HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 pro 2024, 22:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1943 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Austrija
PostPostano: 29 sij 2023, 08:49 

Ljevica je tada branila interes obicnog lokalnog radnika. Jak sindikat je to osigurao.

Sad je to sve spojeno, Globo Homo, dva krila isti orao.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 09:09 

Altomanović je napisao/la:
Ljevica je tada branila interes obicnog lokalnog radnika. Jak sindikat je to osigurao.

da, efektivno su se jevi i desni centar ujedinili, i još si dodali zelene kao zajendičko kopile

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 13:06 

I jedino ekstremna ljevica i ekstremna desnica, to sto oni tako nazivaju, su nekakva jalova opozicija. Ma katastrofa. Nikad jaci spoj kapitala i politike na ovim prostorima, pri cemu kapital naravno kosi a politika vodu nosi.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 13:37 

divizija je napisao/la:
Altomanović je napisao/la:

da, efektivno su se jevi i desni centar ujedinili, i još si dodali zelene kao zajendičko kopile

Da.
Dva krila globalizma.
Levo krilo globalizma brza smrt nacije
"Desno "krilo globalizma spora smrt nacije i dobiješ osećaj da se stvarno bore za nacionalne interese .

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 21:14 

Jesi glasa za FPO

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 10:14 

Kako trenutno stvari stoje nakon prvih objava, ÖVP je dobrano spušio u Donjoj Austriji premda su još uvijek najjača stranka.

FPÖ je u uzletu.
U ožujku su pokrajinski izbori u Koruškoj, a u travnju u Salzburgu.

Bit će burno austrijsko proljeće.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 11:13 

Velebit je napisao/la:
Jesi glasa za FPO

Ja nisam nikad do sad ali iduce godine vjerovatno hocu. Uprkos ideoloskim razlikama.

Ovi izbori jucer su bili samo u pokrajini Donja Austrija. To je najveca pokrajina, iako ne s najvise stanovnika.

Jedino se FPÖ moze smatrati dobitnikom. Svi ostali, a pogotovo konzervativna gradjanska demokrscanska ÖVP koja je izgubila apsolutnu vecinu na domacem terenu (u toj pokrajini imaju vojsku od 300.000 clanova skoro). Jos uvijek imaju skoro 40 posto, a to im je bila kao neka magicna granica ispod koje ne smiju pasti, ali ce sad morati koalirati.

Da, Zeleni takodjer imaju blag plus koji im garantuje klupski status. Potpuno neshvatljivo, al eto, klimahisterije.

Postoje tri mogucnosti:

ÖVP i FPÖ

ÖVP, Zeleni, Neos (neoliberalni ***, ekonomski desno, drustvenopoliticki kao Zeleni - daleko najodvratnija stranka dakle)

Ili, a to bi meni bilo najdraze iako utopicno i iako je tu opciju ÖVP koristila da mobilizira svoje simpatizante: koalicija SPÖ i FPÖ. SPÖ je imala blag minus i morala bi uci u koaliciju kao juniorparnter, no mislim da im se to ipak nece dozvoliti sa saveznog nivoa stranke.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 16:42 

Haram je napisao/la:

Ja nisam nikad do sad ali iduce godine vjerovatno hocu. Uprkos ideoloskim razlikama.

Ovi izbori jucer su bili samo u pokrajini Donja Austrija. To je najveca pokrajina, iako ne s najvise stanovnika.

Jedino se FPÖ moze smatrati dobitnikom. Svi ostali, a pogotovo konzervativna gradjanska demokrscanska ÖVP koja je izgubila apsolutnu vecinu na domacem terenu (u toj pokrajini imaju vojsku od 300.000 clanova skoro). Jos uvijek imaju skoro 40 posto, a to im je bila kao neka magicna granica ispod koje ne smiju pasti, ali ce sad morati koalirati.

Da, Zeleni takodjer imaju blag plus koji im garantuje klupski status. Potpuno neshvatljivo, al eto, klimahisterije.

Postoje tri mogucnosti:

ÖVP i FPÖ

ÖVP, Zeleni, Neos (neoliberalni ***, ekonomski desno, drustvenopoliticki kao Zeleni - daleko najodvratnija stranka dakle)

Ili, a to bi meni bilo najdraze iako utopicno i iako je tu opciju ÖVP koristila da mobilizira svoje simpatizante: koalicija SPÖ i FPÖ. SPÖ je imala blag minus i morala bi uci u koaliciju kao juniorparnter, no mislim da im se to ipak nece dozvoliti sa saveznog nivoa stranke.

Sljedeća godina u Austriji je "superizborna", održat će se izbori za nacionalni parlament, EU parlament i pokrajinski izbori u Štajerskoj i Vorarlbergu.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 17:01 

Da, znam. I jedva cekam - navucu ziher 5-10 glasova.

Samo da ove zelene vise ne moram gledati kako se shepure. Problem je u tome sto se *** mogu prikaciti i na ÖVP mogucu „semafor koaliciju“ s NEOS i njima, ili u slucaju pobjede SPÖ isto.

A s FPÖ niko nece.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 17:05 

Interesantan detalj: jucer je FPÖ dokazala da zna pokriti i druge teme a ne samo migraciju. Polako su pa preuzeli socijalno pitanje od SPÖ koja time gubi svoj jedini adut. Kad levati sad nisu uspjeli navuci par procenata, u vrijeme ekonomske krize, onda bi se fakat trebali zapitati.

A ÖVP za ove po njih veoma vazne izbore ekstra opet zakuhala temu migracija, pokusavsi ono sto im je Kurz nekoc uspio, al corak: kajmak im i tu pokupi FPÖ.

Ne znam, sve u svemu otuzna situacija.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 17:18 

Haram je napisao/la:

Samo da ove zelene vise ne moram gledati kako se shepure. Problem je u tome sto se *** mogu prikaciti i na ÖVP mogucu „semafor koaliciju“ s NEOS i njima, ili u slucaju pobjede SPÖ isto.

A s FPÖ niko nece.

Šta ni OVP neće?

Vrh

PostPostano: 30 sij 2023, 18:26 

storarare je napisao/la:
Haram je napisao/la:

A s FPÖ niko nece.

Šta ni OVP neće?

Ovi trenutno vele ne s Kicklom. On im je kao previse ekstreman. A uopste nije. Retoricki zajeban i meni barem duhovit kepec, ali ono za sta se zalaze ne odskace nesto od starih fora FPÖ. Jedino sankcije su novina, a tu su jedina stranka, pored pro jugoslovenski orijentisanih komunista, koja je protiv istih.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2023, 12:19 

Haram je napisao/la:
Velebit je napisao/la:
Jesi glasa za FPO

U cijelom životu nisam ispunio niti jedan glasački listić, ali lijepo je vidjeti da još uvijek postoje ljudi koji misle da izbori mogu nešto promijeniti. Inače, inflacija u Austriji ponovno je na 11%.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2023, 12:32 

Kronos je napisao/la:
Haram je napisao/la:

U cijelom životu nisam ispunio niti jedan glasački listić, ali lijepo je vidjeti da još uvijek postoje ljudi koji misle da izbori mogu nešto promijeniti. Inače, inflacija u Austriji ponovno je na 11%.

Cuj, ne vjerujem ni ja bogzna. Ali prije no sto uzmem benzin, polijem se i zapalim pred zgradom vlade, pokusacu barem ovako da im uzdrmam fotelje.

Ono *** od predsjednika jutros u Kijev odletio, ili je vec jucer, ne znam, uglavnom prdi o "kolonijalistickom ratu Rusije protiv Ukrajine". A matori pizdohan s 26 milja eura mjesecno (!) nikad ni jedne jedine rijeci o imperijalistickoj politici Izraela. Pa bog mu mater jebo onu zelenu u sred picke, ovi kao u 18. vijeku NASELJAVAJU tudju zemlju, dakle ne samo okupacija, vlast i to, vecbukvalno ko konkvistadori, a on se naso da prdi Rusiji. A da mu te iste Rusije nije bilo, *** zeleno bi danas *** moj bio zeleno derpepride ***, vec bi ko i caca mu dizo ruku na Hajl Hitler.

A inflacija..haha pa kakvih 11 posto covjece. Evo ti samo jedan primjer bezvezan. Laugensemmelbrot (zemicka malo obradjena hemijski, ne znam kako se to na nasem kaze) sa s narezanim tvrdo kuhanim jajetom i majonezom, nesto malo kupusa..bio 2,80 a jutros uzeo da doruckujem 3,20. Sto je onako odoka 15 posto.

Milion drugih stvari su 20 ili 30 posto skuplje. Neki ljudi ne mogu sebi ni konkurs vise priustiti..eto dokle je doslo. Ali dok ovakvi kao sto sam ja jos uvijek budu zaradjivali nadprosjecno, tih 30 do 40 posto, onda jedan dio nesto manje, za ovih 20 do 30 posto ljudi koji kraj s krajem ne mogu sastaviti ce nas boliti ***..jelda. Kad bi mi plata bila jedno 25 % manja i ja bih morao paziti.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2023, 12:53 

Kronos je napisao/la:
U cijelom životu nisam ispunio niti jedan glasački listić, ali lijepo je vidjeti da još uvijek postoje ljudi koji misle da izbori mogu nešto promijeniti.

slika

Vrh

PostPostano: 01 vel 2023, 14:02 

Haram je napisao/la:
storarare je napisao/la:
Šta ni OVP neće?

Ovi trenutno vele ne s Kicklom. On im je kao previse ekstreman. A uopste nije. Retoricki zajeban i meni barem duhovit kepec, ali ono za sta se zalaze ne odskace nesto od starih fora FPÖ. Jedino sankcije su novina, a tu su jedina stranka, pored pro jugoslovenski orijentisanih komunista, koja je protiv istih.

Koliko je realno da na čelo OVP đođe neko desni ko bi hteo saradnju s FPO?

Vrh

PostPostano: 09 vel 2023, 20:23 

https://www.klix.ba/sport/nogomet/bivse ... tdiscovery

Vrh

PostPostano: 09 vel 2023, 20:34 

storarare je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Koliko je realno da na čelo OVP đođe neko desni ko bi hteo saradnju s FPO?

Nema teoretske sanse dok god smo u NATO fazonu i europe europe unite unite.

ÖVP je uvijek bila i bice stranka koja zastupa srednjevisu klasu, ekonomski, imovinski gledano, a njima su kicme zazidane u neoliberalno pro-ojropejstvo i (ekonomski) gradjanluk, gradjaluk kao klasna kategorija a ne drustvenopoliticka. I dok god je FPÖ protiv sankcija Rusiji, dok god su skepticni u pogledu na NATO - pa moglo bi se cak i reci blago neprijateljski nastrojeni, iako im je EU-skepsa cak manje vise proforma, ÖVP elita nece dozvoliti da se s njima prave koalicije.

Promjene li taj kurs, sto me npr. nebi toliko ni zacudilo kad vidimo kako se trenutno ponasaju fasisti na vlasti u Italiji (prije izbora usta puna ukidanja sankcija a sad PRC), oni postaju samo ono sto su bili i do sad: Hrpa polupismenih ksenofoba i traljavih populista kojima je tu i tamo harizmatican lik poput Haidera ili Strachea mogao donijeti dovoljno glasova da postanu nezaobilazan faktor. Ja se iskreno nadam da nece biti tako glupi i prepustiti ovo "polje sankcija" bilo kome drugom, tj. da nece dici ruke od zahtjeva za ukidanjem istih, jer su trenutno jedina stranka vrijedna spomena koja se zalaze za tako nesto. Svi ostali cute kao picke, izigravaju nekakve neutralne, dok gdje god mogu pomazu kijevskom rezimu, a i politicki sve sto dolazi iz D.C., a narod sve siromasniji.

Moja najveca i jedina nada je da ce SPÖ doci tobe i jos vise ublaziti neoliberalni derpeluk (ovo kao sinonim za sve one nakaradne drustvenopoliticke pojave kojih se svak iole normalan zgrazava, te djenderizme i pizdarije, da ne nabrajam), i da ce se na toj nekoj socijalno-ekonomskoj razini naci sa FPÖ pa napraviti po prvi put u historiji ove zemlje vladu BEZ gradjansko-ekonomski liberalno-drustvenokonzervativnog faktora, tj. ÖVP, stranke koja ovde neprekidno vlada od 45. (izuzmemo li apsolutnu vecinu SPÖ kad ih je vodio Kreisky koji i jest najzasluzniji za socijalnu drzavu koju jos uvijek, iako okrnjenu, imamo.)

Ohrabrujuca je izjava SPÖ Koruske koji je po prvi put unutar te stranke izjavio da si u toj pokrajini mogu zamisliti i koaliciju s FPÖ. Ta struja jednostavno mora ojacati inace ne vidim nikakvu nadu i samo ce se na celu izmijeniti ÖVP s SPÖ, a SPÖ ce onda opet uvuci u vladu zelene i neoliberalne NEOS.

Koalicija SPÖ i FPÖ je za konzervativno-liberalno-gradjanski orijentisane, ekonomski obicno bolje stojece, nesto kao da su se 1934. ujedinili komunisti-socijalisti s nacionalsocijalistima. Dakle gradjanstvo gubi vlast, za njih nocna mora, nezamislivo, horor scenarij.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2023, 14:20 

Prije 89 godina je izbio rat izmedju austrijskih komunista i socijalista s jedne, i austrofasista i tadasnje fasisticke vlade.

slika

Citat:
Heute vor 89 Jahren begannen die Februarkämpfe der österreichischen Arbeiterbewegung gegen den Austrofaschismus.

Die Arbeiter des Republikanischen Schutzbundes im Linzer Hotel Schiff widersetzten sich einer Durchsuchung durch die Polizei und starteten damit den 4 Tage andauernden Kampf gegen die Austrofaschisten und das Bundesheer. In allen industriellen Zentren des Landes brachen Kämpfe aus, wurden Bahnhöfe besetzt und Streiks ausgerufen.

Doch die Arbeiterbewegung war durch die Niederlagen der Jahre zuvor bereits zu sehr geschwächt, um dem staatlichen Angriff noch etwas entgegensetzen zu können. Die Kommunistische Partei war bereits ein Jahr zuvor verboten worden und die Zögerlichkeit der Sozialdemokratischen Parteileitung in den Jahren zuvor hatte die Durchsetzungsstärke der Bewegung stark geschwächt.

Wir erinnern uns an den mutigen Widerstand der Arbeiter:innen, die sich gegen den Austrofaschismus gewehrt haben. Mehr als 80ß von ihnen haben die Kämpfe für Freiheit und Demokratie nicht überlebt. Viele gingen zwei Jahre später nach Spanien um dort mit den internationalen Brigaden gegen die spanischen Faschisten zu kämpfen oder schlossen sich später dem Widerstand gegen den Nationalsozialismus an.

Ihre Geschichte und ihre Entschlossenheit für eine befreite Gesellschaft ist uns ein Mahnmal und Vorbild. Ihre Erinnerung wollen wir hochhalten und an ihre Ziele vollenden, auf dass ihre großen Opfer nicht vergeblich waren.

Ukratko: Policija po naredjenju fasisticke vlade pocela sa razoruzavanjem "republikanskog zastitnog saveza" - Schutzbund, dok je konzervativni, austrofasisticki Heimwehr (domobranstvo) mogao zadrzati svoje naoruzanje.

In Linz - beginnts (in Linc beginc). U Lincu pocinje.

U Lincu se jedna grupa republikanaca suprostavila razoruzavanju i doslo je do borbe koja je trajala 4 dana. U medjuvremenu dolazi do strajkova sirom drzave i radnickog otpora organizovanog od strane socijalista i komunista. Pogotovo u Becu gdje je ljevica i dan danas tradicionalno jaka. Na kraju krajeva su radnici morali izgubiti ovaj rat jer su socijalisti bili isuvise oprezni i neodlucni a komunisti nedovoljno jaki zbog toga sto je KP vec godinu prije zabranjena od strane autoritarne, diktatorske austrofasisticke vlade. Ista ta vlada je pred Hitlerom pukla to tikva i predala zemlju nacistima bez ispaljenog metka.

Pogotovo u Becu su bile jake borbe i neke od kvartova su fasisti mogli samo zauzeti uz pomoc artiljerije tadasnjeg Bundesheer-a.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2023, 20:53 

Da nije tuzno bilo bi smijesno.

Po najnovijim anketama glasaci neoliberalno derpe stranke NEOS i neoliberalne ekostranke Zeleni najspremniji za rat i "odbranu vrijednosti".

https://www.puls24.at/news/politik/oest ... oSWtXHc4Cs

Igle za heklanje i vibratori na gotovs, takoreci.

Tako to izgleda kad ti se Holivud posere u mozak.

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2023, 16:20 

Danas su pokrajinski izbori u Koruškoj.

Socijaldemokrati će očito zadržati vodeću poziciju, dok bi Slobodarska stranka mogla malo ojačati.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2023, 12:22 

Sta reci, zemlja Franca Fuchsa, Hitlera, i mnogih slicnih, da ne nabrajam. Ovde, na prelazu "svijetova" se rodilo nekoliko najbolesnijih umova ljudskog roda.

Silovao 80-godisnjakinju

Citat:
Ein Makler, wie er im Buche steht: Gut gekleidet mit Brille, grauem Haar und seriösem Auftreten - diesmal nicht im Kundengespräch, sondern als Angeklagter am Landesgericht in Wien. Der heftige Vorwurf gegen den 63-Jährigen: Im Juli 2022 soll der Versicherungsberater eine 80-jährige Klientin in ihrer Wohnung vergewaltigt haben. Die Pensionistin hatte wenige Tage zuvor ihren Ehemann verloren und wollte über Verträge sprechen.

https://www.krone.at/2948056

63 godine lik ima, radi za osiguranje. Javila se starica nakon smrti muza da se informise u vezi osiguranja i ovaj ju silovao u stanu.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2023, 15:23 

Reconquista je napisao/la:
Sjeverna Koreja.

uskoro i u Hrvatskoj po novom HDZ zakonu

Vrh

PostPostano: 22 tra 2023, 16:56 

Sutra su pokrajinski izbori u Salzburgu.

OVP će ostati najjača stranka u pokrajinskom parlamentu, ali bi FPO mogao ojačati.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 11:39 

Nakon preuzimanja mjesta gradonacelnika u drugom po velicini austrijskom gradu, Graz-u, komunisticka partija je ubjedljivo najveci pobjednik izbora u pokrajini Salzburg.

Demokrscanska ÖVP je izgubila oko 8 procenata dok je desnicarska FPÖ dobila upravo tih 8 procenata, ili nesto manje.

Socijademokrate izgubili 2-3 procenta, Zeleni izgubili oko 1 do 2 procenta - nazalost nedevoljno da izgube treci mandat u pokrajinskom parlamentu, dok je ekonomsko neoliberalni ali drustvenopolitickio ljevicarski NEOS ispao iz parlamenta. (btw. meni daleko najomrzenija stranka, mrzim ju cak i vise od Zelenih)

KOMUNISTICKA PARTIJA AUSTRIJE je s 0,5 % dosla do 11,5 posto, dobivsi tako dodatnih 11 procenata, sto ju cini najvecom senzacijom pokrajinskih izbora. Bez novaca, bez gotovo ikakve partijske strukture, ali zato uz puno srca i strastvenosti, i uz samo 3-4 sedmice izborne kampanje...i opet.

I to je ono sto vam govorim. Radja se nova ljevicarska struja u Austriji a podlog tla imamo sirom Evrope.

Naravno, skika i vika liberal gradjana je bila milozvucna..te Staljin, te gulazi, te pobogo a sta cemo sad.

U Gradu Salzburg KPÖ je postala druga po velicini partija - na opstinskim izborima se sad ide da se preuzme mjesto gradonacelnika. Sad je kandidat faca koju zna cijela drzava a vjerovatno i Evropa.

slika

Jedan od intervjua s kandidatom.

Meni je najjace kad ga ovaj pita za ideje, on ih nabroji, a ovaj "pa dobro, to i ne mora per se da se zove komunizam", i "gdje je tu sad tacno komunizam", a ovaj mu odgovara: JA SAM KOMUNISTA. :)

Ko bi rekao da ce to jednog dana biti moguce u ovoj zemlji u kojoj KP cak ni za vrijeme sovjetske okupacije nije imala mnogo sanse.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1943 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Karabaja, Naša Kvačica, Robbie MO i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: