Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26800 Lokacija: Heartbreak Hotel
hilbert je napisao/la:
U Kopijarima su ubijena 5 ili 6 pripadnika HVO-a. Da li u borbi ili kao ratni zarobljenici, ne znam.
Ubijeno je 6 civila od kojih jedno dijete.
Citat:
Napad na Stupni Do se desio iz dva razloga:
1. da bi se isprovocirala odmazda Armije BiH, 2. Stupni Do je bio centar sverca izmedju Hrvata i Bosnjaka.
Gluposti. Nikakvog tu posebnog šverca nije bilo.A i zašto bi bilo kad se moglo izravno švercati prema Brezi i Olovu? Zašto se penjati na brdo odakle čestita puta nema??
Stupni Do je napadnut jer je tako nalagala elementarna ratna logika. Muslimani su napali hrvatsku enklavu u kojoj je bila kao kost u grlu jedna muslimanska enklava na dominantnoj koti iznad glavne ceste Visoko -Tuzla.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Gdje piše; ARBiH osvojila od HVO HVO - HZ Soli - bez oružanog sukoba. HVO se sam raspustio, teritorij preuzela ARBiH HVO Bihać - bez oružanog sukoba. Skupa s ARBiH. HVO Sarajevo - HZ Vrhbosna - bez oružanog sukoba. ARBiH prisilno ukinula HVO.
Gluposti. Nikakvog tu posebnog šverca nije bilo.A i zašto bi bilo kad se moglo izravno švercati prema Brezi i Olovu? Zašto se penjati na brdo odakle čestita puta nema??
Stupni Do je napadnut jer je tako nalagala elementarna ratna logika. Muslimani su napali hrvatsku enklavu u kojoj je bila kao kost u grlu jedna muslimanska enklava na dominantnoj koti iznad glavne ceste Visoko -Tuzla.
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8669 Lokacija: Na rubu egzistencije
Ceha je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Ma cvrči Mesićeve mitove, to je sve.
Osim ove operacije VRS. Bilo je okršaja ARBiH i VRS u listopadu 1993. na Nišićkoj visoravni.
Ali sve su to poluistine, a one su najopasnije.
Vareš je ARBiH bio na meti već od kolovoza 1993. godine.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ceha je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:
Osim ove operacije VRS. Bilo je okršaja ARBiH i VRS u listopadu 1993. na Nišićkoj visoravni.
Ali sve su to poluistine, a one su najopasnije.
Vareš je ARBiH bio na meti već od kolovoza 1993. godine.
Htjeli su ga očistiti, a i zaraditi na tome (tamo je bilo hrane i svega).
Da. Opisane su neke stvari u knjizi od fra Mate Topića, koji je tada bio kapelan u župi Vareš (postoji više župa u Varešu) vezano za određene ljude, ali i za primjerice rad Caritasa. Nedavno sam je kupio, pa čitam (još uvijek). Taman sam na poglavlju poslijeratnih progona, dakle u 1994. godini.
Po pitanju izbjeglica iz Kaknja, kruh im se prodavao ako se ne varam po 5 DM, kako oni navode. Međutim, u knjizi je fino pojašnjeno zašto je tome tako. To je bila komercijalna cijena za sve. Dakle, i za domaće i za izbjeglice. Ulaziti u to je li im bilo dovoljno ili nije poprilično je teško, ali vjerujem kako nije bilo dovoljno ono što su dobivali u sklopu dnevnih obroka.
Koliko je bilo hrane upitno je, jer su konvoje humanitarne za Vareš pljačkali i ARBiH i HVO (u knjizi se navodi primjer iz Novog Travnika).
Da. Opisane su neke stvari u knjizi od fra Mate Topića, koji je tada bio kapelan u župi Vareš (postoji više župa u Varešu) vezano za određene ljude, ali i za primjerice rad Caritasa. Nedavno sam je kupio, pa čitam (još uvijek). Taman sam na poglavlju poslijeratnih progona, dakle u 1994. godini.
Po pitanju izbjeglica iz Kaknja, kruh im se prodavao ako se ne varam po 5 DM, kako oni navode. Međutim, u knjizi je fino pojašnjeno zašto je tome tako. To je bila komercijalna cijena za sve. Dakle, i za domaće i za izbjeglice. Ulaziti u to je li im bilo dovoljno ili nije poprilično je teško, ali vjerujem kako nije bilo dovoljno ono što su dobivali u sklopu dnevnih obroka.
Koliko je bilo hrane upitno je, jer su konvoje humanitarne za Vareš pljačkali i ARBiH i HVO (u knjizi se navodi primjer iz Novog Travnika).
Samo su lokalci imali subvencije od općine, pa su mogli dobiti po nižoj cijeni.
Za pljačku da, ali nažalost, s hranom se i švercalo, pa...
Pošto se istina uvijek iskrivljuje, želja mi je da za povijest iznesem nepatvorenu istinu. Tzv. Komercijalna cijena kruha bila je 1 DM a za tzv. domicilne sa nekakvim kao karticama oko 0,20 DM. To sa karticama bila je floskula i izgovor. Subenficirana cijena kruha bila je daleko potrebnija izbjeglicama. Tzv. dnevni obroci za izbjeglice sastojao se od tanke kriške kruha ujutro i četvrt malog kruha oko podneva sa malo neke kao juhe nezamašćene i nekoliko zrna leće i sl., uglavnom ta tzv. juha nije bila za ljudsku ishranu. U sam grad hrana je u konvojima stizala u ogromnim količinama. To znam jer sam često istovarivao šlepere pune hrane. Osim pljačke ARBiH i HVO u pljački hrane nisu zaostajali ni općinske vlasti za dalji šverc, razne takozvane i samozvane službe do samih kuhara. Isti bi sa kim bi bili dobri u privatnoj režiji dodijelili bi mu malo hrane. Vareš je mislim jedina općina gdje je partija pobjedila na prvim izborima, najveći postotak izjašnjenih Jugoslavena. Slabo je tu bilo i ljudu i Hrvata. Uskogrudi maločaršijsko-jugokomunistički-šanerski mentalitet. Čast izuzecima iz okolnih sela. Uskogruda i primitivna marva.
nesorta je napisao/la:
Pošto se istina uvijek iskrivljuje, želja mi je da za povijest iznesem nepatvorenu istinu. Tzv. Komercijalna cijena kruha bila je 1 DM a za tzv. domicilne sa nekakvim kao karticama oko 0,20 KM. To sa karticama bila je floskula i izgovor. Subenficirana cijena kruha bila je daleko potrebnija izbjeglicama. Tzv. dnevni obroci za izbjeglice sastojao se od tanke kriške kruha ujutro i četvrt malog kruha oko podneva sa malo neke kao juhe nezamašćene i nekoliko zrna leće i sl., uglavnom ta tzv. juha nije bila za ljudsku ishranu. U sam grad hrana je u konvojima stizala u ogromnim količinama. To znam jer sam često istovarivao šlepere pune hrane. Osim pljačke ARBiH i HVO u pljački hrane nisu zaostajali ni općinske vlasti za dalji šverc, razne takozvane i samozvane službe do samih kuhara. Isti bi sa kim bi bili dobri u privatnoj režiji dodijelili bi mu malo hrane. Vareš je mislim jedina općina gdje je partija pobjedila na prvim izborima, najveći postotak izjašnjenih Jugoslavena. Slabo je tu bilo i ljudu i Hrvata. Uskogrudi maločaršijsko-jugokomunistički-šanerski mentalitet. Čast izuzecima iz okolnih sela. Uskogruda i primitivna marva.
Ne znam jesam li ovo stavljao, ali kad je već tema... Kuhinja za izbjegle Kakanjce u Vareš Majdanu.
Čak se u jednom momentu u videu pojavljuje i moja malenkost. Od 0:16 - 0:20 , kako "pričam na mobitel" u daljini.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Mogli su te jude ostavit na miru. Bili su pridaleko od svih. Nitkomen na putu.
Vajne junačine iz t.zv. ABiH. Šta bidu oni išli s Tuzlanskin korpuson pokušat pomoć Bosanskoj Posavini. Šta bidu sa Sarajevskin korpuson pokušali proširit koridorić kod Sarajeva. Šta bidu "ljuti" Krajišnici išli oslobodit Donji Vakuf ili mu se primaknit iz Bugojna i Travnika?
Ovo doista čovik mora bit organski zlobni debil za se ić dirat u jadnu bespomoćnu enklavicu. A UN-u j*ben mater za ovo. Nisu za ovo znali proglasit sigurno utočišće ka' za muslimanske enklave u Podrinju. Na oven slučaju Vareša tako je bila upadljiva bila UN-ova pristranost, virojatno i podmićenost, i UN-a uz postojeće zlonamire Engleske i Francuske.
Nisu ni kakanjci nesto bolji od varesana, pa i vi ste pobjegli bez ispaljenog metka.
Ne vidim ja tu nikakvu razliku, inace Vares je zauzet od strane muslimana jer im je tu bila jedina komunikacija prema Tuzli. Drugu nisu imali do zauzimanja Vozuce sto je dvije godine kasnije. A i ova je bila planinskim putevima preko Zvijezde i Konjuha.
Nisu ni kakanjci nesto bolji od varesana, pa i vi ste pobjegli bez ispaljenog metka.
Ne vidim ja tu nikakvu razliku, inace Vares je zauzet od strane muslimana jer im je tu bila jedina komunikacija prema Tuzli. Drugu nisu imali do zauzimanja Vozuce sto je dvije godine kasnije. A i ova je bila planinskim putevima preko Zvijezde i Konjuha.
Moguće je da nismo mnogo bolji, nadam se da ste vi bolji već koji ste i odakle si. I nije baš bez ispaljenog metka to je muslimanska propaganda kako oni ne protjeruju već kako smo mi ludi pa od dobra bježimo. Ono čemu sam ja svjedočio da smo potrošili sve metke i za tako kratke sukobe prevelik broj mrtvih i ranjenih. Nije se dobro upuštati govoriti o stvarima koje ne poznaješ jer tada se mogu samo gluposti reći.
Mogli su te jude ostavit na miru. Bili su pridaleko od svih. Nitkomen na putu.
Vajne junačine iz t.zv. ABiH. Šta bidu oni išli s Tuzlanskin korpuson pokušat pomoć Bosanskoj Posavini. Šta bidu sa Sarajevskin korpuson pokušali proširit koridorić kod Sarajeva. Šta bidu "ljuti" Krajišnici išli oslobodit Donji Vakuf ili mu se primaknit iz Bugojna i Travnika?
Ovo doista čovik mora bit organski zlobni debil za se ić dirat u jadnu bespomoćnu enklavicu. A UN-u j*ben mater za ovo. Nisu za ovo znali proglasit sigurno utočišće ka' za muslimanske enklave u Podrinju. Na oven slučaju Vareša tako je bila upadljiva bila UN-ova pristranost, virojatno i podmićenost, i UN-a uz postojeće zlonamire Engleske i Francuske.
Nije tada bilo slijepo crijevo. Put za Tuzlu i Tuzlansku regiju vodio je tuda. Okolo sve glavne prometnice držali su Srbi. Uz to magacini u gradu bili su krcati hranom. Tajna uspjeha muslimana sa HVO-om bila je u tome da naprežaju i iskoriste slabosti HVO-a. Što bi se oni više zajebavali sa takvim HVO-om u Varešu. Iz muslimanske perspektive savršeno racionalna odluka.
nesorta je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:
Pošto se istina uvijek iskrivljuje, želja mi je da za povijest iznesem nepatvorenu istinu. Tzv. Komercijalna cijena kruha bila je 1 DM a za tzv. domicilne sa nekakvim kao karticama oko 0,20 DM. To sa karticama bila je floskula i izgovor. Subenficirana cijena kruha bila je daleko potrebnija izbjeglicama. Tzv. dnevni obroci za izbjeglice sastojao se od tanke kriške kruha ujutro i četvrt malog kruha oko podneva sa malo neke kao juhe nezamašćene i nekoliko zrna leće i sl., uglavnom ta tzv. juha nije bila za ljudsku ishranu. U sam grad hrana je u konvojima stizala u ogromnim količinama. To znam jer sam često istovarivao šlepere pune hrane. Osim pljačke ARBiH i HVO u pljački hrane nisu zaostajali ni općinske vlasti za dalji šverc, razne takozvane i samozvane službe do samih kuhara. Isti bi sa kim bi bili dobri u privatnoj režiji dodijelili bi mu malo hrane. Vareš je mislim jedina općina gdje je partija pobjedila na prvim izborima, najveći postotak izjašnjenih Jugoslavena. Slabo je tu bilo i ljudu i Hrvata. Uskogrudi maločaršijsko-jugokomunistički-šanerski mentalitet. Čast izuzecima iz okolnih sela. Uskogruda i primitivna marva.
Šta je tebi ogromna količina? Koliko je to šlepera?
crni_bombarder je napisao/la:
To tko je bolji, ljepše miriše i čije žene imaju veće sise je vrlo važno pitanje.
A da su Kakanjci pobjegli bez ispaljena metka to je nešto što su im Varešaci često spočitavali. Iako je to dakako daleko od istine jer su se na području općine Kakanj vodile žestke borbe 5 dana. Slično dakle kao kod pada Bugojna, Travnika... A ni Vareš nije pao baš bez metka.
Šta je tebi ogromna količina? Koliko je to šlepera?
Dolazili su redovni konvoji UNHCR-a(organizacija UN-a za humanitarnu pomoć izbjeglicama) . Ugrubo jedan konvoj brojao je desetine kamiona i šlepera. Poslije kada su dolazili konvoji iz Hercegovine da evakuiraju izbjeglice preko teritorija pod kontrolom Srba dolazili su nakrcani hranom. Nemože nitko znati precizan broj šlepera i kamiona.
To tko je bolji, ljepše miriše i čije žene imaju veće sise je vrlo važno pitanje.
A da su Kakanjci pobjegli bez ispaljena metka to je nešto što su im Varešaci često spočitavali. Iako je to dakako daleko od istine jer su se na području općine Kakanj vodile žestke borbe 5 dana. Slično dakle kao kod pada Bugojna, Travnika... A ni Vareš nije pao baš bez metka.
Ima li kakvih zemjovida bojišća, rasporeda postrojba, gibanja na bojišću, pomaka bojišnice?
Nije tada bilo slijepo crijevo. Put za Tuzlu i Tuzlansku regiju vodio je tuda. Okolo sve glavne prometnice držali su Srbi. Uz to magacini u gradu bili su krcati hranom. Tajna uspjeha muslimana sa HVO-om bila je u tome da naprežaju i iskoriste slabosti HVO-a. Što bi se oni više zajebavali sa takvim HVO-om u Varešu. Iz muslimanske perspektive savršeno racionalna odluka.
Shvaćan šta hoćeš reć. Pa zar su bile barikade kroz Vareš? Pa da nijedan civil Musliman (ili Hrvat, ili Srb koji je odlučia ostat u BiH izvan Srpske) nije moga proć iz Tuzle u Sarajevo i obratno?
Aj mogu shvatit da je bila barikada prima Kaknju, odakle su istirani.
Sokolić je napisao/la:
nesorta je napisao/la:
Shvaćan šta hoćeš reć. Pa zar su bile barikade kroz Vareš? Pa da nijedan civil Musliman (ili Hrvat, ili Srb koji je odlučia ostat u BiH izvan Srpske) nije moga proć iz Tuzle u Sarajevo i obratno?
Kakva Tuzla-Sarajevo?? Pa znaš da je Sarajevo bilo pod opsadom?
Iz Tuzle se moglo kroz Vareš do Visokog i Zenice. Civili su tu bez problema prolazili, čak je bila i autobusna linija Zenica-Tuzla. Vareš je bio pun auta sa TZ registracijama. Jedino muslimanske trupe nisu mogle prolaziti, bar javno. Mogli su generali.
Sokolić je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Ima li kakvih zemjovida bojišća, rasporeda postrojba, gibanja na bojišću, pomaka bojišnice?
Nisam nigdje vidio (ne sjećam se).
Ima izvješće ARBiH od 10.11.1993. od Hrustema Mališevića (Komandant TG Vareš) i Hašima Sahića (Načelnik štaba OG Istok), ali nije mi ono nešto pretjerano detaljno. Tu su se pokazali pametniji od nas.
Bobovac je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:
Kakva Tuzla-Sarajevo?? Pa znaš da je Sarjevo bilo pod opsadom?
Vala baš. Kakvi izlazi moj Sokolić?!
Pa svi muški su imali ili vojnu ili radnu obvezu. Uostalom, u Varešu je s jedne strane VRS, a s druge strane ARBiH. Kuda ćeš izaći.
Ako ti možda nije iz zemljovida jasno, zamisli slovo U, a ovaj gornji, otvoreni dio su ti Srbi. Sve ostalo Bošnjaci.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.