na izborima u Nizozemskoj, prenosi Remix.

Većina bi se mogla bazirati na desnici

Predviđa se da i da bi skupina europskih konzervativaca i reformista (ECR) desnog centra dobiti 18 mjesta, prvenstveno zbog uspona stranke Braća Italije (FdI) talijanske premijerke Giorgie Meloni. Također, mogle bi i neizjašnjene nacionalne stranke, uključujući vladajući Fidesz u Mađarskoj, povećati njihov ukupni broj mjesta.

“Očekujemo da će skupine ECR i ID zajedno činiti 25 posto zastupnika u Europskom parlamentu i imati više mjesta zajedno od Europske pučke stranke (EPP) ili socijalista i demokrata (S&D) po prvi put”, navodi se u izvješću Europskog vijeća za vanjske odnose.

Istraživanje sugerira da bi se “supervelika koalicija” EPP-a, S&D-a i liberala Renew Europe mogla boriti za kontrolu doma u sljedećem parlamentu. Predviđaju da bi skupine mogle držati samo 54 posto mjesta u usporedbi sa sadašnjih 60 posto.

Potencijalno, mogla bi se formirati “populistička desna koalicija” između skupina EPP-a, ECR-a i ID-a koja bi mogla osvojiti 49 posto mjesta i kontrolirati dnevni red uz potporu neizjašnjenih zastupnika u Europskom parlamentu.

“Većina samostalnih zastupnika u Europskom parlamentu su iz desnih stranaka, što znači da s tom podrškom, većinske koalicije mogle bi se formirati na desnici po prvi put u povijesti Europskog parlamenta.”

Nadalje, očekuje se da će broj zastupnika koji su protiv EU-a značajno porasti s 30 posto na 37 posto, što će omogućiti veću zastupljenost onih koji su razočarani trenutnim smjerom kretanja Europske unije.


https://narod.hr/eu/istrazivanje-na-eur ... ce-desnica

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica
PostPostano: 25 sij 2024, 12:06 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
kakva domiancija s 25% mandata?

dakle, u uvjetima invazije Europe desnica će dobiti 25%, a izdajice 75%. bye, bye Europe

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica
PostPostano: 04 ožu 2024, 12:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Citat:
Švedska: Primjer kako je suradnja konzervativnih stranaka moguća unatoč razlikama

Suradnja stranaka koje u svojim profilima imaju zajedničke elemente, kao što je vidljivo na primjeru Švedske, moguća je unatoč njihovim oprečnim stajalištima u određenim pitanjima.

U švedskom parlamentu zastupljeno je osam stranaka, a četiri od njih surađuju u vladajućoj koaliciji. Tri stranke, Umjereni, Kršćanski demokrati i Liberali čine manjinsku vladu, koju podupiru Švedski demokrati.

Umjereni (Moderaterna), punim nazivom Moderata samlingspartiet (Umjerena stranka okupljanja), stranka su građansko-konzervativnog profila s liberalnim gospodarskim programom. Njihov predsjednik Ulf Kristersson od 2022. na čelu je švedske vlade. Umjereni imaju 68 zastupnika ili 19,5 posto u švedskom parlamentu koji broji ukupno 349 zastupnika.

Različiti profili i pristupi, ali zajednički interesi

Kristersson predvodi manjinsku vladu u čijem su sastavu Umjereni, Kršćanski demokrati i Liberali, a podupiru ju Švedski demokrati.

Kršćanski demokrati tradicionalna su kršćansko-socijalna stranka sa snažnim uporištem u protestantskim zajednicama. Imaju 19 zastupnika u parlamentu.

Liberali, punim nazivom Folkpartiet liberalerna (Pučka stranka liberala) imaju 16 zastupnika.

Švedski demokrati, desna populistička stranka, imaju 73 zastupnika u parlamentu.

Kristersson je nakon izbora 2022. osnovao manjinsku vladu zajedno s Kršćanskim demokratima i Liberalima, uz dogovor sa Švedskim demokratima koji su unatoč razlikama pristali pružiti joj potporu.

Iako je manjinska, vlada Ulfa Kristerssona se dosad pokazala kao stabilna, upravo zahvaljujući otvorenosti političkog dijaloga, uzajamnom uvažavanju i pragmatičnosti stranačkih čelnika.

Na to je upozorio i hrvatski politolog Boris Havel, pozivajući hrvatske konzervativne stranke da se ugledaju na primjer Šveđana. Havel ističe kako se slične švedske stranke zajednički istupaju i s poštovanjem govore jedni o drugima, ističu svoje prednosti umjesto da naglašavaju nedostatke drugih.


https://narod.hr/hrvatska/svedska-primj ... -razlikama

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica
PostPostano: 04 ožu 2024, 13:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39
Postovi: 2273
divizija je napisao/la:
kakva domiancija s 25% mandata?

dakle, u uvjetima invazije Europe desnica će dobiti 25%, a izdajice 75%. bye, bye Europe


Pa to ne znači ni da su ovih 75% oštri ljevičari, više neki oportunisti, prilagodljivci i sl. poput Plenkovića.

Ako je moment takav oni će pustiti da islamisti ulaze u Europu širokih vrata, ali ako se stanje promijeni, šutke će pustiti policiju da ih tuče na granicama.

Sve u svoju korist, takvih je uvijek bilo najviše.

Ovih 25% nisu samo desničari, nego, prema mainstreamu "radikalni" desničari, što je stvarno veći broj nego do sada.

Ako ovo nije znak Trojkašima da trebaju izglasat sve zakone koji idu na red da se dobije kandidatski status za zemlju punu muslimana, onda ne znam što je.

Možda im je europski put bio šuplja priča da dođu na vlast, lako moguće.

_________________
Pravi narodi imaju jednu državu koja je cijela njihova. Bolji narodi imaju svoju konstitutivnost u bar još jednoj državi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica
PostPostano: 09 ožu 2024, 21:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Citat:
U još jednoj državi jača desnica: Mainstream mediji na nogama
slika

Portugalci u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore. I kod njih se, čini se, došlo do pojave koja se primijeti po cijeloj Europi – jačanje desnice. Predviđa se da bi desna stranka Chega! mogla zauzeti dosta mjesta u parlamentu. Kako se to ne bi dogodilo, javili su se mainstream mediji koji opet upozoravaju na ekstremizam.

Nakon što je socijalistički premijer António Costa dao ostavku zbog skandala s korupcijom, Portugal izlazi na prijevremene izbore. Oko 10,8 milijuna portugalskih glasača odlučit će u kojem će smjeru zemlja ići nakon Coste. Što će biti, teško je nagađati jer su ankete tijesne.

Tko su glavni kandidati?

U anketama s 32 % vodi Demokratski savez (AD) politički savez desnog centra. Predvodi ga Luís Montenegro, čelnik konzervativne Socijaldemokratske stranke (PSD), uz dvije manje desničarske stranke, CDS – Narodna stranka (CDS–PP) i Narodna monarhistička stranka (PPM). Za petama im je stranka bivšeg premijera, Socijalistička stranka (PS) koja po trenutnim anketama ima 28 %. No ove dvije struje i ranije su se natjecale za vrh, a na zadnjim izborima socijalisti su odnijeli uvjerljivu pobjedu.

Ono što je zanimljivo je da im se približila desna stranka Chega (hrv. Dosta) koju predvodi bivši sportski komentator Andre Ventura. Njegova stranka osvojila je 1,3% glasova na izborima 2019., dok je 2022. osvojila 7,3%. Ovih dana u anketama varira između 17 % i 20 %. S obzirom na to da se očekuje da ni jedan blok neće osigurati 116 mjesta potrebnih za većinu, Chega je pozicioniran kao potencijalni kreator, kingmaker bez koje se neće moći oformiti vlada, piše Politico.

A to je ono što je ponovno zabrinulo mainstream, kao i svaki put kada je desnica blizu osvajanja ili kada osvoji izbore. Stranka Chega, kao i većina desnih stranaka u Europi naglasak stavlja na protivljenje masovnim ilegalnim migracijama i predlaže jače granične kontrole. Smatraju da bi useljenici trebali biti “obvezni poštovati naša pravila, obrede, običaje i tradiciju” te za deportaciju imigranata s kriminalnim dosjeima ili onih koji su ekonomski neaktivni. Naglasak stavljaju i na pitanje kriminala i korupcije, te se zalažu za kemijsku kastraciju seksualnih prijestupnika. Nisu protiv Europske unije, ali se protivi miješanju EU-a u donošenje nacionalnih političkih odluka u državama članicama.

Sve to razlog je da mainstream mediji ponovno pišu o jačanju desnog ekstremizma i krenu u protukampanju.

Reuters u članku “Portugalski seljani, zasićeni statusom quo, glasaju za ekstremno desnu stranku Chega” piše kako “Portugal, koji se tek vratio demokraciji nakon pada fašističke diktature prije 50 godina, možda nije imun na rastući populizam diljem Europe, za koji se očekuje da će rezultirati velikim dobicima za krajnje desne stranke na europskim izborima u lipnju”. Dodaje da se dio arsenala stranke Chega “sastoji od antiimigracijske retorike s rasističkim prizvukom, pomažući okupljanju ultranacionalista pod svoju zastavu”.

“Krajnje desničarski bivši nogometni stručnjak potresa Portugal” naslov je teksta Financial Timesa. Čelnika Chege Andréa Venturu, opisuje kao karizmatičnog 41-godišnjaka “kojeg su protivnici označili kao oportunističkog ksenofoba koji napreduje kapitalizirajući rasističke stavove kod dijela biračkog tijela”.

I CNN nije ostao imun na rast desne stranke u Portugalu . U članku pod nazivom “‘Mi nismo ekstremisti’: portugalska radikalni desničari u ulozi kingmakera” piše kako “Venturin tip populizma nije baš nov, ali se činilo da je Portugal na to bio imun” te da desni populizam doživljava svoj trenutak. Dalje ističu kako je, “poput drugih radikalnih stranaka diljem Europe, Venturin Chega napao ideju rodne ravnopravnosti i igrao na strahovima birača u pitanjima sigurnosti, kriminala i imigracije.” Navode da je “stranka koketirala s ekstremizmom i optuživana za rasizam”.

The Guardian piše kako “za razliku od nekoliko država članica EU-a od Finske do Italije, krajnja desnica do sada nije uspjela ostvariti veći utjecaj u Portugalu, koji u travnju slavi pola stoljeća otkako je Revolucija karanfila 1974. okončala gotovo isto toliko godina autoritarne vladavine”. U tekstu “Portugalska krajnja desnica u usponu” također upozoravaju da su “stranke radikalne desnice na putu da završe na prvom mjestu u devet zemalja” na izborima za Europski parlament.

Situacija u Portugalu samo je još jedan dokaz na kojoj su strani mainstream svjetski mediji. Svaki put kada desnica napravi veći iskorak ponavlja se isti obrazac. Tako se na meti medija redovno, označeni kao ekstremisti, nađu talijanska premijerka Giorgia Melone, njemački AfD ili npr. austrijski FPÖ. Stoga će europski izbori biti još zanimljiviji.


https://narod.hr/eu/u-jos-jednoj-drzavi ... -na-nogama

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: Dr. Van Nostrand, Navodni Poslanik i 16 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO