HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 pro 2024, 19:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1943 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Austrija
PostPostano: 27 tra 2023, 11:41 

Ah da, kandidat im je tridesetogodisnji kolega, drug historicar po profesiji.

Zna se kakvi ljudi imaju najvise potencijala. :)

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 13:54 

Šta je razlog asta popularnost KPO-a ?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 14:03 

Nesto mi iskuliraste ovo, drugovi. :D

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 15:34 

Haram je napisao/la:

bolje komunsiti nego zeleni i wokeisti

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 15:58 

@haram drago mi je da se radujes. Jel austrijski KPO ista drukciji od Linke i ovih woke globo homo ekipe koja voli frankfurtsku skolu, intersekcionalnost i protubijelacke politike?

Vrh

PostPostano: 01 svi 2023, 20:02 

Velebit je napisao/la:
@haram drago mi je da se radujes. Jel austrijski KPO ista drukciji od Linke i ovih woke globo homo ekipe koja voli frankfurtsku skolu, intersekcionalnost i protubijelacke politike?

Cuj, jasno je da se danas maltene niti jedna stranka osim stranaka s izrazito desnicarskim profilom nece distancirati od globo homo ideologije (da svedemo sve te nakaradnosti pod jedan krov). Ali KPÖ nikada takve stvari ne gura u centar paznje, i to je ono sto ju razlikuje od svih drugih stranaka s ljevicarskim pedigreom.

Ja sam vise puta razmisljao o tome da iduce godine dam glas FPÖ. Moram biti iskren, i sam se sebi pomalo gadim kad pomislim na to, ali je FPÖ bila jedina stranka koja se jasno i glasno odredila protiv sankcija Rusiji i samim tim protiv padanja zivotnog standarda vecine ljudi ovde.

S druge strane ta ista FPÖ UVIJEK razocara ocekivanja koja se poloze u nju. S jedne strane se busaju u prsa da brane interese "malih ljudi", i zaista, najveci dio radnicke populacije glasa za FPÖ (ne vise za socijaldemokrate), ali kad god ta FPÖ dodje u priliku da pravi koaliciju s gradjanskim demokrscanima, oni to uvijek i urade i jasno kazu da je to htjela "gradjanska vecina". "Gradjanska vecina", iliti "Bürgerliche Mehrheit", se ne odnosi na drustveno politicki pojam gradjanstva, na pojam gradjanstva kao suprotnost etno-nacionalizmima, vec se gadi o "gradjanstvu" kao KLASNOJ KATEGORIJI. A takvo gradjanstvo je sve drugo, samo ne zastupnik radnicke klase i "malih ljudi". Ukratko: Rijec je o ljudima s kintom i naslijedstvima.

Eto, isto su uradili nekidan u Donjoj Austriji (pokrajina), isto ce uraditi i u pokrajini Salzburg ako ih se trenutni ÖVP pokrajinski predsjednik ne bude gnusao previse.

Al eto, narod je stoka, tako da ce narod opet dati u velikom dijelu glas FPÖ a ne KPÖ. A i ko bi mu zamjerio, i sam sam se dugo borio s tom odlukom, da, maltene pa bio siguran. I da nije bilo ovih uspjeha KPÖ, moj glas za FPÖ bi bio siguran. I kad sam ja to haman pa ucinio (a glasao sam na predsjednickim za desnicarskog kandidata prosle godine), a ljevicar otkako znam za sebe, fakultetski obrazovan, ideoloski nastrojen, da ne nabrajam - znate me, kako onda da odoli nekakav obicni sljaker Hans ili Murat (da, Turci dobrim dijelom glasaju za FPÖ, Turci druge generacije)? Retoricko pitanje.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2023, 20:07 

divizija je napisao/la:
Haram je napisao/la:

bolje komunsiti nego zeleni i wokeisti

Logicno. Hvala na iskrenosti.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2023, 18:01 

slika

Ekokonzervativci i konzervativci - koalicija i jedan od rezultata. Aferim!

Vrh

PostPostano: 03 svi 2023, 20:56 

Kao sto nagovijestih, u pokrajini Salzburg, kao i u pokrajini Donja Austrija prije nekoliko mjeseci, dolazi ÖVP-FPÖ koalicija.

FPÖ se predstavlja veoma rado u fazonu "mi donji" VS "oni gore", predstavlja se kao anti-establishment, anti-mainstream stranka, ali KAD GOD JOJ SE UKAZE PRILIKA oni koaliraju s THE establishmentom, konzervativnom strankom - demokrscani - ÖVP.

Koliko je ta stranka u svim strukturama vlasti pokazuje i broj njenih clanova koji ne opada. Ta stranka je desetljecima vladala uz SPÖ, socijaldemokrate, kao junior partner ali je uvijek imala vise clanova od SPÖ.

Poredjenja radi: ÖVP ima 600.000 clanova, SPÖ oko 150.000 clanova.

Predstoji duga borba za one koji ocekivaju istinske promjene, a promjene moze donijeti samo jedna istinsko ljevicarska stranka, stranka koja je u startu u pokrajini Salzburg ODBILA da ucestvuje u bilo kakvim pregovorima o vlasti, stranka KPÖ (komunisti).

FPÖ ce i dalje malo kenjati po migrantima posto su to jedini koji i nemaju zastupnike, nemaju mogucnosti da se brane, a ne kosta ju mnogo. Sve ostalo je prodala i prodace za nekoliko fotelja "gradjanluku" (Bürgertum, klasna kategorija).

Neka, iduce godine slijede opstinski izbori u glavnom gradu pokrajine Salzburg, grad Salzburg. Tako da ce nakon Graza, drugog grada po velicini, i treci grad po velicini dobiti komunistickog gradonacelnika. Kandidat KPÖ koji je na pokrajinskim izborima u startu dobio 11,5 posto a u gradu Salzburg samo 1,5 % manje od ÖVP kandidata, dakle preko 27 %, je odlucio kandidirati za mjesto gradonacelnika.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2023, 00:04 

Ovih dana Sturm Graz ne slavi samo kup Austrije vec se sjeca i Ivice Osima.

Citat:
"Ivica Osim, mein Onkel" – Sein Neffe erinnert sich an schöne wie bewegte Zeiten

Citat:
"Ivica Osim, moj stric" - Njegov necak se sjeca lijepih vremena

Bojan Mustur

In Belgrad gibt es ein Wandgemälde von Ivica Osim. Unterhalb eines blauen Straßenschildes, auf dem in kyrillischen und lateinischen Buchstaben der Name der Straße steht, "Sarajevska", Sarajevo-Straße. Ich erinnere mich, dass das gleiche Foto im Panini-Album zur EM 1992 zu sehen war. Jener EM, an der Jugoslawien aus bekannten Gründen nicht teilnehmen durfte. Das Foto wurde im Stadion von Partizan gemacht.

Belgrad
slika

Meine Kindheit habe ich in einer Straße namens "Cvijićeva" verbracht. Ich war erst fünf Jahre alt, als Ivica Osim, mein Onkel, jugoslawischer Teamchef wurde. Mein Bruder und ich wollten damals auch Fußballer werden. Wir trainierten intensiv dafür und träumten davon, eines Tages den Sprung in die Nationalelf zu schaffen. Eigentlich in jenen Tagen unser einziges Ziel. Ich wollte Torwart werden, der neue Tomislav Ivković. Das Vorbild meines älteren Bruders Ognjen war Darko Pancev, der Mazedonier, der später für Inter Mailand spielte.

Mein Vater, von Beruf Anwalt, hatte allerdings einen anderen Plan. Er steckte uns ins Wasserbecken, mit Hauben auf dem Kopf und gelben Mikasa-Bällen in den Händen. Dad tröstete uns und sagte, dass es auch im Wasserball echte Stars gäbe. Er meinte, dass wir auch in dieser Sportart beliebt und berühmt werden können. Doch wir haben ihm nicht geglaubt

Fußball vor dem Haus

Wir lebten bis 1988 in der Cvijićeva-Straße auf Nummer 72. Vor dem Haus spielten wir ständig Fußball. Ich erinnere mich an jene Frühlinge und Sommer zurück, an eine Zeit, in der noch alles glücklich und ruhig zu sein schien. Und an ihn. Meinen Onkel. Er kam oft bei uns vorbei. Wir Kinder wussten, dass er einen wichtigen Job hatte, berühmt und immens beliebt war. Für gewöhnlich trug er einen hellbraunen oder beigen Trenchcoat.

slika

Genau so einen Mantel bekam ich später von meiner Tante Asa geschenkt. An meinem 19. Geburtstag, dem 2. Juli 2000. Ich hatte gerade an der Kunstuniversität zu studieren begonnen, und im Fernsehen lief an diesem Tag das EM-Finale zwischen Italien und Frankreich. In seinem Mantel erinnerte mich mein Onkel immer wieder an Monsieur Hulot aus dem Film Mon Oncle. Seine blonden Haare, aufgrund derer er den Spitznamen Švabo erhielt, seine tiefblauen Augen, das passte einfach. Mein Bruder und ich hatten Angst vor diesen Augen, auch weil wir trotz unserer kindlichen Naivität wussten, dass er sehr streng sein konnte. Wenn auch gerecht. Er war "ters", wie alle Trainer. "Ters", das ist das bosnische Wort für jemanden, der unzufrieden ist und immer etwas zu bekritteln hat.

Über uns hat er sich allerdings nie beschwert. Er hat uns immer angelächelt. Mein Onkel hatte einen langen und stolzen Schritt. Manchmal kam er mit einer Zigarette im Mundwinkel und brachte uns Sackerln mit den, so sahen wir das, weltbesten Pralinen mit.

Unser Traum vom Nationalteam lebte weiter. Wir durften bei all seinen Übungseinheiten mit der jugoslawischen Nationalelf in Belgrad dabei sein. Ich marschierte durch den Tunnel des Stadions Marakana neben "Pape" Sušić, dem "Blonden" Prosinečki, "Piksi" Stojković, "Dejo" Savićević, "Faruk" Hadžibegić, Tomislav Ivković, "Brko" Vulić, "Meša" Baždarević, Srećko Katanec und Boban. Noch heute höre ich das Klappern ihrer Fußballschuhe. So wurden mein Bruder und ich zu "Nationalspielern" Jugoslawiens.

Unser Traum hatte sich erfüllt. Niemand konnte uns aufhalten, nicht einmal unser Vater. Er saß stirnrunzelnd auf der Tribüne und forderte uns auf, zu ihm zu kommen, um ja nicht den Teamchef zu stören. Natürlich haben wir das nicht gemacht. Ivan Čabrinović, Co-Trainer unseres Onkels, gab uns immer einen Ball, mit dem wir neben den Zauberern der Nationalelf gekickt haben. Auch meinen Sprachschatz habe ich erweitert. Von nun an wusste ich, wer der "Chef" war, nämlich Osim, und wer der "Čiča", also der Alte, nämlich Verbandspräsident Mijlanić.

Dribbeln mit "Piksi"

Mein Lieblingshotel in meiner Kindheit hieß Jugoslavija. Es lag direkt an der Donau, nicht weit von ihrer Mündung in die Save entfernt. Im Jahr 1969 wurde es nach den Plänen des berühmten Zagreber Architekten Lavoslav Horvat erbaut. Es beherbergte Königin Elizabeth II., Richard Nixon, Jimmy Carter, Tina Turner und Neil Armstrong. Das Fußballteam war oft dort untergebracht – mein Bruder und ich daher auch. Der "Chef" gab uns Kindern am Abend frei, und wir durften nach Hause, im Gegensatz zu den anderen Spielern. Doch schon am nächsten Morgen waren wir wieder dort. Ungebeten betraten wir die Zimmer der Spieler, lachten über Spasić, weil er bereits in jungen Jahren seine Haare verlor. Wir spielten mit "Meša", "Piksi" zeigte uns Dribbeltricks, und Ivković schenkte mir seine Handschuhe.

slika

Als mein Bruder und ich nicht auf der Passagierliste zur WM in Italien standen, waren wir geschockt und fassungslos, wir haben tagelang geweint. Er schuldete uns eine Erklärung, aber er war nicht da, sondern in Poreč. Wir fragten unsere Mutter, warum uns der "Chef" nicht mitnehmen wollte, aber sie zuckte nur mit den Schultern. Tante Asa meinte, sie könne uns auch nicht helfen. Außerdem hätte sie jetzt einen Termin beim Friseur.

Ich erinnere mich an "Piksis" erstes Tor im Spiel gegen Spanien. Unsere Mutter hatte während der Partien ein Ritual: Sie ließ sich eine Wanne ein und badete, bis das Spiel vorbei war. Es war ihr einfach zu stressig. Aber alle zehn Minuten wollte sie wissen, wie es steht. Mein Bruder und ich saßen mit abgekauten Fingernägeln im Wohnzimmer. Heute frage ich mich, was möglich gewesen wäre, wenn im Viertelfinale gegen Argentinien nicht Hadžibe-gić, Brnović und Piksi im Elferschießen vergeben hätten.

Den Sommer nach der WM verbrachten wir in Kroatien. Unser Rimini war Vodice, ein kleiner Ort in der Nähe von Šibenik. Die ganze Familie war versammelt. Mama und Tante Asa haben eine ältere Schwester namens Ofelia. Sie war Direktorin des Hotels Punta und liebte Shakespeare. Wir alle mochten sie und verrieten ihr unsere kleinen und großen Geheimnisse. Mit dem Chef schwammen wir Kinder im offenen Meer weit hinaus, um ihm zu beweisen, wie mutig wir waren. Wir waren jetzt nicht mehr zusammen im Jugoslavija, sondern im Hotel Hyatt. Doch trotz aller Idylle spürte ich tief in meinem kindlichen Herzen, dass etwas nicht stimmte. Langsam wurde es dunkel, ein Land brach auseinander. Auch das Team schien zu zerfallen. Manche kamen einfach nicht mehr.

Neuer Mitbewohner

Zur selben Zeit überschlugen sich sämtliche Medien mit der Meldung, dass Švabo für Partizan unterschrieben hatte. Mein Bruder und ich bekamen einen neuen Mitbewohner. Der Klubpräsident hatte ihm eine luxuriöse Villa in Dedinje angeboten, er aber wollte lieber bei uns leben. In einfacher Umgebung. Da hatten wir ihm für Italien endgültig vergeben. Unser Onkel war immer ein bescheidener Mann, aufgeschlossen und leidenschaftlich. Ein Philosoph. Man muss sich vorstellen, wie mein Bruder und ich uns fühlten – der Teamchef von Jugoslawien und Partizan-Trainer zog bei uns ein! Doch wir Kinder bekamen auch einen Mathematik-, Physik-, Englisch- und Französischlehrer. In jenen Tagen war er unser Kosmos.

Den Jahreswechsel 1992 haben wir in Sarajevos Holiday Inn gefeiert. Ein trüber, verschneiter Tag. Mein Bruder und ich verbrachten den ganzen Tag in unserem Zimmer, um Filme mit Louis de Funes zu sehen und Comics von Alan Ford zu lesen. Es war das letzte große Familientreffen. Panzer aus Belgrad kamen Sarajevo immer näher. Schon im Frühling klingelte ständig das Telefon. Die Spieler fragten den Chef, ob sie bei der EM in Schweden spielen müssten, einige hatten bereits abgesagt. Ich hörte viele dieser Gespräche mit, oft kam ich deswegen zu spät in die Schule.

In Tränen aufgelöst

An seinem Geburtstag am 6. Mai schenkten wir dem Onkel sechs große Bücher voll mit Zeitungsartikeln, die mein Vater jahrelang gesammelt hatte. 16 Tage später, am 22. Mai, waren wir alle in Tränen aufgelöst. Niemand hatte seine Entscheidung geahnt. Nicht einmal mein Vater, der ihm sehr nahestand.

Dad chauffierte den Chef nach Terazije, zum Sitz des Fußballverbands. In der Annahme, es handle sich um eine ganz normale Pressekonferenz. Danach geriet unsere Welt aus den Fugen. An diesem Tag trat der Onkel als jugoslawischer Teamchef zurück, er sagte: "Es ist das Einzige, was ich für meine Stadt tun kann. Sie sollen sich erinnern, dass ich aus Sarajevo komme. Sie wissen, was dort passiert." Mir war klar, dass er nun weggehen würde. Und so kam es auch. Ivica Osim setzte seine magische Fußballreise über Athen und Graz bis nach Japan fort. Heute lebt er in unseren Herzen weiter. Die Ausstattung der jugoslawischen Nationalmannschaft für die EM 1992 befindet sich immer noch im Kleiderschrank meines Vaters. Unberührt. (Mitarbeit: Nihad Bajramovic, Günter Kolb, Jana Baskarada, Fritz Neumann, 3.5.2023)

Vrh

PostPostano: 04 svi 2023, 08:30 

To je problem demokracije.

FPO ima dvi opcije
1. koalirati i imat nekog uticaja
2. ne koalirati i bit 'vjecita oporba'

1. ima problem jer gube kredibilnost
2. ima problem jer se odricu mogucnosti da naprave ikakvu, pa i malu promjenu, time riskiraju gubitak glasaca koji bi mogli zakljuciti da nema koristi glasati, ili barem ne za njih, jer je to baceni glas

Osim nekoliko drzava u Europi, vecina nema mogucnost da oforme vecinu sami. Ni Orbanova stranka nije sama vec u koaliciji, isto je i sa poljskim ZP koji je koalicija PiS i jos jedne stranke.

U Italiji imas 3 stranke, ukljujuci 'gradanski' tj burzoaski Forza Italia.

Ne znam da li tu ima tocan odgovor. Ako FPO zbilja inzistira da nece u vlast dok nema 50% sta ocekujes da se desi?

Ja mislim da sef stranke koji to odluci ce biti zaminjen od clanstva stranke. Ako ne bude zaminjen, ne bi me cudila frakcija te stranke na dio koji je spreman ici u koaliciju sa nekom opcijom koju smatraju najmanje losom.

Zbilja ne znam sta ocekujes, kad je sustav takav.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2023, 09:12 

Velebit je napisao/la:
To je problem demokracije.

FPO ima dvi opcije
1. koalirati i imat nekog uticaja
2. ne koalirati i bit 'vjecita oporba'

1. ima problem jer gube kredibilnost
2. ima problem jer se odricu mogucnosti da naprave ikakvu, pa i malu promjenu, time riskiraju gubitak glasaca koji bi mogli zakljuciti da nema koristi glasati, ili barem ne za njih, jer je to baceni glas

Osim nekoliko drzava u Europi, vecina nema mogucnost da oforme vecinu sami. Ni Orbanova stranka nije sama vec u koaliciji, isto je i sa poljskim ZP koji je koalicija PiS i jos jedne stranke.

U Italiji imas 3 stranke, ukljujuci 'gradanski' tj burzoaski Forza Italia.

Ne znam da li tu ima tocan odgovor. Ako FPO zbilja inzistira da nece u vlast dok nema 50% sta ocekujes da se desi?

Ja mislim da sef stranke koji to odluci ce biti zaminjen od clanstva stranke. Ako ne bude zaminjen, ne bi me cudila frakcija te stranke na dio koji je spreman ici u koaliciju sa nekom opcijom koju smatraju najmanje losom.

Zbilja ne znam sta ocekujes, kad je sustav takav.

I ta ti ima mjesta. Ja sam jednostavno pomalo razocaran cinjenicom da ista ta Meloni od koje se nakon preuzimanja vlasti ocekivala makar inicijativa za ukidanje samounistavajucih sankcija Rusiji, nakon sto je preuzela vlast nije zucnula ni jednu u vezi toga. A prije izbora je bila itekako glasna u tom pravcu.

Nebi me cudilo da isto to budemo gledali iduce godine kada na parlamentarnim izborima pobijedi FPÖ - a da ce pobijediti, u to gotovo pa i ne sumnjam. Imam osjecaj da su trenutno uspjeli da okupe sve nezadovoljne koji od njih ocekuju neke promjene:

- One koji su nezadovoljni bivsim corona mjerama
- One koji su nezadovoljni zbog inflacije i opadanja kupovne moci / one koji za to krive sankcije Rusiji (s pravom)
- One koji su nezadovoljni cinjenicom da u Austriju jos uvijek dolaze migranti iz zemalja koje se ne smatraju "kulturoloski bliskim"
itd..

A sve mi se cini da ce opet i po ko zna koji put napraviti koaliciju s demokrscanima i onda ide pjesma koju smo slusali u svojim pocetnim pozicijama vec dva puta. A demokrscani, ÖVP, nece tek tako ispustiti uzde vlasti iz svojih ruku. To je mashina, nesto poput SDA, jednostavno uvucena u gotovo sve strukture vlasti (u dvije pokrajine su cak i na celu Radnicke komore - pametnom dosta).

Ti si isto iz Austrije, jel?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2023, 10:33 

slika

Clanak u TAZ-u, autorka Anastasia Tikhomirova, o njemackim mitovima i danu oslobodjenja.

"Lakse je sjecati se djeda koji se mrznuo u sovjetskom zatocenistvu, nego sela koja je na putu do tamo spalio."

Vrh

PostPostano: 09 svi 2023, 11:23 

Haram je napisao/la:
slika

Clanak u TAZ-u, autorka Anastasia Tikhomirova, o njemackim mitovima i danu oslobodjenja.

"Lakse je sjecati se djeda koji se mrznuo u sovjetskom zatocenistvu, nego sela koja je na putu do tamo spalio."

A koliko se Rusi sjećaju Molotov-Ribentropp pakta, zajedničkog napada na Poljsku sa nacistima i pomaganju nacistima u kampanjama 1940-1941 po zapadnoj i jugoistočnoj Europi??

Vrh

PostPostano: 09 svi 2023, 11:41 

Dutch01 je napisao/la:
Haram je napisao/la:
slika

A koliko se Rusi sjećaju Molotov-Ribentropp pakta, zajedničkog napada na Poljsku sa nacistima i pomaganju nacistima u kampanjama 1940-1941 po zapadnoj i jugoistočnoj Europi??

Ne mogu ti opisati koliko me ova tvoja glupost sad nervira.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2023, 12:00 

Gradonacelnica Grac-a, vidi slike, ko bi rekao da je gradonacelnica - bas narodna zena, otvorila Anna Cadia park.

Citat:
In Erinnerung an die österreichische Widerstandskämpferin gegen den Nationalsozialismus, Anna Čadia, trägt ein neuer Park in Graz-Lend an der Ecke Dreierschützengasse/ Alte Poststraße ihren Namen.

Gestern, Montag, dem 8. Mai., wurde dort anlässlich des Tag der Befreiung vom Nationalsozialismus eine ihr gewidmete Gedenktafel von Elke Kahr enthüllt.

Anna Čadia, die als „rote Fürsorgerin“ bekannte Widerstandskämpferin, wurde 1940 wegen ihrer Mitarbeit in der „Roten Hilfe“ verhaftet und in das Konzentrationslager Ravensbrück gesperrt. Wenige Tage bevor das NS-Regime am 8. Mai unterging, gelang ihr die Flucht aus der Kolonne beim Evakuierungsmarsch aus dem KZ Ravensbrück. Nach der Befreiung kehrte sie nach Graz zurück, wo sie Leiterin eines Kinderheims und später Fürsorgerin im Jugendamt der Stadt wurde.

„Es ist mir ein besonderes Anliegen, dass Anna Čadia eine öffentliche Würdigung erhält, weil sie so viel für Menschen getan hat und im wahrsten Sinne eine Fürsorgerin war“, sagte Elke Kahr in ihrer Rede. Neben der Bürgermeisterin sprachen gestern auch Karl Wimmler vom Verein CLIO, sowie Anna Čadias Enkelin Eva Schmeiser-Čadia und Urenkelin Jo Schmeiser festliche Worte. „

Man soll nie nachgeben, man soll immer beharrlich diejenigen, die Unrecht tun, mit ihrem Unrecht konfrontieren und sich dagegen wehren“, zitierte Jo Schmeiser in ihrer Rede ihre Urgroßmutter.

Anna Cadia, pripadnica slavenske/slovenske manjine u Austriji, je bila borac protiv nacionalsocijalizma. Komunista. Zatvorena u konclogor Ravensbrück 1940. odakle je uspjela pobjeci pred sam kraj rata. Vratila se i zivjela do kraja zivota u Gracu.

Ovako Austrijanci, doduse komunisti, slave svoju shaku jada od otpora nacionalsocijalistickom teroru. A mi? ONAKVA THE FUCKING HISTORIJA i mi se pisamo po njoj. E vidite, zato i jesmo to sto jesmo.

slika

slika

Jedino mi je glupo sto u tekstu pisu C s kvacicom a na tabli nema kvacice.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2023, 12:02 

Gradonacelnica Graca je inace veliki fan Druga Tita i kad ju god licemjerni lihvarsko gradjanski mediji upitaju za Staljina, ona veli da joj je uzor jugoslovenski socijalizam i KPJ.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2023, 18:33 

Desnicar planirao teroristicki napad na Volksstimmefest (festa glas naroda) u Grazu koji se odrzava svake godine. Organizuje vladajuca stranka u Grazu, Komunisticka Partija Austrije.

slika

A murija im nije ni javila, prethodno, iako su vec znali sta e ovaj "dobro umrezeni pocinioc" namjerava.

Citat:
Terrorpläne: Ein gut vernetzter "Einzeltäter"

Verfassungsjurist Peter Bußjäger kritisiert den Umgang der Behörden mit den Anschlagsplänen gegen das Volksstimmefest, die Neos vermuten auch Ungereimtheiten im Prozess gegen den veruteilten P.

Der 78-jährige P. sitzt derzeit eine mehrjährige Haftstrafe ab, zu der er 2022 wegen Verhetzung und NS-Wiederbetätigung verurteilt wurde. Er ist jener Mann, der einen Bombenanschlag auf das Volksstimmefest 2021 geplant haben soll. Bekannt wurde dies vor knapp zwei Wochen durch die Präsentation des aktuellen Verfassungsschutzberichts. Die KPÖ wurde als Organisatorin des Festes, das alljährlich im September im Prater stattfindet, über den geplanten Terrorakt nicht informiert.

Nationale Volkspartei

P. spendete den rechtsextremen Identitären Geld, lebte laut eigener Aussage in seinem Prozess jahrelang in einer Art Kommune mit weiteren deutschsprachigen Personen in Ungarn – zu einer Zeit, als dort auch noch der 2018 verstorbene Neonazi Gerd Honsik zu Hause war. Er war bei der rechtsextremen "Nationalen Volkspartei" aktiv, die auch eine Solidaritätskampagne für Honsik organisiert hatte, er hatte Kontakt mit NVP-Leuten im Burgenland und Oberösterreich sowie mit ehemaligen Südtirol-Terroristen. Auch in einem Tauchklub war er aktiv. Und schon im Jahr 2007 kandidierte er für die FPÖ in einer burgenländischen Gemeinde. Auf sozialen Medien wie Facebook und Twitter likte und teilte der Mann bis zuletzt auch Inhalte der FPÖ. Für das Auge des Laien stellt P. nicht gerade den typischen Einzelgänger da.

Wenn man sich den Prozessbericht der Rechercheplattform "Österreich Rechtsaußen" und die Materialsammlung von "Stoppt die Rechten" oder die Reste der Social-Media-Profile von P. ansieht, zeigt sich vielmehr ein gut vernetzter Rechtsradikaler, der bei Probesprengungen in Ungarn auch schon am Üben für den Ernstfall gewesen sein soll.

Doch der Verfassungsschutz kategorisierte P. im Juli 2021 als "radikalisierten Einzeltäter", der keine Gefahr mehr darstelle, wie es in einem Statement der Direktion Staatsschutz und Nachrichtendienst (DSN) heißt. Deshalb habe man auch niemanden informiert, jedoch auf dem Fest im September auch zivile Beamte im Einsatz gehabt.

"Problematisch" findet das der Verfassungs- und Verwaltungsjurist Peter Bußjäger im Gespräch mit dem STANDARD. "Letztlich ist es immer Einschätzungssache der Behörde, räumt Bußjäger ein, "und es ist sicherlich eine schwierige Abwägung, aber im konkreten Fall waren die Verdachtsmomente so massiv und die mögliche Gefährdung so hoch, dass schon eine Informationspflicht bestanden hätte." Zumal die Polizei "nicht hundertprozentig weiß, wem der Täter Wissen anvertraut hat", ergänzt Bußjäger.
Gefahrenforschungspflicht

Es ergebe sich auch "aus der sicherheitspolizeilichen Gefahrenerforschungspflicht, dass die Polizei in einem solchen Fall den Veranstalter informiert", sagt Bußjäger, "zumindest dahingehend, dass sie jemanden mit diesem Plan festgenommen hat". Nach dieser Information liege die Entscheidung, ob das Fest trotzdem stattfinde, beim Veranstalter.

Gegen eine Information spreche, dass man "Unruhe vermeiden will", sagt Bußjäger, der dieses Argument aber gleich abschwächt, denn: "Einer solchen Unruhe hätte man durch Transparenz begegnen können. Nämlich indem man mitteilt, dass man eine Person festgenommen hat, die man für einen Einzeltäter hält. Es gibt jedenfalls Alternativen zum Nichtstun", so Bußjäger.

Die Neos-Abgeordnete Stephanie Krisper brachte eine parlamentarische Anfrage an Justizministerium und Innenministerium ein. Sie will wissen, ob Personen, die auf einer Feindesliste des Mannes auftauchten, ebenfalls nicht informiert wurden und ob auch Politiker auf dieser Liste standen. Zudem fragt Krisper, ob Feindesliste und Volksstimmefest Gegenstand des Verfahrens waren. Wenn nicht, seien die Betroffenen nämlich "ihres Opferstatus beraubt worden", sagt sie dem STANDARD, "sie hätten sich als Privatbeteiligte dem Verfahren anschließen und Akteneinsicht bekommen können".

Vrh

PostPostano: 26 svi 2023, 18:17 

slika

Opstinsko vijece Graza izmedju ostalog donijelo definitivno odluku da Ivica Osim dobije svoj trg u drugom po velicini gradu u Austriji.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2023, 19:23 

Evo kako su nedavno glasale stranke u austrijskom parlamentu u vezi odredjenih prijedloga.

Ono sto ja cijelo vrijeme govorim, logicna i "prirodna" bi bila koalicija socijaldemokrata i desnicara iz FPÖ.

Ovako, nekad jos drasticnije izgleda svaki put kad se glasa za zakonske prijedloge. Obratite paznju na matching izmedju stranaka.

slika

Vrh

PostPostano: 26 svi 2023, 19:24 

Dakle ko zastupa "male ljude"? Socijaldemokrate i FPÖ. Ostatak sminkeraja su demokrscani, zeleni i neoliberalni homo globo NEOS.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2023, 23:17 

Svasta se izdesavalo na politickoj sceni tokom zadnje 2-3 sedmice a najinteresantniji je izbor novog vodje socijaldemokrata i greska koju su napravili brojeci citavih 600 glasova..pa tako i poslijedice za austrijsku politiku. Neda mi se sad jer sam lijen.

Zato nesto senzacionalisticko:

Citat:
Mordverdacht
32-Jährige soll zwölfjährigen Sohn beinahe zu Tode gequält haben

Mehrmonatiges Martyrium des Kindes im Waldviertel mit Schlägen, Hunger und Freiheitsentzug in einer Hundebox endete mit Koma des Buben

32-godisnja majka otpuzena da je sina mucila do smrti. Na istoku zemlje, u takozvanom "Waldviertel", drzala sina u kavezu za pse, izgladnjivala ga, uskracivala mu vodu. Sad je u komi i ne zna se da li ce dijete prezivjeti.

Ovde svakih godinu dvije ispliva nekakav slucaj slican ovome na vidjelo. Vazda neko nekog drzi u podrumu, jal u kavezu, jal siluje, jal muci, jal ovo jal ono. Najpoznatiji slucaj je ona Kampusch koja je oslobodjena nakon mnogo godina a lik ju oteo dok je bila klinka i drzao ju u podrumu. Ali zato je ona nakon svega napisala knjigu koja se sirom svijeta odlicno prodala.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 10:58 

U austrijskoj saveznoj državi Vorarlberg roditelji srednjoškolaca su uznemireni. Zasigurno se pitate zašto? Zato što su njihova djeca morala prisustvovati, umjesto misi zahvalnici u katoličkoj crkvi, zahvalnoj molitvi (namazu) i hutbi (propovijedi) za kraj školske godine u lokalnoj džamiji. I to se potiče u školi koja ne pripada islamskoj zajednici!

Jedna zabrinuta majka obratila se prije održavanja zahvalne molitve uredništvu portala Unzensuriert:

„Zamislite ovo! Moj 15-godišnji sin pohađa politehničku školu u Bludenzu. U zadnjem tjednu škole tradicionalno se održava vjerska služba kao oblik zahvale za školsku godinu, što je sasvim u redu, ali bogoslužje, ili što god već treba biti, održava se u lokalnoj džamiji. Nemam ništa protiv međureligijskog dijaloga, ali po meni to ide predaleko u kršćansko-socijalnoj državi“.

Ravnateljice politehničke škole je za portal Unzensuriert potvrdila da je točna izjava majke o održavanju molitve za kraj školske godine u džamiji. U razgovoru s novinarom portala spomenula je da je na početku školske godine bilo misno slavlje u katoličkoj crkvi, a tada je imam bio gost na bogoslužju. Poslije bogoslužja se imam, prema riječima ravnateljice, dogovorio sa svećenikom da vjerska služba za kraj školske godine bude u jedinoj džamiji u Bludenzu. Ravnateljica tvrdi da su učenici ovu promjenu prihvatili kao nešto pozitivno. Očigledno ravnateljica ne shvaća da ovakva inicijativa ima za cilj promijeniti vjersko-kulturni identitet Austrije.

A što je s roditeljima? Dio roditelja ne razumije zašto bi se njihova djeca katoličke vjeroispovijesti trebala moliti u džamiji, čak i ako je imam bio na katoličkom bogoslužju na početku školske godine. Zahvalna molitva za kraj školske godine održana je, unatoč prosvjedu roditelja, 6. srpnja u džamiji u Bludenzu.

Zanimljivo je spomenuti da ravnateljica novinaru portala Unzensuriert nije htjela otkriti koliki je udio učenika islamske vjeroispovijesti u njenoj školi. Ipak, državna statistika iz 2021. godine za saveznu državu Vorarlberg pokazuje da muslimani čine čak 12,2 posto stanovništva, a da se katolicima izjašnjava još uvijek većina stanovništva – čak 68,3 posto.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 19:12 

hvala na informaciji, ala ću se napit krvi ovo ljeto svojim Vorarlberžanima, u duvanjsku džamiju ih bar nitko nije silio da idu. :D

Vrh

PostPostano: 14 srp 2023, 21:41 

krstjanin je napisao/la:
U austrijskoj saveznoj državi Vorarlberg roditelji srednjoškolaca su uznemireni. Zasigurno se pitate zašto? Zato što su njihova djeca morala prisustvovati, umjesto misi zahvalnici u katoličkoj crkvi, zahvalnoj molitvi (namazu) i hutbi (propovijedi) za kraj školske godine u lokalnoj džamiji. I to se potiče u školi koja ne pripada islamskoj zajednici!

Jedna zabrinuta majka obratila se prije održavanja zahvalne molitve uredništvu portala Unzensuriert:

„Zamislite ovo! Moj 15-godišnji sin pohađa politehničku školu u Bludenzu. U zadnjem tjednu škole tradicionalno se održava vjerska služba kao oblik zahvale za školsku godinu, što je sasvim u redu, ali bogoslužje, ili što god već treba biti, održava se u lokalnoj džamiji. Nemam ništa protiv međureligijskog dijaloga, ali po meni to ide predaleko u kršćansko-socijalnoj državi“.

Ravnateljice politehničke škole je za portal Unzensuriert potvrdila da je točna izjava majke o održavanju molitve za kraj školske godine u džamiji. U razgovoru s novinarom portala spomenula je da je na početku školske godine bilo misno slavlje u katoličkoj crkvi, a tada je imam bio gost na bogoslužju. Poslije bogoslužja se imam, prema riječima ravnateljice, dogovorio sa svećenikom da vjerska služba za kraj školske godine bude u jedinoj džamiji u Bludenzu. Ravnateljica tvrdi da su učenici ovu promjenu prihvatili kao nešto pozitivno. Očigledno ravnateljica ne shvaća da ovakva inicijativa ima za cilj promijeniti vjersko-kulturni identitet Austrije.

A što je s roditeljima? Dio roditelja ne razumije zašto bi se njihova djeca katoličke vjeroispovijesti trebala moliti u džamiji, čak i ako je imam bio na katoličkom bogoslužju na početku školske godine. Zahvalna molitva za kraj školske godine održana je, unatoč prosvjedu roditelja, 6. srpnja u džamiji u Bludenzu.

Zanimljivo je spomenuti da ravnateljica novinaru portala Unzensuriert nije htjela otkriti koliki je udio učenika islamske vjeroispovijesti u njenoj školi. Ipak, državna statistika iz 2021. godine za saveznu državu Vorarlberg pokazuje da muslimani čine čak 12,2 posto stanovništva, a da se katolicima izjašnjava još uvijek većina stanovništva – čak 68,3 posto.

U Austriji su obaveznih 9 godina osnovne škole da bih se moglo krenuti na zanat. Polytehničke Škole služe uglavnom kao deveti razred za one koji nisu pali niti jedan u prethodnih osam razreda. Inače te polytehničke škole su još prije 20 god. bile krcate sa strancima, uglavnom tada još turci i balkanci, dok su sada arapi, čečenci i turci. Što se tiče politehničke škole u Grazu, dajem glavu da je najmanje 75-80% muslimana u njoj.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1943 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: